Hoppa till huvudinnehåll

Greenpeace försökte stoppa isbrytare

Bild: Greenpeace aktion,arktis,fennica,greenpeace,isbrytare,nordica,shell

Greenpeace-aktivister försökte i kväll igen borda isbrytaren Nordica i Helsingfors för att stoppa fartyget från att resa mot Arktis. Polisen hade tidigare avlägsnat aktivister som lyckats ta sig ombord.

Nordica kunde dock lägga ut strax före klockan 22. Polisen grep totalt 39 aktivister. Enligt Greenpeace kom aktivisterna från 15 länder.

Oljebolaget Shell har hyrt de två finländska isbrytarna Nordica och Fennica tre somrar i rad. De ska fungera som stöd för Shells oljeborrningsfartyg som provborrar efter olja i Arktis. Fennica är redan på plats i området.

Greenpeace anser att det är oansvarigt av Shell att leta efter olja i ett känsligt naturområde - och befarar att andra oljebolag följer efter ifall det går så att Shell faktiskt hittar olja.

Kommentarer

Inlagt av

Jag är ingen Greenpeacefan men nu är de verkligen ute i angeläget ärende. Under de senaste årtiondena har vi med sällsynt tydlighet fått uppleva stora oljekatastrofer i havsområden där isen inte varit något problem. Att nu ge sig ut för att borra efter olja i vatten där på några dagar issituationen dramatiskt kan förändras är så horribelt vanvettigt att ett internatinellt förbud till all sådan verksamhet omedelbart borde åstadkommas.

Inlagt av

Att Finland medverkar till detta hasardspel i Arktis är upprörande. De svåra och oberäkneliga isförhållanden som råder här gör att de mest förskräckliga oljeutsläpp kan inträffa. Under hårda vinterförhållanden finns ingen chans att åtgärda ett eventuellt oljeutsläpp. Dessutom medverkar Finland till byggandet av en kanadensisk superisbrytare som är avsedd att operera i Arktis. Våra miljömyndigheter tycks sova en skön törnrosasömn.

 • Stipendieansökningar för kulturbesök på daghem blir allt fler

  Aktiva föräldrar avgörande för kultur på dagis.

  Föräldraföreningar söker allt oftare stöd för teaterbesök av privata stiftelser för att bekosta teater- eller konsertbesök till daghemmen. Kulturfondens Kultur på dagis-stödpaket är mer populärt än någonsin. Ansökningarna gäller också sådant som stiftelserna anser att kommunerna ska bekosta själva, som leksaker och pysselmaterial.

 • IS slog tillbaka irakiska armén i Falluja

  Första försöket att storma staden misslyckades.

  Jihadistgruppen IS har avvärjt den irakiska arméns första försök att storma staden Falluja väster om huvudstaden Bagdad.

 • Konkurrenskraftsavtalet avgörs kanske i dag

  Beslut om huruvida avtalet är tillräckligt omfattande.

  I dag ska de centrala arbetsmarknadsorganisationerna avgöra om det konkurrenskraftsavtal man förhandlade fram igår är tillräckligt omfattande för att kunna verkställas.

 • Världens längsta tågtunnel öppnas under Alperna

  Sankt Gotthardstunneln i Schweiz är 57 km lång

  Världens längsta tågtunnel invigs idag i Schweiz i närvaro av flera stats- och regeringschefer. Gotthards tågtunnel som löper under Sankt Gotthardsmassivet, är 57 kilometer lång och har byggts i 17 år.

Läs också

 • Inte ett ord om vård på svenska

  Däremot nya chanser för svenskspråkiga vårdproducenter.

  Vård på svenska nämns överhuvudtaget inte i expertgruppens slutrapport om valfrihet i social- och hälsovårdsreformen. Däremot ger förslaget nya möjligheter för svenska serviceproducenter att etablera sig.

 • Finavia blev minister Berners mardröm

  Finavia har förlorat minst 34 miljoner euro i affärerna.

  Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner berättar på tisdagen mera om hur det går med utredningen av Finavias förlustbringande derivataffärer. De misslyckade affärerna kan bli en prövosten för minister Berners politiska karriär.

 • Dalai Lama: För mycket flyktingar i Europa

  Han anser att målet bör vara att de ska återvända hem.

  Dalai Lama säger också att flyktingar bara borde beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, och att målet bör vara att de ska återvända hem och bygga upp sina länder.

 • Frilandsjordgubbar redan till salu i Åboland

  Jordbruksutsikterna ser bra ut - just nu.

  Den varma våren gör att jordbruksutsikterna ser bra ut - just nu. För ett år sedan suckade jordbrukarna över det kalla och regniga vädret.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Konkurrenskraftsavtalet avgörs kanske i dag

  Beslut om huruvida avtalet är tillräckligt omfattande.

  I dag ska de centrala arbetsmarknadsorganisationerna avgöra om det konkurrenskraftsavtal man förhandlade fram igår är tillräckligt omfattande för att kunna verkställas.

 • 1 juni - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Inte ett ord om vård på svenska

  Däremot nya chanser för svenskspråkiga vårdproducenter.

  Vård på svenska nämns överhuvudtaget inte i expertgruppens slutrapport om valfrihet i social- och hälsovårdsreformen. Däremot ger förslaget nya möjligheter för svenska serviceproducenter att etablera sig.

 • Regeringens ekonomiska politik är det största hotet mot jämställdheten

  Allmän och lika rösträtt infördes för 110 år sedan.

  I år är det 110 år sedan man införde allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män i Finland. Finland var det första landet i Europa att göra det och det tredje i hela världen. Bara Nya Zeeland och Australien hann före. Gällande valbarheten av kvinnor var Finland ändå allra först i världen och vid valet 1907 valdes 19 kvinnor in i riksdagen.