Hoppa till huvudinnehåll

Vårtor under foten

Bild: YLE/Jessica Edén fotvårta,radiodoktorn,tår,vårta,webbdoktorn

8-årig flicka har i två år haft en vårta under foten. Hon och hennes föräldrar har utan resultat försökt få bort den med Verruxin och undrar om det finns andra knep. Hudläkaren svarar.

Vanliga vårtor (verruca vulgaris) är ofarliga tumörer i överhuden, förorsakade av papillomvirus. Om man har tålamod att vänta bildar kroppen så småningom antikroppar mot viruset och vårtorna försvinner av sig själva. Ofta kan detta dock ta ett par år.

Vårtor uppkommer ofta på händer, fingrar, fötter och tår, men kan i princip sätta sig var som helst.

Vårtor under fotsulan har en platt yta och trycks istället in i huden, till följd av att man går och står på dem. Runt en fotvårta bildas ofta ett område av lite hårdare och tjockare hud.

Vårtan kan förorsaka värk när man går.

Vad göra?

Vårtor under fotsulan behandlas på samma sätt som andra vårtor, men kan vara lite jobbigare att få bukt med än uppåtstående vårtor.

Receptfria geler eller vätskor (t.ex. Verruxin), innehållande salicylsyra och mjölksyra kan användas för att fräta bort vårtan. En hudläkare kan skriva recept på ett vaselinbaserat preparat med salicylsyra i högre koncentration.

För att medicinbehandlingen ska ha effekt krävs det dock både tålamod och lite arbete: Vårtan ska först blötas upp, genom t.ex. ett fotbad. Därefter ska huden filas ordentligt med sandpapper, rasp eller fothyvel – utan att huden under vårtan skadas. Till slut sätts medicinen på.

Proceduren borde helst upprepas varje kväll och under en lång tid.

Eftersom vårtor är smittsamma kan de sprida sig till intilliggande hud. Speciellt under foten uppträder de ofta i grupper.

Om man börjar få fler vårtor eller om man tycker att den konservativa behandlingen inte hjälper kan det vara skäl att låta en hudläkare ta bort dem.

Den vanligaste och mest smärtfria metoden är då kryobehandling, d.v.s. frysbehandling. Metoden är inte riktigt lika enkel att utföra på fotsulan som på andra delar av kroppen, eftersom huden på fötterna är mera smärtkänslig.

Vid en kryobehandling sprutar läkaren flytande kväve på vårtan. Följande dag har en blåsa bildats över vårtan. Blåsan skrumpnar så småningom ihop och faller av och under den finns i bästa fall bara normal hud.

Ofta måste dock behandlingen upprepas några gånger innan vårtan är helt borta.

På apoteken finns numera receptfria medel, med vilka man kan utföra en kryobehandling hemma. Dessa medel brukar dock inte vara tillräckligt effektiva på vårtor under fotsulan.

Smittar vårtor?

Vårtor förorsakas av ett virus, som kan smitta till en annan person. Eftersom viruset finns både i vårtan och i lossnade hudceller är det dock ganska omöjligt att helt undvika smitta. Vissa personer verkar dessutom ha större benägenhet att få vårtor än andra.

Att inte t.ex. låta sitt barn leka med en kamrat som har vårtor är därför en oftast onödig och ganska hårdhjärtad åtgärd. Risken att barnet ska få en smitta av just denna kamrat, men inte från annat håll, och att viruset faktiskt ska förorsaka vårtor hos barnet är ganska liten.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Kommentarer

En bekant påstod att han blivit av med sin vårta på handen genom att sätta en bit isoleringstejp över och hålla den där några dagar. Jag tyckte det lät idiotiskt, men har senare sett att "behandlingsmetoden" faktiskt finns nämnd också i den medicinska litteraturen.

Inlagt av

Magnesiumsulfatlösning (bittervatten) invärtes och silvernitrat utvärtes (lapispenna finns på svenska apotek) är huskurer från min barndom.

Inlagt av

En vårta fick jag bort med intensivanvändning av Tea-tree lokalt outspätt någon vecka. Det kom aldrig igen! Men Tea-tree är för starkt för barn. Ska bara användas på vuxna.

Inlagt av

Fick rådet att skära en skiva av en vitlöksklyfta och sätta på. Damen som gav rådet sa att den försvann efter två veckor, nu minns hon ej ens vilken fot den fanns under. Precis så gick det även för mig. BILLIGT, ENKELT och SMÄRTFRITT och SNABBT mot den medicinska vägen!!
Lycka till lilla flicka!

