Brännässlor och andra läckra ogräs

När våren kommer kan du hitta de hälsosammaste och godaste råvarorna i skog och dike. Vivi-ann Sjögren, Kenneth Nars och Alexandra de Paoli brinner alla för nässlor och andra ogräs.

Informationsruta

Brännässlan användes förr som en medicialväxt. Bland annat är den inflammationshämmande och verkar avgiftande. Den påstås även sänka blodsockernivåer, och vara bra för mage och tarm.

Nässlor har använts här uppe i norr sedan stenåldern, både för fibrerna och för de nyttiga bladen.

De späda bladen, särskilt vårskotten, är ypperlig mat. Bladen är så späckade med näring att nässlan räknas som Skandinaviens nyttigaste grönsak. Bland nyttigheterna finns järn, kisel, kalium, magnesium, karotin, c-vitamin och serotonin.

Många använder förvällda nässlor i matlagningen. Här finns recept på pizza, plättar, soppa, stuvning och gnocchi av nässlorna. Alexandra De Paolis italienska mormor använde nässlor i mycket, bland annat just i gnocchin.

Alexandra De Paoli använder dock också färska nässlor. Men då måste man köra dem i en mixer så att brännhåren slås sönder. På det viset blir de ett utomordentligt näringstillskott i en energidrink, nässelsmoothie.

Men nässlan är inte den enda växten man kan plocka och äta. Kenneth Nars, Vivi-ann Sjögren och Alexandra De Paoli introducerar även kirskål, maskros, kaveldun, rölleka, harsyra och andra underbara växter man kan stoppa i sig.

En enda varning ges av Kenneth Nars: Låt inte barn ensamma plocka ätliga växter så att inte giftiga växter slinker med. Det är som med svamp, säger Vivi-ann Sjögren, man skall veta vad man plockar.

Kommentarer