Hoppa till huvudinnehåll

Jularrangemang 2011

Ett stort härligt och generöst jularrangemang gjort av torra tallkvistar, nedfallna barr från cembratallen och dekorerat med gamla julgransbollar i ny skepnad – kryddat med några vita julstjärnor och bärkvistar. Det låter väl lika lockande och stämningsfyllt som den käraste julsången eller ett doftande glas med den godaste julglöggen...

Jularrangemanget är snabbt och lätt att göra. Det kan varieras på många olika sätt med t.ex. olika naturmaterial, hyacinter istället för julstjärnor eller varför inte snitt-tulpaner eller nån annan kär julblomma. När julen är över kan aluminiumkonstruktionen tas till vara och återanvändas. Tallriset och tallbarren kan brännas i spisen och julbollarna kanske får hänga med en jul till!Materiallista:

- Ett stort fat, metall eller keramik, gärna vattenfast
- Kopparfärgad aluminiumtråd (eller annan färg) Obs! Aluminiumtråd kan köpas i hobbyaffären
- Kopparfärgad spoltråd (metalltråd), hittas i t.ex. hobbyaffären
- Gulnade cembratallbarr
- Tall- eller grankvistar med lava på (torra kvistar)
- Snöbärskvistar,eller t.ex kvistar av järnek (Ilex)
- Små vita julstjärnor

Skrynkla ihop aluminiumtråden till en lös ”härva” som fyller hela fatet, forma konstruktionen i paraplyform. Gör en lång girlang med koppartråden och små knippen av cembratallbarr, längden på girlangen beror på fatets storlek, ca 5-7 m.Stick in tallkvistarna i aluminiumkonstruktionen, kvistarna får gå ut över skålkanten. Fäst kvistarna i konstruktionen genom att linda aluminiumtråden kring tallkvistarna. Skrynkla ihop cembratall-girlangen och sätt ovanpå konstruktionen. Arrangemanget får gärna ha en rund form (uppifrån sett) och profilen får gärna vara papraplyformad.Gör hål för julstjärnorna i konstruktionen. Sätt i julstjärnorna så att krukan försvinner ner i konstruktionen.Dekorera med kvistar av snöbär / järnek och bollar.Camillas julbollar:

Materiallista:

- Gamla julgransbollar eller styroxbollar i olika storlek
- Blad från en gammal sångbok, med noter och text – gärna julsånger. Om du inte har en gammal sångbok så går det lika bra med något annat vackert papper, en serietidning / ett handgjort papper osv...
- Tapetklister

Gör så här:

Blanda till klistret och låt det svälla (enligt instruktionen på förpackningen). Riv pappret i mindre bitar, storleken beror på bollens omkrets. Stryk lim på baksidan av pappret. Om du använder tjockare / hårdrare papper, låt dra en liten stund.


Limma pappersbitarna på bollarna. Låt torka.Obs! Kom ihåg allemansrätten. Du kan plocka material som fallit ner på marken, men inga kvistar får brytas från träden utan markägarens tillstånd!

Och till sist: Som konstaterat - var och en gör som det känns bäst, ton i ton eller med en liten fräck färgklick eller kanske en hel färgsymfoni!

 • Gamla jeans

  Återvinn gamla jeans

  Här får du tips av både experter och hobbyfixare.

  Jeans som fått hål på knäna, är litet slitna i rumpan eller där fickornas innertyg gått sönder kan lätt återvinnas och formas om till nya kläder, väskor och textilier för omklädnad. Här får du tips av experter och tittare som deltog i Rester och gäster på Strömsö.

 • Papperskrage till klänning.

  Papperskrage till klänning

  krage av papper

  Camilla och Johanna återvinner en klänning från 1940-talet genom att ge den en maffig, löstagbar krage av papper.

 • Lees t-tröja med virkad duk baksidan.

  Återvinn kläder och accessoarer

  Tips på återvinning

  Lee Esselström samlar på gamla kläder och accessoarer som kan återanvändas och bli fantasifulla och vackra kreationer. Här får du tips till nästa garderobstömning.

 • I Lees ateljé förvandlas månget gammalt till nytt.

  Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

Nyligen publicerat

 • alternativa granar

  Annorlunda julgranar i fyra olika stilar

  Vilket julgransalternativ passar bäst hemma hos dig?

  Lee ger tips på julig väggdekoration som fungerar även för gran-allergiker, trångbodda, husdjursägare och småbarnsföräldrar.

  1
 • Kvinnofigur med vingar

  Matskedsänglar

  Älvor eller änglar, bevingade varelser som gör gott i varje

  Teskedsgumman kanske ni har hört talas om? Nu är det dags för matskedsänglar att göra entré! Greppa tag i några skedar, lite metalltråd och några gamla tidningar och stig in i en magisk värld.

 • spetsmönster

  Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.