Hoppa till huvudinnehåll

Vårtor under foten

Bild: YLE/Jessica Edén

8-årig flicka har i två år haft en vårta under foten. Hon och hennes föräldrar har utan resultat försökt få bort den med Verruxin. Finns det andra knep?
Läs hudläkarens svar.

Vanliga vårtor (verruca vulgaris) är ofarliga tumörer i överhuden, förorsakade av papillomvirus. Om man har tålamod att vänta bildar kroppen så småningom antikroppar mot viruset och vårtorna försvinner av sig själva. Ofta kan detta dock ta ett par år.

Vårtor uppkommer ofta på händer, fingrar, fötter och tår, men kan i princip sätta sig var som helst. Vårtor under fotsulan har en platt yta och trycks istället in i huden, till följd av att man går och står på dem. Runt en fotvårta bildas ofta ett område av lite hårdare och tjockare hud. Vårtan kan förorsaka värk när man går.

Vad göra?

Vårtor under fotsulan behandlas på samma sätt som andra vårtor, men kan vara lite jobbigare att få bukt med än uppåtstående vårtor.

Receptfria geler eller vätskor (t.ex. Verruxin), innehållande salicylsyra och mjölksyra kan användas för att fräta bort vårtan. En hudläkare kan skriva recept på ett vaselinbaserat preparat med salicylsyra i högre koncentration.

För att medicinbehandlingen ska ha effekt krävs det dock både tålamod och lite arbete: Vårtan ska först blötas upp, genom t.ex. ett fotbad. Därefter ska huden filas ordentligt med sandpapper, rasp eller fothyvel – utan att huden under vårtan skadas. Till slut sätts medicinen på. Proceduren borde helst upprepas varje kväll och under en lång tid.

Eftersom vårtor är smittsamma kan de sprida sig till intilliggande hud. Speciellt under foten uppträder de ofta i grupper.

Om man börjar få fler vårtor eller om man tycker att den konservativa behandlingen inte hjälper kan det vara skäl att låta en hudläkare ta bort dem.

Den vanligaste och mest smärtfria metoden är då kryobehandling, d.v.s. frysbehandling. Metoden är inte riktigt lika enkel att utföra på fotsulan som på andra delar av kroppen, eftersom huden på fötterna är mera smärtkänslig.

Vid en kryobehandling sprutar läkaren flytande kväve på vårtan. Följande dag har en blåsa bildats över vårtan. Blåsan skrumpnar så småningom ihop och faller av och under den finns i bästa fall bara normal hud. Ofta måste dock behandlingen upprepas några gånger innan vårtan är helt borta.

På apoteken finns numera receptfria medel, med vilka man kan utföra en kryobehandling hemma. Dessa medel brukar dock inte vara tillräckligt effektiva på vårtor under fotsulan.

Smittar vårtor?

Vårtor förorsakas av ett virus, som kan smitta till en annan person. Eftersom viruset finns både i vårtan och i lossnade hudceller är det dock ganska omöjligt att helt undvika smitta. Vissa personer verkar dessutom ha större benägenhet att få vårtor än andra.

Att inte t.ex. låta sitt barn leka med en kamrat som har vårtor är därför en oftast onödig och ganska hårdhjärtad åtgärd. Risken att barnet ska få en smitta av just denna kamrat, men inte från annat håll, och att viruset faktiskt ska förorsaka vårtor hos barnet är ganska liten.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Kommentarer

En bekant påstod att han blivit av med sin vårta på handen genom att sätta en bit isoleringstejp över och hålla den där några dagar. Jag tyckte det lät idiotiskt, men har senare sett att "behandlingsmetoden" faktiskt finns nämnd också i den medicinska litteraturen.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Magnesiumsulfatlösning (bittervatten) invärtes och silvernitrat utvärtes (lapispenna finns på svenska apotek) är huskurer från min barndom.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

En vårta fick jag bort med intensivanvändning av Tea-tree lokalt outspätt någon vecka. Det kom aldrig igen! Men Tea-tree är för starkt för barn. Ska bara användas på vuxna.

