Hoppa till huvudinnehåll

Ost och vin i ljuv förening

Ett kilogram ost ger upphov till lika mycket utsläpp som en bilresa på 60 km. Bild: Yle/BananaStock Ltd
Ost Ett kilogram ost ger upphov till lika mycket utsläpp som en bilresa på 60 km. Bild: Yle/BananaStock Ltd Bild: Yle/BananaStock Ltd

Kombinationen salt, syra och fett kan få det kärvaste och mest hetlevrade vin att bocka djupt och ödmjukt sjunga ut en hel aria av smaker i våra munnar. En bit välsmakande ost är just salt, syrlig och fet - och det är förklaringen varför ost och vin är som skapta för varandra.
Men tyvärr skapar vi ofta omedvetna smakhinder på våra ostbrickor som kan ta udden av den ultimata njutningen av ost och vin i ljuv förening.

Här är de vanligaste misstagen vi gör:

1. Vi garnerar ostbrickan med färsk frukt.
Frukt till ost kan vara gott ihop, men frukt till ett torrt vin är rena rama smaksräcken. Vinet visar sig från sin sämsta sida och blir beskt, surt och kärvt. Vindruvor som är både vackra och goda är tyvärr värst. Byt ut frukten mot till exempel hemlagade kex, crostini, grissini, oliver, ostströssel (se recept) eller gott surdegsbröd.

2. Vi väljer ett enda vin (oftast rött) till hela ostbrickan.
Samma vin till en hel ostbricka fylld av olika osttyper är som att ha samma jacka på sig året runt. Ibland blir det bra och ibland på tok för kallt eller varmt. Bästa njutningen får man om man anpassar ostens smakintensitet med samma intensitet i vinet. Förenklat kan man tänka vitt vin till milda vitmögelostar och rött vin till smakrika blåmögelostar.

3. Vi lägger alla osttyper på en och samma bricka.
Det är gott att frossa i ost när man en gång äter, men det är svårare att hitta ett vin som passar till dem alla om man väljer för många olika typer. Bäst njutning får man om man delar upp ostbricka i två mindre och lägger de mildare vitmögelostarna (t.ex. brie, camembert, getost, färskost) på en bricka tillsammans med ett vitt vin och sedan de kraftigare blåmögelostarna och långlagrade ostarna (t.ex. pecorino, manchego och parmesan) på en annan bricka tillsammans med ett rött vin. Då får både vinet och osten chans att blomstra.

4. Vi serverar ostar och vitt vin kylskåpskalla.
Kylskåpskalla dessertostar är låsta i smaken. Vi känner sälta men inte så mycket annat. Efter ett par timmar i rumstemperatur kan ostarna visa hela sitt smakregister och blir betydligt mer intressanta. Detsamma gäller för vita viner. Är de för kalla känner vi bara syra och eventuellt lite gröna äpplen, men efter en halvtimme i rumstemperatur öppnar de upp sig och bjuder på en komplett smakföreställning.

5. Vi låser oss till torra viner.
Torra vita och röda viner är jättegott till ost, men om vi väljer ett halvtorrt vitt eller ett sött, rött starkvin istället får vi in en till smakkombination att förgylla ostbrickan med, nämligen marmelader och torkad frukt (se recept). Sött som möter sött blir en lyckad kombination i våra munnar och vinets sötma rundar av ostens sälta på ett ljuvligt sätt.

Två franska viner med söta bonusegenskaper ackompanjerar ostbrickan:

Wolfberger Riesling-Pinot Gris

1. Wolfberger Riesling-Pinot Gris nr. 576947 13,00€

Ett halvtorrt och piggt Alsacevin med läckra toner av äpplen, päron, persika, citron och honungsmelon. Utmärkt till de mildare ostarna på ostbrickan tillsammans med hemlagad crostini och ljus marmelad (se recept).

Sardane Banyuls Grand Cru

2. Sardane Banyuls Grand Cru nr. 336666 12,65€

Ett varmfruktigt och mjukt starkvin från södra Frankrike med toner av torkade röda och blåa bär, fikon och kakao. Underbart till kraftiga ostar, svartbrödschip, torkad bärkompott och ostströssel (se recept).

Tillbehör till ostbrickan

Svartbrödschips

Pröva på litet annorlunda tillbehör till ostbrickan, t ex olika frön, torkade bär och svartbrödchips.
» Här hittar du recepten till Ellas nya tillbehör till ostbrickan

Allt gott,
Ella

 • Seismolog visar hur kraftigt skalvet var.

  Byggnader har kollapsat i jordskalv i Taiwan

  Skalvets epicentrum varit nära miljonstaden Tainan.

  Ett jordskalv med magnituden 6,4 rapporteras från Taiwan. Fyra byggnader uppges ha kollapsat i miljonstaden Tainan, men det finns inga uppgifter om dödsoffer eller skadade.

 • LinkedIN

  Linkedin rasade på börsen

  Företagets vinstutsikter har blivit sämre.

  Aktiekursen för det sociala nätverket för yrkesverksamma Linkedin har kraschat med upp till 43, rapporterar Newsweek. Linkedin har enligt Wikipedia mer än 400 miljoner användare.

 • Dynamo Moskva var på nytt bättre än Jokerit.

  Jokerit snabbt ner på jorden – överkörda i Moskva

  Borta mot Dynamo Moskva föll Helsingforslaget med klara 2–5.

  Jokerit behöver en seger till för att säkra förstaplatsen i sin division i KHL-ishockeyn. Borta mot Dynamo Moskva var den aldrig nära att komma utan det blev förlust med klara siffror, 2–5.

Nyligen publicerat

 • Lokala örter som kan användas i drycker

  Destilleri ett steg närmare gin och akvavit från Fiskars

  Ägräs Distillery har redan beställt maskinerna.

  Det nya destilleriet i Fiskars vänder sig nu till allmänheten och först sedan till banker för att finansiera den nya spritfabriken. Oberoende varifrån kapitalet kommer är det troligt att man kan dricka västnyländsk gin och akvavit i framtiden.

  4
 • Julgubbe i Tyskland.

  Jultraditioner i olika länder

  Julen firas på olika sätt runtom i världen.

  Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

 • Ceviche och cheesecake

  Alternativ till julbordet

  Alternativ till det traditionella julbordet

  Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  2
 • En kvinna äter ett äppel

  Fem saker du inte visste om mat

  Kände du till de här grejerna i kostrådsdjungeln?

  Varför kittlar rå ananas i munnen? Varför är surdeg så nyttigt? Och kan man äta fisk som simmat bland blågröna alger? Här får du svaren på fem matrelaterade frågor som du kanske inte kände till.

  4