Hoppa till huvudinnehåll

Samiska örter

 class=Grafiskt element
Greta Huuva är same och expert på läkeväxter och ätliga växter som har använts traditionellt av samer. När hon inte reser runt och leder örtkurser driver hon en restaurang med samisk mat i Jokkmokk.

Jag har i många år velat träffa en same med kunskap om fjällvärldens örter, och det var både spännande och lärorikt att få träffa Greta. Jag fick med mig mycket ny kunskap från den här dagen, bland annat om alla olika sätt man kan använda kvanne, Angelica archangelica.

Vi gjorde gompa, en traditionell samisk grönsaksrätt där man mjölksyrar kvanne på ett väldigt enkelt sätt, en helvild sallad och en kvannesorbet.

- Alexandra -

Gompa

Det här behöver du:
3 liter färska kvanneblad och stjälkar av plantor på första året, fatno kallar samerna dem. Cirka ½ liter filmjölk eller yoghurt med levande kultur.

Så här gör du:


1. Hacka kvanneblad och stjälkar i centimeterstora bitar.


2. Skölj växtdelarna.


3. Koka kvannen i ca 15 minuter.


4. Häll bort kokvattnet och slå på kallt vatten så att kvannen kyls snabbt.
5. Sila bort vattnet och lägg kvannen i en skål.


6. Häll på filmjölk och rör om. Filmjölken ska precis täcka grönsakerna när man pressar ihop dem med en slev.
7. Häll upp gompan på burkar och ställ svalt.
8. Låt burkarna stå i ett halvår. Det är nu mjölksyreprocessen sker, och sedan håller kvannen minst ett halvår till.

9. Servera som tillbehör till fisk eller kött. Rör eventuellt ut gompan i lite yoghurt och gör en yoghurtsås av den.

Vild sallad

Plocka av de blad och blommor som är späda och goda just för tillfället. Vår sallad innehöll:

    Ängssyra
    Kvanne
    Hundkäxblad
    Röllekablad
    Maskrosblad
    Kråkvickerblad

Det är både gott och vackert att krydda sin sallad med blommor. Vi använde blommor från:

    Ängssyra
    Hundkäx
    Kråkvicker
    Rödklöver
    Daggkåpa

Kvannesorbet

Greta har inget recept på den här sorbeten, utan gör den lite på en höft:

Börja med att koka finhackad färsk kvanne i en sockerlag. Använd sedan sockerlagen som bas i ett vanligt sorbetrecept. Greta valde att inte sila bort växtdelarna och det gav en trevlig struktur åt sorbeten, men det går bra att sila bort kvannen också.

Här hittar du Alexandras örtagård för fler tips och recept med örter och växter.

I inslaget spelades Adjágas med låten Mun ja mun från skivan Adjágas (2005).
(Expert: Alexandra De Paoli)

Kommentarer

  • Fredagssnackare: Korsbefrukta musik och vård i staden

    Erik Salvesen tycker unga kunde ge konserter på äldreboende.

    Fredagssnackarna är skeptiska till konsultrapporter, men tacksamma för föräldrar som funderar själv och kommer med motförslag till politiker, till exempel angående skolor i Raseborg.

  • Polisen dirrigerar inte trafiken i Vasa på valborg

    Arrangörerna får ta stort ansvar för ordning och säkerhet.

    I år måste arrangörerna själva ta allt större ansvar för ordning, säkerhet och trafikarrangemang kring valborgshelgens gatumarscher och fordonskorteger i Vasa. Polisen drar kortegerna men arrangörerna måste skaffa ordningsvakter och personer som dirrigerar trafiken.

  • Mer tid för rågbröd och föreningsliv

    Skrivandet har Marita Bagge haft med sig sedan barnsben.

    Marita Bagge har de trettio senaste åren jobbat som reporter för Vasabladet. Nu går hon in i en ny tillvaro, som pensionär.

Nyligen publicerat

  • Vete - världens viktigaste brödsäd

    "Vete finns överallt, även där du inte vill."

    Vetet har en lång och komplex historia. Sedan stenåldern har människan odlat enkorn, emmer, durum, spelt och brödvete. Idag odlas mest brödvete, men gamla sorter har blivit populära igen och berikar utbudet av detta viktiga sädesslag.

  • Jordgubbe - det jättelika smultronet

    "Jordgubbe är för många sommarens höjdpunkt."

    Bakom björkdungen skymtar ett hav av röda små klot. Den söta doften av jordgubbe retar näsan och väl genom snåren öppnar sig fältet med rader av plantor som dignar av mogna bär. Ämbaren fylls snabbt, men samtidigt som händerna söker sig under bladen, gäller det att hålla ögonen öppna för huggormar i jakt på möss och sorkar. Ikväll är efterrätten plättar med färska jordgubbar och vispad grädde.

  • Tomat - världens populäraste frukt

    "Tomaten är väldens mest odlade grönsak."

    Små frön planteras i små krukor. På fönsterbrädet bryter sig långsmala blad genom mullen och vecklar ut sig mot ljuset. När snön har smultit och vårsolen värmt upp jorden får plantorna ett nytt hem utomhus och väntan på solmogna tomater kan börja på allvar.

  • Potatis - roten till det goda

    "Ingenting går upp mot färsk nypotatis".

    Midsommaren närmar sig och förväntningarna på nypotatis till sillen är åter höga. Fast vi äter potatis året om är det något speciellt med just nypotatis, i synnerhet om den skördas ur eget trädgårdsland. Hundratals rätter kan skapas av denna sydamerikanska knöl som kommer i olika färger och former.