Hoppa till huvudinnehåll

Snart, snart är det dags

sara langh
sara langh Bild: Yle / Ove Holmqvist

I skrivande stund är det förhoppningsvis endast några timmar kvar tillls vi äntligen kan presentera Svenska Yles nya webbtjänst. Vi har i månader filat på projektet som går under namnet S.Y.N.D (Svenska Yles nya Drupal) och nu börjar bitarna vara på plats.

Layouten ser okej ut, utbildningen av redaktörerna både här i Helsingfors och i regionerna är avklarad, och nu står vi som otåliga hästar och väntar på att äntligen få komma ut på travbanan. De senaste veckorna har vi jobbat med en så kallad betaversion som varit synlig på nätet men inte marknadsförd.

Vi vid Just nu-desken vill ge publiken en ingångssida till Svenska Yle som är lättnavigerad, estetiskt tilltalande och som ger en bred bild av det fina produktion bolaget erbjuder på tv, radio och webb. Det nästan finaste med det här är den responsiva designen, som betyder att webbsajten är tillgänglig på alla plattformar - på din dator, på läsplatta, i din mobil. Innehållet handlar givetvis mycket om nyheter men också - och definitivt inte minst - om de populära program som sänds i Radio X3M, Vega och Yle Fem.

Vi har också ambitionen att lyfta fram Yles finska produktion, plocka upp intressanta debatter och ta publiken med i allt vi gör. Det handlar om att öppna de journalistiska processerna och att kommunicera med just DIG som sitter vid din dator, radio- eller tv-apparat. Hur det här ska ske bäst är något vi filar på fortfarande, och det kräver ytterligare några tekniska lösningar.

Det är för övrigt mycket vi filar på ännu, och som vi många gånger tvingats konstatera så är detta bara början av en utvecklingsprocess. Det hör till webbens natur att man testar sig fram till de bästa lösningarna. Allt går också så snabbt i webbvärlden att det som är hett i dag kan vara så yesterdays news i morgon. Så det gäller att hänga med. Vi vill veta vad du tycker, vad fungerar bra, vad mindre bra, och finns det något vi missat totalt. Hör av dig!

justnu@yle.fi

Kommentarer

Inlagt av Rabbe Sandelin (ej verifierad)

Annars snyggt, men

- Radavståndet både i rubrikerna och brödtexten onödigt stort, allting tar massor av plats och det är svårt att få överblick.
- Massor av outnyttjad plats längst upp. Vita, tomma streck mellan elementen (olika tjocka dessutom), utan mening eller funktion.
- Paraden blandar inrikes, utrikes och sport. På något sätt borde man kunna se skillnad, eller så borde de grupperas i spalter.
- Vissa rubriker har helt annan font än andra. Ser oroligt ut.
- I "Nyligen publicerat" dyker samma juttur upp som i splasharna ovanför. Onödigt och oklart varför.
- Klickade på "Visa fler", och tog över 15 sekunder innan något syntes. Oacceptabelt i dagens värld.

tjolahopp

Inlagt av epaul@netti.fi (ej verifierad)

Snyggt jobbat. Lättläst och väldigt kiva. Men:det är svårt att få en snabb överblick. Nu måste jag rulla och rulla... Tänkte ni ge mera jobb åt läsaren?

Inlagt av ABC (ej verifierad)

bara en massa svammel och inte nå inhemska eller utlänska nyheter som det var förr , kanske det är meningen att det inte får skrivas om mera på webben .

Inlagt av M (ej verifierad)

-Sidan känns lite hög, man måste scrolla en hel del för att få en överblick över alla nyheter. Behöver alla underrubriker laddas fram oberoende var man är på sidan? Skulle det inte vara bättre att tydligt dela upp sidan via länkar i övre balken?

-Text/mellanrum är på många ställen för stora, enklare att läsa sidan om man ställer in webbläsaren på ca. 70% storlek. Överlag känns sidan som den skulle vara designad för mindre skärmar (telefoner, läsplattor?)

