Hoppa till huvudinnehåll

Sauri: Finland behöver ett mental-nödnummer

Nödcentralsverket påminner om att det finns flera nödnummer Bild: Nödcentralsverket nödcentralverket,nödnummer

Vid sidan av det allmänna nödnumret 112 borde det finnas ett annat tresiffrigt riksomfattande journummer, dit man kan ringa för att få hjälp med akuta mentala problem. Det föreslår Pekka Sauri, ordförande för Centralförbundet för Mental Hälsa.

Sauri vill med förslaget ta fasta på problemet med bristfälliga mentalvårdstjänster. Efter den senaste tidens ovanligt många våldstragedier har diskussionen om mentalvården tagit fart. Många upplever att dagens tjänster inte räcker till.

Ett nödnummer för mentala problem skulle vara ett sätt att nå flera som behöver hjälp, anser Sauri. Det skulle dessutom avlasta nödcentralen, och styra in många samtal som i dag går via nödcentralen direkt till rätt adress.

Numret måste vara kort och slagkraftigt - precis som 112 - så att alla minns det i alla situationer, anser Sauri.

Om ett nytt mental-nödnummer blir verklighet, kunde man utnyttja de jourtjänster som redan finns inom mentalvårdssektorn, säger Pekka Sauri.

(Centralförbundet för Mental Hälsa)

Kommentarer

Inlagt av

Beslutsfattarna minskar på institutionsplatserna på mentalvård. Det är svårt att få mentalvård, speciellt på svenska. Måste vi som har mentala problem verkligen försöka oss på mord eller självmord för att få hjälp? Problemen minskar inte bara för att myndigheterna erbjuder mindre hjälp. Det skulle vara billigare att hjälpa i tid än att tvingas låsa in dem som har problem sedan när det urartar...

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

  • Goda nyheter om ekonomin

    Imarinen räknar med fortsatt uppgång i Finlands ekonomi.

    Pensionsbolaget Ilmarinen räknar med fortsatt uppgång i Finlands ekonomi. Både i år och nästa år blir tillväxten en procent, enligt Ilmarinens prognos. Samtidigt meddelas att arbetslösheten sjönk i april jämfört för april 2015.