Inlagt av stina (ej verifierad)

Fick rådet att skära en skiva av en vitlöksklyfta och sätta på. Damen som gav rådet sa att den försvann efter två veckor, nu minns hon ej ens vilken fot den fanns under. Precis så gick det även för mig. BILLIGT, ENKELT och SMÄRTFRITT och SNABBT mot den medicinska vägen!!
Lycka till lilla flicka!

Tack, Jesper! Har ett annat verksamt ämne än de preparat man får på finländska apotek. Universitetsapotekets rådgivning bad hälsa att man ju i princip ska vara försiktig med postorderpreparat och kontrollera att man beställer från en pålitlig firma, men att det här ju inte är frågan om en egentlig medicin och att det knappast gör någon skada. Används en gång i veckan i högst fem veckor, enligt den bruksanvisning jag hittade.

Inlagt av Mormor (ej verifierad)

Stryk på "mjölk" från en maskros-stjälk. Några gånger räcker. Vårtan blir skarp och lossnar. Varför det funkar vet jag inte, men det funkar!

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Min dotter hade en seg vårta under foten i våras (2012) och en allmänläkare sade att hudläkare i dag rekommenderar isoleringstejp (silvertejp/jesustejp) för att ta bort vårtor. Vi bestämde oss för att testa och bytte tejpbiten varje eller varannan kväll och tammetusan, vårtan försvann efter en vecka! Den blev liksom fuktig och bara föll bort. Testa - billigt och enkelt var det. Det enda svåra var att komma ihåg att byta tejpbiten då den hade "glidit iväg" under foten :)

Intressant att höra om silvertejpet! Tack för det och andra tips! Senaste råd vi fick från en barnläkare: Slipa morgon och kväll med sandpapper grovlek 200 och sätt på Verruxin. Får se om det hjälper.

Inlagt av Johnny (ej verifierad)

Jag klippte bort min med en nagelklippare. Jag var tvungen att gå djupt för att få bort allt det svarta med det gjorde ej ont. Direkt efter bort klippningen så tvättade jag "såret" med desinficerande medel. Det tog 20 minuter och den är borta. Detta gjorde jag för 2 månader sedan ungefär.

Härligt med så många huskurstips! Tack för dem! Vår vårta försvann efter någon vecka med sandpapper, efter många års raspande och såsande med olika apoteksmedel. Någon förklarade det med att sandpappret aktiverar blodcirkulationen och kroppens eget försvar mot viruset.

Inlagt av Vårtfri (ej verifierad)

Jag vill dela med mig ett superenkelt sätt att bli av med vårtor under fötterna eller på händerna. Ingen fil, sandpapper, frysning behövs. Endast nagellack!

Lacka med vanligt nagellack ett tjockt lager på vårtan + området där omkring varje kväll, eller när lacken slitits bort. Efter någon vecka är vårtan borta.

Jag, min son och även min brors son har blivit av med ömma vårtor på fötterna på detta sätt. Min brorsson hade som liten många vårtor på sina fötter. Hans föräldrar lackade vårtorna varje kväll och efter en tid var vårtorna borta.

Någon sade mig att vårtan kvävs under lacken. Vet inte om detta stämmer men det har ingen betydelse bara man blir av med eländet.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Vanlig tavelkrita, dvs. att dränka vårtan i tavelkrita, fungerar! Men måste göras morgon, middag och kväll.

Inlagt av Jonte (ej verifierad)

Hörde i radiodoktorn 23.10 om tipset med silvertejp på fotvårtor. Beslöt att testa på en irriterande vårta, och se, det fungerade direkt, vårtan försvann snyggt och prydligt på ett dygn!

Inlagt av PJ (ej verifierad)

Fick i högstadiet, av skolsköterskan, tipset att på sommarlovet försöka gnida röda vinbär mot en vårta på fingret. Glömde att göra det, men på hösten kom jag ihåg tipset. Vi hade vinbär i frysen och varje kväll krossade jag ett bär på vårtan och satte på plåster. Efter 1-2 veckor försvann den.