Tack, Jesper! Har ett annat verksamt ämne än de preparat man får på finländska apotek. Universitetsapotekets rådgivning bad hälsa att man ju i princip ska vara försiktig med postorderpreparat och kontrollera att man beställer från en pålitlig firma, men att det här ju inte är frågan om en egentlig medicin och att det knappast gör någon skada. Används en gång i veckan i högst fem veckor, enligt den bruksanvisning jag hittade.

Inlagt av

Stryk på "mjölk" från en maskros-stjälk. Några gånger räcker. Vårtan blir skarp och lossnar. Varför det funkar vet jag inte, men det funkar!

Inlagt av

Min dotter hade en seg vårta under foten i våras (2012) och en allmänläkare sade att hudläkare i dag rekommenderar isoleringstejp (silvertejp/jesustejp) för att ta bort vårtor. Vi bestämde oss för att testa och bytte tejpbiten varje eller varannan kväll och tammetusan, vårtan försvann efter en vecka! Den blev liksom fuktig och bara föll bort. Testa - billigt och enkelt var det. Det enda svåra var att komma ihåg att byta tejpbiten då den hade "glidit iväg" under foten :)

Intressant att höra om silvertejpet! Tack för det och andra tips! Senaste råd vi fick från en barnläkare: Slipa morgon och kväll med sandpapper grovlek 200 och sätt på Verruxin. Får se om det hjälper.

Inlagt av

Jag klippte bort min med en nagelklippare. Jag var tvungen att gå djupt för att få bort allt det svarta med det gjorde ej ont. Direkt efter bort klippningen så tvättade jag "såret" med desinficerande medel. Det tog 20 minuter och den är borta. Detta gjorde jag för 2 månader sedan ungefär.

Härligt med så många huskurstips! Tack för dem! Vår vårta försvann efter någon vecka med sandpapper, efter många års raspande och såsande med olika apoteksmedel. Någon förklarade det med att sandpappret aktiverar blodcirkulationen och kroppens eget försvar mot viruset.

Inlagt av

Jag vill dela med mig ett superenkelt sätt att bli av med vårtor under fötterna eller på händerna. Ingen fil, sandpapper, frysning behövs. Endast nagellack!

Lacka med vanligt nagellack ett tjockt lager på vårtan + området där omkring varje kväll, eller när lacken slitits bort. Efter någon vecka är vårtan borta.

Jag, min son och även min brors son har blivit av med ömma vårtor på fötterna på detta sätt. Min brorsson hade som liten många vårtor på sina fötter. Hans föräldrar lackade vårtorna varje kväll och efter en tid var vårtorna borta.

Någon sade mig att vårtan kvävs under lacken. Vet inte om detta stämmer men det har ingen betydelse bara man blir av med eländet.

Inlagt av

Vanlig tavelkrita, dvs. att dränka vårtan i tavelkrita, fungerar! Men måste göras morgon, middag och kväll.

Inlagt av

Hörde i radiodoktorn 23.10 om tipset med silvertejp på fotvårtor. Beslöt att testa på en irriterande vårta, och se, det fungerade direkt, vårtan försvann snyggt och prydligt på ett dygn!

Inlagt av

Fick i högstadiet, av skolsköterskan, tipset att på sommarlovet försöka gnida röda vinbär mot en vårta på fingret. Glömde att göra det, men på hösten kom jag ihåg tipset. Vi hade vinbär i frysen och varje kväll krossade jag ett bär på vårtan och satte på plåster. Efter 1-2 veckor försvann den.

Nyligen hade jag en vårta i pannan och köpte frysta vinbär i affären. Den hade bara svarta vinbär, så jag testade dem. I ett par kvällar krossade jag ett bär och satte en klick av innandömet på vårtan. Använde inget plåster. Sedan glömde jag att göra det fler gånger, men vårtan torkade liksom bort och blev en skorpa som lossnade efter några dagar.

Inlagt av

Nagellack funkar fantastiskt bra! Man stryker på nagellack på vårtan, då får den ingen luft och "kvävs" till slut. Stryk på varje dag i 1-2 veckors tid och vårtan har till slut förvandlats till död hud som det bara är att riva/skrapa bort.

Inlagt av

Hudfärgad tejp, som säljs i rulle och kan användas som plåster på sår, funkar också bra. Mera diskret än Jesus-tejp, om man vill sköta vårtor på synligare ställen.

Inlagt av

Syylend /Vårtfri som innehåller myrsyra fungerar bra (receptfritt på apoteket). Man ska bara se till att ta bort gammal torr hud och mjuka upp vårtan innan man applicerar preparatet. 1 ggr per vecka enligt bruksanvisningen, vårtan torkar och kroppen stöter bort den.

Inlagt av

Vi testade bl.a. silvertejp och nagellack på sonens vårta under foten, men ingenting hjälpte. Efter att vi penslat Syylend 3 gånger ( 1 gång/vecka som är lätt att komma ihåg i motsats till varje dag med många andra medel...) torkade vårtan bort och försvann! Rekommenderas!

