Hoppa till huvudinnehåll

Mura kakelugn och eldningstips

Kakelugnskorna

I ett hörn i det stora egnahemshuset står en handslagen kakelugn från den senare hälften av 1800-talet. Kakelugnen var i behov av renovering. Kakelugnsmakare Peder Nyström engageras. Peder har murat kakelugnar i 26 år och är en verklig expert på området. Han har hållit kurser i kakelugnsmurning vid Stundars museum och kulturcentrum i Solf.

 class=

Peder analyserade kakelugnen och konstaterade att den är gjord med en hantverksmässig metod (handslagen) som var vanlig i början av 1800-talet. Vissa dekorationer på ugnen tydde på att den trots allt är tillverkad efter att man börjat tillverka kakelugnar industriellt, d v s mot slutet av 1800-talet. Hantverkarna fortsatte sin verksamhet med traditionella metoder långt in på 1900-talet med inspiration av de nya ugnarnas formspråk. Luckorna i gjutjärn som finns på ugnen har kommit till senare. Originalluckorna på den här typen av ugn är gjorda i plåt. Varje tid får ändå synas på ugnen och berättar om de olika tidsåldrarna.

...Mura kakelugn...

Till själva murningen använde Peder lerbruk, vatten, sand och finmalet lerpulver. Lerbruket är mjukt, fogligt, expanderar och krymper tillsammans med resten av materialen när ugnen värms. Det är också tack vare lerbruket som ugnen kunde plockas ner och flyttas. När man monterar ner en kakelugn gör man det genom att hälla vatten i den. Lerbruket löses då upp och blir så mjukt att man kan plocka ner ugnen sten för sten, det gäller bara att ha bra tålamod och låta ugnen och lerbruket dra i sig ordentligt med vatten.

Jim väljer kakel

Peder använde ingen murslev utan murade med händerna, det är alltid en fröjd att se på när någon behärskar sitt hantverk så väl. Han bearbetade bruket, formade leran till korvar som placerades ut varefter varje sten och kakel justerades in med största precision. Lerbruk innehåller inga starka ämnen som fräter på händerna.

 class= Jim väljer kakel

För att få en kakelugnen att bli jämn varm helt runt om gör man rökkanaler som cirkulerar inne i ugnen. Den här ugnen fick ett system med fem rökkanaler.

Fem rökkanaler

...Peders eldningstips...

Kakelugnar skall eldas med torr finhuggen ved. Spjället öppnas fullt ut och veden radas stående mot bakväggen, lite papper, näver eller tändkottar är bra att sätta under veden för att få brasan att tända.

Här hittar du instruktioner för tändkottar.

När veden tagit sig och brinner ordentligt skall spjället skjutas in till hälften. Brasan brinner då mjukt och skonsamt för kaklen och stenarna i ugnen. När brasan brunnit ut och det endast finns lite glöd kvar (viktigt att det inte är någon blå låga ovanför glöden) skjuts spjället fast. För att kakelugnen skall må bra är det viktigt att den får värmas upp ordentligt och svalna långsamt med stängda spjäll. Töm också eldstaden från aska så ofta som möjligt.

Var alltid försiktig när det gäller eld och brasor. Försäkra dej om att din ugn är hel och i bra skick.
(Expert: Jim Björni)

Kommentarer

 • "Bygg inte för högt i vinterstaden Vasa"

  Fullt möjligt att förtäta staden ändå, anser arkitekt.

  Arbetet med delgeneralplanen för Vasa centrum 2040 är i full gång och tanken är att framöver utveckla staden så att den kan fortsätta växa och locka till inflyttning.

 • 31 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Ännu ett misslyckat nordkoreanskt missiltest

  Fjärde misslyckade testet med Musudan-missilen

  Enligt sydkoreanska militärkällor gjorde Nordkorea en provuppskjutning med en medeldistansmissil i natt, men uppskjutningsförsöket misslyckades.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.