Hoppa till huvudinnehåll

MTV3: Hårdare attityder mot romer

Kvinna tigger Bild: Yle fattig,fattigdom,rom,romer,romsk,tiggare

Fyra femtedelar av finländarna vill utvisa de romska tiggarna. Det här framgår av en enkät som MTV3 låtit göra.

Av männen vill 85 procent lösa tiggarproblemet genom att skicka hem de romska tiggarna till sina hemländer. Bland kvinnorna vill 81 procent det här.

Enkäten visar att attityderna mot romerna i Finland blivit allt hårdare. Över 90 procent av respondenterna anser att man inte kan acceptera att några hundra romska tiggare finns i gatubilden ens under sommaren.

Över 2 000 personer deltog i undersökningen. Felmarginalen är 3 procentenheter åt båda hållen.

(MTV3)

Kommentarer

Inlagt av

Med andra ord är 85% av männen och 81% av kvinnorna i Finland rasister. Eller varför inte nazister? För detta hade Hitler också tänkt. Finns det någon som tvivlar på att romerna är Europas mest diskriminerade folk? Hur kommer det sig att Finland är med i EU överhuvudtaget? (Själv röstade jag nej till EU). Hur hade det varit om indianerna gjorde/gör/tycker likadant med alla som flyttade/flyttar från Finland till Amerika? Eller något annat land (t.ex. Sverige) finländare flyttar till!

Inlagt av

Romerna kommer från EU-länder som själva borde ta hand om sina invånare. Flyttar man till ett annat land ska man se till att man kan försörja sig. Att tigga är inte att försörja sig. Apropå indianer, de ville absolut inte ha några europeer i Amerika.

Inlagt av

Nog är det ganska grovt att ta in Hitler i diskussionen? Han skickade ju inte hem folk, han skickade dem till koncentrationsläger om inte Ingmar visste detta?
När det nu en gång handlar om organiserad mänskohandel och organiserad annan brottslighet som styrs från Rumäninen, Bulgarien osv. så tycker jag att man gott och väl kan skicka hem tiggarna, det bästa är att hjälpa dem på hemmaplan.
Personligen förstår jag inte varför länder som dessa överhuvudtaget ska tas med i EU, jag är inte intresserad att betala för att bygga upp korrumperade u-länder.
Men det här är bara min åsikt.

Inlagt av

Grejen är den, ifall dom skulle ha ett jobb, ingen skulle vara emot dom... Men att man ska sitta på gatan och tigga, det är det folk tycker inte om. Finländare har inte flyttat till t.ex Sverige för att tigga, dom har flyttat dit för att jobba.

Inlagt av

Min berättigade fråga är då, VAD skall vi göra med dessa människor? Inte tycker jag personligen att det är någon bättre lösning att de sitter där i hörnet och håller fram en kopp och tigger om pengar. Jag tycker det är mera kränkande för mänskligheten, än de att de skulle skickas tillbaka till sitt hemland var de tillockmed förstår språket som talas där.

Inlagt av

Jag håller med Ingmar, först och främst.

För det andra så har romerna som folkgrupp inget hemland. De kan inte bara skickas bort och "någon" kommer att ta hand om dem - det är vi eller ingen alls. Visst kan det vara obekvämt, att behöva ta ansvar, men det är så det är.

Inlagt av

Som någon redan sade, Finnarna emigrerade inte till Amerika eller Sverige för att tigga, utan för att jobba. Så jämför inte dessa personer med romerna.

Sen är det ganska konstigt om vi Finländare ska måsta ta reda på romerna bara för att de inte har ett land, och därför kommer hit för att tigga, pengarna som tiggs ihop används till gud vet vad.

Har ingen sett dokumentären filmad i London, där är precis samma situation, minns tyvärr inte vad den heter nu.

Inlagt av

Bytt ut ordet tiggare mot Romerna, gott folk. Blanda inte in vem man, är utan titta på vad man gör.

Inlagt av

vi har ingen som helst skyldighet att underhålla tiggarna. De inte bara förstör gatubilden utan brottsstatistiken har stigit iom dem. Ficktjuvar, inbrott. Varför ska de särbehandlas?? Ett gäng bosatte sej i en bastu i Vanda och ingenting gjordes, men bosätter sej en skattebetalande finne i sin egen sommarstuga som inte är registrerad för permanent boende så åker han ut fort som fanken!

Inlagt av

Regeringen i Rumänien är de som skall se till sina medborgare. Landet fått en stor summa pengar för ändamålet men de lär ha hamnat i andra fickor. Där är problemet.
Börja där, Eu bör ta tag i saken.

 • Offensiven mot IS hotar hundratusentals civila i Raqqa och Falluja

  IS använder civila som mänskliga sköldar i Syrien och Irak.

  De pågående militäroffensiverna mot jihadistgruppen IS i Irak och Syrien riskerar livet på hundratusentals civila i städerna Falluja och Raqqa, där jihadisterna använder civila som mänskliga sköldar.

 • Skärgårdshjälpen redo att rycka ut

  Ska vara först på plats då ambulansen är borta.

  I går var det slutövning i projektet Skärgårdshjälpen som siktar på att utbilda frivilliga som ska kunna rycka ut vid olyckor i skärgården. Avstånden är ofta långa och det är inte ovanligt att den lokala ambulansen är långt borta på annan utryckning då det gäller.

 • Kampen om svenska vårdens framtid fortsätter på andra plattformer

  I dag, torsdag, samlas kommunerna i landskapet i Åbo.

  Nu är det upp till kommunerna i landskapet att komma fram till en lösning gällande den svenska vårdens framtid i Egentliga Finland. Det säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén inför dagens stormöte kring social- och hälsovårdsreformen.

 • Nya planer för räddningshelikoptrarna väcker oro i skärgården

  Inrikesministeriet vill dra in nattliga flygledare i Åbo.

  I inrikesministeriets nya redogörelse för den inre säkerheten kommer det fram att man vill sluta upprätthålla flygledning under nätterna i Åbo. I värsta fall kan det leda till att en räddningshelikopter måste ta sig till Åboland från Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Unga ingenjörer undviker IT-jättar

  Unga ingenjörer vill ha och ta ansvar.

  Nyutexaminerade IT-ingenjörer har redan länge sökt sig till mindre företag och det ger dem ljusare framtidsutsikter, säger Magnus Westerlund på yrkeshögskolan Arcada.