Hoppa till huvudinnehåll

MTV3: Hårdare attityder mot romer

Kvinna tigger
Kvinna tigger Bild: Yle

Fyra femtedelar av finländarna vill utvisa de romska tiggarna. Det här framgår av en enkät som MTV3 låtit göra.

Av männen vill 85 procent lösa tiggarproblemet genom att skicka hem de romska tiggarna till sina hemländer. Bland kvinnorna vill 81 procent det här.

Enkäten visar att attityderna mot romerna i Finland blivit allt hårdare. Över 90 procent av respondenterna anser att man inte kan acceptera att några hundra romska tiggare finns i gatubilden ens under sommaren.

Över 2 000 personer deltog i undersökningen. Felmarginalen är 3 procentenheter åt båda hållen.

(MTV3)

Kommentarer

Inlagt av Ingmar (ej verifierad)

Med andra ord är 85% av männen och 81% av kvinnorna i Finland rasister. Eller varför inte nazister? För detta hade Hitler också tänkt. Finns det någon som tvivlar på att romerna är Europas mest diskriminerade folk? Hur kommer det sig att Finland är med i EU överhuvudtaget? (Själv röstade jag nej till EU). Hur hade det varit om indianerna gjorde/gör/tycker likadant med alla som flyttade/flyttar från Finland till Amerika? Eller något annat land (t.ex. Sverige) finländare flyttar till!

Inlagt av hermes (ej verifierad)

Romerna kommer från EU-länder som själva borde ta hand om sina invånare. Flyttar man till ett annat land ska man se till att man kan försörja sig. Att tigga är inte att försörja sig. Apropå indianer, de ville absolut inte ha några europeer i Amerika.

Inlagt av MB (ej verifierad)

Nog är det ganska grovt att ta in Hitler i diskussionen? Han skickade ju inte hem folk, han skickade dem till koncentrationsläger om inte Ingmar visste detta?
När det nu en gång handlar om organiserad mänskohandel och organiserad annan brottslighet som styrs från Rumäninen, Bulgarien osv. så tycker jag att man gott och väl kan skicka hem tiggarna, det bästa är att hjälpa dem på hemmaplan.
Personligen förstår jag inte varför länder som dessa överhuvudtaget ska tas med i EU, jag är inte intresserad att betala för att bygga upp korrumperade u-länder.
Men det här är bara min åsikt.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Grejen är den, ifall dom skulle ha ett jobb, ingen skulle vara emot dom... Men att man ska sitta på gatan och tigga, det är det folk tycker inte om. Finländare har inte flyttat till t.ex Sverige för att tigga, dom har flyttat dit för att jobba.

Inlagt av AL (ej verifierad)

Min berättigade fråga är då, VAD skall vi göra med dessa människor? Inte tycker jag personligen att det är någon bättre lösning att de sitter där i hörnet och håller fram en kopp och tigger om pengar. Jag tycker det är mera kränkande för mänskligheten, än de att de skulle skickas tillbaka till sitt hemland var de tillockmed förstår språket som talas där.

Inlagt av tRauma (ej verifierad)

Jag håller med Ingmar, först och främst.

För det andra så har romerna som folkgrupp inget hemland. De kan inte bara skickas bort och "någon" kommer att ta hand om dem - det är vi eller ingen alls. Visst kan det vara obekvämt, att behöva ta ansvar, men det är så det är.

Inlagt av MB (ej verifierad)

Som någon redan sade, Finnarna emigrerade inte till Amerika eller Sverige för att tigga, utan för att jobba. Så jämför inte dessa personer med romerna.

Sen är det ganska konstigt om vi Finländare ska måsta ta reda på romerna bara för att de inte har ett land, och därför kommer hit för att tigga, pengarna som tiggs ihop används till gud vet vad.

Har ingen sett dokumentären filmad i London, där är precis samma situation, minns tyvärr inte vad den heter nu.

Inlagt av DR (ej verifierad)

Bytt ut ordet tiggare mot Romerna, gott folk. Blanda inte in vem man, är utan titta på vad man gör.

Inlagt av NS (ej verifierad)

vi har ingen som helst skyldighet att underhålla tiggarna. De inte bara förstör gatubilden utan brottsstatistiken har stigit iom dem. Ficktjuvar, inbrott. Varför ska de särbehandlas?? Ett gäng bosatte sej i en bastu i Vanda och ingenting gjordes, men bosätter sej en skattebetalande finne i sin egen sommarstuga som inte är registrerad för permanent boende så åker han ut fort som fanken!

Inlagt av molly (ej verifierad)

Regeringen i Rumänien är de som skall se till sina medborgare. Landet fått en stor summa pengar för ändamålet men de lär ha hamnat i andra fickor. Där är problemet.
Börja där, Eu bör ta tag i saken.

 • Paavo Väyrynen i Helsingfors den 25 januari 2016.

  Väyrynen kräver förtida riksdagsval

  Väyrynen: Den här regeringen kan inte fortsätta tre år till.

  Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen vill ha förtida riksdagsval. Enligt Väyrynen har regeringen misslyckats med sin politik och medborgarna rekordsnabbt har förlorat förtroendet för regeringen.

 • Martin Johnsrund Sundby slutade femma i Falun.

  Sundby: Nu får vi sparka tränarna

  Världscupledaren Sundby skämtar ordentligt efter pallmissen.

  Efter en hel vinter med Norge, Norge, Norge i skidspåren blev det inte så i Falun. Ingen norsk herråkare fanns på pallen. Då skämtar världscupledaren Martin Johnsrud Sundby ordentligt.

 • Sunderland sänkte Manchester United.

  Ny katastrof för United mot bottenlaget

  Champions League-platsen glider Man United ur händerna.

  Champions League-platsen glider Manchester United ur händerna. Efter en ny, usel insats mot Sunderland är avståndet upp stort.

 • Camilla Richardsson, Vasa IS, 2015.

  Richardsson långt efter täten

  I årsdebuten på 3000 meter gick det inte så fort.

  I Botnia Games kastade Camilla Richardsson in handduken. I Nordenkampen premiärsprang hon, men det gick inte så fort.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Paavo Väyrynen i Helsingfors den 25 januari 2016.

  Väyrynen kräver förtida riksdagsval

  Väyrynen: Den här regeringen kan inte fortsätta tre år till.

  Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen vill ha förtida riksdagsval. Enligt Väyrynen har regeringen misslyckats med sin politik och medborgarna rekordsnabbt har förlorat förtroendet för regeringen.

 • Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet.

  Nerg: Första organiserade flyget hem kanske nästa vecka

  Det är ensamma män som väljer att lämna Finland.

  Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger att återbördandet av asylsökande som lämnar Finland frivilligt kan komma igång nästa vecka. Enligt Nerg är det främst fråga om vuxna män som kommit ensamma som nu väljer att lämna Finland.