Hoppa till huvudinnehåll

Two girls - no cup

Martin Palm, NHL-korrespondent Martin Palm, NHL-korrespondent Bild: YLE martin palm,nhl,palm,sport

Borde det inte i Vancouver för fan ändå nu börja bli uppenbart att man inte vinner Stanley Cup med ett par kärringaktiga neppare som ledargestalter?

Grundseriesegraren Canucks åkte som känt ut genast i den första slutspelsomgången i NHL så det bara visslade om och inom de inkommande månaderna är det klubbledningens och särskilt då managern Mike Gillis uppgift att analysera vad som gick fel och (försöka) bygga ett bättre lag för nästa säsong.

Så gott som säkert gör Gillis inte det som jag skulle göra i hans stövlar: skicka sys... bröderna Henrik och Daniel Sedin till en klubb i den östra konferensen. Garanterat är att någon vore villig att betala ett oerhört högt pris för de här sys... bröderna.

Själv har jag verkligen fått nog av att se Daniel och Henrik neppa pucken åt varandra i rinkhörnen uppskattningsvis fyrtioelva gånger per match - eller byte. Jag har nu sett den här trista karusellen en miljon gånger - minst.

Elva säsonger har jag suttit på läktaren i Canucks ishall och följt med de här kärringaktiga nepparna gå från prisade löften till fullständigt oförtjänta av en plats i andra kedjan, vidare till en orkestrerad, garanterad plats i första kedjan och var sin poängbörsseger.

Det enda saldot som ändå verkligen har någon betydelse för tiden Sedinarna spelat för Canucks är det här: ingen vunnen Stanley Cup och endast en gång så långt som till semifinal.

Nämn två gubbar i en annan NHL-klubb som i elva års tid fått harva på tillsammans i samma kedja!?
Dessutom med mycket mager play off-framgång.

Nå, de existerar ju inte.

Orsaken till det här är inte så svår att föreställa sig: efter fem eller sex, åtta eller tio eller elva säsonger utan en vunnen cup vet managern att drastiska men nödvändiga ändringar bör göras.

Att dåraktigt gång på gång, gång på gång, gång på gång försöka få den runda biten att rymmas in i det kvadratiska hålet har sällan betraktats som en bra idé. Ändå verkar Nucks göra just det här.

* * *

Sant är att Canucks i fjol nådde finalen.

Utan fantomräddningen som Roberto Luongo gjorde i den sjunde matchens förlängning i den första omgången på Chicagos Patrick Sharps skott hade Canucks åkt ut genast.
Och utan Ryan Keslers snart sagt heroiska insats då han var inblandad i elva av Canucks 14 mål mot Nashville i följande omgång hade play off-äventyret tagit slut där. I finalen mot Boston gjorde Vancouver sammanlagt åtta mål. Mot Los Angeles i år lyckades Nucks slå in åtta puckar i fem kamper.

Så vad har sedinarna riktigt åstadkommit då matcherna verkligen gällt sedan deras play off-debut för elva år sedan?

Nå, inget av riktigt stort värde, det står helt klart.

Eller kanske man hellre borde formulera frågan så här: vad har de inte åstadkommit?

De här kärringaktiga nepparna har under flera års tid varit utomordentliga i NHL:s grundserie. Men play off-hockey i NHL skall och kan inte förväxlas med grundseriehockey.

Intensiteten, aggressiviteten och kämpatakterna stiger alltid på våren (i samma takt som domarlinjen blir lösare) och då man med ett par dagars mellanrum under ett par veckors tid möter samma motståndare stiger vikten av vissa delar av spelet.

Och ingen skall underskatta vikten av att fysiskt trötta ut motståndaren.

Canucks motståndare ställer i mån av möjlighet alltid sina bästa två försvarare mot Sedinarna. Hur pass mörbultade tror ni att dessa backar blir av att i en lång serie ständigt ställas mot ett par identiskt rödskäggade figurer som är ungefär lika aggressiva som ett par sengångare?

Eftersom svaret är uppenbart kan man välan dra slutsatsen att de här nepparna får lov att producera en hel massa börspoäng för att verkligen försvara sin position i laget under slutspelets gång.

Jag har tidigare talat om två börspoäng. Per man. Per match.
Och håller fast vid det. Det anser jag att krävs av dem för att försvara sin position i hopp om att kunna vinna titeln. Men inte kommer de någonsin att göra två poäng per match under en play off-vår.

Nepparnas pacifistiska spelstil betyder dessutom förstås också att Canucks övriga kedjor i en serie ofta ställs mot ovanligt blåmärksfria försvarsspelare. Inte så bra det heller...

I vilka andra matchserier ser man något motsvarande? Finns det i någon klubb en - eller två - spelare i första kedjan som inte ens kan tackla och ofta vänder den egna bakdelen till motståndaren då han tacklar/ försöker ge oss bilden av att han tacklar?

* * *

De sista två Stanley Cup-finalerna förra våren var direkt genanta ur Canucks synvinkel.
Boston inte bara vann båda två utan rent ut sagt förödmjukade sina motståndare genom att fullständigt dominera det fysiska spelet.

Bruins bästa backar hade en hel del krafter kvar i sitt bagage eftersom ett par kärringaktiga neppare inte kört på dem snart sagt alls, medan de kommande mästarnas forwards från första kedjan neråt fortsatte med att slå in rungande tacklingar och trötta ut Canucks backar.

En viss incident i den sjätte finalen berättade en hel del.

Bostons lilla retsticka till vessla, Brad Marchand, stod framför Vancouver-målet, tog tag högt upp i Daniel Sedins skjorta med sin västra hand och slog med samma hand Daniel i hakan sex gånger i rad. DS-nepparen gjorde inget annat än tittade åt sidan på domaren och det såg ut som om han med en tår i ögat bett om hjälp.

Rätt eller fel, men inte agerar man slagpåse i NHL-slutspelet! Man ger tillbaka och kan på så sätt behålla åtminstone sin heder.

Nu kan vem som helst, för all framtid, gå in på nätet och kolla in den här episoden - medvetna dessutom om vilketdera laget det var som vann den där finalen.
Mycket genant för D-nepparen.

* * *

För Canucks ägare och laglednings del vore det nu absolut på sin plats att fråga sig vad det riktigt är som man är ute efter.

Är det framgång i grundserien som är viktigast?

I så fall skall Canucks absolut behålla sina kärringaktiga neppare.

Vi talar trots allt om två oerhört skickliga hockeylirare som dessutom är vänliga till sin natur, alltid tränar hårt, inte just klagar på något och som gjort en massa ovärderligt och mycket uppskattat välgörenhetsarbete i Vancouver. Högst antagligen kunde man väl allmänt taget säga att de är mycket hyggliga människor.

Eller är det enda målet för Canucks ändå att vinna Stanley Cup?

I så fall skall de här kärringaktiga nepparna skickas bort.

Men det verkar faktiskt som om jag underligt nog hör till en verkligt liten minoritet i min tankegång. Enligt snacket som pågår i Vancouver just nu skall målvakten Luongo skickas iväg, kanske tränaren Alain Vigneault likaså, en del fans vill se managern Mike Gillis gå och flera spelarnamn har nämnts som potentiella sparkade objekt.

Men inte namnen på de två bröder som med några års mellanrum väljer att BÅDA TVÅ SAMTIDIGT inte ha skägg, ha skägg, mycket kort hår eller litet längre hår - så att man nu inte bara i misstag skulle kunna skilja på de här identiska nepparna förutom siffrorna på baksidan av deras spelskjortor.

Vad annat kan jag säga än att de för den stora allmänheten är fruktansvärt tråkiga till sin natur. Ordet karisma borde inte ens nämnas i det här sammanhanget. Det är en skymf mot själva ordet.

Skulle nepparnas spelsätt vara/ha varit en tillstymmelse mer aggressivt hade vi med jämna mellanrum kunnat skilja dem åt på grund av ett blått öga, några stygn i nyllet eller en bula i pannan.
Men det har nog inte hänt många gånger. Under elva säsonger. I NHL.
Det känns som om något här inte riktigt stämmer överens med verkligheten och vardagen i världens bästa, tuffaste hockeyliga.

* * *

Det är väl inte otänkbart att de här nepparna kunde vinna Stanley Cup en dag. Men inte som de två forwards som skall leda laget till framgångar.

Ifall Canucks hade till exempel storväxta, arga och aggressiva (Anaheim-duon) Ryan Getzlaf och Corey Perry i första kedjan och kärringnepparna var i tvåan kan jag tänka mig att det kanske kunde lyckas. Men eftersom Canucks via draften eller via en spelaraffär sådan som situationen är just nu inte kommer över dylika spelare (utan att nepparna säljs) finns det som bäst inga som helst hopp om en titel för Canucks.

På tal om draften...

Canucks manager år 2001, Brian Burke, stod för vad som vid tiden karakteriserades som en massiv manöver då han genom att sälja hit och dit plockade åt sig drafttur nummer två och tre. Med de här turerna reserverade han sedan nepparna just -01.

Under sina första fyra år med Canucks var sys... bröderna förtjänta av att vara på NHL:s sida ungefär en och en halv säsong - högst. AHL var mer passande. Eller farmens farm, ECHL.

Ändå fick sys... bröderna från första början spelminuter enligt vad en andra kedja i normala fall får. Och de kritiserades från alla håll och kanter. Faktiskt till den grad att de vid slutet av ett par spelår var mycket nära att återvända till Sverige och MoDo för gott.

De var långsamma, svaga, blyga och rädda. Inte precis vad som hade förväntats av dem eftersom Canuck-ledningen talat om "fantastiska" talanger.

Men eftersom Canucks lagledning offrat enormt mycket på att reservera dem båda två i ett så tidigt skede såg den sig tvungen att ge sys... bröderna en så bra chans att lyckas som bara är möjligt. Så nepparna fick skrattretande mycket mer speltid än vad de faktiskt var värda på basen av insatsen.

Förstås blev det i egenskap av andra kedjans två svaga länkar inga framgångar i slutspelet.

* * *

Efter spelstoppet 2004-2005 återvände nepparna till Vancouver och mer eller mindre utnämndes till permanenta medlemmar av den första kedjan = spelar alltid i första power play-formationen, får mest speltid av forwarden.

I det här skedet hade sys... bröderna lekt, spelat, tränat och funderat (och så gott som alltid bott) tillsammans i 25 års tid.

Nu började det bli resultat. Och har blivit det sedan dess. I grundserien, bör förstås påpekas.

I dag när man tittar på almanackan kan man konstatera att våra kärringaktiga neppare har 31 år bakom sig som bästa vänner och oskiljaktiga - eller oskiljbara hockeyspelare.

Vad om man vilket år som helst tog två av de tre mest lovande unga, icke-draftade hockeyspelarna i världen och tillät/tvingade dem att spela tillsammans i samma kedja i elva års tid oavsett hur ineffektiva de var under de första fyra eller fem åren?

Tror någon på allvar att de inte skulle skaffa sig en alldeles unik förmåga att positionera sig rätt och läsa kompisens tankar på isen i situation som situation?

Ändå får man mest hela tiden läsa texter i vilka journalister är fullkomligt begeistrade över nepparnas förmåga att läsa varandras följande manöver på isen.

Är dylika kommentarer ens på något litet vänster befogade?
Jag tycker det skulle vara rent ut sagt sensationellt, fantastiskt uselt ifall nepparna inte kunde läsa varandra på isen utan och innan.

* * *

Liksom jag skrev i min förra kolumn tycker jag att den första slutspelsomgången bjudit på härlig underhållning. Serien mellan Philadelphia och Pittsburgh var en av de allra bästa som jag någonsin sett.

När Henrik Sedin tillfrågades vad han anser om den här vårens händelser sade han: "om jag var en supporter och tvingades välja vilken serie jag velat se skulle jag ha valt vår (Vancouver-Los Angeles) serie".
Med andra ord den antagligen minst kontroversiella och kanske fysiskt minst tuffa...

Klart det - om man gillar två neppargubbar i en karusell i rinkhörnen. Eller om man själv är den ena av dem.

I rest my case.

Martin Palm

Kommentarer

Inlagt av

Hej Martin,

Jag har, av många orsaker nämnda ovan, alltid valt bort Vancouvers matcher då jag sett på NHL hockey. Så jag har några frågor angående årets Nucks. Hur har Zach Kassians fysiska spel inverkat på Nucks spel nu i slutspelet, och vad har hänt med Kesler i år?
En sak som jag även undrar över är hur många skott som bröderna täcker? Skillnad på playoffs och grundserie?
Om vi säger att Nucks skulle byta bort Luongo och bröderna, vad tycker du man skulle satsa på att få? Höga draftval eller stabila etablerade spelare?

En liten intressant kuriosa är även att bröderna har exakt samma poängsnitt: 0,84 poäng/match.

Vad tror du fortsättningsvis om slutspelet? Vem har störst chans på finalen från öst respektive väst?

Alltid lika underhållande att läsa dina krönikor en gång i veckan! Kepp up the good work!

Inlagt av

Artikeln lyckas med konststycket att vara oerhört mångordig men ändå fantasilös om ett ämne som kunde sammafattats med en mening: Bröderna Sedin är grymt överskattade och Canucks borde fundera två gånger om de verkligen är värda pengarna. Författaren nöjer sig dock inte med att kritisera deras "pacifistiska spelstil" utan tar till det (tydligen) värsta vapnet som kan användas mot manliga män som ishockeyspelare: att kalla dem för kärringaktiga (inte en eller två gånger, utan hela åtta gånger i artikeln). Vilken brist på både fantasi och respekt för kvinnor. Jag trodde användningen av ord som kärring (eller överhuvudtaget antydningar om kvinnlighet, som i det här fallet antyda att bröderna är systrar) som skällsord hörde hemma på nittonhundratalet, men se så fel man kan ha.

Författaren behöver nog uppdatera sina värderingar och acceptera kvinnor som ena halvan av mänskligheten, inte som något slags slagträ att använda mot andra män när man vill nedvärdera dem. För jo, kvinnor (kärringar) kan också vara tuffa och agressiva, detta är inte egenskaper som är unika för män. Eller kanske författaren tycker att t.ex. de kvinnor som slogs som gladiatorer i antikens Rom eller de kvinnliga soldater och fredsbevarare som just nu tjänstgör i olika konflikter världen över var/är "kärringar" (i den nedvärderande mening författaren använder ordet) de också? Eller undantag som bekräftar regeln, ja det är väl så dessa män som så värnar om sin "manlighet" vill se tuffa kvinnor - för ve och fasa om de tvingades omvärdera sin klassificering av egenskaper som "manliga" och "kvinnliga" och istället se dem som mänskliga och se människorna för de individer de faktiskt är.

Kalla Sedinarna veklingar, kalla dem pacifistiska, kritisera deras spelstil och påpeka hur de överskattas, men gör inte bort dig genom att ta till skällsord som bottnar i misogyni och som borde förpassas till historieböckerna.

Inlagt av

Tänk att någon alltid måste ta åt sig, jag tror knappast Martins tanke var att skälla ner på det kvinnliga könet sådär allmänt... Jag kallar personligen själv mina söner för kärringar ibland om de beter sig "fel" (de är födda på 1900-talet, men ändå), och jag tror inte att de fått värre men av det!!! De pacifistiska bröderna Sedin, det låter väl för gulligt... nooooooot!!!

Bra skrivet Martin!

Inlagt av

Inte för att dom är några favoritspelare men..
Har för mig att Henrik Sedin hade flest assist i år 67 st.
Och säsongen 2010-11 vann väl Daniel poängbörsen??
Så himla dåliga tror jag inte dom är..

Inlagt av

Herregud vad uttjatat läsning det blev.... Kan väl hända att det finns en del poänger i det han skriver med att gång efter gång bara trycka ner BRÖDERNA sådär... Inte journalistik på högsta nivån direkt...

Inlagt av

Måste bara påpeka att som journalist borde man väl kunna ha ett lite bättre språk också... Det finns t.ex. något som heter meningsuppbyggnad...

Inlagt av

Vad menar du Martin? Jag förstår inte vad du menar med "sys...bröderna"? Förstod din fru när hon läste det? Sa hon HÖHÖHÖ i soffan, eller var det dina tonåriga kompisar jag hörde?

Orkar liksom Patrik ovan inte heller läsa hälften av tramset, men blir bara så trött. Det finns ingen orsak att som en vuxen man och skribent använda ett så lågt grepp som att låta kvinnlighet stå för att något ska vara sämre.
Det är helt ofattbart att en skribent som inte har koll på vanligt folkvett eller samhället runt omkring får hållas på YLEs officiella nyhetssida.

Inlagt av

Alltså, det här snacket om systrar och kärringar hör inte hemma ens i ett omklädningsrum, vilket gör det otroligt trist att behöva läsa det på Svenska YLE:s sidor. Jag tycker man kan kräva betydligt mera av journalister som YLE samarbetar med. Vore det en övertänd tränare som det brustit för skulle jag nästan förstå det, om än bara nästan. Men Martin Palm verkar ju ändå ha suttit ner en stund och reflekterat över Canucks problem i slutspelssammanhang. Att då komma till den testosteronstinna, brölande och logiskt svagsinta slutsatsen att det handlar om att Sedinarna spelar som flickor är ovärdigt, oseriöst och drar ett löjets skimmer över NHL-rapporteringen här.

Inlagt av

som en vanlig finne med mindervärdes komplex förstår jag dig,men förklara vilken finsk spelare som nu har varit så bra i play off och vunnit bucklan dom senaste åren?och hur kan vissa finska sys..bröder vara kapten i flera år utan att vinna en skit??

Inlagt av

Hej.

Vilken smörja och hit går mina licenspengar.

Jag vet - du kan få pröva mitt jobb som idrottslärare. Använd gärna då samma logik/retorik i verkligheten, som finns någonstans utanför din fantasivärld kring normer och genus. DU blir inte långvarig.

Jag bevakar gärna NHL - ring mig!

Inlagt av

Den här artikeln har säkerligen tillkommit när Martin Palm i ren frustration dragit för hårt i (öl)korven sin sittandes i bastun tittandes på den favoritfilm som han syftar på när rubriken sattes (sök på internet). Det bröl som översatts till skriven text är knappt värdig en kommentar, men en mer (sexuellt) frusterad samling av ord är svårt att finna.

Inlagt av

Jag vet inte om du, Herr Palm, såg slutspelsserien mot LA Kings. Om det var NÅGON i Vancouver som spelade bra så var det Henrik Sedin och till viss del Cory Schneider. Du vet uppenbarligen inte vad du pratar om. Förra slutspelet så blev de totalt nerlåsta utav Chara och Co. men att kalla dem för systrar är så äckligt ignorant att jag vill spy. Att spela fysiskt har aldrig varit deras grej, men jag tror inte att du inser hur mycket stryk de tar, match in och match ut, utan att klaga. Jag hade velat se dig gå in i ett slutspel mot ett så pass defensivt lag som LA Kings med en av världens bästa målvakter och göra fem poäng på fem matcher. Och det UTAN den spelare som du har spelat 90% av alla dina matcher bredvid.

Inlagt av

Jag märkte att du glömde referera till Sharks-serien i förra årets playoff. Kan det vara för att H Sedin gjorde 12 poäng på 5 matcher? Dessutom var han Canucks klart bästa forward mot LA alldeles nyligen. Du såg inte matcherna? OK.

När det gäller det fysiska spelet så är det tydligen Skill-lirarna som ska tackla sönder försvaret? Jo, Toews och Kane gick ju fram som ångvältar under 2010 års playoff, vem kunde missa det.. eller vänta var det Byfuglien, Brouwer osv. hmm svårt det där.

Inlagt av

Det finska mindervärdeskomplexet i förhållande till Sverige har väl aldrig varit så tydligt som i denna artikel.

Inlagt av

Det känns helt sjukt hur många idioter som har suttit och snackat att "utan denna spelaren vinner inte det laget", "utan dessa två förlorar de allt". Bör de inte i NHL kunna förstå sin uppgift som GM att bygga ETT LAG och inte en eller två spelare som ska göra allt. Ska inte de som tror sig vara experter eller förstå sport alls inse att man inte kan kräva att en eller två spelare ska göra allt utom i Tennis eller liknande?
Att man ens lägger upp en sådan artikel när det är så uppenbart att man inte har fattat vad ishockey är. Ishockey är ett lagspel med, i NHL, 20 man i varje lag som gör upp om poängen. Tränarens och GMs uppgift är att under säsongen bygga ihop och använda ett lag som tillsammans ska kunna ta hem titeln, i NHL är det Stanley Cup.
Lagbygge innebär att man sätter ihop en grupp med spelare som ska arbeta tillsammans mot Stanley Cup. Har en spelare bättre chans att ta sig framåt och skapa någonting så ger man som medspelare denna person chansen. Gör dock en spelare ett misstag så ska man se till att ha ett lag som är kapabelt nog att rätta till detta.

Ishockey är en lagsport.

Inlagt av

Kan inte alla genus/jämlikhetsfanatiker bara försvinna härifrån. Blir så jävla trött på feministidioter. Män ÄR mycket bättre på att spela ishockey än kvinnor. Därför är analogin helt på sin plats om män spelar försiktigt och tamt. Då agerar man som flickor gör. Det finns inget köndiskriminerande i detta. Kvinnor är på sitt sätt och män är på sitt sätt. Försök få in det i huvudet.

Inlagt av

Långt, tradigt, fruktansvärt många upprepningar. Att använda uttrycket kärringaktiga neppar en gång för effekt och chockvärde funkar alldeles utmärkt. Att använde uttrycket åtta gånger i en text pekar på oerhört dålig fantasi, illvilja och en önskan att förolämpa, snarare än att komma med någon viktig information. Martin kunde gott ha skalat bort hälften av texten, killat några darlingar och rensat lite i förolämpningarna - framförallt bytt ut frasen kärringaktiga neppare till något mer fantasifullt. Låt vara att det är språkbruk som helst borde stanna i omklädningsrummet, men det är nu inte det som stör mig mest, utan att Martin, som i bästa fall är en mycket bra skribent, släpper alla kvalitetskrav på sin text för att förolämpa sedinarna så mycket som möjligt. Sorgligt och dåligt.

Inlagt av

Det var nog det dummaste jag någonsin läst.

"Män ÄR mycket bättre på att spela ishockey än kvinnor. Därför är analogin helt på sin plats om män spelar försiktigt och tamt. Då agerar man som flickor gör."

På vilket sätt skulle det faktum att män är skickligare än kvinnor göra att en icke-fysiskt spelande spelare spelar som en flicka?

Vad gäller artikeln i sin helhet så tycker jag det är minst 1000 ord för mycket och en massa dravel. Poängen är dock att Sedinarna inte är de fysiska spelare som kanske behövs för att leda ett lag till cupen. De gör sina poäng både i grundserien och slutspelet men tillför inte den "grit" som behövs för att döda en serie. Kessler lyfte laget förra året men var helt anonym iår. Det Nucks behöver är nog en eller två riktitg tunga pjäser till första och andraline som bidrar med tyngd. Sen får man hoppas att den ständigt skadade och oerhört sköra syrran Sami Salo håller för iaf en halv säsong nästa år ;)

Slutligen undrar jag om inte Martin Palm och Niklas Wikegård har samma pappa kanske?

Inlagt av

Kul att du nämnet Getzlaf och Perry som stora härförare som skulle vinna Stanley Cup åt Vancouver.
De var ju inte ens nära föra Anaheim till slutspel. Trots att de är uppbackade av en fantastisk andra kedja.

Runt tio finska spelare har vunnit Stanley Cup. Cirka hälften av dem hade ingen större påverkan på laget (typ Nieminen och Routsalainen).

Av de övriga finska vinnarna är det väl bara Tikkanen och Lehtinen som spelade fysiskt.

Kurri och Selänne byggde sitt spel på spelförståelse och elegans. Precis som Sedinarna.

Denna artikel verkar inte skriven av en journalist. Ser ut att vara skrivet av ett besviket fan som tar ut sina aggressioner på enskilda spelare.

Det stora misstaget skribenten gör är att han inte kan acceptera att folk är olika. Alla kan inte vara stöpta i samma form. Alla kan inte spela som Esa Tikkanen.
Jag ser mycket hellre på lirare än de som stoppar huvudet under armen och bara kör.
Sedinarna var magnifika i fjolårets slutspel. Några dåliga matcher javisst, men de vann många matcher åt Vancouver också.

Inlagt av

TL;DR
I alla fall så har Sedinerna lyckats ta Vancouver till slutspel till skillnad från Selänne, Saku & Mikko Koivu, Bäckström, Olli & Jussi Jokinen, Hagman, och Kiprusoff. Rinne har i alla fall lyckats med att ta sitt Nashville till slutspel, men han är väl antagligen också "dålig" om han nu inte lyckas vinna Stanley Cup.

Inlagt av

Eg, varför kommentera denne mindervärdeskomplexe finne? Ni kallar "honom" man o journalist, men det är väl synd kalla "honom" det? En Wikegårdare, som med skygglappar på enbart kan se snurrandet i hörnen, för all framtid.
Jo, Palm, du glömde kommentera Salo's insats, hur oerhört "manlig", tuff o tacklande var han? Men som många andra finnar, vill du väl bara se "starka" finnar, drar fram Kurri, men sen?
I rest my case, too!

Vår NHL-korrespondent Martin Palms kolumn har lockat en hel del läsare till vår webbplats och väckt en mängd reaktioner, bl.a. i form av kommentarer här på webben. En del har varit kritiska mot att en sådan text publiceras på Yles webbplats. Därför vill jag som sportchef kommentera saken.

Jag kunde ju välja att under devisen ”all publicitet är positiv” tycka att det är bra att det vi gör väcker intresse och får folk att reagera. Det gör jag inte. Jag beklagar om nån tagit illa vid av kolumnen och uppfattat det som att vi på Yle Sporten har en nedvärderande och respektlös syn på kvinnan och att jämställdhet inte skulle vara viktigt för oss. Så är det inte. När jag läser kommentarerna märker jag att kolumnen har uppfattats som kränkande och jag förstår motiveringarna. Också om jag uppfattar Martins kolumn på ett annat sätt vill jag be om ursäkt av dem som uppfattat den negativt. Jag välkomnar också diskussionen om sportjournalistik och håller med om att det finns mycket att göra när det gäller jämställdhetsfrågor och sport.

Jag vill i alla fall förklara hur jag uppfattar kolumnen. För det första vill jag understryka att Martin Palm utan tvekan är Svenskfinlands största expert på NHL. Den som har läst hela kolumnen vet att Martin har bevakat den nordamerikanska hockeyn under en lång tid. De senaste elva åren framförallt i Vancouver.

Det är helt klart att det alltid är farligt att vara t.ex. provokativ, kritisk eller ironisk i offentliga åsikter. Det gäller att vara försiktig i hur man uttrycker sig; d.v.s. såväl i vad man säger och vilka ord man använder. Kolumnen om bröderna Sedin har, som jag ser det, fått kritik av två olika orsaker; dels för att den skulle vara dåligt skriven och dels för att den skulle ha en föråldrad och kränkande syn på kvinnan. Jag tycker det står var och en fritt att tycka att en text är dålig för att den är för lång, fantasilös, tråkig eller att den är språkligt eller journalistiskt dålig. Det är fritt fram att bedöma detta när det gäller Martins kolumn likaväl som när det gäller mitt svar och varför inte kommentarerna till kolumnen. Däremot är det ju inte bra om en del av dem som läser kolumnen reagerar på att kvinnosynen skulle vara förnedrande.

Det jag läser ut av kolumnen är att Martin, visserligen på ett synnerligen rättframt sätt, är kritisk mot bröderna Sedin och anser att de inte alls är lika bra som sitt rykte. Martin motiverar det bl.a. med att de inte spelar tillräckligt aggressivt i slutspelet där spelet är tuffare än i grundserien. Personligen tycker jag att det är en intressant poäng och en bra förklaring till varför Sedinarnas effektivitet minskar i slutspelet. Och efter sina elva år i hallen i Vancouver är jag övertygad om att Martin vet vad han talar om.

Sen är det en annan sak man kan diskutera om det är bra eller dåligt att det är så att spelet blir råare i slutspelet - men det är inte det kolumnen handlar om. Ändå tycker jag att Martin också får fram den frågeställningen i texten.

Problemet är alltså att Martin kallar bröderna Sedin för systrar och kärringar. Jag understryker att jag är väl medveten om att andra läser in nånting annat i de formuleringarna men för mig fungerar jämförelserna. Kanske ordet kärring inte alltid uppfattas som det mest rumsrena men jag tänker på två tanter och anser att det är självklart att två unga idrottare som får otroligt bra betalt för att träna och spela hockey borde vara bättre än två tanter är på proffshockey. Sen läser jag också in en tankegång som jag förstår att en som inte är så sportintresserad av ishockey inte kan läsa in. När det gäller ishockey så skiljer sig ju faktiskt reglerna för damer och herrar. I damhockeyn är det inte tillåtet att tackla. Och det är ju bl.a. mera tacklingar av bröderna Sedin som Martin efterlyser.

Än en gång understryker jag det jag skrev i början; det är klart att det är lite farligt att använda t.ex. provokativa uttryck.

När det gäller att kalla bröderna för systrar och när det gäller rubriken på så är det ju inget som är Martins egna formuleringar från början. Det här är uttryck som har figurerat i sammanhanget en tid redan och bl.a. finns det t-skjortor med trycket ”Sedin Sisters 2 Girls No Cup”. Att det här handlar om ett uttryck som är bekant i t.ex. Vancouver borde säkert, med facit på hand, ha framgått i kolumnen.

Att kalla bröderna för systrar är alltså inte Martins påfund. Lika lite är det Martin som är den första att i sportsammanhang jämföra svagt spel med tanter eller kärringar. Jag vet att varken Martin eller Yle Sporten sätter in några negativa värderingar gällande kvinnor i det. Samtidigt håller jag med dem som i sina kommentarer tycker att det är olyckligt och olustigt att den sortens jämförelser fortfarande lever kvar.

Min bedömning av Martins kolumn är att den måhända är lite lång men jag tycker att poängerna i den är bra och att den därför har sin plats på Yle Sportens webb.

