Brasiliens skogslagar försvagas

Många företag lovar plantera ett träd i till exempel den här regnskogen i Ecuador om du köper just deras produkt. Bild: YLE/Jussi Mankkinen
Många företag lovar plantera ett träd i till exempel den här regnskogen i Ecuador om du köper just deras produkt. Bild: YLE/Jussi Mankkinen Bild: YLE/Jussi Mankkinen

Det brasilianska parlamentet har godkänt nya lagar om skogsbruk som enligt miljöaktivister hotar det känsliga Amazon-området.

Skogslagarna tillåter bönder att odla jord på backkrön, bergssluttningar och närmare flodbankar. Brasilianska miljöorganisationer betraktar lagarna som ett svårt bakslag för arbetet att bevara Amazonas regnskog som har krympt med 17 procent enligt Världsnaturfonden.

Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som finns på jorden.

Kommentarer

Inlagt av molly (ej verifierad)

Varför och hur förstår inte dessa ivrare eller de som beviljar dessa tillstånd av skövling av denna för hela jorden så viktigt område med tanke på alla viktiga arter plus syresättningen av vår planet.Vad hjälper all ökad kostnad av utsläppsgaser och dylikt när tillika ges lov förstöra de allra viktigaste vi behöver för att överleva, nämligen syret som detta område står för, el stått för får man väl säga. Med att rubba det ekologiska systemet förstör människan sånt som vi aldrig får tillbaka och kommer att kosta tusenfallt mera liv och hungersnöd dessa ivrare ej kanske kommer att uppleva men nog flera generationer efter dem.
Sen undrar man om bönderna nu är de som verkligen behöver dessa områden och inte skogsbolagen som står bakom denna förnyelse av skogslagarna i området.