Hoppa till huvudinnehåll

Öl till påskpicknick

Öl till påskpicknick
Öl till påskpicknick Bild: Svenska Yle/Strömsö

Vi förknippar årets högtider med god mat och goda drycker. En vällagad måltid och en prima dryck som var för sig smakar utmärkt ger ändå ingen garanti för att kombinationen av dem båda blir bra. Själva smakmötet är lika viktigt som de enskilda komponenterna när man kombinerar mat och dryck. Varför inte prova öl istället för vin?

För på påsken äter vi gärna ägg och sill, och redan här finns en stor grupp viner som ryggar tillbaka vid blotta tanken på ett smakmöte däremellan. Varför är det på det viset och vad ska vi göra åt saken?

Umami i maten

När den asiatiska smaktrenden nådde våra breddgrader började det plötsligt ordas om ”den femte grundsmaken” i våra kök, nämligen umami. Vissa råvaror, många förknippade med asiatisk mat, utvecklade underliga bismaker när de kombinerades med i första hand röda, tanninrika viner. Bismaken som kan uppstå när umamirika råvaror möter kraftiga röda viner är en metallisk, lite oljig, skämd smak som gör maten trist och vinet surt och beskt. Umami hittar vi i till exempel buljonger, sojasåser, fet fisk, skaldjur, fiskrom, rå lök, färsk tomat – och just sill och ägg.

Kryddhetta och beska i maten

När vi dricker röda, tanninrika viner till mat som är tillspetsad med het chili, fräsande pepparrot eller ångande peppar kan det uppstå en ”tändvätska på glöden”-effekt i våra munnar. Kryddhettan irriterar slemhinnorna och det kraftiga vinet biter tag och gör den heta effekten ännu hetare.

Även beska råvaror som endiver, rosésallad, rucola, grön paprika, rå lök och hårt grillad mat gör att tanninrika, röda viner visar sin sämsta sida. Beskan förstärks och vinets tanniner attackerar munnen så att tunga och gom känns som grovkornigt sandpapper.

Vad kan du göra?

Det ska aldrig behöva kännas obehagligt i munnen när vi ätit en måltid. Första räddningen för att släta ut de negativa effekterna när tanninrika viner möter komplicerade råvaror är att tillföra fett, salt och syra i maten. Den trion kallas för smakbryggor och hjälper till att ta udden av de värsta smakkrockarna i våra munnar.

Vi kan också välja en annan typ av dryck än kraftigt rödvin när umamirika, beska och kryddheta rätter ska få en dryckespartner. Antingen väljer vi ett snällare vin som är fruktfylligt utan att vara tanninrikt eller så plockar vi något ur den mångfacetterade ölvärlden som har hur mycket som helst att erbjuda. Det finns mer än blek, massproducerad lager.

Tre ölsorter – tre upplevelser.

Alla tre öl är av så kallad överjäst Ale-typ. Ofta får denna kategori öl en större och rundare smakkaraktär än de underjästa lagerölen. De utvecklar intressanta och karaktärsfulla smakformer där matkombinationerna är oändliga.

Slottskällans Red Ale
1. Slottskällans Red Ale, Sverige Artikelnummer på Alko: 752034 3,01 € för 0,33 l.

Detta är en Ale med en lite lättare, fruktig och örtig karaktär. Den är lättdrucken och har ingen kraftig humlebeska i eftersmaken. God att dricka som den är men kompletterar också mat på ett ödmjukt sätt.

Stallhagens India Pale Ale
2. Stallhagen IPA, Åland Artikelnummer på Alko: 775016 4,88 € för 0,5 l.

Stallhagens India Pale Ale har en knäckig, blommig och lätt parfymerad smakkaraktär som fyller munnens alla vrår. Humlebeskan klingar en god stund i munnen och ölet gör sig bäst med en bit mat på tallriken.

Marsalkka Portteri
3. Marsalkka Portteri, Finland Artikelnummer på Alko: 706144 3,47 € för 0,33 l.

Svart som natten och mustigt som bara den. Lättdrucken för att vara ett såpass mörkt öl och i munnen finns kaffetoner, maltbröd, nötter och gräddkola. Gör sig bäst till mustig mat.

 • FIN-RUS i bandy

  Finland finalföll – efter mardrömsstart

  Det blev aldrig spännande i VM-finalen i bandy.

  Det blev aldrig spännande i VM-finalen. Ryssland ville inte ha ett drama – och då blev det en solklar rysk finalseger mot Finland.

 • Palmer på en strand

  Sipilä: Regeringen ingriper mot företagens skatteflykt

  Företagens avdragsrätt för räntor ska begränsas.

  Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen kommer att ingripa mot företagens skatteflykt. Företagens avdragsrätt för räntor på interna lån ska begränsas - men Sipilä säger inte hur mycket.

 • Flyktingflicka väntar på att bli registrerad i Moria på Lesbos

  Vi kan uppfylla våra internationella förpliktelser – om vi vill

  Flyktingkrisen sätter press på folkrätten - men den håller

  – Visst kan man säga att Europa har misslyckats med att skydda människor och sköta sina skyldigheter när det gäller asylförfarandet, säger Elina Castren, verksamhetsledare på Flyktingrådgivningen.

 • Marko Lahti, HFC

  HFC besegrade GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget steg till fjärde plats i serietabellen.

  Hangölaget HFC tog en fin bortaseger på söndagen i herrarnas division 2 i futsal. Hanko Futsal Team besegrade GFT/Ydin i Esbovikens idrottshall i Esbo.

Nyligen publicerat

 • fastlagsbulle med grädde

  Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Lokala örter som kan användas i drycker

  Destilleri ett steg närmare gin och akvavit från Fiskars

  Ägräs Distillery har redan beställt maskinerna.

  Det nya destilleriet i Fiskars vänder sig nu till allmänheten och först sedan till banker för att finansiera den nya spritfabriken. Oberoende varifrån kapitalet kommer är det troligt att man kan dricka västnyländsk gin och akvavit i framtiden.

  4
 • Julgubbe i Tyskland.

  Jultraditioner i olika länder

  Julen firas på olika sätt runtom i världen.

  Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

 • Ceviche och cheesecake

  Alternativ till julbordet

  Alternativ till det traditionella julbordet

  Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  2