Påskägg i gips

Påskägg i gips med dekorativa blommor.
Påskägg i gips med dekorativa blommor. Påskägg i gips med dekorativa blommor. Bild: YLE/Strömsö

Första gången jag såg det tänkte jag: Va' snyggt! Det perfekta ägget gjort av människohand och dessutom en lagom rolig och utmanade teknik. Det saknas inte spänningsmoment då du gjuter påskägg inuti ballonger!

Det här behöver du

För äggen:
Gipspulver
Lämpliga ballonger. Köp gärna billiga, tunna ballonger. Dom funkar bättre än tjockare ballonger
Skål eller litet ämbare att bland gipsmassan i
Tratt (Sån som man använder då man häller saft i flaskor)

För dekoration:

Lite ris eller sjögräs eller annat material
Plasttuber eller provrör av glas
Blommor

Gör så här:
Börja med att blåsa upp ballongerna så att de töjs ut

Blanda till gips för en ballong åt gången. Beroende på ballongstorleken kan du räkna med ca 2-3 dl gipsvälling per ballong. Obs! Blanda till gipset enligt anvisningarna på förpackningen. Gips kan köpas i hobbyaffären.

Fäst tratten i ballongen o häll i så mycket som möjligt av gipsblandningen.

Ta bort tratten och blås upp ballongen till önskad storlek. Bind ihop och börja genast rulla runt ballongen, så att gipsmassan fördelas jämnt inuti.
Fortsätt att rulla tills härdningsprocessen startar. Du märker att ballongen blir varmare när gipset börjar stelna!

Ställ undan ballongen o låt stelna i lugn och ro, åtminstone 2-3 timmar (gärna över natten).
Klipp sönder ballongen och skala av ”skalet”. Vanligtvis har det uppstått sprickor under torkningen, så var försiktig och förstora hålet efter behov. OBS! Gipset är ännu väldigt skört, så låt det härda ett par timmar i lugn och ro innan du fyller äggen med blommor!

Dekoration av äggen

Fyll äggen med lite ris eller sjögräs eller en hoptrasslad härva av t.ex aluminiumtråd, stick in plasttuberna eller provrören i konstruktionen, fyll med vatten och sätt i blommorna. Obs! Hantera varsamt!
Gipsäggen är roliga och utmanade att göra. Du kan förbereda dej på att en del av äggen misslyckas, men kämpa på. Vi lyckades gjuta det perfekta ägget utan en enda spricka!!! Lycka till!

Värpning på gång Ballonger och gips Blommor Blås upp ballongerna Blanda till gips Häll gips i ballongen Blås upp ballongerna och rulla runt dem Låt stelna och skala sedan av ballongerna Var försiktig!Skalet spricker lättMen det här blev perfekt Spruckna ägg...fylls med blommor...och det blir så här vackert Äggfint

(Expert: Owe Salmela)