Hoppa till huvudinnehåll

Barnen trodde sojan var köttsås

Bild: YLE/Jenny Paajes katri-lyyra turakainen,kokerska,köksbiträde,mat,matsal,skola,skolmat

Igår serverades den första obligatoriska vegetariska skolmaten i Helsingfors. På menyn stod pasta med sojabolognesesås och sallad.

I Cygneus lågstadieskola där maten serverades verkade eleverna nöjda. En stor del av eleverna lade inte märke till att maten var vegetarisk och många trodde att de åt köttsås. De flesta gav maten klart godkänt, men en del äldre elever sade att de nog föredrar mat med kött. Att det ändå är viktigt att smaka på någonting nytt var det också några som menade.

Bland kökspersonalen innebär den vegetariska lunchen att nya recept sätts in på matlistan och därmed måste de lära sig helt nya rätter. Det är en utmaning att tillreda maten så den är tillräckligt näringsrik, säger köksbiträdet Katri-Lyyra Turakainen.

Att det serveras vegetarisk mat är ingenting nytt i sig, men från och med årsskiftet måste åtminstone en dag i veckan vara helt vegetarisk. Helsingfors stads skolor och läroanstalter har sedan höstterminen 2006 eller 2007 dagligen haft två måltidsalternativ, av vilka det ena alltid varit en vegetarisk huvudrätt.

I de skolor där mattjänsterna har konkurrensutsatts införs dagar med vegetarisk mat först då tjänsterna konkurrensutsätts följande gång. Det finns ett tjugotal sådana skolor.

Kommentarer

  • Med vinterkriget som rubrik

    Krigsveteraner och lottor inspirerade unga skribenter.

    Högstadieelever i Ekenäs och Tenala prisbelöntes för sina uppsatser om krigsveteranernas insatser och de anhörigas roll. Ekenäsbon Emilia Lind vann första pris.

  • HVC i Jakobstad kan bli en saltgruva igen

    Överläkaren är rädd för följderna av ett sambolag.

    Överläkare Britt-Mari Bjon vid hvc i Jakobstad är rädd för följderna av politikernas planer på ett sambolag med en privat aktör med kommunen som minoritetsägare. Hälsovårdscentralen kan bli på nytt bli den saltgruva den en gång var för personalen, säger Bjon.

  • 25 maj - Morgonkollen

    Nattens nyheter i ett kort format.

    God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

Läs också

  • Livsmedelsexporten växer så det knakar

    Ryskt importstopp gav fart åt övrig export.

    Det ryska importstoppet av finländska livsmedel har paradoxalt nog nästan varit en lyckospark för branschen. Det har lett till att livsmedelsföretagen aktivt söker nya marknader. Under bara förra året ökade exporten med 200 miljoner euro på nya marknader, medan de ryska sanktionerna ledde till ett gap på 300 miljoner euro.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen