Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsbyrån vill ha en nykter skolavslutning i Raseborg

Bland nyktra skolavslutningsfirare utlottas en cykel. Jopo-cyklar på Senatstorget Bild: Yle cykel,hangö,helkama,helkama velox,jopo,senatstorget

Ungdomsbyrån i Raseborg jobbar också i år tillsammans med församlingarna i staden för en nykter skolavslutning andra juni i Ekenäs.
Tiotals vuxna patrullerar i stan och finnas närvarande för ungdomarna. Bland annat bjuds det på smörgås, varm choklad, kaffe och vatten i ett tält vid Stallörsparken.

Dessutom ordnas också i år en tävling för ungdomar i åldern 12-19. Deltagarna ska genomgå ett blåstest vid midnatt. Om man blåser noll promille är man med i utlottningen av bland annat en cykel tillverkad i Hangö. Det är lokala företag som står för vinsterna.

Kommentarer

Inlagt av

Om man nu tänker tillbaka i tiden så skulle man själv närmast ha druckit ännu mera och gått och blåsa för att det är skoj.
Om man ordnar sånt här, måste man först förstå hur en tonårs hjärna fungerar!

Inlagt av

Jag har själv en 15åring,han dricker varje veckända,kompisarna dricker är svaret då man gråter,bedjar och gnäller om supandet.
Enda jag kan göra är att se till att han inte dricker för mycket; jag är ständigt i beredskap att köra,hämta honom samt hans kompisar runt i Raseborg från fest till fest.
Häls. "dålig mamma"

Inlagt av

Till signaturen "dålig mamma" vill jag säja att du är bättre mamma än mången annan. De flästa ignorerar hela supande med att "mina barna" super inte.
Till kommentaren "Vems ide" måste jag svar att iden kommer från de/vi som jobbar med ungdomar alla dar i sitt/vårt arbete, och då får man ju hoppas att vi vet hur Tonårs hjärnan fungerar. Annars vore vi ju fel personer på fel arbetsplatser.
Alla vet vi att tonåringar super och speciellt på vissa utvalda veckoslut/högtider.
Skall vi bara låta det pågå eller skall vi blanda oss i och försöka att åtminstone ge dem en chans att ha en orsak att inte supa. Grupptrycket säjer att man skall supa på skolavslutningen. Vi vill ge ungdomarna en orsak att inte följa grupptrycket och supa med vårt lotteri.
Häls
Stina
Ungdomsarbetare

Inlagt av

Vi vet att ungdomarna i Raseborg dricker, speciellt på skolavslutningen, därför finns vi åtminstone på plats!

Inlagt av

Jag tycker att de föräldrar som skaffar alkohol eller vet om att deras barn dricker kunde ställa upp och patrullera såna här tillfällen.

Inlagt av

Gick själv ut högstadiet 1997, ingen tänkte ens på att fara ut och supa. Alkohol var inget man pratade om i Karis högstadiet på 90 talet, kanske fanns det såna som drack, men det var inget man pratade allmänt om. Var själv 16 då jag drack mera än en öl. När ändrade det? Och varför?

Inlagt av

Har 2 pojkar, som numera är vuxna. Ena börja dricka(veckosluts supande) i 15 års ålder och den andra har inte rört alkohol. Veckosluten gick i en ständig oro, bilkörande och spionerande. Ena straffet utlöste det andra och inget vett gick att tala in i den vilda ton års hjärnan. Det var fruktansvärt. Till slut gick jag själv i depression. Sökte hjälp och fick en fin proffessionell person att diskutera med. Med den hjälpen fick ja guldkorn som hjälpte hela familjen att stå ut svåra tonårs tiden. Nu e pojkarna unga vuxna och ingen av dem använder alkohol mer än andra vuxna..ja kan med stolthet säga att de använder alko t o m mindre än andra vuxna. Det att man ordnar evenemang där man fösöker få bort ungdomars tankar kring alko är bra! Om man kan rädda ens en ungdom från att skada sig själv, så är det bra!

Inlagt av

Att vara en vuxen som är närvarande i barnens liv på olika sätt, i vått och torrt, förebygger svårigheter på lång sikt. Föräldraskapet tar inte slut då barnen börjar högstadiet eller andra stadiets utbildning det blir annorlunda och förändras. Det är bra att känna sina barn hela livet och att kunna tala med dem om helt vanliga saker, ta emot lite tonårsfasoner och visa att man älskar dem och bryr sig fast alla dagar inte är glada och lyckliga. Det är en fin satsning av Raseborgs ungdomsbyrån och församlingarna att göra en satsning för att förebygga alkoholanvändning på avslutningsdagen! Tack!

Inlagt av

Urdåliga förebilder !
Fodra som vuxen och föräldrar någonting de inte äns själva klara av ..!

Inlagt av

Hördu kkranium, gick själv ut högstadiet 1995 och då for hela klassen till Ramsholmen och inte var många nyktra där inte.

Inlagt av

Heter det inte "gör som jag säger, inte som jag gör"? För att en vuxen får sitta uppe hela natten, köra bil och dylikt så måste ju barnet tekniskt få göra samma sak enligt den där tankegången. Föräldrar skall inte vara barnets vänner, det skall vara den som sätter gränser.. Många oansvariga föräldrar här.. Rädda för att göra ungen besviken? Men bra, utsätt den då för sådana faror som den inte borde behöva uppleva ännu.. Rent tekniskt sett så är kroppen inte mogen för alkohol före 25.
I finland är lagen 18, den är då till för att följas. Och att säga att "men de får endå tag på" är korkat. Om barnet skaffar på annat sätt så ge den utegångsförbud, ta bort datorn etc.. Barn skall lyda, Föräldern skall se till det som är bäst för barnet.

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Västnyland