Hoppa till huvudinnehåll

"Varför accepterar man diskriminering mot oss?"

Bild: Yle / Charlotta Hedman

Under en dag i oktober blev åttio familjer hemlösa, därför att de valt att bo på ett sätt som inte accepteras av Storbritanniens myndigheter. En av dem som kämpade för Dale Farms invånare och som fortsätter kämpa för resandefolket är Paul Merrick. Han är själv resande och har under de senaste åren försökt göra livet bättre för minoriteten i sin hemstad Glasgow.

- Folk vill inte acceptera att vi lever på ett alternativt sätt. Vi vill bo i mobila hem och husvagnar eftersom det hör till vår kultur och eftersom våra jobb ofta tar oss ut på resande fot. Men Storbritanniens byggnadslagar gör det svårt för oss att fortsätta leva så här.

De resande får nya läger

Resandefolket i Storbritannien är en folkgrupp som är ungefär lika stor som finlandssvenskarna i Finland. De är en etnisk minoritet som består av flera mindre grupper, bland annat romer och irländska resande.

Paul reser inte längre själv utan har byggt upp några platser med mobila hem i östra Glasgow. Det är en fattig industriell del av staden och en av de få platserna i Glasgow där resande fått rätt att bo.

Vi besöker några platser där små mobila hem ligger inklämda mellan motorvägar och under stora elledningar. Paul beskriver platserna som en fristad.

- Resandeläger är som små byar, vi tar alla hand om varandra.
Det var också tänkt att resandefolket i östra Glasgow skulle vräkas, men efter flera år av förhandlingar har Paul lyckats få fram en annan lösning. Nu ska ett nytt resandeläger byggas för invånare som bott på platser utan tillräckligt med el och rinnande vatten. Paul berättar att myndigheterna till sist insåg att resandelägren var ett sätt att ge hem åt fattiga och sårbara invånare. Men fördomarna finns kvar.

- Många av oss har bott som tredje världens invånare i ett industriland. Jag hoppas att framtiden kommer att vara annorlunda, att vi kommer att bli en accepterad del av det brittiska samhället så att våra äldre kan få läkarvård och våra barn kan gå i skolan. För allt det behöver vi en fast plats att bo på, samtidigt som vi också behöver hålla kvar vår kultur, säger Paul.


(Av Eva Pursiainen)

 • Redaktören Christian Vuojärvi.

  Christian Vuojärvi: Fem saker vi lärde oss i New Hampshire

  Det är dags att ta Donald Trump på allvar.

  Nu senast är det dags att ta Donald Trump på allvar och Bernie Sanders prestation är remarkabel skriver Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi i sin analys av primärvalet i New Hampshire.

 • Leo Komarov.

  Leo Komarov fick förtroendeuppdrag i Toronto

  Dion Phaneuf lämnade klubben, Komarovs tröja fick sys om.

  På tisdagen meddelade Toronto Maple Leafs att lagets profilback Dion Phaneuf flyttar till Ottawa Senators. En övergång som innebar att Leo Komarovs tröja fick sys om.

 • Visioner för Garvartorget i Lojo

  Biografkedja intresserad av Lojo

  Ett nytt försök med ett köpcentrum görs vid Garvartorget.

  Lojo gör ett nytt försök med ett köp- och bostadscentrum i kvarteren vid Garvartorget när Lojo stadshus. Det är också möjligt att en biografkedja etablerar sig vid Garvartorget.

Läs också

 • Mikael Fogelholm i universitetets utrymmen i Vik.

  Färre kolhydrater i pågående dietforskning

  Ny diet testas för personer med risk för diabetes.

  Fler eller färre kolhydrater? Det är den stora frågan för personer med risk för diabetes typ två. Helsingfors universitet leder pågående dietundersökning.

  13
 • Matilda Gyllenberg

  Kärlek kostar, vänskap är gratis

  Alla vänners dag är här igen.

  Nu är det igen den tiden på året, då språkpoliserna får gotta sig i den fruktansvärt felaktiga fennicismen vändagen.

  2
 • Snöhjärta

  Berätta om din vän!

  Hur och när träffades ni och varför är din vän bäst?

  Strunta i rosor och hjärtformad choklad, fira vändagen genom att upplysa en vän om att hen är toppen!

Samhälle

 • Sarah Söderholm i Raseborg är utan jobb.

  Utan jobb: Tack för alla berättelser!

  Spotlight bygger på berättelserna vi fick in.

  Många arbetslösa upplever att de lämnas ensamma med att söka jobb. Det är svårt att nå arbets- och näringsbyrån och det kan gå två år utan att den arbetslösa träffar en tjänsteman.

  1
 • Statistik över arbetslösheten i Raseborg

  337 700 nu arbetslösa - kolla läget i din kommun

  Antalet arbetslösa 17 800 högre än för ett år sedan.

  337 700 personer var arbetslösa i slutet av oktober, enligt Arbets- och näringsministeriet. Det var 17 800 fler än året innan. Över lag är arbetslösheten lägst på Åland och i Österbotten.

  2

Nyligen publicerat

 • Gunilla Celvin

  Gunilla Celvin: Dina tips blir avgörande när vi gräver

  Redaktionschef Celvin skriver varför Spotlight tips behövs.

  I en tid där åsikter jämställs med fakta är behovet av undersökande journalistik större än någonsin. Mediebranchens kris förvärrar läget ytterligare. För att motverka den utvecklingen gör Svenska Yle en storsatsning på grävande journalistik - tillsammans med er...

  1
 • En pratbubbla med ett frågetecken i

  Så funkar Spotlight tips

  Läs mer om vad som händer med tipsen!

  Nu är det enklare än någonsin att tipsa Svenska Yle. Spotlights journalister följer upp alla tips.

 • Teamet bakom Spotlights webbsatsning "Tipsmaskinen" (arbetsnamn): Johan Gullmets, Jeanette Björkqvist, Linus Lång, Gunilla Celvin, Patrik Skön, Peter Sjöholm och Malin Ekholm

  Vi arbetar med Spotlight tips

  Här är journalisterna som tar emot era tips!

  Tipsa Spotlight och delta i granskningarna! Här är journalisterna som jobbar med Spotlight tips.