Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens skogslagar försvagas

Många företag lovar plantera ett träd i till exempel den här regnskogen i Ecuador om du köper just deras produkt. Bild: YLE/Jussi Mankkinen Bild: YLE/Jussi Mankkinen

Det brasilianska parlamentet har godkänt nya lagar om skogsbruk som enligt miljöaktivister hotar det känsliga Amazon-området.

Skogslagarna tillåter bönder att odla jord på backkrön, bergssluttningar och närmare flodbankar. Brasilianska miljöorganisationer betraktar lagarna som ett svårt bakslag för arbetet att bevara Amazonas regnskog som har krympt med 17 procent enligt Världsnaturfonden.

Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som finns på jorden.

Kommentarer

Inlagt av

Varför och hur förstår inte dessa ivrare eller de som beviljar dessa tillstånd av skövling av denna för hela jorden så viktigt område med tanke på alla viktiga arter plus syresättningen av vår planet.Vad hjälper all ökad kostnad av utsläppsgaser och dylikt när tillika ges lov förstöra de allra viktigaste vi behöver för att överleva, nämligen syret som detta område står för, el stått för får man väl säga. Med att rubba det ekologiska systemet förstör människan sånt som vi aldrig får tillbaka och kommer att kosta tusenfallt mera liv och hungersnöd dessa ivrare ej kanske kommer att uppleva men nog flera generationer efter dem.
Sen undrar man om bönderna nu är de som verkligen behöver dessa områden och inte skogsbolagen som står bakom denna förnyelse av skogslagarna i området.

 • Gammelbron i Närpes flöt iväg - Nybron under planering

  Ritningarna ska vara klara i mitten av augusti.

  Gammelbron över Närpes å i Finby flöt iväg i en översvämning för ett och ett halvt år sen. Nu är planeringen av en ny bro i gång och ritningarna ska vara klara i mitten av augusti.

 • Med rätt att spionera

  Matti Putkinen – vardagslivets James Bond.

  Under fortsättningskriget sysslade också Finland med spionverksamhet. Många som opererade bakom den ryska gränsen gjorde det av hat och politisk övertygelse. En av dem var Matti Putkinen, en vardagslivets James Bond.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Turkarna besvikna då visumfrihet byts ut mot flyktingar

  EU-kommissionen väntas föreslå visumfrihet för Turkiet.

  I dag väntas EU-kommissionen föreslå visumfrihet för Turkiet. Det väcker blandade känslor hos turkarna. Många är glada över att lättare kunna resa till Europa, men att i utbyte måsta ta hand om alla flyktingar känns inte rätt.

 • Cruz kastade in handduken – Trump blir presidentkandidat

  Donald Trump var överlägsen i primärvalet i Indiana.

  Donald Trump kommer att nomineras till det republikanska partiets presidentkandidat. Trumps främsta utmanare Ted Cruz meddelade att han avslutar sin valkampanj efter primärvalet i Indiana.

 • Pegida-grundare dömd till böter

  Kallade flyktingar för avskum, skärp och boskap.

  Mannen bakom den tyska främlingsfientliga och anti-islamska gruppen Pegida, Lutz Bachmann, kallade flyktingar för avskum, boskap och skräp. Han döms nu att betala 9 600 euro i böter.