Avslutningsvis vill jag än en gång be om ursäkt ifall någon känner sig kränkt av kolumnen på vår webbplats och jag välkomnar en fortsatt diskussion om jämställdhet och sport.

Johan Portin
sportchef, Yle Sporten

Inlagt av

Bra motiverat av Portin!

Sedin Sisters - 2 Girls No Cup - sloganen uppstod för lite under ett år sedan då Boston slog Vancouver i finalen. T-skjortorna är ju legendariska!

M.a.o. är det VERKLIGEN INTE Martins påfund, men för folk som inte vet ett dyft om NHL eller sport överlag kan det ju vara svårt att inse.
Då det är uppenbart att de som nu klagar på Martins text missar poängen totalt, är det säkert bäst att ta reda på fakta innan ni klagar nästa gång!

Alternativt kan ni rikta era klagomål till de Boston-supporters som kläckte den roliga idén från första början. De lyssnar SÄKERT och bryr sig SÄKERT.

Keep up the good work Martin! Det behövs skribenter som vågar säga sina åsikter rakt ut!

Inlagt av

Sportchef? Tillåt mig att skratta.

"Det var inte VÅRAN KILLE som kom på dessa låga kommentarer om två st börsvinnare, det var fans som gjorde detta i raseri/vredesmod"

Sen sitter Palm och använder dessa hån/kommentarer i vad jag antar skall anses vara en professionellt skriven artikel. Ramlar poletten ner?

Att du är man, Portin, ursäktar ditt beteende. Eller, vänta, nej det gör det inte alls.
"Men det är andra regler för kvinnor i ishockey" - Ja, det var DÄRFÖR Palm skrev som han gjorde... (nej, det var det inte alls).

När män spelar dålig ishockey, så är de sämre ishockeyspelare. De är inte kärringar eller kvinnor eller flickor eller systrar. Väx upp Portin, medan chansen finns. Palm känns som ett förlorat skepp långt borta i horisonten.

Inlagt av

"Ifall Canucks hade till exempel storväxta, arga och aggressiva (Anaheim-duon) Ryan Getzlaf och Corey Perry i första kedjan och kärringnepparna var i tvåan kan jag tänka mig att det kanske kunde lyckas."

Fantastiskt, han har skrivit en hatartikel om bröderna Sedin, när alla vet vad som är Vancouvers problem.

Nej, tacka vet jag Gretzky som var en tuff spelare, på finskt vis. Han vann för att han var så tuff och hård.

Ni kan säkert förstå ironin, men för säkerhets skull så talar jag klarspråk: Gretzky vann för att han var medlem i ett lag som hade ett komplett lagbygge.

Inlagt av

Ylesportchefens försvar av Martin Palms kolumn är välformulerat och förståeligt men faktum är att Palm har gått över en gräns den här gången.

Precis som vissa politiker m.m. i Finland på sistone.

Visst förstår jag Palms poäng, och visst har jag stött på att idrottande män talar om att "spela som flickor" o.d. men nej, det här är inte lämpligt på Yles webbsidor.

Förresten har många andra bra spelare aldrig vunnit Stanley Cup. Eller VM i fotboll. Eller OS-guld. O.s.v.

Inlagt av

Tyvärr verkar inte ni på svenska YLE kunna ta åt er av kritiken, skyller på att det inte är Palm som hittat på att kalla dem flickor och kärringar. Jag ger blanka fan i vad lokala Canucksfans kallar spelarna, för kolumnister i public service är det inte acceptabelt språkbruk.

Inlagt av

Tack Johan Portin för din kommentar.

Jag förstår helt bra vad Palm vill komma fram med i sin kolumn även om jag inte följer NHL hockey. Det är inte det. Det är onödigt att skriva på det könsstereotypa sättet som han gjorde för att få fram sin point. Det finns så många andra sätt att beskriva Sedinarnas spelstil.

"När det gäller att kalla bröderna för systrar och när det gäller rubriken på så är det ju inget som är Martins egna formuleringar från början."

Exakt det är någon dumbom i Boston som kommit på det. Det betyder ju inte att svenska yle sporten ska förmedla det vidare. Man kan ju nämna att flera anser samma sak som herr Palm och att de t o m försökt nedvärdera Sedins med en sådan slogan. En fjantig slogan på neandertalarnivå.

Sen att ishockeyn är olika för män och kvinnor har inget med saken att göra.

Inlagt av

När man läser texten dyker ett ord upp i skallen: Råsunda-fetto.

Alltså en bitter överviktig man som vräker ut sig extremt olämpliga saker på en familjeläktare (YLE i det här fallet).

Han ser många matcher, är förvisso passionerad, men har ingen vidare känsla för spelet. Han har inte spelat själv och drar felaktiga slutsatser av det han ser.

Han föredrar att hata enskilda spelare framför att älska spelet.

Inlagt av

En jättelarvig diskusson som i sin genuspolitiska korrekthet skjuter över målet. Sedinarna är utomordentliga hockeyspelare. Det man glömt i Martin Palms Vancouver är att de behöver hjälp med att göra motståndaren mör. Som signaturen naww så riktigt för fram: "Jo, Toews och Kane gick ju fram som ångvältar under 2010 års playoff, vem kunde missa det.. eller vänta var det Byfuglien, Brouwer osv. hmm svårt det där." Så är det. Precis. Sedan finns det plats för konstnärer.

PS. Gretzky den hårdingen kunde ha haft ett tjog ägg under/utanpå skydden utan att ett enda hade gått sönder under sina glansdagar :)

Inlagt av

Den här kolumnen borde aldrig ha fått grönt ljus från redaktionen att publiceras. Hade jag varit ansvarig hade jag gett gubben Palm direktiv att fullständigt omformulera sin artikel. Alternativt att inte lägga ut smörjan utan ett knyst till denna självutnämnda NHL-expert.

Det är inget annat än ren ärekränkning mot två av världens bästa ishockeyspelare. Att bröderna Sedin ständigt och jämt hånas av omogna motståndarfans är en sak, men då Yles skribent själv ställer sig i främsta ledet och spär på med ännu värre förolämpningar än jag hittills tagit del av på diverse sajter har det gått för långt.

Broder Daniel deltog dessutom bara i de två sista matcherna i LA-serien efter att helt oprovocerat mejats ner av Chicagos backligist Duncan Keith med hjärnskakning som följd. Med honom i laget vann Canucks en match och förlorade den andra i förlängning.

Henrik var poängbäst i Vancouver och lagets bäste spelare under den korta slutspelssagan tillsammans med målvakten Cory Schneider. Ett gott råd, Martin: SE på matcherna innan du fattar pennan för att skymfa två spelare som i match efter match gör allt för att deras klubb ska nå framgång.

Inlagt av

Har Palms läsarsiffror gått ner väldigt mycket? Eller fick han inte en exklusiv intervju med en av Sedinarna efter att Nucks blivit utslagna?

Alltså, detta är ett lågvattenmärke inom sportjournalistiken av helt monumentala proportioner. På alla plan dessutom. Jag borde inte ens bevärdiga det med de två minuter av min tid som det nu fått. Att sådana här människor ges utrymme i stora mediala kanaler är ju bara pinsamt.

Inlagt av

Alltså, hoppas ni stoppar Martin Palm nu Yle, innan han får chansen att ge sig på spelare som Koivu etc. Jag menar, om han skriver såhär om två spelare som vunnit Art Ross varsin gång, Hart en gång, OS-guld, varit en match från en SC-titel. Hu, vad ska han då inte ha att säga om de finska elitspelarna? Jeeeez....

OnT: Detta är bland det värre jag läst i Public Service- media någonsin. Så fruktansvärt respektlöst mot två skickliga spelare och trevliga människor, plus en så total omedvetenhet om könsroller och den debatten så att det är beklämmande.
Förvisso gissar jag att det är 99% skrivet bara för att provocera, men det ursäktar det faktiskt inte. Då kan man vara med i nån obskyr dokusåpa istället för att skriva för en seriös PS-kanal. Skamligt är vad det är.

Inlagt av

Suomenkielessä on osuva sana,joka ei loukkaa kumpaakaan sukupuolta. Vätys. Sanokaamme,että Sedinit ovat
ovat mitä suuremmissa määrin vätyksiä.

Inlagt av

Det här var det dummaste jag någonsin läst, gå hitta på någon annan jävla rappakalja för att få läsare!!
föresten jag tror du är avundsjuk för att ditt land inte har några hockey spelare som kan vinna poängligan. Men grattis ändå, du lyckades få lite läsare, nästa gång kan du väl skriva om något internsant i stället för att klaga på två av världens bästa hockey spelare tack!

Inlagt av

Ännu en smyghomosexuell finne som inte vet vad han ska göra med kärleken till svenska män och därför väljer att kalla dem kärringar. Ge Sedinarna en kram istället:)

Inlagt av

Tja. Tycker du/ni inte att sedinarna är bra? Henrik vann poängligan för 2 år sedan och hans tvillingbror vann förra året.... Är själv svensk. Kom tillbaks när ni har vunnit mer os och vm guld....

Inlagt av

Idiot. Du måste vara en idiot Martin Palm. Du sitter och hackar på två skandinaver som som vunnit varsin poängligatitel i NHL. Du måste vara en liten och avundsjuk människa.

Och sedan ni som försvarar skiten?
- "När det gäller att kalla bröderna för systrar och när det gäller rubriken på så är det ju inget som är Martins egna formuleringar från början."
-
Hur dålig är man inte som journalist när man gömmer sig bakom sådana meningar. Svagt och fegt.

Inlagt av

Tänk va vissa finnjävlar gör för lite uppmärksamhet... och vem faan är saku koivu en liten kärringdvärg.....som av nån kontig anledning blivit stor i Montreal fast att han knappt synts till i stora hockey världen....

Inlagt av

Genusmaffian når nya höjder, trodde inte den pseudovetenskapliga queerteorin var så utbredd i Finland, förmodligen är den inte det heller, de flesta är väl indoktrinerade svenskar som leker världens samvete, som vanligt. Det här är ett ganska perfekt exempel på hur idiotisk genus/queerteorin är. Det är inte problematiskt för fem öre att kalla bröderna Sedin för tjejer. Tjejer är sämre på hockey än män, det är ett faktum. Att benämna bröderna för systrar är därför helt relevant när dom spelar som tjejer. Det handlar inte om kvinnohat för fem öre som du och resterande genusmaffia försöker få det till, det handlar om att bröderna Sedin ligger på damhockey-nivå i mycket.

Slappna av och köp en t-shirt! http://www.sullysbrand.com/products/sedin-sisters-2-girls-no-cup-t-shirt

(finns även i svart/vit, blå/vit och röd/vit.)

Inlagt av

Lilla vän, vi börjar med, VEM van poängligan i NHL (dvs inte finska ligan) 2010/2011 och 2011/2012?
HUR många finska spelare har vunnit poängligan? Hur många finska stjärnor finns kvar? Hur många vill vara med i VM?
Det känns sorligt att någon som dig ska försöka moppsa upp dig mot "The super Twins" För erat land har inget mer i NHL och komma med. Ni har 23440006678 målvakter och ingen vinner "Vezina" Ni har 2345996 halv dåliga spelare i NHL som ALDRIG vunnir eller kommer vinna individuella priser. Ska vi räkna mellan länderna vilket land som har flest målvakter som fått VEZINA och flest spelare som dels vunnit Stanley Cup samt fått individuella priser?
Eller inte?

Inlagt av

Som många andra läste jag inte speciellt mycket av den här "krönikan". Om en person säger att bröderna Sedin är dåliga, har inte han/hon kollat när Canucks spelat och inte heller sett vad de kan göra. Det senaste säsongerna har båda varit bland det mest produktiva spelarna i ligan. Och de som säger att det inte var speciellt bra i fjolårets slutspel kan inte mycket om hockey. Pinsam läsning som inte kan ha gjort någon själ mycket smartare utan bara dummare. Riktigt usel läsning och snälla, för allas skull. Sluta skriva om nhl-hockey!

Inlagt av

"Dumbomen" i Boston har tryckt fyndiga t-shirts rätt länge. Att du inte förstår att det är ett skämt och med glimten i ögat är givetvis enbart ditt och resterande genusmaffias problem. Det är på skoj, det säljer, det ligger inget dolt kvinnohat i det hela som ni så gärna vill tro.

Inlagt av

Värre än Wilkegård. Unket machotugg som är ovärdigt någon som kallar sig journalist, oavsett vem som sa det först. Att kritisera Sedins spelatil är naturligtvis helt i sin ordning, men för fan...det är 2012. Pinsamt!

Inlagt av

Sportjournalistik är överlag larvig, då man måste få saker att se mer dramatiska ut än vad de verkligen är.Verkar vara samma nivå på YLE som på de svenska tidningarna,alltså låg

Inlagt av

Om du då säger att Palm vet vad han pratar om efter 11 år i Vancouver när han kallar bröderna sedin för systrar så vet jag vad jag pratar om efter 18 år i livet när jag säger att hela den här artikeln är ett skämt. Det är en hånfull artikel till både bröderna Sedin samt till kvinnor. denna artikel är Ett Skämt, ett stort skämt!!

Inlagt av

Om detta är svenskfinlands främste expert på NHL och detta är ett prov på hans kunskap utan sarkasm eller ironi, ja då måste man väl säga att det finns en förbättringspotential i täckningen av NHL på yle...
Vi som gillar alla spelartyper och alla olika lager som hockey innebär, vi har förmågan att uppskatta den mest värdefulla duo Canucks kanske nånsin haft. Det stryk de får, utan att gnälla, i match efter match ffa i playoff, räknas det? Att de var sjukt nära att få lyfta bucklan förra året, räknas det? BRÖDERNA Sedin är inte fysiska à la Forsberg eller Ovechkin, de är mer lirare men ändå står de upp för laget o tar tjuvsmällar o annat, men detta räknas väl inte heller?

Sen kan jag hålla med om att deras rinkhörnekaruseller kan bli för mycket ibland, men å andra sidan har de ju tagit ett o annat poäng med det upplägget, men de poängen kanske inte räknas lika mycket...

Näe, det känns mest som om en antingen sur o bitter Nucks-supporter behöver nåt att skylla förlusten på, trots att hockey spelas av fler än två spelare i varje lag, eller så har vi ätit sura rönnbär och riktar avundsjukan mot de just för tillfället enklaste offren...

Som sagt, om denna artikel visar på författarens kunnande, då finns rum för förbättringar i " förstakedjan" även här...

Inlagt av

När män försvarar män (Portin Palm) suckar jag djupt. När finländare skäller på svenskar (Palm Sedins) blir jag ledsen. När Yle Sporten väljer att publicera såpass schauvinistisk text som denna kolumn går skammen på torra land. Takt och ton överskreds på ett ytterst sorgligt sätt.

Inlagt av

Poängen hade kunnat sammanfattas i ett stycke och den berör mig inte särskilt. Kolumnen har visserligen lyckats till fullo med att skapa uppmärksamhet, vilket naturligtvis var syftet. Men det slår pinsamt tillbaka på skribenten då jag reagerar på hur dåligt skriven den är. Är inte nivån bättre, med 11+ års yrkeserfarenhet i en roll där just skriften skall vara det bästa vapnet? Medan jag läser kan jag inte släppa tanken, hur långt kommer man med denna text och dess uttryck, i rikssvenskt media? Hamnar slutligen i en skoltidning, skriven av någon i övre grundskolan.

Strålkastarna är plötsligt på kolumnen, men det blir antiklimax och smått pinsamt för finlandssvensk journalistik.

(Jag är för övrigt näst intill ointresserad av sakdebatten och kan på grund av ovan nämnda anledningar inte heller ta inlägget på så stort allvar att argumentera i genusfrågan)

Inlagt av

Verkar som du tror att Canucks är ett storlag i NHL. Jag var precis inne och läste listan över Stanley Cup-vinnare, och jag kan inte se Vancouver Canucks som vinnare en enda gång. Tyvärr är ni inte det lag du tror. Ni kommer till final vart 10:e år i bästa fall, var glad för det och inse storleken på er lilla klubb.

Inlagt av

Är det till sådana här texter som tv-avgiften och snart skattepengarna skall gå till? Ytterst oprofessionellt av både Malm och Portin. Jag bryr mig inte om hur mycket Malm vet om NHL, han jobbar väl på Yle och inte som hockey tränare?. Framför allt skall inte public service innehålla svordomar. Svagt, mycket svagt...

Inlagt av

Hahaha, finnarna är kusinerna ifrån landet alltså. Kan ni föreställa er att Yahoo eller TSN skulle publicera en krönika om "Sedin sisters" och "2 girls no cup". Läs texten noga, det är förmodligen den sämsta krönika jag någonsin läst bland traditionell media och då syftar jag endast på Palms "skrivkonst" och inte ämnesvalet. Jag får återblickar till högstadietiden då man inte var kapabel till att väva samman en text utan det blev åsikter och fakta staplat på varann och det spretade åt alla håll. Han kastar ur sig idiotiska påståenden, förefaller vara synnerligen upprörd utan att för den skull vara giftig eller komiskt träffsäker.

Emellanåt finns det vissa som anmärker på faktafel eller stavfel i våra webbaserade tidningar såsom Aftonbladet men det är efter man läst en så synnerligen hackande text av en krönikör som man faktiskt uppskattar skrivkonsten. Det är nog svårare än jag trodde att vara krönikör och jag har fått en ökad respekt för Mats Olsson och Wennerholm. YLE kanske skulle behövt kontrollera om den här fånen Palm inte hade tömt en Koskenkorva innan han ordbajsade ut den här smörjan.

Inlagt av

Har Martin Palm måhända missat att läsa igenom kommentarpolicy? Det regler som inte vi vanliga dödliga får bryta mot har han brutit mot på varenda punkt. Svagt Palm och svagt Yle!

Inlagt av

Martin,

representanten för den mest anabolstinna nation som finns i västvärlden måste ha fått i sig något liknande under de senaste åren. Du har lika lite i huvudet som en puck som glider omkring på isen, vilket visar sig i Dina kommentarer. Så otroligt gott att Du är Finne!! Lek med Dina egna amatörer i stället för våra fullblodsproffs som vunnit mer än de flesta Finnar. Ni vann 1 eller 2?? VM vad har Ni annars gjort förutom alla medaljer Ni tagit höga som lyktstolpar av bloddoping eller annat skit Ni intagit. Lägg Dig ner på soffan, sov och dröm om det gamla dopade Finland!!!!!

Inlagt av

Och när ska finsk ishockey ens nå upp till fotknölarna på bröderna Sedin?

Finns det någon nu spelande som är riktigt bra, och dominerar i sitt lag?

Mycket hånfull artikel från en liten effektsökande och patetisk journalist.

Inlagt av

Ett sista försök av en avdankad journalist att få uppmärksamhet.. En skam för Finland är vad du är Martin Palm

Inlagt av

Redan under sina första år i svenska elitserien kallades bröderna Sedin ofta för systrarna Sedin, så det är inget nytt. Jag håller med Palm i hans uttalande om att de är väldigt överskattade och att Vancouver haft alldeles för mycket tålamod med dessa veklingar. Men är det ok att använda orden systrar eller kärringar? Nja jag blir inte själv så upprörd över det, men jag kan förståatt människor blir det. Nu är det ju lite extra känsligt när det handlar om en finsk eller svenskfinländsk journalist som kritiserar svenska spelare. Jag, som är finländare i Sverige, märker att det blir ett allt hårdare ton mellan svenskar och finnar. Medierna är riktigt duktiga på att piska upp denna stämning från båda håll. Nåja ta det meden klackspark är mitt råd till alla. Det finns större bekymmer i världen.

Inlagt av

Fruktansvärt pinsamt att man använder ord som "kärringaktiga". Ännu mer pinsamt när sportchefen försöker bortförklara det.

Inlagt av

Hmm.. man får nog fundera om Palm kan ishockey, eller om han bara sitter och följer och glassar med en stor stark i handen..det kan verkligen inte vara svårt att vara journalist på YLE om man inte har mer kompetens än vad Palm har, det är nästan så man tror att det saknas några köttbullar i paketet. Tycker du Palm att Getzlaf och Perry är ev. lösningen på problemet?? Dom tog inte ens Ducks till slutspel, skrapade ihop knapert med poäng i grundserien (fast det bara var serielunk) hmmm..ja du Palm, låter verkligen som om du har missat något angående Sedins.. Ett tips: Gå in på www.nhl.com och sök upp statistik för Sedins, du ser även deras Paly off statistik..inte så tokigt ändå.. Kanske du nästa gång ska rapportera om Boboll, det kanske du behärskar bättre, eller snooker, det är ju inte en lagsport, där kan du hacka på den enskilde..

Inlagt av

Alldeles ratt om de har tva djavla karringarna. Ni skulle ha sett den sa kallade final-serien i fjol nar Brad Marchant stog i malgarden (efter avblasning) och slog Daniella Sedin i ansiktet sju (7) ganger utan mot-atgard....helt fantastist djavla patetiskt alltsa. Pensionera dom har tva djavla karringarna alltsa.

Inlagt av

Nu är det ju så att de nämnda bröderna faktiskt var med och vann ett OS guld. Hur många finska spelare har gjort det?

Inlagt av

Det här kan vara det sämsta jag läst, inte bara litterärt utan också sportsmässigt.
Palm, om Canucks skulle ha haft Ducks radarpar i förstakedjan skulle de alltså ha chans till att gå hela vägen. Senast jag kollade klarar Getzlaf och Perry inte ens att lyfta sitt eget lag in i slutspelet. Om du säger att du följt Canucks hockey i 11 år och komma fram med dina påståenden måste du vara påtänd eller allmänt dum i huvudet. Förstår inte att du ens får yttra dig. Lite roligt att om man går efter kommentarpolicyns regler borde dina så kallade "krönika" inte ens få tillåtas. Gör oss alla en tjänst säg upp dig, det här är ju det mest patetiska jag någonsin läst.

Inlagt av

Jag kan köpa att du tycker att Sedinarna är dåliga när det väl gäller, alla har rätt till sin åsikt (jag håller dock inte med). Men att under en artikel som är 48sidor lång kalla dom för systrar och "kärringaktiga neppare" gång på gång tar ju ner det hela på lågstadienivå. Och att sedan kräva av dom att inte bara göra 2 (!) poäng/match i ett slutspel (hur många har gjort det, någonsin??) utan också göra skitjobbet och tackla sönder spelare som Chara visar ju bara hur trångsynt du är.

"Martin Palm utan tvekan är Svenskfinlands största expert på NHL." Du har då verkligen försökt att motbevisa detta med att skriva den här smörjan...

Precis varenda människa som är intresserad av hockey vet att Sedinarna spelar som bäst när dom spelar tillsammans, Daniel var borta 3 av 5 matcher nu mot Kings och var nog inte i toppform när han väl kom tillbaka. Henrik gjorde 5 poäng på 5 matcher, Daniel 2 på 2. Vad gjorde resten av laget?? Men det är ju ändå för dåligt av Sedinarna tydligen, dom borde ju ha tacklat och kastat handskarna och gnällt och tjurat för då hade det ju blivit en Cupseger till slut.... PAJAS!

Inlagt av

Det här är ju tragikomiskt..

"Utan fantomräddningen som Roberto Luongo gjorde i den sjunde matchens förlängning i den första omgången på Chicagos Patrick Sharps skott hade Canucks åkt ut genast.
Och utan Ryan Keslers snart sagt heroiska insats då han var inblandad i elva av Canucks 14 mål mot Nashville i följande omgång hade play off-äventyret tagit slut där."

Ja, och om Brodeur hade tagit alla skott i game 7 2001 mot Colorado hade Devils vunnit. Joe Sakic och grabbarna hade då blivit rankade som det sämsta NHL laget genom tiderna. True story.

Inlagt av

Lustigt att en finne ska komma och kritisera två svenska spelare. Avundsjukan lyser igenom.. Är du så bitter över att Sverige är en så mycket bättre hockeynation på alla sätt och vis? Hur ofta gör finnar det Sedinarna och många andra svenskar gjort i NHL? Inte speciellt ofta! Kanske är dags att kritisera alla finska floppar istället, fast det kommer väl ta en jäkla bra stund så då går man till grannlandet istället.. Haha.

Inlagt av

Värre än Wikegård, faktiskt. Lätta att tro att ni är neander..bröder. Unket machosnack som borde vara ovärdigt en journalist. Har ingenting emot åsikterna om Sedins i sig ( de stämmer f.ö in på ganska många tekniska spelare 9. Men för fan, det är 2012..även i sportens värld

Inlagt av

Som tidigare finnjävel som bott i Vancouver säger jag, voi satana vilken skit du skriver, sånt j..a svensk komplex trodde inte det fanns...

Inlagt av

Vilket schizofrent svar av Portin till detta magplask till kolumn. Palms åsikter försvaras in i det sista. Och så ber Portin om ursäkt av läsarna. T.o.m två gånger!!! Varför? Om kolumnen en gång var okej???

Inlagt av

Om man bortser från användandet av "kärring" i artikeln vilket jag bara kan hålla med om är tråkigt och tragiskt att se men jag inte tänker orda mer om så:

I sak har Palm rätt. Jag är svensk men förstår att detta inte är ett angrepp på Sverige utan handlar om att Palm vill se Vancover vinna Stanley Cup. Har följt hockey länge, i synnerhet NHL, och analysen av varför Vancouver förlorade mot Boston i fjol och åkte mot LA i år är klockren. Håller själv på LA. Sedinarna är fantastiska i PP och mot motståndare med ofysiskt försvarsspel. Men i slutspel finns få sådana motståndare. I fjol skulle spelare som Kesler, Burrows, Rafi Torres, Lapierre m.fl. fått istid i spel fem mot fem på Sedinarnas bekostnad. I år samma sak. Att sätta ihop Burrows, Kesler o Lapierre, som Canucks gjorde i den sista matchen borde gjorts direkt. Och det hade varit en given förstakedja. Som det var nu så räddade Cory Schneider Canucks från att åka i fyra raka. Intressant att en ensam Sedin är så mycket sämre än när båda är med. Är de så vassa borde de kunna få de i sin omgivning att höja sig oavsett vilken omgivningen är. Jämför också skillnaden i hur Dustin Brown leder sitt lag som kapten: Jobbar stenhårt och spelar fysiskt i båda ändorna av planen. Symptomatiskt att Browns hårda men juste tackling av kapten Sedin hämnas av kapten Sedin med en armbåge i nacken på en oförberedd Brown som håller på att resa sig upp. Inte snyggt. Inte tufft.

Som Kings-fan är jag enbart nöjd med att Canucks spelade bort sig själva men som svensk blir jag irriterad på de svenskar som inte tål att svenskar kritiseras även om det är helt välförtjänt och rättmätigt. Därför fick jag lov att skriva detta inlägg.

Svenskar som bara följer svenskar: Njut nu istället av duktiga spelare som Patrik Berglund, Alex Steen o Henrik Lundqvist som har alla möjligheter att vara med och leda sina lag till Stanley Cup final.

Inlagt av

Sportchefen försvarar att fördomar och enkelt uttryckt vuxenmobbning är OK i sportsammanhang eftersom det existerar?!? Palms förolämpande text ska betraktas utifrån detta?.
Hur in i h*lv*te resonerar ni egentligen som jobbar med YLEs sportsidor?
I veckan var jag för första gången med vår fyra- åriga dotter på fotbollsträning och hon hade jätteroligt. Undrar hur hon med tiden påverkas av sådan här chauvinism.
Sportjournalistiken attraherar inte särdeles klipska gossar vad det verkar.

Inlagt av

Allt verkar förolämpa människor i dessa daggar och detta är en hockeyartikel ingen artikel om genus.

Inlagt av

Palm den största idioten av dom alla! Vakna upp! Man vinner inte poäng ligan i NHL om man är dåliga hockey spelare! Och Vancouver utan Danne och Henke så hade dom inte ens spelat slutspel! Är ju för fan dom andra kedjorna som måste producera mera! Kicka denne man från sitt jobb för oseriösare artikel får man leta efter! Och ni i finland är så långt ifrån sverige då det gäller att kunna spela hockey!!!!

Inlagt av

I mera sannfinländsk ton kan väl inte en text skrivas. Soini säkert stolt över såna killar som Palm. Som stagnerat på 50-talsnivå. Och att sedan sportchef Portin hakar på med att skydda sin skribent är ju som ur valfinansieringshärvan. Sök jobb på Seiska båda två!!!

Inlagt av

Ytterligare en bitter finne som inte fick leka med brandbilar när han var liten.
Varför uttalar du dig om saker du inte förstår ?
Hur fan kan du få jobba som journalist ? Skogspekka

Inlagt av

"Att kalla bröderna för systrar är alltså inte Martins påfund. Lika lite är det Martin som är den första att i sportsammanhang jämföra svagt spel med tanter eller kärringar."

Nej, knappast har Martin Palm uppfunnit misogyni, men det rättfärdigar inte hans usla text och det rättfärdigar inte att YLE valt att publicera texten. Att på liknande sätt rättfärdiga t.ex. rasistiska uttryck ("det var inte jag som hittade på ordet negergubbe!") skulle aldrig gå an, men det är tydligen ok med misogynistiska uttryck. Att använda det kvinnliga könet (i vilken form det än är, oavsett om det är tant eller tjej eller kärring man använder som ord är det ju det kvinnliga könet man hänvisar till) som ett skällsord mot en man är misogyni. Man nedvärderar det kvinliga och säger att en man är sämre om han är som en kvinna. Inte annorlunda, utan sämre. Alla dessa människor som säger att det visst FINNS skillnader mellan män och kvinnor och könen ÄR olika - javisst, men det betyder inte att det ena är sämre än det andra. Fatta skillnaden mellan att säga att en kvinna är annorlunda än en man och att säga att kvinnan är sämre än mannen!

Generaliseringar som att män överlag är mer fysiska (genomsnittsmannen har ungefär 10% mer muskelmassa än genomsnittskvinnan, men variationen och skillnaderna INOM könen är betydligt större) eller bättre på sport (hur mycket uppmuntras respektive kön till att idrotta? har båda könen tillgång till samma möjligheter till träning och utövning av sin sport? historiskt, kulturellt och socialt perspektiv saknas helt när folk tar till detta argument) är också helt onödiga, det har inte med saken att göra när ord som hänvisar till kvinnliga könet används uttryckligen för att nedvärdera män. Det budskap Martin Palm (och därmed YLE) förmedlar med sin text är att kvinnor är sämre än män. Det är misogyni. Dags för en grundkurs i genus, Johan Portin?

Inlagt av

" Allt verkar förolämpa människor i dessa daggar och detta är en hockeyartikel ingen artikel om genus."
Uppenbarligen är det om genus. Läste du inte texten? Missade du anspelningarna på könets roll och dess påstådda svagheter? Att inte bli förolämpad av texten (oavsett kön) eller värre bli irriterad över att läsare reagerar är för mig oförståeligt.

Inlagt av

Tycks vara Yle Sportens linje att tåla mobbning, chauvinism, kvasisportjournalistik. Annars hade väl denna text plockats bort. Eller aldrig publicerats. Om Palm är avundsjuk och bitter på svenskar, behöver väl inte Yle Sporten understöda och dessutom antagligen betala för dylik smörja. Med Portins goda minne...

Inlagt av

Idiotisk artikel som verkar vara ute efter att provocera. Finns det någon speciell anledning till att skriva detta?
@Danne, Kipper vann vezina och var nominerad utöver det. Rinne är nominerad andra året i rad. Pelle lindbergh är den enda svensk som vunnit det priset. Ville bara komma med lite fakta i den delen så du behöver inte komma dragandes med hur många ggr svenskar vunnit SC, VM eller OS.....för med den inställningen så skulle ryssen komma och slå er på fingrarna så fort ni blir glada över hockey framgångar.
@Andy, håller med dig i allt du skriver. Många verkar tycka att det är helt ok att kritisera spelar av olika slag och olika sporter, men jävlar om det är mot en svensk atlet.

Inlagt av

Texten är förutom kränkande, dåligt skriven även erbarmligt torftig. Ingen finsk eller svensk sportjournalist uttrycker sig på ett sådant sätt. I finlandssvenska medier finns tydligen ingen lägsta nivå. Det går an att vara hur obegåvad som helst. Brist på omdöme och humor ersätter man med ett aggressivt tonläge, i tron att man levererar spetskunnande.
Texten hör hemma i den privata bloggsfären, inte på sidor som upprätthålls med licensavgifter. Den ansvarige bör radera dyngan. Man får skämmas.

Inlagt av

Vi är inte alla alltid av samma åsikt och det är ju bara bra att man gör sig hörd då man av någon orsak anser att man själv eller någon annan blivit kränkt.
Visst var texten i en viss mån provocerande.

Det fanns info, ord och uttryck som var riktade till en publik som är medveten om den jargong som existerar inom sportvärlden, så att säga.
En del andra ord och uttryck i texten är så vitt jag kan förstå allmänt accepterade i det svenska språket som beskrivningar på något visst.

Det är beklagligt att vissa läsare tagit illa upp av ordet "kärringaktig" i det här sammanhanget
För mig har ordet inte alls en könsrelaterad betydelse för det har det inte haft i de sammanhang där jag vuxit upp med jargongen. Men jag inser nu att jag borde ha förstått att det finns läsare som inte är införstådda i jargongen och jag kan hålla med om att den är gammaldags och jag förstår att det finns de som uppfattar den som kränkande.

Vidare till kommentarerna om att jag "tydligen" anser att bröderna Sedin är dåliga hockeyspelare och att jag dessutom anser att de är dåliga människor, eller hurdan formuleringen nu var.

Jag skrev ju faktiskt så här i texten:

"Vi talar trots allt om två oerhört skickliga hockeylirare som dessutom är vänliga till sin natur, alltid tränar hårt, inte just klagar på något och som gjort en massa ovärderligt och mycket uppskattat välgörenhetsarbete i Vancouver. Högst antagligen kunde man väl allmänt taget säga att de är mycket hyggliga människor."

Jag kunde också se att en läsare dragit paralleller mellan bröderna Sedin och Wayne Gretzky, som sannerligen inte var fysisk av sig i rinken.
Som jag förstod kommentaren "kan Gretzky göra det, kan även Sedinarna".

Jag skrev så här:

"Jag har tidigare talat om två börspoäng. Per man. Per match.
Och håller fast vid det. Det anser jag att krävs av dem för att försvara sin position i hopp om att kunna vinna titeln. Men inte kommer de någonsin att göra två poäng per match under en play off-vår."

Jag kollade just att Gretzky gjorde 47+112=159 poäng i 77 play off-matcher då Edmonton vann Stanley Cup åren 1984, -85, -87 och -88.
Poängsnittet var 2,06 per match.

Till våra läsare från Sverige måste jag nog medge: klart vi finländare har ett mindervärdeskomplex i sportsammanhang. Vi är avundsjuka på alla era sagolika framgångar. Den här åsikten har kommit fram i en tidigare kolumn i vilken jag prisade svensk hockey.
Jag älskar att titta på och intervjua fantastiska spelare så som Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström, Henrik Lundqvist, Erik Karlsson och Nicklas Bäckström. Peter Forsberg är en av mina absoluta favoritspelare genom tiderna.

I tiderna gillade jag också att titta på bröderna Sedin. Men efter elva år tycker jag att jag sett tillräckligt av dem.

Liksom det framkom i texten hoppas jag att även Canucks ledning anser att det är dags att vända på bladet.

Martin Palm

Inlagt av

Tror nog att det är en hel del finländare som även INTE har ett mindervärdeskomplex mot Sverige, som inte alls är avundsjuka på deras framgångar utan istället är solta över Lejonen. Personligen så blir jag inte ett dugg avis om Sverige tar guld/silver och Lejonen kommer 3/4, sen om man är nöjd eller inte är en helt annan fråga. Är säker att många resonerar på samma sätt. Dock så finns det ju givetvis väldigt många som har ett komplex, men det är fel att säga "klart vi finländare". Det är då satan att man ska ta sport så allvarligt, själv kan en hel månad förstöras för mig om det blir en dålig turnering =P

Inlagt av

Taisi mennä pupu pöksyyn Palmilla kun reaktiot olivat noinkin kovia. Mutta kirjoitettu mikä kirjoitettu. Nyt ei selittelyt auta.

Inlagt av

Jag tror de flesta som reagerat på ordvalet i den här krönikan är väl medvetna om den vokabulär som används i sportens värld. Vi blir inte överraskade, tvärtom. Problemet , som jag ser det, är att hockeyvärlden definitivt inte behöver fler Wikegårdare. Vi (som mångårigt hockeyfan , och tidigare utövare, räknar jag mig till familjen) behöver komma bort från det unkna logementsnacket, bort från det unkna macho-idealet som tyvärr fåt luft då och då av gubbar som Wikegård -och nu- Palm. Det var därför jag reagerade på Palms krönika, inte på hrun av hans åsikter om spelarna i fråga

Inlagt av

Texten innehåller en hel del faktafel:

>>> Ändå fick bröderna från första början spelminuter enligt vad en andra kedja i normala fall får

Fel, det fick ju väldigt lite speltid innan strejken. Kolla här 12.26 minuter p
er match för Danne 02-03:
http://www.nhl.com/ice/player.htm?id=8467875&view=splits&season=20022003...

Övriga säsonger där i början är ungefär samma.

>>> Efter spelstoppet 2004-2005 återvände nepparna till Vancouver och mer eller mindre utnämndes till permanenta medlemmar av den första kedjan

Detta stämmer väl inte heller? Första kedjan mellan 2005 och 2007. Var väl
Morrisson-Näslund-Bertuzzi/Cooke. Jag minns dock inte och orkar inte kolla om det
stämmer. Men jag har mycket svårt att se Sedinarna spelade mer än dessa.

>>> Jag har tidigare talat om två börspoäng. Per man. Per match.

Det är totalt orimliga krav. De klarar nog inte ens Malkin och Crosby i dagens hockey, eller?

>> Nämn två gubbar i en annan NHL-klubb som i elva års tid fått harva på tillsammans i samma kedja!?

Det är sant att det är unikt att de alltid spelar tillsammans. Men samtidigt,
Nashville har kört med Erat och Legwand som ledande spelare minst lika länge.
Spezza och Alfresson har lett Ottawa nästan lika länge.

I min värd har Sedinarna lett Vancouver i fyra säsonger med detta resultat: kvart, kvart, final, åttondel. På den gamla goda tiden med Trevor Linden och Pavel Bure var
man på samma höga nivå. Men i övrigt är detta de bästa åren någonsin för Vancouver.

Innan lockouten var Sedinarna för långsamma på skridskorna. Men genom stenhård träning har de bättrat på sin explosivitet. Vilket har gjort dem till helt andra spelare.

Inlagt av

Man blir inte direkt förvånad av att denna krönika är skrivet av någon Finland. Detta ständiga hackande på allt ifrån Sverige är ju inte direkt nytt, En gång under ett hockeyvm så buade den finska publiken när man blivit besegrade av Sverige. När ert skidslandslag dopar sig så skyller de anklagade på Per Elofson.
För naturligtvis var det en svensk som ert skidlandslag att dopa er i sann öststatsanda. Det är vad vi sverige kallar doping där förbundskaptenen och läkare är inblandade. Hade detta hänt i Sverige så hade de skyldiga skyllt på någon finsk skidåkare, men i Finland tycks det finnas någon reflex att alltid skylla på sverige. Varifrån kommer detta återkommande mindervärdeskomplex? För Sverige har inte så dåligt förhållande med övriga baltstater. Tycker ni skall ta lärdom av staterna i norden, för vi har en rivalitet med en glimt i ögat. Något som tycks saknas helt i Finland, men förhoppningsvis inte i övriga baltstater.

Nu vill jag dock poängtera att inte alla finnländare har detta mindervärdeskomplex. Men tyvärr hör inte artikelförfattaren till dessa. För det är tydligt att hans finska mindervärdeskomplex hindrar honom att diskutera Sedinarna på ett sakligt sätt.

Inlagt av

Nej, Martin Palm, Gretzky var inte fysisk av sig. Men han spelade med andra som stod upp för honom. För inte gjorde han det själv, den "kärringen" - aka. "Världens bästa spelare". Han spelade i ett komplett lag.