-Balken uppe på sidan är kaotisk, den ändras beroende på vilken del av sidan man är på. Borde hållas statisk så att man alltid enkelt kommer åt hela siten oberoende var man befinner sig. Dessutom finns en andra balk under de senaste nyheterna, denna borde kombineras med den övre

 • Halkvarning på Replotbron.

  Glashala vägar stoppade skolskjutsar

  I flera kommuner blev elever utan skjuts på morgonen.

  De hala väglaget har ställt till det för skolskjutsarna på flera håll i Österbotten. I bland annat Korsholm, Vasa och Vörå blev elever utan skjuts på morgonen.

 • Jordskalv i Tainan i Taiwan, 6 februari 2016.

  Två räddade ur husruiner i Taiwan efter jordskalv

  Hittills har 37 människor bekräftats omkomna i skalvet.

  I staden Tainan på södra Taiwan har två överlevande räddats ur ruinerna av det höghus som kollapsade i jordskalvet natten till lördagen. Hittills har 37 människor bekräftats omkomna i skalvet.

 • Karta över Ybbernäs i Pargas

  Översvämning på Skärmolavägen i Pargas

  Man försöker avleda det översvämmade vattnet från vägområdet

  För tillfället svämmar vattnet över på Skärmolavägen i Pargas i Ybbersnäs korsning. Bilisterna uppmanas att iaktta största möjliga försiktighet i området.

Läs också

 • Domstol i London.

  Finländare gripen i London för förberedelse av terrorbrott

  Skyddspolisen kommenterar inte fallet.

  En ung man med finländskt medborgarskap har gripits för terrorbrott i Storbritannien. Enligt BBC och andra brittiska medier greps mannen i fredags på Stansteds flygplats i London. Skyddspolisen i Finland kommenterar inte fallet.

 • Banderoll med texten Tyhmä yliopisto

  "Det finns inte längre någon subjektiv rätt till arbete"

  Enligt Akavasakkunig är akademiker kunniga men hjälplösa.

  Den akademiska arbetslösheten har fördubblats i huvudstadsregionen under de fem senaste åren. Universitetens massuppsägningar kommer att göra statistiken ännu dystrare. De akademiskt utbildade är ofta rådlösa när det gäller att hitta nya jobb, säger expert.

  5
 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Goa i Indien

  Virus och terrorister - vart vågar man resa?

  Säkerthetsläget får världen att krympa för turister.

  Många ressugna finländare undrar vart vi egentligen vågar resa numera. Terrorism och epidemier oroar folk som inte söker det extrema äventyret utan en avkopplande vecka borta hemifrån.

  13

Nyligen publicerat

 • Banderoll med texten Tyhmä yliopisto

  "Det finns inte längre någon subjektiv rätt till arbete"

  Enligt Akavasakkunig är akademiker kunniga men hjälplösa.

  Den akademiska arbetslösheten har fördubblats i huvudstadsregionen under de fem senaste åren. Universitetens massuppsägningar kommer att göra statistiken ännu dystrare. De akademiskt utbildade är ofta rådlösa när det gäller att hitta nya jobb, säger expert.

  5
 • Dimma över Åbo järnvägsstation

  Kustbanans tåg försenade igen

  Trafikverket visste inte hur länge felet tar att reparera.

  Tågen på kustbanan var försenade på måndagsmorgonen. Förseningarna är enligt VR mellan 15 och 45 minuter.

 • Utanför lilla parlamentet 5.2.2016

  "Vi går miste om stora möjligheter"

  Vår världsbild är problemorienterad. Möjligheter sumpas.

  Vi har en väldigt konflikt- och problemorienterad världsbild i Finland. Förutom att det leder till utebliven dialog så går våra företag miste om stora möjligheter. Det säger Alan Salehzadeh, forskningschef som jobbar med att förebygga mångkulturella konflikter.

  1