Nyligen hade jag en vårta i pannan och köpte frysta vinbär i affären. Den hade bara svarta vinbär, så jag testade dem. I ett par kvällar krossade jag ett bär och satte en klick av innandömet på vårtan. Använde inget plåster. Sedan glömde jag att göra det fler gånger, men vårtan torkade liksom bort och blev en skorpa som lossnade efter några dagar.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Nagellack funkar fantastiskt bra! Man stryker på nagellack på vårtan, då får den ingen luft och "kvävs" till slut. Stryk på varje dag i 1-2 veckors tid och vårtan har till slut förvandlats till död hud som det bara är att riva/skrapa bort.

 • hurmårdu

  Våga prata om hur du mår

  Framför allt unga kvinnor skrev till satsningen #hurmårdu.

  Nästan 70 berättelser om psykisk ohälsa och depression. Det är för det mesta unga kvinnor som skriver om sin psykiska ohälsa till Svenska Yles satsning #hurmårdu.

  1
 • #hurmårdu

  "Vi missar den manliga depressionen"

  Manlig depression fortfarande stigmatiserat.

  Den manliga depressionen tar sig ofta andra uttryck än den kvinnliga. Vi lever fortsättningsvis i en könskultur där depression inte ingår i mansrollen, vilket leder till att många manliga depressioner misstolkas eller blir feldiagnostiserade.

  9
 • Ensam kvinna sitter på brygga och tittar ut över en sjö.

  Deprimerad eller bara lite smådeppig?

  "Ta dig i kragen! En rask promenad gör nog susen!"

  Alla har vi stunder då livet känns motigt men vad är det för skillnad mellan vanlig deppighet och en regelrätt depression?

Läs också

 • Kungskonsumenten granskar naturlighet.

  Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

  Matförpackningarna innehåller olika löften om naturlighet.

  Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

  6
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

Hälsa

 • hurmårdu

  Våga prata om hur du mår

  Framför allt unga kvinnor skrev till satsningen #hurmårdu.

  Nästan 70 berättelser om psykisk ohälsa och depression. Det är för det mesta unga kvinnor som skriver om sin psykiska ohälsa till Svenska Yles satsning #hurmårdu.

  1
 • hurmårdu

  Här är låtarna vi lyssnar på för att må bättre

  Svenska Yles publik har valt musiken för #hurmårdu i radio.

  På söndag sänder Radio Vega ett urval av berättelserna om psykisk ohälsa som kommit in till satsningen #hurmårdu. Här är musiken som Svenska Yles publik valt.

  39
 • unga sjukpensionärer pga depression

  Depression skördar unga - allt fler i förtidspension

  50 procent fler unga sjukpensioneras på grund av depression.

  För tio år sedan sjukpensionerades knappt 500 personer under 34 år på grund av depression. Idag är antalet uppe i nästan 750. Ökningen är störst bland 16-24-åringarna.

  12
 • Tonårsflicka sitter på marken i portgång

  Bara hälften som behöver depressionsbehandling får det

  Samtalsterapi är effektivast vid lindriga depressioner

  Den första behandlingsformen vid lindrig depression är samtalsterapi, medan allvarligare depressioner vanligen kräver både läkemedelsbehandling och terapi. Ofta ges medicinering dock åt fel patientgrupper, samtidigt som tillgången på samtalsterapi är dålig inom den offentliga sektorn.

Nyligen publicerat

 • hurmårdu

  Våga prata om hur du mår

  Framför allt unga kvinnor skrev till satsningen #hurmårdu.

  Nästan 70 berättelser om psykisk ohälsa och depression. Det är för det mesta unga kvinnor som skriver om sin psykiska ohälsa till Svenska Yles satsning #hurmårdu.

  1
 • En kvinna äter ett äppel

  Fem saker du inte visste om mat

  Kände du till de här grejerna i kostrådsdjungeln?

  Varför kittlar rå ananas i munnen? Varför är surdeg så nyttigt? Och kan man äta fisk som simmat bland blågröna alger? Här får du svaren på fem matrelaterade frågor som du kanske inte kände till.

  4