Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsbyrån vill ha en nykter skolavslutning i Raseborg

Jopo-cyklar på Senatstorget
Bland nyktra skolavslutningsfirare utlottas en cykel. Jopo-cyklar på Senatstorget Bild: Yle

Ungdomsbyrån i Raseborg jobbar också i år tillsammans med församlingarna i staden för en nykter skolavslutning andra juni i Ekenäs.
Tiotals vuxna patrullerar i stan och finnas närvarande för ungdomarna. Bland annat bjuds det på smörgås, varm choklad, kaffe och vatten i ett tält vid Stallörsparken.

Dessutom ordnas också i år en tävling för ungdomar i åldern 12-19. Deltagarna ska genomgå ett blåstest vid midnatt. Om man blåser noll promille är man med i utlottningen av bland annat en cykel tillverkad i Hangö. Det är lokala företag som står för vinsterna.

Kommentarer

Inlagt av Pappa (ej verifierad)

Om man nu tänker tillbaka i tiden så skulle man själv närmast ha druckit ännu mera och gått och blåsa för att det är skoj.
Om man ordnar sånt här, måste man först förstå hur en tonårs hjärna fungerar!

Inlagt av charlott (ej verifierad)

Jag har själv en 15åring,han dricker varje veckända,kompisarna dricker är svaret då man gråter,bedjar och gnäller om supandet.
Enda jag kan göra är att se till att han inte dricker för mycket; jag är ständigt i beredskap att köra,hämta honom samt hans kompisar runt i Raseborg från fest till fest.
Häls. "dålig mamma"

Inlagt av Stina (ej verifierad)

Till signaturen "dålig mamma" vill jag säja att du är bättre mamma än mången annan. De flästa ignorerar hela supande med att "mina barna" super inte.
Till kommentaren "Vems ide" måste jag svar att iden kommer från de/vi som jobbar med ungdomar alla dar i sitt/vårt arbete, och då får man ju hoppas att vi vet hur Tonårs hjärnan fungerar. Annars vore vi ju fel personer på fel arbetsplatser.
Alla vet vi att tonåringar super och speciellt på vissa utvalda veckoslut/högtider.
Skall vi bara låta det pågå eller skall vi blanda oss i och försöka att åtminstone ge dem en chans att ha en orsak att inte supa. Grupptrycket säjer att man skall supa på skolavslutningen. Vi vill ge ungdomarna en orsak att inte följa grupptrycket och supa med vårt lotteri.
Häls
Stina
Ungdomsarbetare

Inlagt av Två ungdomsarbetare (ej verifierad)

Vi vet att ungdomarna i Raseborg dricker, speciellt på skolavslutningen, därför finns vi åtminstone på plats!

Inlagt av erh (ej verifierad)

Jag tycker att de föräldrar som skaffar alkohol eller vet om att deras barn dricker kunde ställa upp och patrullera såna här tillfällen.

Inlagt av kkranium (ej verifierad)

Gick själv ut högstadiet 1997, ingen tänkte ens på att fara ut och supa. Alkohol var inget man pratade om i Karis högstadiet på 90 talet, kanske fanns det såna som drack, men det var inget man pratade allmänt om. Var själv 16 då jag drack mera än en öl. När ändrade det? Och varför?

Inlagt av en annan "dålig... (ej verifierad)

Har 2 pojkar, som numera är vuxna. Ena börja dricka(veckosluts supande) i 15 års ålder och den andra har inte rört alkohol. Veckosluten gick i en ständig oro, bilkörande och spionerande. Ena straffet utlöste det andra och inget vett gick att tala in i den vilda ton års hjärnan. Det var fruktansvärt. Till slut gick jag själv i depression. Sökte hjälp och fick en fin proffessionell person att diskutera med. Med den hjälpen fick ja guldkorn som hjälpte hela familjen att stå ut svåra tonårs tiden. Nu e pojkarna unga vuxna och ingen av dem använder alkohol mer än andra vuxna..ja kan med stolthet säga att de använder alko t o m mindre än andra vuxna. Det att man ordnar evenemang där man fösöker få bort ungdomars tankar kring alko är bra! Om man kan rädda ens en ungdom från att skada sig själv, så är det bra!

Inlagt av Camilla w (ej verifierad)

Att vara en vuxen som är närvarande i barnens liv på olika sätt, i vått och torrt, förebygger svårigheter på lång sikt. Föräldraskapet tar inte slut då barnen börjar högstadiet eller andra stadiets utbildning det blir annorlunda och förändras. Det är bra att känna sina barn hela livet och att kunna tala med dem om helt vanliga saker, ta emot lite tonårsfasoner och visa att man älskar dem och bryr sig fast alla dagar inte är glada och lyckliga. Det är en fin satsning av Raseborgs ungdomsbyrån och församlingarna att göra en satsning för att förebygga alkoholanvändning på avslutningsdagen! Tack!

Inlagt av Förälder (ej verifierad)

Urdåliga förebilder !
Fodra som vuxen och föräldrar någonting de inte äns själva klara av ..!

Inlagt av långt före 1997 (ej verifierad)

Hördu kkranium, gick själv ut högstadiet 1995 och då for hela klassen till Ramsholmen och inte var många nyktra där inte.

Inlagt av Ung i Ekenäs (ej verifierad)

Heter det inte "gör som jag säger, inte som jag gör"? För att en vuxen får sitta uppe hela natten, köra bil och dylikt så måste ju barnet tekniskt få göra samma sak enligt den där tankegången. Föräldrar skall inte vara barnets vänner, det skall vara den som sätter gränser.. Många oansvariga föräldrar här.. Rädda för att göra ungen besviken? Men bra, utsätt den då för sådana faror som den inte borde behöva uppleva ännu.. Rent tekniskt sett så är kroppen inte mogen för alkohol före 25.
I finland är lagen 18, den är då till för att följas. Och att säga att "men de får endå tag på" är korkat. Om barnet skaffar på annat sätt så ge den utegångsförbud, ta bort datorn etc.. Barn skall lyda, Föräldern skall se till det som är bäst för barnet.

 • Jouko Ahonen

  Sade själv upp sig - kräver nu ersättning för uppsägning

  Ersättningen kan stiga till 180 000 euro.

  Pappersförbundets tidigare ordförande Jouko Ahonen stämmer Pappersförbundet inför rätta. Ahonen kräver förbundet på ersättning för uppsägning. På Pappersförbundet är man förvånad eftersom Ahonen avgick från förbundet år 2011.

 • studenbladet

  Studentbladets framtid hotad

  Pengarna slut, avgörande beslut fattas i april.

  Det är möjligt att Nordens äldsta studenttidning Studentbladet lever sin sista vår. Två studentkorporationer har dragit sig ur och det finns inte längre pengar för att ge ut tidningen.

Läs också

Nyligen publicerat

 • fyra vindarnas hus i hangö

  Stora och Lilla Tallholmen i Hangö kan nu utvecklas

  Planerna godkända efter många år.

  Planerna för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö är nu godkända. Det innebär att marskalk Carl-Gustaf Mannerheims gamla café och sommarvistelse kan utvecklas i framtiden.

 • Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm i Fredagssnack 12.2.2016

  Fredagssnackarna: Reagera i tid mot indragningarna

  "Gör något för tingsrätten i Ekenäs", säger de.

  De västnyländska påverkarna borde ha reagerat i tid till exempel då tågturer varit indragningshotade, säger fredagssnackarna Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm. Nu ska tingsrätten slås samman med Esbo och politikerna och tjänstemännen borde reagera.

 • Två IC-tåg på Karis järnvägsstation.

  Lojo: Snabb tågbana bör beaktas i landskapsplanen

  Staden uppmanar Nylands förbund ta tag i saken.

  Nylands förbund håller som bäst på att färdigställa den fjärde etapplandskapsplanen för Nyland. Kommunerna får komma med åsikter om planen och Lojo vill att en snabb tågförbindelse mellan Esbo och Åbo via Lojo ska beaktas i takt med att planeringen av den nya banan framskrider.

 • jägarschnitzel i aluminiumform

  Ingå erbjuder hemkörd mat igen

  Många äldre vill ha sallad, mjölk och bröd.

  Ingå överväger att åter börja köra hem matportioner till äldre och sjuka. Grundtrygghetschefen föreslår att kunderna får välja om de vill ha måltidsautomat eller hemkörd mat.

  3