Hoppa till huvudinnehåll

Samiska örter

 class=Grafiskt element
Greta Huuva är same och expert på läkeväxter och ätliga växter som har använts traditionellt av samer. När hon inte reser runt och leder örtkurser driver hon en restaurang med samisk mat i Jokkmokk.

Jag har i många år velat träffa en same med kunskap om fjällvärldens örter, och det var både spännande och lärorikt att få träffa Greta. Jag fick med mig mycket ny kunskap från den här dagen, bland annat om alla olika sätt man kan använda kvanne, Angelica archangelica.

Vi gjorde gompa, en traditionell samisk grönsaksrätt där man mjölksyrar kvanne på ett väldigt enkelt sätt, en helvild sallad och en kvannesorbet.

- Alexandra -

Gompa

Det här behöver du:
3 liter färska kvanneblad och stjälkar av plantor på första året, fatno kallar samerna dem. Cirka ½ liter filmjölk eller yoghurt med levande kultur.

Så här gör du:


1. Hacka kvanneblad och stjälkar i centimeterstora bitar.


2. Skölj växtdelarna.


3. Koka kvannen i ca 15 minuter.


4. Häll bort kokvattnet och slå på kallt vatten så att kvannen kyls snabbt.
5. Sila bort vattnet och lägg kvannen i en skål.


6. Häll på filmjölk och rör om. Filmjölken ska precis täcka grönsakerna när man pressar ihop dem med en slev.
7. Häll upp gompan på burkar och ställ svalt.
8. Låt burkarna stå i ett halvår. Det är nu mjölksyreprocessen sker, och sedan håller kvannen minst ett halvår till.

9. Servera som tillbehör till fisk eller kött. Rör eventuellt ut gompan i lite yoghurt och gör en yoghurtsås av den.

Vild sallad

Plocka av de blad och blommor som är späda och goda just för tillfället. Vår sallad innehöll:

    Ängssyra
    Kvanne
    Hundkäxblad
    Röllekablad
    Maskrosblad
    Kråkvickerblad

Det är både gott och vackert att krydda sin sallad med blommor. Vi använde blommor från:

    Ängssyra
    Hundkäx
    Kråkvicker
    Rödklöver
    Daggkåpa

Kvannesorbet

Greta har inget recept på den här sorbeten, utan gör den lite på en höft:

Börja med att koka finhackad färsk kvanne i en sockerlag. Använd sedan sockerlagen som bas i ett vanligt sorbetrecept. Greta valde att inte sila bort växtdelarna och det gav en trevlig struktur åt sorbeten, men det går bra att sila bort kvannen också.

Här hittar du Alexandras örtagård för fler tips och recept med örter och växter.

I inslaget spelades Adjágas med låten Mun ja mun från skivan Adjágas (2005).
(Expert: Alexandra De Paoli)

Kommentarer

  • Ofog på tågbanan mellan Seinäjoki och Tammerfors

    Stora stenar har vid flera tillfällen placerats på rälsen.

    Stenar har under flera tillfällen placerats ut på tågrälsen vid Jalasjärvi mellan Seinäjoki och Tammerfors. Polisen påminner om att det här är mycket farligt och kan leda till allvarliga olyckor.

  • Sista chansen att påverka bb-beslut i Borgå

    Ny demonstration precis innan avgörande möte.

    Kampen för att bevara Borgå bb fortsätter. En ny demonstration ordnas strax innan sjukvårdsnämnden fattar beslut om förlossningarnas framtid i staden.

  • Muminvärldens strandskräp blir instrument

    På onsdag städas stränderna med hjälp av daghemsbarn.

    På onsdag hålls ett Snygg Beach-jippo för renare stränder i Muminvärlden i Nådendal. Tillsammans med dagisbarn ska man samla in, sortera och undersöka det skräp som hittats på stranden.

Nyligen publicerat - Kulturhistoria

  • Kräfta - tio ben och stor stjärt

    "Kräftan är vårt godaste skadjur."

    När sommarkvällarna blir mörkare kommer kräftorna. Vi ror ut när månskenet glittrar på den spegelblanka ytan. Mjärdarna fylls med bete och sänks försiktigt ner till botten. Imorgon skall sensommarens röda delikatess avnjutas tillsammans med rostat bröd, dill och snaps på den traditionella kräftskivan.

  • Vete - världens viktigaste brödsäd

    "Vete finns överallt, även där du inte vill."

    Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete. Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag.