Misstänkt mat upptäcks allt oftare

En stor del av fallen upptäcks innan de når fram till butikerna. Bild: Yle

EU:s varningssystem för livsmedel och foder får in fler varningar varje år. I fjol gjordes drygt 9 000 varningar, vilket är 500 flera än året innan.

Ofta är det frågan om tillsatser, den mikrobiologiska kvaliteten eller främmande ämnen.

Överinspektör Hilpi Jenu på livsmedelssäkerhetsverket Evira tror att ökningen snarare beror på att varningssystemet blivit effektivare än på att de farliga produkterna skulle ha ökat.

- En delorsak kan vara en större tillkännedom om organisationen och att den fungerar bra, säger Jenu.

EU:s varningssystem för livsmedel och foder finns till för att medlemsländerna effektivt ska kunna rapportera om farliga produkter till varandra.

I Finland är det Evira som bestämmer om vad som rapporteras vidare. I fjol skickades över 100 varningar från Finland. Mest handlade det om importerade frukter och grönsaker.

En stor del av fallen upptäcks redan innan de når fram till butikerna.

-Av fallen i Finland förra året stoppades redan över hälften vid gränsen, så de har inte kommit till den finska marknaden, säger Jenu.

Alla kan anmäla produkter

Vem som helst kan meddela Evira om fel på livsmedel, kontaktmaterial eller foder, men oftast går ärendena via de berörda butikerna eller matproducenterna.

Det som sedan rapporteras till EU:s varningssystem är ärenden som berör andra EU-länder.

Det är en ganska liten del av dem som handlar om inhemska produkter. Av förra årets varningar handlade det allra mest om produkter från USA, Thailand och Kina.

Av Malin Lindholm

Publicerad . Uppdaterad