Hoppa till huvudinnehåll

Vårtor under foten

Bild: YLE/Jessica Edén

8-årig flicka har i två år haft en vårta under foten. Hon och hennes föräldrar har utan resultat försökt få bort den med Verruxin. Finns det andra knep?
Läs hudläkarens svar.

Vanliga vårtor (verruca vulgaris) är ofarliga tumörer i överhuden, förorsakade av papillomvirus. Om man har tålamod att vänta bildar kroppen så småningom antikroppar mot viruset och vårtorna försvinner av sig själva. Ofta kan detta dock ta ett par år.

Vårtor uppkommer ofta på händer, fingrar, fötter och tår, men kan i princip sätta sig var som helst. Vårtor under fotsulan har en platt yta och trycks istället in i huden, till följd av att man går och står på dem. Runt en fotvårta bildas ofta ett område av lite hårdare och tjockare hud. Vårtan kan förorsaka värk när man går.

Vad göra?

Vårtor under fotsulan behandlas på samma sätt som andra vårtor, men kan vara lite jobbigare att få bukt med än uppåtstående vårtor.

Receptfria geler eller vätskor (t.ex. Verruxin), innehållande salicylsyra och mjölksyra kan användas för att fräta bort vårtan. En hudläkare kan skriva recept på ett vaselinbaserat preparat med salicylsyra i högre koncentration.

För att medicinbehandlingen ska ha effekt krävs det dock både tålamod och lite arbete: Vårtan ska först blötas upp, genom t.ex. ett fotbad. Därefter ska huden filas ordentligt med sandpapper, rasp eller fothyvel – utan att huden under vårtan skadas. Till slut sätts medicinen på. Proceduren borde helst upprepas varje kväll och under en lång tid.

Eftersom vårtor är smittsamma kan de sprida sig till intilliggande hud. Speciellt under foten uppträder de ofta i grupper.

Om man börjar få fler vårtor eller om man tycker att den konservativa behandlingen inte hjälper kan det vara skäl att låta en hudläkare ta bort dem.

Den vanligaste och mest smärtfria metoden är då kryobehandling, d.v.s. frysbehandling. Metoden är inte riktigt lika enkel att utföra på fotsulan som på andra delar av kroppen, eftersom huden på fötterna är mera smärtkänslig.

Vid en kryobehandling sprutar läkaren flytande kväve på vårtan. Följande dag har en blåsa bildats över vårtan. Blåsan skrumpnar så småningom ihop och faller av och under den finns i bästa fall bara normal hud. Ofta måste dock behandlingen upprepas några gånger innan vårtan är helt borta.

På apoteken finns numera receptfria medel, med vilka man kan utföra en kryobehandling hemma. Dessa medel brukar dock inte vara tillräckligt effektiva på vårtor under fotsulan.

Smittar vårtor?

Vårtor förorsakas av ett virus, som kan smitta till en annan person. Eftersom viruset finns både i vårtan och i lossnade hudceller är det dock ganska omöjligt att helt undvika smitta. Vissa personer verkar dessutom ha större benägenhet att få vårtor än andra.

Att inte t.ex. låta sitt barn leka med en kamrat som har vårtor är därför en oftast onödig och ganska hårdhjärtad åtgärd. Risken att barnet ska få en smitta av just denna kamrat, men inte från annat håll, och att viruset faktiskt ska förorsaka vårtor hos barnet är ganska liten.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Kommentarer

En bekant påstod att han blivit av med sin vårta på handen genom att sätta en bit isoleringstejp över och hålla den där några dagar. Jag tyckte det lät idiotiskt, men har senare sett att "behandlingsmetoden" faktiskt finns nämnd också i den medicinska litteraturen.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Magnesiumsulfatlösning (bittervatten) invärtes och silvernitrat utvärtes (lapispenna finns på svenska apotek) är huskurer från min barndom.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

En vårta fick jag bort med intensivanvändning av Tea-tree lokalt outspätt någon vecka. Det kom aldrig igen! Men Tea-tree är för starkt för barn. Ska bara användas på vuxna.