Inlagt av

Jag tog bort mina fotvårtor med vinäger. Några droppar på en bomullstuss som jag tejpade över vårtan nattetid. Det blev rätt ömt runt vårtan, så jag tog bort en vårta åt gången av bekvämlighetsskäl. Efter ett par dagar blev vårtan svart och mjuk, och efter en vecka trillade den bort.

Inlagt av

Jag bor utomlands. När jag ett av barnen senast hade en vårta och jag tog upp saken under ett besök sa läkaren att tja,han tycker att det för det mesta är onödigt att ta bort vårtor. Visst, en vårta som orsakar besvär ska tas bort, men de som inte är i vägen eller orsakar smärtor kan lika bra lämnas där de är för att självläka.

Ett tips från mina föräldrars barndom har just precis med självläkning att göra: man tar en stump ullgarn, knyter den till en knut ovanför vårtan. Här kan man vid behov läsa en besvärjelse. Den lilla garnknuten placeras sen under en blomkruka. Sen väntar man en månad eller flera, kollar under blomkrukan. När knuten har multnat bort är vårtan borta.

Läs också

Webbdoktorn

 • Testikelcancer

  Vad alla unga män borde känna till.

  Av någon ännu okänd anledning ökar antalet testikelcancerfall hos unga män oroande mycket. Lär dig känna igen symptomen och ta som vana att regelbundet undersöka dina testiklar så att du kan upptäcka förändringar.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Sjuka barn och unga

  Allt från näsblod till narkolepsi.

  På Webbdoktorn hittar du information om sjukdomar som kan drabba små och lite större barn, allt från RS-virus, som kan vara livshotande för de allra minsta, till akne, som kan vara nog så jobbigt för de större. Kom ihåg att du alltid kan ringa 112 om du är riktigt orolig.

 • Hypotyreos

  Trött, glömsk och frusen? Hur funkar din sköldkörtel?

  Trött, glömsk och frusen? Om sköldkörteln inte fungerar som den ska går hela kroppen på sparlåga, med bland annat viktuppgång, förstoppning, energilöshet och minnesprolem som följd.

 • Basedows sjukdom

  Sköldkörtensjukdomen som ger struma och utstående ögon.

  Sköldkörtelöverproduktion, struma och utstående ögon är symptomen vid Basedows sjukdom. Den vanligaste patientgruppen är kvinnor på mellan 30 och 40 år.

 • Sjögrens syndrom

  Torr mun och torra ögon.

  Sjögrens syndrom är en autoimmun och kronisk reumatisk sjukdom, där kroppens eget immunsystem angriper tårkörtlarna och spottkörtlarna. De främsta symptomen är torra ögon och torr mun. Onormal trötthet hör ofta till sjukdomsbilden.

 • B12-vitaminbrist

  Neurologiska symptom är vanliga.

  Domnade fötter, ostadig gång, en känsla av att ha sockor på de bara fötterna eller luftkuddar under dem kan vara symptom på en nervskada till följd av B12-vitaminbrist. De neurologiska störningarna kan komma i ett tidigt skede och kan vara bestående.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Våga prata om hur du mår

  Tack för alla berättelser som kommit till #hurmårdu.

  Ett stort tack för alla berättelser som kom in till #hurmårdu. Radio Vega sände på söndag kväll en stor del av berättelserna om vägen ur depressionen upplästa av Svenska Yles redaktörer.

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa

 • Nicke Aldén: Psykosen satte livet på paus

  Nicke insjuknade i psykos då han var 20 år.

  Då jag var 20 år insjuknade jag i en psykos. För några år sedan gick det främre korsbandet av i mitt högra knä, två gånger inom ett år. Skillnaden på de här två skadorna? Det förstnämnda är det ytterst få jag berättat för. Det andra har i princip alla fått höra om, till lust och leda. Det här borde vi ändra på. Det pratas för lite om pysiska sjukdomar och helt tillräckligt om idrottsskador.

 • Fermion i Hangö växer då hela världen käkar mer mediciner

  En medicin mot prostatacancer kan tillverkas i Hangö.

  Läkemedelsföretaget Fermion i Hangö satsar stort i en splitterny högautomatiserad fabriksbyggnad. Ägaren Orion testar som bäst ett sådant läkemedel mot prostatacancer som kunde tillverkas i Hangö.

 • Virusexperter: Ställ in OS i Rio

  Rädsla för att folk tar med sig zika till sina hemländer.

  En samlad grupp läkare och forskare anser att de Olympiska spelen i Rio de Janeiro borde ställas in. Experter är rädda att OS-turisterna för med sig zikaviruset till sina hemländer.