Små daghem kan kanske ha egna kök i Raseborg

Solbacka daghem i Karis
Solbacka daghem i Karis Bild: YLE/ Helena Rosenblad

En del mindre daghem i Raseborg kan kanske också i framtiden ha egna kök där barnens mat lagas. Det kan bland annat bli aktuellt med att bygga om vissa utdelningskök till produktionskök. Stadens köksutredning visar nämligen att det är ett bra alternativ till centralkök att en del daghem har egna produktionskök.

En förutsättning är att fördelningen av arbetsuppgifter mellan bespisningen och daghemmen inte är så strikt som i dag.
Därför föreslår nu direktionen för intern service att staden funderar på en ny arbetsfördelning. Raseborg kunde införa en ny modell med vårdbiträden som kan servera mat och städa, men också hjälpa till i själva vården.
Daghemmen lyder under bildningssektorn medan bespisningen och städningen hör till Raseborgs enhet Intern service.

Kosthållschefen och dagvårdschefen ska tillsammans göra upp ett förslag till hur det kan genomföras. Kosthållschefen ska också ge förslag på vilka daghem som ska ha produktionskök och vilka som ska ha utdelningskök. I utredningen ska det också framgå vad det kostar att bygga om köken.
(Av Helena Rosenblad)