Hoppa till huvudinnehåll

Psykiatrer: Mördaren var fullt tillräknelig

Bild: Yle

Psykiatrer har i den nya sinnesundersökningen konstaterat att den norska massmördaren Anders Behring Breivik var fullt tillräknelig då han utförde dåden.

33-årige Breivik anses därmed vara tillräckligt frisk för att stå till svars för sina brott. De rättspsykiatriska experterna presenterade utredningen vid Oslo tingsrätt i dag.

Experterna hade med sig fem lådor med dokument och två stora koffertar, då de anlände till rätten. Själva rapporten är 350 sidor lång. Undersökningen bygger på elva intervjuer och tre veckors tvångsobservation.

I en tidigare sinnesundersökning ansågs Breivik vara otillräknelig och gavs diagnosen paranoid schizofreni. Det här skulle ha inneburit att Breivik skulle ha fått psykiatrisk tvångsvård istället för fängelse.

Utredningen fick hård kritik, och det bestämdes att en ny sinnesundersökning kommer att göras.

Åklagarna gör det slutliga beslutet om huruvida Breivik anses ha varit tillräknelig eller inte. Om han anses vara tillräknelig, kan han dömas till högst 21 års fängelse.

Breivik dödade 77 personer i Oslo och på ön Utöya i fjol somras. Han har erkänt terrorattackerna, men anser sig inte ha begått något brott.

Rättegången mot Breivik inleds på måndag.

10.04.2012 17.55

Kommentarer

 • Erik Thorell: Skulle vara väldigt roligt om det blir TPS

  Erik Thorell tog JVM-guld 2012. Nu är han nära spel i TPS

  Rykten placerar den svenske ishockeyspelaren Erik Thorell i TPS den kommande säsongen. - Det skulle vara väldigt roligt om det blir så, säger 24-årige Thorell själv till Yle Åboland.

 • Turistbussarna tar plats vid kanonen

  Parkeringsarrangemangen i Borgå förändras.

  Ett tydligt sommartecken är att parkeringsarrangemangen i Borgå förändras till förmån för turisterna.

 • Gratis mört i Dragsfjärd nu

  Mört fiskas bort i sjön Dragsfjärden nu.

  Mörten leker som bäst och i sjön Dragsfjärden kan man just nu fiska stora mängder mört.

 • Gör #Lejonquizet: Hur bra känner du till Lejonen?

  Klarar du av att ta VM-guld i Yle Sportens frågesport?

  Klarar du av att ta VM-guld i vår frågesport – eller blir det platt fall mot Ungern i gruppspelet? Visa din kunskap om Lejonen genom att svara på tio frågor om spelarna.

Läs också

 • Många moln på böndernas himmel

  Ekonomin allt kärvare.

  Vårbruket börjar nu vara i full gång - sådden är lite senare än i fjol men i år sår man nästan samtidigt i både Österbotten och Nyland. Men låga producentpriser och försenade stödutbetalningar gör livet svårt för lantbrukarna.

 • Vill du sommarprata i år?

  Succén med Lyssnarnas sommarpratare fortsätter.

  Vill du bli en av Vegas sommarpratare? Du behöver inte vara känd, tvärtom är det en klar fördel om du är en riktig doldis. Huvudsaken är att du har en historia att berätta - ju intressantare berättelse, desto större är chansen att du blir Lyssnarnas sommarpratare 2016.

Nyligen publicerat

 • Labour neråt i brittiska lokalvalen

  London kan få sin första muslimska borgmästare.

  I Storbritannien verkar oppositionspartiet Labour förlora platser i de regionala och lokala valen, men vinna borgmästarvalet i London. Det skulle betyda att London kan få sin första muslimska borgmästare.

 • Tiotals dödades i lufträd mot flyktingläger – lugnt i Aleppo

  Mycket tyder på att syriska regimen står bakom.

  Minst 28 personer dödades i luftangrepp mot ett tillfälligt flyktingläger i norra Syrien i provinsen Idlib på torsdagskvällen. Medan regeringen beskylldes för angreppet har vapenvilan i Aleppo ändå i stort sett hållit.

 • Forskare: Brexit-kampanjen överraskande svag

  Brexit-kampanjen är dåligt organiserad, anser forskare.

  I Storbritannien försöker de två officiella kampanjerna för och emot EU mobilisera väljare inför folkomröstningen den 23 juni. Enligt valforskaren Matthew Francis har Brexit-kampanjen hittills varit överraskande tandlös.