Hoppa till huvudinnehåll

Folket kräver reformer i Malaysia

Oroligt i Kuala Lumpur. Bild: EPA / Ahmad Yusni berish,kuala lumpur,malaysia

Polisen i Malaysia har släppt närmare 500 personer som greps vid lördagens demonstration i huvudstaden Kuala Lumpur. Tiotusentals människor krävde en reformering av landets valsystem i det som kan ha varit den största demonstrationen hittills i reformrörelsen.

Det var full kalabalik i går i Kuala Lumpur. Demonstranter sökte skydd så gott de kunde undan polisens tårgas och vattenkanoner.

- Det måste ha varit den största demonstrationen i landets politiska historia på senare tid, sade Ibrahim Suffian som är chef för ett oberoende opinionsmätningscenter. Med så mycket demonstranter är sannolikheten stor för att någon form av oroligheter bryter ut.

Enligt polisen deltog mellan 25 000 och 30 000 människor i demonstrationen. Oberoende media talar om dubbelt så många. Nästan 500 människor greps. Bland dem fanns oppositionsledare och parlamentariker. De ska alla ha släppts på söndagen, men en del kommer eventuellt att åtalas.

De så kallade reformdemonstrationerna har pågått redan länge i Malaysia. Rörelsen bakom protesterna kallar sej Berich, vilket betyder "ren". Demonstranterna kräver en reformering av valsystemet som anses gynna makthavarna. Kretsen kring premiärminister Najib Razak har också suttit vid makten i hela 55 år. Kritikerna talar om förfalskade vallängder och mycket annat fusk.

Val borde hållas först nästa år, men mycket tyder på att premiärministern tänker upplösa parlmentet i maj och hålla val eventuellt redan i juni. Enligt kritikerna tror han sig kunna få förnyat mandat då, eftersom man med den tidtabellen inte hinner reformera valsystemet. Demokratirörelsen kräver att valsystemet reformeras innan valet hålls och efter gårdagens jättedemonstration är det åtminstone betydligt svårare att tidigarelägga valet.

- Före gårdagens demonstration tydde det mesta på att valet tidigareläggs, säger Ibrahim Suffian. Nu verkar det betydligt mera osäkert när valet hålls. Folk uppfattar läget på väldigt olika sätt i det här landet, där befolkningen annars också blir allt mer polariserad, säger han.

Av Greta Lång-Tennberg

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Promenad på glasavsats på 400 meters höjd - kolla videon!

  Den nyöppnade attraktionen ingjuter skräck i de höjdrädda.

  I Kina lockar en ny turistattraktion folk som vill utmana sin rädsla för höga höjder. Eller vad sägs om en promenad på en genomskinlig glasavsats 400 meter över markytan?

 • Unika öar översvämmas av turister i Hongkong

  Ifjol gjorde kineserna sammanlagt 120 miljoner turistresor.

  Turismen omvandlas nu av Kina. I fjol slog landet ett nytt världsrekord när kineserna sammanlagt gjorde mer än 120 miljoner turistresor.

 • Över 700 migranter har drunknat i Medelhavet

  Under bara tre dagar drunknade över 700.

  Enligt FN:s flyktingorganisation UNCHR har över 700 migranter och asylsökande drunknat i tre haverier i Medelhavet bara under de senaste dagarna.

 • Pojke släpades omkring av gorilla

  Gorillan Harambe måste avlivas.

  En 4-årig pojke i Ohio i USA fick genomleva en gastkramande stund i en gorillabur på ett zoo i lördags. Pojken föll ner i en fyra meter djup grop, efter att han lyckats ta sig in i apornas inhägnad genom att krypa under stängslet.