Filmkaraktärer alla män vill vara

Alla män vill vara Maverick
Alla män vill vara Maverick

Maverick i Top Gun är en av filmhistoriens viktigaste förebilder, och alla män vill vara honom. Här är tre andra filmkaraktärer som får alla mäns hjärta att slå ett extra slag.

Det är för bra för att vara sant. Top Gun får en uppföljare. Världens mest homoerotiskt laddade film kommer igen och skapar huvudbry för mången ung man som får smyga ut ur biosalongen krökt på grund av en kraftig tennsoldat som pulserar bakom gylfen. Alla män vill vara som Tom Cruises rollfigur Maverick. Vi darrar av välbehag när Maverick och Goose öppet förklarar sin kärlek till varandra i slutminuterna av den första filmen. Flickvännen likaså.

Maverick är en av filmhistoriens viktigaste förebilder. Vi ger dig tre andra filmkaraktärer alla män vill vara.

Filmkaraktärer alla män vill vara

 1. Gordon Gekko
  Wall Street (1987) och (2010)

  Visserligen ingen bra förebild. Gordon Gekko (Michael Douglas) spenderade större delen av 1990-talet och början av 2000-talet i fängelse på grund av bedrägeri. En manipulativ skurk som körde över precis vem som helst utan minsta samvetskval. Men visst har Gordon Gekko något magiskt över sig. En man som osar ren, trippel destillerad makt. Han kommer igen, han klär sig snyggt och som betraktare är du honom alltid underlägsen. Att ständigt stå på toppen av alfatäppan likt Gekko, en mera (och mindre) avlägsen dröm för de flesta män med lust och fägring stor.

 2. Léon
  Léon: The Professional (1994)

  Léon (Jean Reno) är en högeffektiv yrkesmördare som lever ett tillbakadraget liv med en planta som enda vän. Men visst finns det passion och kärlek under den till synes stenhårda ytan. Den lilla flickan Mathilda (Natalie Portman) vars familj blir brutalt mördade lyckas knäcka skalet som omsluter Leon. Leon lever från sitt eget hjärta och har moral trots vägen han valt: Inga kvinnor, inga barn.

  Det bör påpekas att Leon är ett karikerat exempel på en förebild, dessutom ett mycket brutalt exempel. Men han är ändå väldigt mänsklig. Han är full av brister och ondska. Men godheten finns ändå där starkt förankrad i själen. Sånt tilltalar män. Leon tilltalar män - mord och död borträknat.

 3. Nick Marshall
  What Women Want (2000)

  Nick Marshall är den arketypiske alfahannen som definierar en kvinna som på rymmen ifall hon är mer än sex meter borta från köket. Egentligen hatar kvinnor män som Nick Marshall, men den testosteronspäckade jedikraften är för stark. De faller som läppstiftsbeklädda furor rätt i hans famn.

  Men så händer något. Nick Marshall kan plötsligt höra vad kvinnor tänker. Snacka om att få för mycket av det goda. Visst, han inser att kvinnor innerligt hatar det chauvinistsvin han är, men sakta men säkert får han möjligheten att anpassa sig och forma sig till den perfekta mannen.

  Än en gång tilltalas många av alfahanne-mentaliteten, men nog är det möjligheten att förstå vad immigranterna från Venus egentligen tycker och tänker som gör att filmkaraktären Nick Marshall är nummer ett.
  Förstås har filmen en sensmoral som tydliggörs mycket väl i slutet av filmen, men den skippar vi. Åtminstone just nu.

Publicerad . Uppdaterad