Snabba festivalguiden: Juthbackamarknaden

Hanna med loppisfynden.
Hanna med loppisfynden. Bild: Privat

Vad är Juthbackamarknaden och vad gör man där? Vi vet.

I helgen är det dags att fynda på Finlands största loppmarknad Juthbacka. Över 800 försäljare är på plats tillsammans cirka 30.000 glada besökare. Vi och loppisbloggaren Hannas virrvarr guidar dig rätt i loppisdjungeln.

Var och när?
På Juthbacka i Nykarleby den 19 och 20 augusti. Öppnar på fredag klockan 16 (men många far dit mycket tidigare) och pågår så länge du orkar och försäljarna har fram sina grejer. Börjar igen på lördag morgon och slutar klockan 16.

Vad kan man köpa?
Allt! Här finns motorcyklar, kameror, böcker, skivor, kläder, porslin… Dessutom kan du käka hederlig grillad korv, laxsoppa och det där typiska marknadsgodiset. Kom ihåg att pruta på allt.

Vad ska man ha på sig?
Här behöver du inte se creddig ut. Det är bekväma och oömtåliga skor som gäller. Ha en bekväm och rymlig väska. Många nya fynd ska rymmas med hem.

Funkar Visa Electron?
Nej, här ska du ha cash. Ta ut kontanter i förväg eftersom det är långt till bankautomaten. Pengarna i automaten brukar dessutom ta slut passligt till lördagmorgon.

När gör man de bästa fynden?
Kom tidigt. De bästa grejerna försvinner genast från början. Är du en cheap ass så fynda precis när folk börjar plocka ihop sina grejer, då far det billigt. På fredagkväll när försäljarna fått i sig några öl kan man göra lyckade bytesaffärer.

När börjar festen?
Har du möjlighet att stanna över natten så gör det. Du kan till exempel bo i tält. På kvällen ordnas det dans med livemusik och du kan ta dig ett fint litet Nykarlebyrus. Upplev det riktiga Österbotten med boots och öl.

Får man ligga?
Störst chans till en tur på höskullen får du på veteranbilsparkeringen. Här står heta rockabillys på rad vid sina vrålåk och väntar på ett våp.

Publicerad . Uppdaterad