Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens skogslagar försvagas

Många företag lovar plantera ett träd i till exempel den här regnskogen i Ecuador om du köper just deras produkt. Bild: YLE/Jussi Mankkinen Bild: YLE/Jussi Mankkinen ecuador,hängbro,klimat,regnskog,skog,sydamerika,träd

Det brasilianska parlamentet har godkänt nya lagar om skogsbruk som enligt miljöaktivister hotar det känsliga Amazon-området.

Skogslagarna tillåter bönder att odla jord på backkrön, bergssluttningar och närmare flodbankar. Brasilianska miljöorganisationer betraktar lagarna som ett svårt bakslag för arbetet att bevara Amazonas regnskog som har krympt med 17 procent enligt Världsnaturfonden.

Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som finns på jorden.

Kommentarer

Inlagt av

Varför och hur förstår inte dessa ivrare eller de som beviljar dessa tillstånd av skövling av denna för hela jorden så viktigt område med tanke på alla viktiga arter plus syresättningen av vår planet.Vad hjälper all ökad kostnad av utsläppsgaser och dylikt när tillika ges lov förstöra de allra viktigaste vi behöver för att överleva, nämligen syret som detta område står för, el stått för får man väl säga. Med att rubba det ekologiska systemet förstör människan sånt som vi aldrig får tillbaka och kommer att kosta tusenfallt mera liv och hungersnöd dessa ivrare ej kanske kommer att uppleva men nog flera generationer efter dem.
Sen undrar man om bönderna nu är de som verkligen behöver dessa områden och inte skogsbolagen som står bakom denna förnyelse av skogslagarna i området.

 • Röda Korset efterlyser goda gärningar

  Unga uppmanas att ställa upp på frivilligarbete i sommar.

  Det kan vara väldigt svårt för ungdomar att hitta sommarjobb och det vill Lotta Böling, Fanny Willman och Viveca Salminen göra något åt. Därifrån kom idén om att få ungdomar att ställa upp på frivilligarbete i sommar.

 • Rafael Benitez fortsätter lotsa Newcastle

  Skrev på för tre säsonger under onsdagen.

  Trots degraderingen från Premier League fortsätter samarbetet mellan den engelska ligaklubben Newcastle och dess spanske tränare Rafael Benitez.

 • Fullmäktige avgör Vöråskolornas öde

  Förslaget är att tre skolor slås ihop till en.

  På torsdag kväll besluter Vörå fullmäktige om kommunens sparpaket. De omtalade skolnedskärningarna kan komma att skjutas upp tills efter kommunalvalet nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes