Brandtest

Johan petar i det brända materialet

I Novias utrymmen på Brändö (Vasa) finns ett laboratorium som heter Technobothnia. Där gör man tester för att ta reda på vilka egenskaper olika material har. Det här görs såväl i undervisningssyfte som för att bistå producenter och företag. Vi gick dit för att testa hur mycket en stock tål ifall det börjar brinna.

...testet...

Johan och Jim bygger vägg class=Vad väggen innehållerUgnen ger hög värme

Vi byggde en väggdel med olika fack för olika isoleringsmaterial. Utgångsläget var att bygga en godkänd 30 minuters vägg. Alltså en vägg som kan motstå brand i 30 minuter så att de som vistas i den brandhärjade byggnaden hinner ta sig ut.

Vi gjorde stommen i trä och beklädde den med gips på båda sidor. I facken monterade vi olika isoleringsmaterial för att ta reda på hur stockväggen skulle klara sig i jämförelsen. Vi använde bergull, glasull, XPS-skiva (* se rutan nedan), cellulosafiber, kuttersån samt vår gamla stockbit och en ny träbit. Vår testvägg spändes fast på ugnen. Vi ställde in ugnen på 800 grader, och så var det bara att vänta i en halv timme.

Lite över halvvägs in i testet hörde vi ett litet extra ljud. –”det var vattnet som gick”, upplyste oss laboratoriechef Anders Borg. Det finns alltså kristalliserat vatten i gipsskvan. När det utsätts för hög värme tillräckligt länge avgår ”vattnet” och skivan kollapsar. Det var endast den skiva som var närmast värmen som kollapsade. Den yttre skivan blev endast olika grader varm. Från omärkbart till het, men ändå så att man kunde röra vid skivan med handen.

RÄTTELSE
* Obs! I motsats till vad som sades i programmet användes inte polyuretan i brandtestet utan en XPS-skiva. Vi beklagar misstaget.
Stefan Jansson/producent

Brandväggen, detalj class=Bränd stock, detaljJohan håller upp brandväggen.

Efter 30 minuter visade det sig att stocken och det massiva träet klarat sig riktigt bra. Den var ju nog svart och förkolnad, men endast ett par centimeter in från ytan. Resten var intakt, fullgott trä, och temperaturen på baksidan av stocken var omärkbar.

Och som ett bonus lyckades Johan och Jim "ugnsgrädda" en abborre inbakad i brandväggen med nästan perfekt resultat.

Johan och Jim evaluerar resultatetTestet gav också god fisk

(Expert: Johan Ångerman)