Hoppa till huvudinnehåll

Jularrangemang 2011

Ett stort härligt och generöst jularrangemang gjort av torra tallkvistar, nedfallna barr från cembratallen och dekorerat med gamla julgransbollar i ny skepnad – kryddat med några vita julstjärnor och bärkvistar. Det låter väl lika lockande och stämningsfyllt som den käraste julsången eller ett doftande glas med den godaste julglöggen...

Jularrangemanget är snabbt och lätt att göra. Det kan varieras på många olika sätt med t.ex. olika naturmaterial, hyacinter istället för julstjärnor eller varför inte snitt-tulpaner eller nån annan kär julblomma. När julen är över kan aluminiumkonstruktionen tas till vara och återanvändas. Tallriset och tallbarren kan brännas i spisen och julbollarna kanske får hänga med en jul till!Materiallista:

- Ett stort fat, metall eller keramik, gärna vattenfast
- Kopparfärgad aluminiumtråd (eller annan färg) Obs! Aluminiumtråd kan köpas i hobbyaffären
- Kopparfärgad spoltråd (metalltråd), hittas i t.ex. hobbyaffären
- Gulnade cembratallbarr
- Tall- eller grankvistar med lava på (torra kvistar)
- Snöbärskvistar,eller t.ex kvistar av järnek (Ilex)
- Små vita julstjärnor

Skrynkla ihop aluminiumtråden till en lös ”härva” som fyller hela fatet, forma konstruktionen i paraplyform. Gör en lång girlang med koppartråden och små knippen av cembratallbarr, längden på girlangen beror på fatets storlek, ca 5-7 m.Stick in tallkvistarna i aluminiumkonstruktionen, kvistarna får gå ut över skålkanten. Fäst kvistarna i konstruktionen genom att linda aluminiumtråden kring tallkvistarna. Skrynkla ihop cembratall-girlangen och sätt ovanpå konstruktionen. Arrangemanget får gärna ha en rund form (uppifrån sett) och profilen får gärna vara papraplyformad.Gör hål för julstjärnorna i konstruktionen. Sätt i julstjärnorna så att krukan försvinner ner i konstruktionen.Dekorera med kvistar av snöbär / järnek och bollar.Camillas julbollar:

Materiallista:

- Gamla julgransbollar eller styroxbollar i olika storlek
- Blad från en gammal sångbok, med noter och text – gärna julsånger. Om du inte har en gammal sångbok så går det lika bra med något annat vackert papper, en serietidning / ett handgjort papper osv...
- Tapetklister

Gör så här:

Blanda till klistret och låt det svälla (enligt instruktionen på förpackningen). Riv pappret i mindre bitar, storleken beror på bollens omkrets. Stryk lim på baksidan av pappret. Om du använder tjockare / hårdrare papper, låt dra en liten stund.


Limma pappersbitarna på bollarna. Låt torka.Obs! Kom ihåg allemansrätten. Du kan plocka material som fallit ner på marken, men inga kvistar får brytas från träden utan markägarens tillstånd!

Och till sist: Som konstaterat - var och en gör som det känns bäst, ton i ton eller med en liten fräck färgklick eller kanske en hel färgsymfoni!

 • ankaret framför rådhuset i lovisa

  Utskott reder ut osämja i Lovisanämnd

  Tillfälligt utskott utreder förtroende för revisionsnämnd.

  Ett tillfälligt utskott ska reda ut om Lovisafullmäktige fortfarande kan ha förtroende för revisionsnämnden.

 • Polisbil i Vasa.

  Dödsolycka i Vörå

  En chaufför i en personbil omkom i en krock på väg 725.

  En person omkom i morse i en trafikolycka på i Vörå. Vid olyckan krockade en personbil och en tankbil och personbilens chaufför dog. Tankbilens chaufför klarade sig utan skador.

Nyligen publicerat

 • Väggmålning med ekorre och guldmönster.

  Väck väggarna till liv med muralmåleri!

  Dags att fara upp längs väggarna!

  Att måla eller rita på väggarna är någonting som de flesta av oss har blivit tillsagda att inte göra när vi var små. Många gjorde det ändå och var väldigt nöjda över resultatet. Den känslan ska vi använda oss av.

 • Bolero

  Virka romber till en bolero

  Lee Esselströms senaste design.

  Ett enkelt sätt att virka en romb som sedan kan sättas ihop flera tillsammans och bli t ex. en unik bolero.