Tycker jag att Sedinarna borde tuffa till sig lite? Mja det skulle säkert vara bra. Har man förlorat något pga. dem? Nej.

Vakna nu.

Inlagt av

Palm, vi som klagar vet mycket väl att jargongen är vedertagen i de sammanhangen du pratar om. Vår poäng var att jargongen absolut inte hör hemma HÄR, på svenska yles sidor. Jag hoppas att den här poängen är klargjord nu.

Inlagt av

"Jag kollade just att Gretzky gjorde 47+112=159 poäng i 77 play off-matcher då Edmonton vann Stanley Cup åren 1984, -85, -87 och -88.
Poängsnittet var 2,06 per match."

HUR kan du som "sportjournalist" och "NHL-expert" ens påbörja tanken om att NÅGON ska kunna göra över 2 poäng/match i dagens NHL slutspel?? Du måste ju ha slutat att titta på hockey nån gång sent 80-tal eftersom du verkar tro att det är ett resonabelt krav.. jag vet inte ens vad jag ska skriva för att din åsikt är så skrattretande. Malkin gjorde 1.5/match för några år sedan, vilket är helt sjukt bra.

Men du kräver att Sedinarna ska kopiera Wayne Gretzkys statistik från slutet på 80-talet? Då målvakterna var hälften så stora, Gretzky var untouchable OCH överlägset bäst. Då borde dom ju med lätthet närma sig 200 poäng över en lång, lugn serielunk då? För det gjorde ju Gretzky.

Inlagt av

@John doe
För det första så är inte Finland en baltstat. För det andra så hackas det lika mycket från svenskt håll. Personligen är jag väldigt trött på hackandet från båda hållen, för det finns faktiskt lika mycket fientlighet mot finländare i sverige som det finns folk med komplex i finland. När dessa två grupper då ryker ihop så blir det bara skit av allt. Om jag ska vara ärlig så är det i princip bara på nätet ( speciellt Aftonbladet och Expressen ) som jag stött på dessa två grupper. I riktiga livet har jag knappt stött på dom alls. Det är ett patetiskt uppförande från båda sidorna.
Sedan tycker jag att det är RIKTIGT fel att påstå att Finland skyller allt på Sverige, så är det verkligen inte. Jag förstår faktiskt inte vart du fått det ifrån. Bara ett onödigt utspel där. Men eftersom du verkar ha fått för dig att Finland inte hör till norden utan till baltstaterna kanske kunskapen är lite dålig där? Sånt lärde man sig iof i lågstadiet, men men....

Inlagt av

Sebz. Vad finns det för fientlighet mot Finland i Sverige? Jag tycker du svarar ganska bra på den frågan själv, när du skrivet att du aldrig har har stött på någon fientlighet mer än på internet. Om man läser kommentarerna på Expressen eller Aftonbladet så sägs det faktiskt inte så mycket vettigt där.

Jag har heller aldrig stött på en svensk som ogillar finnar, däremot har jag stött på finnar i verkligheten som ogillar svenskar. Men om du ändå Sebz tycker att svenskar och finnar är lika goda kålsupare, så nämn exempelvis en gång då en svensk publik har buat när man spelat den finska nationalsången. Kan du svara på vad svensk åtminstone tidigare var slang för I Finland Sebz? Svaret är homosexuell, kan du hitta ett liknande exempel i svensk slang? Försök även att hitta en motsvarande artikel ifrån en svensk journalist om en finsk idrottsman. Om du inte hittar någon tycker jag att du skall fråga dig varför.

Sedan tycker jag inte att Finland hör till Norden. Jag vet mycket väl vad man läser i skolan. Men allt är skrivet sten utan tiderna förrändras Sebz. Vad har vi egentligen gemensamt? Finskan och övriga nordiska språk har ju inget gemensamt. Om jag inte har fel så är väl finskan mer besläktad med de baltiska språken. Jag tror inte heller att finländare känner att dom har så mycket gemensamt med svenskar heller. Om jag är rätt underrättad så läser man svenska i den finska skolan, men tydligen vill finska ungdomar hellre läsa ryska. Vidare är den här artikeln är ett exempel på en underliggande drift som en del Finländare har, nämligen att ständigt vilja framställa sig bättre än Sverige. I denna rivalitet finns det ingen humor, Jämför med den rivalitet som finns mellan Sverige, Norge och Danmark, där det ofta finns en humoristisk underton.

Nu vill jag poängtera att jag inte tycker illa om finnar, de har sin fulla rätt att läsa vilket språk dom vill och tycka vad dom vill. Bara vissa finländare kunde sluta med sitt ständiga hackande på Sverige. För Finland är ett lika bra land som Sverige, och det finns inget skäl att ständigt klaga på Sverige för att höja den finska självkänslan. Ni har mycket att vara stolta över, så var det istället.

Inlagt av

@John Doe
Finskan är mycket lik estniskan ja, men inte alls med dom andra. Dock spelar det absolut ingen roll vad du tycker, Finland hör till Norden när det kommer till det officiella. Däremot hör dom inte till skandinavien, där har ni eran privata lilla klubb ;) Du undrar vad vi har gemensamt? I Finland så lär man sig fortfarande svenska, även fast det är frivilligt. Samma kultur, speciellt om man ser på Ryssland och baltstaterna. Även sättet att tänka är mer likt nordiskt än baltiskt. Alla Nordens flaggor har samma stil. Det är liksom bara språket som det är stor skillnad på.
Jag har heller inte försvarat varken buandet eller denna artikeln. Jag vet att det är väldigt många som skrivit och att du förmodligen inte läst alla kommentarerna, men jag skrev faktiskt ett kritiskt inlägg till artikeln. Men som sagt så är det många kommentarer just nu så det är ju lätt att missa.
Det är rätt att man lärde sig svenska i skolan förut, numer är det inte obligatoriskt. Jag har dock aldrig hört något om att vilja läsa ryska, det förvånar mig något så otroligt faktiskt om det skulle vara sant. INGEN jag varit i kontakt med har varit intresserad av ryska. Lika goda kålsupare? Jadu, det är otroligt svårt att dra ca 16 miljoner människor över samma kam. Det finns inte en chans att vi vet vad alla dessa miljoner egentligen tycker, det är bara personliga erfarenheter man har att gå efter. Jag har däremot träffat på fler svenskar som ogillar finnar än tvärtom, men det beror ju säkert på var i Sverige/Finland man befinner sig och vad det är för sorts människa som man råkar stöta på. Blir väldigt svårt att bestämma vem som är "värst". Vill även påpeka att jag är uppvuxen i stockholm och har fått min beskärda del av kommentarer. Dock så har jag spenderat väldigt mycket tid i Finland varje sommar, det utan att kunna finska. Jag lyckades få en hel del kompisar och har aldrig hört smeknamnet "homosexuell".
Smeknamnet "homosexuell" har jag som sagt personligen aldrig hört användas, men det betyder givetvis inte att det inte gör det. Det jag hört är "svedupelle" som är en väldigt mild version av typ "finnjävel". Allt det som jag nu skrivit är då baserat på MINA erfarenheter. Exempelvis så fick jag inte vara glad för guldet förra året utan fick minsann höra om både OS guld och 5-6 matchen. Då gick jag inte heller och jävlades med någon över resultatet, utan var bara glad.
Det är ju verkligen inte så att man sitter med polarna i Helsingfors och snackar skit om Sverige för att känna sig bättre. Om du verkligen tror det så tycker jag att det sannerligen är tråkigt att du fått en så felvinklad syn på Finland =/
Hela grejen är bara löjlig. Som du skriver, "en del finländare..." ...Inte alls alla, inte i närheten alla har detta komplex. Tro mig, vi är stolta. Bara att kolla vart vi kommit sedan 1917 =)
Allt jag ville säga med mitt förra inlägg är:
Finland hör till Norden.
Båda sidor står för skitsnack osv.
Jag är trött på skitsnacket.
Finland skyller inte allt på Sverige.
Vad jag vill få fram med detta inlägget:
Finland HÖR till Norden, punkt slut.
Jag stöttar absolut inte det uppförandet du beskriver, inga andra jag stött på gör det heller.
Allt beror helt enkelt på vem man stött på och vart man varit när har kommit in på ämnet.
Vi ÄR stolta, utan att behöva klanka ner på Sverige.

Inlagt av

Detta var en väldigt rolig krönika att läsa. Fast jag måste erkänna att jag utgick ifrån att herr Palm mest försökte spela rolig. Men som jag förstår det av att ha läst bland annat sportchefen Portins inlägg så är det verkligen helt och hållet Palms åsikter som förs fram i krönikan, och inte ett tillspetsat skämt.

Psykologisk analays: Av någon anledning tycker Palm väldigt illa om Sedinarna och kan därför inte "se klart".

 • Väyrynens euroinitiativ kritiseras

  Beska åsikter på utskottsmöte.

  Ett utträde ur eurozonen kan kräva ett utträde ur hela EU och ändringar i EU:s grundfördrag. Det var kontentan då riksdagens grundlagsutskott höll ett öppet möte på tisdagen och hörde sakkunniga. På agendan stod medborgarinitiativet om att ordna en folkomröstning om Finlands medlemskap i euroområdet.

 • Alva Forsius fick staty i Borgå

  Grundade stadens första bb och förstahem.

  Forsius grundade stadens första förlossningssjukhus och ett förstahem för unga ensamstående mammor. Statyn står på det gamla sjukhusets gård.

 • På Utö skiner solen skönt

  Sydligaste och soligaste bebodda ön i Finland.

  Ön Utö i Skärgårdshavet är Finlands varmaste ö. Det är Finlands sydligaste bebodda ö, och är också den soligaste, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

 • Snart säljer Sjundeåmack bränsle igen

  Siuntion Löpö ja Lounas sålde bensin senast i maj 2014.

  Servicestationen vid Lappersvägen i Sjundeå börjar sälja bränsle igen efter en paus på två år. Nu gäller det bara att få bränslepumparna på plats så kan vi sätta i gång med försäljningen säger Ilkka Alander, en av ägarna till Siuntion Löpö ja Lounas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport