Hoppa till huvudinnehåll

MTV3: Hårdare attityder mot romer

Kvinna tigger
Kvinna tigger Bild: Yle

Fyra femtedelar av finländarna vill utvisa de romska tiggarna. Det här framgår av en enkät som MTV3 låtit göra.

Av männen vill 85 procent lösa tiggarproblemet genom att skicka hem de romska tiggarna till sina hemländer. Bland kvinnorna vill 81 procent det här.

Enkäten visar att attityderna mot romerna i Finland blivit allt hårdare. Över 90 procent av respondenterna anser att man inte kan acceptera att några hundra romska tiggare finns i gatubilden ens under sommaren.

Över 2 000 personer deltog i undersökningen. Felmarginalen är 3 procentenheter åt båda hållen.

(MTV3)

Kommentarer

Inlagt av Ingmar (ej verifierad)

Med andra ord är 85% av männen och 81% av kvinnorna i Finland rasister. Eller varför inte nazister? För detta hade Hitler också tänkt. Finns det någon som tvivlar på att romerna är Europas mest diskriminerade folk? Hur kommer det sig att Finland är med i EU överhuvudtaget? (Själv röstade jag nej till EU). Hur hade det varit om indianerna gjorde/gör/tycker likadant med alla som flyttade/flyttar från Finland till Amerika? Eller något annat land (t.ex. Sverige) finländare flyttar till!

Inlagt av hermes (ej verifierad)

Romerna kommer från EU-länder som själva borde ta hand om sina invånare. Flyttar man till ett annat land ska man se till att man kan försörja sig. Att tigga är inte att försörja sig. Apropå indianer, de ville absolut inte ha några europeer i Amerika.

Inlagt av MB (ej verifierad)

Nog är det ganska grovt att ta in Hitler i diskussionen? Han skickade ju inte hem folk, han skickade dem till koncentrationsläger om inte Ingmar visste detta?
När det nu en gång handlar om organiserad mänskohandel och organiserad annan brottslighet som styrs från Rumäninen, Bulgarien osv. så tycker jag att man gott och väl kan skicka hem tiggarna, det bästa är att hjälpa dem på hemmaplan.
Personligen förstår jag inte varför länder som dessa överhuvudtaget ska tas med i EU, jag är inte intresserad att betala för att bygga upp korrumperade u-länder.
Men det här är bara min åsikt.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Grejen är den, ifall dom skulle ha ett jobb, ingen skulle vara emot dom... Men att man ska sitta på gatan och tigga, det är det folk tycker inte om. Finländare har inte flyttat till t.ex Sverige för att tigga, dom har flyttat dit för att jobba.

Inlagt av AL (ej verifierad)

Min berättigade fråga är då, VAD skall vi göra med dessa människor? Inte tycker jag personligen att det är någon bättre lösning att de sitter där i hörnet och håller fram en kopp och tigger om pengar. Jag tycker det är mera kränkande för mänskligheten, än de att de skulle skickas tillbaka till sitt hemland var de tillockmed förstår språket som talas där.

Inlagt av tRauma (ej verifierad)

Jag håller med Ingmar, först och främst.

För det andra så har romerna som folkgrupp inget hemland. De kan inte bara skickas bort och "någon" kommer att ta hand om dem - det är vi eller ingen alls. Visst kan det vara obekvämt, att behöva ta ansvar, men det är så det är.

Inlagt av MB (ej verifierad)

Som någon redan sade, Finnarna emigrerade inte till Amerika eller Sverige för att tigga, utan för att jobba. Så jämför inte dessa personer med romerna.

Sen är det ganska konstigt om vi Finländare ska måsta ta reda på romerna bara för att de inte har ett land, och därför kommer hit för att tigga, pengarna som tiggs ihop används till gud vet vad.

Har ingen sett dokumentären filmad i London, där är precis samma situation, minns tyvärr inte vad den heter nu.

Inlagt av DR (ej verifierad)

Bytt ut ordet tiggare mot Romerna, gott folk. Blanda inte in vem man, är utan titta på vad man gör.

Inlagt av NS (ej verifierad)

vi har ingen som helst skyldighet att underhålla tiggarna. De inte bara förstör gatubilden utan brottsstatistiken har stigit iom dem. Ficktjuvar, inbrott. Varför ska de särbehandlas?? Ett gäng bosatte sej i en bastu i Vanda och ingenting gjordes, men bosätter sej en skattebetalande finne i sin egen sommarstuga som inte är registrerad för permanent boende så åker han ut fort som fanken!

Inlagt av molly (ej verifierad)

Regeringen i Rumänien är de som skall se till sina medborgare. Landet fått en stor summa pengar för ändamålet men de lär ha hamnat i andra fickor. Där är problemet.
Börja där, Eu bör ta tag i saken.

 • Foto från Toimitusjohtaja på Esbo stadsteater.

  Är puman den nya patriarken?

  Esbo stadsteater ger Stig Larssons VD i ny version.

  Esbo stadsteater sätter upp Stig Larssons åttiotalsklassiker VD med ombytta könsroller.

 • fiskare med ryssja

  Förbjudna fiskeområden på karttjänst

  Ny karttjänst bra för aktiva fiskare.

  En ny webbtjänst visar förbjudna fiskeområden på kartan. Sedan slutet av januari kan man hitta information om vattenområden på webbsidan kalastusrajoitus.fi.

 • Brad, Bale och bankbubblan som sprack

  Nu kommer filmen om bakgrunden till finanskrisen 2008.

  Silja Sahlgren-Fodstad har sett The Big Short – filmen om den ekonomiska bubbla som sprack 2008. Och i likhet med fastighetsförmedlarna lovar filmen mer än den levererar.

Läs också

Nyligen publicerat

 • En förstorad sköldkörtel behöver ibland undersökas med ultraljud

  Läkare stoppas för vård av sköldkörtelpatienter

  Valvira har begränsat fem läkares rättigheter.

  Övervakningsmyndigheten Valvira har begränsat fem läkares rättigheter att ta hand om sköldkörtelpatienter. De fem läkarna får inte vårda sina patienters sköldkörtelsjukdomar eller skriva ut sköldkörtelhormon till patienterna.

 • Säkerhetskonferens i München

  12 februari - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!