Inlagt av stina (ej verifierad)

Fick rådet att skära en skiva av en vitlöksklyfta och sätta på. Damen som gav rådet sa att den försvann efter två veckor, nu minns hon ej ens vilken fot den fanns under. Precis så gick det även för mig. BILLIGT, ENKELT och SMÄRTFRITT och SNABBT mot den medicinska vägen!!
Lycka till lilla flicka!

Tack, Jesper! Har ett annat verksamt ämne än de preparat man får på finländska apotek. Universitetsapotekets rådgivning bad hälsa att man ju i princip ska vara försiktig med postorderpreparat och kontrollera att man beställer från en pålitlig firma, men att det här ju inte är frågan om en egentlig medicin och att det knappast gör någon skada. Används en gång i veckan i högst fem veckor, enligt den bruksanvisning jag hittade.

Inlagt av Mormor (ej verifierad)

Stryk på "mjölk" från en maskros-stjälk. Några gånger räcker. Vårtan blir skarp och lossnar. Varför det funkar vet jag inte, men det funkar!

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Min dotter hade en seg vårta under foten i våras (2012) och en allmänläkare sade att hudläkare i dag rekommenderar isoleringstejp (silvertejp/jesustejp) för att ta bort vårtor. Vi bestämde oss för att testa och bytte tejpbiten varje eller varannan kväll och tammetusan, vårtan försvann efter en vecka! Den blev liksom fuktig och bara föll bort. Testa - billigt och enkelt var det. Det enda svåra var att komma ihåg att byta tejpbiten då den hade "glidit iväg" under foten :)

Intressant att höra om silvertejpet! Tack för det och andra tips! Senaste råd vi fick från en barnläkare: Slipa morgon och kväll med sandpapper grovlek 200 och sätt på Verruxin. Får se om det hjälper.

Inlagt av Johnny (ej verifierad)

Jag klippte bort min med en nagelklippare. Jag var tvungen att gå djupt för att få bort allt det svarta med det gjorde ej ont. Direkt efter bort klippningen så tvättade jag "såret" med desinficerande medel. Det tog 20 minuter och den är borta. Detta gjorde jag för 2 månader sedan ungefär.

Härligt med så många huskurstips! Tack för dem! Vår vårta försvann efter någon vecka med sandpapper, efter många års raspande och såsande med olika apoteksmedel. Någon förklarade det med att sandpappret aktiverar blodcirkulationen och kroppens eget försvar mot viruset.

Inlagt av Vårtfri (ej verifierad)

Jag vill dela med mig ett superenkelt sätt att bli av med vårtor under fötterna eller på händerna. Ingen fil, sandpapper, frysning behövs. Endast nagellack!

Lacka med vanligt nagellack ett tjockt lager på vårtan + området där omkring varje kväll, eller när lacken slitits bort. Efter någon vecka är vårtan borta.

Jag, min son och även min brors son har blivit av med ömma vårtor på fötterna på detta sätt. Min brorsson hade som liten många vårtor på sina fötter. Hans föräldrar lackade vårtorna varje kväll och efter en tid var vårtorna borta.

Någon sade mig att vårtan kvävs under lacken. Vet inte om detta stämmer men det har ingen betydelse bara man blir av med eländet.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Vanlig tavelkrita, dvs. att dränka vårtan i tavelkrita, fungerar! Men måste göras morgon, middag och kväll.

Inlagt av Jonte (ej verifierad)

Hörde i radiodoktorn 23.10 om tipset med silvertejp på fotvårtor. Beslöt att testa på en irriterande vårta, och se, det fungerade direkt, vårtan försvann snyggt och prydligt på ett dygn!

