Hoppa till huvudinnehåll

Greenpeace försökte stoppa isbrytare

Bild: Greenpeace

Greenpeace-aktivister försökte i kväll igen borda isbrytaren Nordica i Helsingfors för att stoppa fartyget från att resa mot Arktis. Polisen hade tidigare avlägsnat aktivister som lyckats ta sig ombord.

Nordica kunde dock lägga ut strax före klockan 22. Polisen grep totalt 39 aktivister. Enligt Greenpeace kom aktivisterna från 15 länder.

Oljebolaget Shell har hyrt de två finländska isbrytarna Nordica och Fennica tre somrar i rad. De ska fungera som stöd för Shells oljeborrningsfartyg som provborrar efter olja i Arktis. Fennica är redan på plats i området.

Greenpeace anser att det är oansvarigt av Shell att leta efter olja i ett känsligt naturområde - och befarar att andra oljebolag följer efter ifall det går så att Shell faktiskt hittar olja.

Kommentarer

Inlagt av

Jag är ingen Greenpeacefan men nu är de verkligen ute i angeläget ärende. Under de senaste årtiondena har vi med sällsynt tydlighet fått uppleva stora oljekatastrofer i havsområden där isen inte varit något problem. Att nu ge sig ut för att borra efter olja i vatten där på några dagar issituationen dramatiskt kan förändras är så horribelt vanvettigt att ett internatinellt förbud till all sådan verksamhet omedelbart borde åstadkommas.

Inlagt av

Att Finland medverkar till detta hasardspel i Arktis är upprörande. De svåra och oberäkneliga isförhållanden som råder här gör att de mest förskräckliga oljeutsläpp kan inträffa. Under hårda vinterförhållanden finns ingen chans att åtgärda ett eventuellt oljeutsläpp. Dessutom medverkar Finland till byggandet av en kanadensisk superisbrytare som är avsedd att operera i Arktis. Våra miljömyndigheter tycks sova en skön törnrosasömn.

 • HS: Patientuppgifter från HUCS låg bland soporna i Vanda

  Tiotals patienters journaler låg till allmänt beskådande.

  Tiotals människors patientuppgifter från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS har hittats liggande vid ett sopkärl på en höghusgård i Vanda, rapporterade Helsingin Sanomat på söndagen.

 • "To hell with it" - språkkunskaper är mera än talspråk

  Professor efterlyser undervisning i icke-nativ engelska.

  Professor Sirkku Aaltonen önskar att universiteten skulle börja undervisa i icke-nativ engelska. I arbetslivet måste man också kunna förstå den engelska som pratas annanstans än i Nordamerika och de brittiska öarna.

 • Hjälp flyktingar i Grekland via Tongåvan

  Nöden är stor på flyktinglägren i Grekland.

  Nöden är stor på flyktinglägren i Grekland. Mer än hälften av patienterna på Röda Korsets klinik är barn. Tiotusentals sitter fast i Grekland

Läs också

Nyligen publicerat

 • "To hell with it" - språkkunskaper är mera än talspråk

  Professor efterlyser undervisning i icke-nativ engelska.

  Professor Sirkku Aaltonen önskar att universiteten skulle börja undervisa i icke-nativ engelska. I arbetslivet måste man också kunna förstå den engelska som pratas annanstans än i Nordamerika och de brittiska öarna.

 • Raseborg nagelfar tågrapporter - kustbanan bästa satsningen

  Vänder på argumenten i tidigare rapporter.

  Raseborgs stad vänder på argumenten i tidigare rapporter som lyfter fram förträffligheten med en snabb tågbana mellan Helsingfors och Åbo. Raseborg använder siffrorna i rapporterna för att i stället visa hur kostnadseffektiv en satsning på kustbanan skulle vara jämfört med den snabba tågbanan. Staden presenterade sina siffror för statliga tjänstemän på onsdagen (4.5).