Hoppa till huvudinnehåll

Öl till påskpicknick

Öl till påskpicknick
Öl till påskpicknick Bild: Svenska Yle/Strömsö

Vi förknippar årets högtider med god mat och goda drycker. En vällagad måltid och en prima dryck som var för sig smakar utmärkt ger ändå ingen garanti för att kombinationen av dem båda blir bra. Själva smakmötet är lika viktigt som de enskilda komponenterna när man kombinerar mat och dryck. Varför inte prova öl istället för vin?

För på påsken äter vi gärna ägg och sill, och redan här finns en stor grupp viner som ryggar tillbaka vid blotta tanken på ett smakmöte däremellan. Varför är det på det viset och vad ska vi göra åt saken?

Umami i maten

När den asiatiska smaktrenden nådde våra breddgrader började det plötsligt ordas om ”den femte grundsmaken” i våra kök, nämligen umami. Vissa råvaror, många förknippade med asiatisk mat, utvecklade underliga bismaker när de kombinerades med i första hand röda, tanninrika viner. Bismaken som kan uppstå när umamirika råvaror möter kraftiga röda viner är en metallisk, lite oljig, skämd smak som gör maten trist och vinet surt och beskt. Umami hittar vi i till exempel buljonger, sojasåser, fet fisk, skaldjur, fiskrom, rå lök, färsk tomat – och just sill och ägg.

Kryddhetta och beska i maten

När vi dricker röda, tanninrika viner till mat som är tillspetsad med het chili, fräsande pepparrot eller ångande peppar kan det uppstå en ”tändvätska på glöden”-effekt i våra munnar. Kryddhettan irriterar slemhinnorna och det kraftiga vinet biter tag och gör den heta effekten ännu hetare.

Även beska råvaror som endiver, rosésallad, rucola, grön paprika, rå lök och hårt grillad mat gör att tanninrika, röda viner visar sin sämsta sida. Beskan förstärks och vinets tanniner attackerar munnen så att tunga och gom känns som grovkornigt sandpapper.

Vad kan du göra?

Det ska aldrig behöva kännas obehagligt i munnen när vi ätit en måltid. Första räddningen för att släta ut de negativa effekterna när tanninrika viner möter komplicerade råvaror är att tillföra fett, salt och syra i maten. Den trion kallas för smakbryggor och hjälper till att ta udden av de värsta smakkrockarna i våra munnar.

Vi kan också välja en annan typ av dryck än kraftigt rödvin när umamirika, beska och kryddheta rätter ska få en dryckespartner. Antingen väljer vi ett snällare vin som är fruktfylligt utan att vara tanninrikt eller så plockar vi något ur den mångfacetterade ölvärlden som har hur mycket som helst att erbjuda. Det finns mer än blek, massproducerad lager.

Tre ölsorter – tre upplevelser.

Alla tre öl är av så kallad överjäst Ale-typ. Ofta får denna kategori öl en större och rundare smakkaraktär än de underjästa lagerölen. De utvecklar intressanta och karaktärsfulla smakformer där matkombinationerna är oändliga.

Slottskällans Red Ale
1. Slottskällans Red Ale, Sverige Artikelnummer på Alko: 752034 3,01 € för 0,33 l.

Detta är en Ale med en lite lättare, fruktig och örtig karaktär. Den är lättdrucken och har ingen kraftig humlebeska i eftersmaken. God att dricka som den är men kompletterar också mat på ett ödmjukt sätt.

Stallhagens India Pale Ale
2. Stallhagen IPA, Åland Artikelnummer på Alko: 775016 4,88 € för 0,5 l.

Stallhagens India Pale Ale har en knäckig, blommig och lätt parfymerad smakkaraktär som fyller munnens alla vrår. Humlebeskan klingar en god stund i munnen och ölet gör sig bäst med en bit mat på tallriken.

Marsalkka Portteri
3. Marsalkka Portteri, Finland Artikelnummer på Alko: 706144 3,47 € för 0,33 l.

Svart som natten och mustigt som bara den. Lättdrucken för att vara ett såpass mörkt öl och i munnen finns kaffetoner, maltbröd, nötter och gräddkola. Gör sig bäst till mustig mat.

 • Nylagad senap när den är som bäst

  Pauls senapsfest

  Till julborde finns det flera rätter som kompletteras av en god senap, inte minst skinkan. En hemgjord senap kan dessutom vara en fantastisk julklapp. Här bjuder Paul på två garanterat goda recept. Pauls senapsfest består av Pauls specialsenap och äppelsenap

 • Matlagning

  Finlands bästa restauranger

  För åttonde gången har listan över landets 50 restauranger publicerats. För första gången ryms tre restauranger utanför Helsingfors med bland de tio bästa. Restaurangerna finns i Åbo och Tammerfors.

 • Svensk blodpudding

  Blod som mat

  Hederlig husmanskost uppskattas av en och var, kanske bäst när man återvänt till hemlandet efter en tid utomlands eller vid besök hos far- eller morföräldrarna. Vad som ingår i begreppet husmanskost varierar, för någon kan det vara en viss lokal kötträtt, för en annan en efterlängtad dessert. Gemensamt är att det handlar om enkel, traditionell vardagsmat, ibland med blod som ingrediens.

  1

Nyligen publicerat

 • En kvinna äter ett äppel

  Fem saker du inte visste om mat

  Kände du till de här grejerna i kostrådsdjungeln?

  Varför kittlar rå ananas i munnen? Varför är surdeg så nyttigt? Och kan man äta fisk som simmat bland blågröna alger? Här får du svaren på fem matrelaterade frågor som du kanske inte kände till.

 • Vintillverkning, 1993

  På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Malin Båtmästar

  Baka glutenfritt är en utmaning

  Kocken Malin Båtmästar behöver vara uppfinningsrik.

  Teff, durra, hirs och rismjöl, de är alla exempel på mjöl som funkar för glutenintoleranta. Kocken Malin Båtmästar upplever att den glutenfria marknaden blir bättre.

  2
 • Hemlagad salsiccia.

  Korvskola med Michael och Paul

  I korvskolan lär du dig göra korv från smet till läckerhet.

  När du smakat hemgjord korv finns ingen väg tillbaka till affärens kyldisk. Du behöver fina råvaror, en köttkvarn och litet tålamod, men resultatet talar för sig självt. I Michael Björklund och Paul Svenssons korvskola lär du dig göra korv från smet till grillad läckerhet.