Inlagt av PJ (ej verifierad)

Fick i högstadiet, av skolsköterskan, tipset att på sommarlovet försöka gnida röda vinbär mot en vårta på fingret. Glömde att göra det, men på hösten kom jag ihåg tipset. Vi hade vinbär i frysen och varje kväll krossade jag ett bär på vårtan och satte på plåster. Efter 1-2 veckor försvann den.

Nyligen hade jag en vårta i pannan och köpte frysta vinbär i affären. Den hade bara svarta vinbär, så jag testade dem. I ett par kvällar krossade jag ett bär och satte en klick av innandömet på vårtan. Använde inget plåster. Sedan glömde jag att göra det fler gånger, men vårtan torkade liksom bort och blev en skorpa som lossnade efter några dagar.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Nagellack funkar fantastiskt bra! Man stryker på nagellack på vårtan, då får den ingen luft och "kvävs" till slut. Stryk på varje dag i 1-2 veckors tid och vårtan har till slut förvandlats till död hud som det bara är att riva/skrapa bort.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Hudfärgad tejp, som säljs i rulle och kan användas som plåster på sår, funkar också bra. Mera diskret än Jesus-tejp, om man vill sköta vårtor på synligare ställen.

Läs också

 • Motion

  Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

  Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

  Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

 • SK Hynix fabrik i Sydkorea ska bygga tre nya prodktionslinjer för halvledare

  BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

  Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

  Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

 • Ingemo Lindroos.

  Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

  I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

  När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

  8

Hälsa

 • Bild för #mittkärleksliv satsningen

  Hur har du det med kärleken?

  Berätta om ditt kärleksliv. Delta i vår undersökning.

  Svenska Yle frågar om relationer, sex- och samliv i Svenskfinland. Här kan du delta i undersökningen.

  15
 • Thyroxin- och Jodix-burkar.

  5 snabba svar av Radiodoktorn

  Endokrinologen Otto Knutar fick svara på rekordmånga frågor.

  Frågor om sköldkörtelsjukdomar dominerade Radiodoktorn den här veckan. Endokrinologen Otto Knutar fick svara på rekordmånga frågor om både medicinering och symptom.

 • Katarina Liljeqvist sitter i sitt kök

  "Det är min hälsa det handlar om"

  Sköldkörtelmedicinen som rekommenderas hjälper inte alla

  Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.

  8
 • Läckra munkar

  Sockerfylla är en myt

  Sockret är inte boven när barn blir vilda på kalas.

  När barn blir vilda och rastlösa på kalas och andra sociala tillställningar brukar man säga att det beror på att de fått i sig socker. Men forskning tyder på att det inte alls är sockret som är orsaken till barnens livlighet, utan i själva verket föräldrarna.

  26
 • Bebis fötter

  WHO: För många barn är överviktiga

  Världen måste ta itu med problemet, slår kommission fast.

  Antalet barn med fetma eller övervikt har nått en ohållbar nivå uppger Värdshälsoorganisationen WHO och slår nu larm. I Afrika har antalet överviktiga eller feta barn under fem års ålder fördubblats sedan 1990.

 • Dagisbarn äter mellanmål.

  Barnen äter för mycket socker

  Skippa den söta fruktyoghurten till frukost.

  Skapa ett gott förhållande till mat, ät mindre socker och salt och ännu mera grönsaker och rotfrukter. Sådana goda råd lyfts fram i de nya näringsrekommendationerna för barn och barnfamiljer.

  6
 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat

 • Motion

  Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

  Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

  Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

 • Kirsi Pietiläinen

  Bantningsexpert: Skyll inte på din ämnesomsättning!

  Kirsi Pietiläinen är en av våra ledande bantningsexperter.

  I ett laboratorium i Mejlans i Helsingfors mäter man syreupptagningsförmågan och energiförbrukningen i viloläge hos patienter som har problem med vikten. - Jag har ännu aldrig stött på en patient med en riktigt dålig ämnesomsättning, säger biträdande professor Kirsi Pietiläinen.

  3