Hoppa till huvudinnehåll

Snart, snart är det dags

sara langh Bild: Yle / Ove Holmqvist

I skrivande stund är det förhoppningsvis endast några timmar kvar tillls vi äntligen kan presentera Svenska Yles nya webbtjänst. Vi har i månader filat på projektet som går under namnet S.Y.N.D (Svenska Yles nya Drupal) och nu börjar bitarna vara på plats.

Layouten ser okej ut, utbildningen av redaktörerna både här i Helsingfors och i regionerna är avklarad, och nu står vi som otåliga hästar och väntar på att äntligen få komma ut på travbanan. De senaste veckorna har vi jobbat med en så kallad betaversion som varit synlig på nätet men inte marknadsförd.

Vi vid Just nu-desken vill ge publiken en ingångssida till Svenska Yle som är lättnavigerad, estetiskt tilltalande och som ger en bred bild av det fina produktion bolaget erbjuder på tv, radio och webb. Det nästan finaste med det här är den responsiva designen, som betyder att webbsajten är tillgänglig på alla plattformar - på din dator, på läsplatta, i din mobil. Innehållet handlar givetvis mycket om nyheter men också - och definitivt inte minst - om de populära program som sänds i Radio X3M, Vega och Yle Fem.

Vi har också ambitionen att lyfta fram Yles finska produktion, plocka upp intressanta debatter och ta publiken med i allt vi gör. Det handlar om att öppna de journalistiska processerna och att kommunicera med just DIG som sitter vid din dator, radio- eller tv-apparat. Hur det här ska ske bäst är något vi filar på fortfarande, och det kräver ytterligare några tekniska lösningar.

Det är för övrigt mycket vi filar på ännu, och som vi många gånger tvingats konstatera så är detta bara början av en utvecklingsprocess. Det hör till webbens natur att man testar sig fram till de bästa lösningarna. Allt går också så snabbt i webbvärlden att det som är hett i dag kan vara så yesterdays news i morgon. Så det gäller att hänga med. Vi vill veta vad du tycker, vad fungerar bra, vad mindre bra, och finns det något vi missat totalt. Hör av dig!

justnu@yle.fi

Kommentarer

Inlagt av

Annars snyggt, men

- Radavståndet både i rubrikerna och brödtexten onödigt stort, allting tar massor av plats och det är svårt att få överblick.
- Massor av outnyttjad plats längst upp. Vita, tomma streck mellan elementen (olika tjocka dessutom), utan mening eller funktion.
- Paraden blandar inrikes, utrikes och sport. På något sätt borde man kunna se skillnad, eller så borde de grupperas i spalter.
- Vissa rubriker har helt annan font än andra. Ser oroligt ut.
- I "Nyligen publicerat" dyker samma juttur upp som i splasharna ovanför. Onödigt och oklart varför.
- Klickade på "Visa fler", och tog över 15 sekunder innan något syntes. Oacceptabelt i dagens värld.

tjolahopp

Inlagt av

Snyggt jobbat. Lättläst och väldigt kiva. Men:det är svårt att få en snabb överblick. Nu måste jag rulla och rulla... Tänkte ni ge mera jobb åt läsaren?

Inlagt av

bara en massa svammel och inte nå inhemska eller utlänska nyheter som det var förr , kanske det är meningen att det inte får skrivas om mera på webben .

Inlagt av

-Sidan känns lite hög, man måste scrolla en hel del för att få en överblick över alla nyheter. Behöver alla underrubriker laddas fram oberoende var man är på sidan? Skulle det inte vara bättre att tydligt dela upp sidan via länkar i övre balken?

-Text/mellanrum är på många ställen för stora, enklare att läsa sidan om man ställer in webbläsaren på ca. 70% storlek. Överlag känns sidan som den skulle vara designad för mindre skärmar (telefoner, läsplattor?)

-Balken uppe på sidan är kaotisk, den ändras beroende på vilken del av sidan man är på. Borde hållas statisk så att man alltid enkelt kommer åt hela siten oberoende var man befinner sig. Dessutom finns en andra balk under de senaste nyheterna, denna borde kombineras med den övre

 • Nu kommer generation Z

  Har beskrivits som den kreativa generationen.

  Den generation som aldrig har upplevt tiden utan internet är i fokus. De är teknikkunniga, nyfikna och ständigt uppkopplade. De kallas generation Z.

 • Niinistö om Nato: Vi har ingen orsak att ändra på något

  "Finns ingen ödesgemenskap i Natofrågan".

  President Sauli Niinistö säger att det inte finns någon ödesgemenskap mellan Finland och Sverige som för dem tillsammans in i Nato. Enligt Niinistö är frågan om Nato mycket stor. Personligen vill han bibehålla den nuvarande linjen.

Läs också

 • Vintern rasade i strålande solsken på Vårdberget

  Här är bilderna från valborgsfirandet i Åbo.

  Valborgsmässoafton firades traditionsenligt med pompa och ståt på Vårdberget i Åbo. Brahe Djäknar sjöng in våren mitt i havet av bubbel, ballonger och glada miner på finlandssvenskarnas inofficiella vårträff.

 • Valborg i bilder

  Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder.

  Serpentin och poplin, körsång och skumpa. Här samlar vi svenskfinlands valborgsbilder med taggen #ylevappen på instagram och twitter.

Nyligen publicerat

 • Nu kommer generation Z

  Har beskrivits som den kreativa generationen.

  Den generation som aldrig har upplevt tiden utan internet är i fokus. De är teknikkunniga, nyfikna och ständigt uppkopplade. De kallas generation Z.

 • Niinistö om Nato: Vi har ingen orsak att ändra på något

  "Finns ingen ödesgemenskap i Natofrågan".

  President Sauli Niinistö säger att det inte finns någon ödesgemenskap mellan Finland och Sverige som för dem tillsammans in i Nato. Enligt Niinistö är frågan om Nato mycket stor. Personligen vill han bibehålla den nuvarande linjen.

 • Polis och demonstranter tog samman i Tammerfors

  Deltagare hade kastat ballonger med målarfärg mot polisen.

  I Hämeenpuisto i Tammerfors upstod handgemäng mellan polisen och deltagare i ett icke tillåtet demonstrationståg vid 18-tiden på lördag.