Hoppa till huvudinnehåll

Inget Guggenheim till Helsingfors

Guggenheim-museet i Bilbao
I Helsingfors vill man inte gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum. I motsats till i Bilbao där det gick vägen. Guggenheim-museet i Bilbao Bild: LUIS TEJIDO/EPA

Förslaget om att gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum i Helsingfors föll i stadstyrelsen med rösterna 8-7.

Stadstyrelsen i Helsingfors röstade i dag mot att gå vidare med planerna på ett Guggenheim-museum. Förslaget fälldes med rösterna 8-7. Samlingspartiets medlemmar, SFP:s Jan D. Oker-Blom och Kimmo Helistö från de Gröna röstade för förslaget.

Av de stora partierna i Helsingfors är det bara Samlingspartiet som varit för projektet, medan De Gröna och SDP tidigare i veckan meddelade att man förhåller sig negativt till att gå vidare med museiprojektet.

Kommentarer

Inlagt av Ungdom (ej verifierad)

Nej! Ni gör ett så stort misstag! Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland! Jag är emot resultatet!!

Inlagt av Erik (ej verifierad)

Världens blickar mot Finland? Hur då? Den andel av världens befolkning som är tillräkligt intresserad av konst för att veta vad Guggenheim är, skulle antagligen ha tyckt något i stil med "Jaha. Ännu en stad med Guggenheimmuseum. Jäsp". De övriga 99 % av världens befolkning skulle knappast kunna bry sig mindre.

Inlagt av Cico (ej verifierad)

Nej, Guggenheim var kanske speciellt en gång i tiden men inte längre. De har själva ordnat inflation på sitt egna varumärke. Ett Guggenheim i H:fors skulle antagligen inte ha ökat stadens dragningskraft nämnvärt. Tack De Gröna och Sdp för stoppad galenskap.

Inlagt av en annan ungdom (ej verifierad)

Tvärtom var det ett bra beslut! Skulle själv inte ha något emot att det skulle förverkligas med bara privat finansiering, men inte med offentliga medel - de kan användas på ett bättre sätt än genom att kasta dem åt Guggenheimstiftelsen. Det handlade ju ändå om flera miljoner.

Att Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland - ja säkerligen, men för hur länge? Några notiser i tidningarna ute i världen kring tiden då muséet skulle ha öppnat, möjligtvis. Men inte skulle det nu ändå ge SÅÅÅ mycket reklam, synlighet och inte heller pengar till Finland eller Helsingfors.

Dessutom skulle Guggenheim-muséet inte varit mycket mer än en något för Pajunen och Saml. att stoltsera med ute på världen.

Med den offentliga sektorns medel får man mycket hellre satsa på egna konstmuseum, kanske i första hand på dem vi redan har??

Inlagt av gluggen själv (ej verifierad)

Bra beslut, jag tycker nog att det verkar konstigt att locka turister med importerade attraktioner. Helsingfors kunde börja med att eliminera de där fula orangefärgade café-tältena från Salutorget. Fulare vyer får man nog leta länge efter, även om jag fått världens bästa service i tälten.

Inlagt av Christer Sundback (ej verifierad)

De tycks finnas lite förnuft i Finland. Man är så förbaskat godtrogna. Varför bygger inte Guggenheim själv museet om det är så förbaskat lönsamt. Varför skulle Guggenheim placeras, så centralt då det finns lätt åtkomligs platser utanför Helsingfors centrum? Huru hade man tänkt parkera en halv miljon människor(år, vilket motsvarar ca. 900 människor/dag. Tror man att detta skulle hålla i sig i längre perioder. Det finns mycket mer att säga om denna "affär", men det var bra att det gick, som det gick

Inlagt av Ingen populist (ej verifierad)

Populisterna bär ett historiskt ansvar för att vrida klockan tillbaka för Finlands kulturliv. De har med de Gröna i spetsen valt den mörka medeltiden med en sannfinsk falsk patriotism i stället för nya visioner och en kosmopolitisk framtid för Helsingfors och Finland. Motståndarnas argument? "Amerikansk imperialism" á la 70-talets vänsterretorik! Plus en monumental verklighetsflykt om att man "med den offentliga sektorns medel mycket hellre får satsa på egna konstmuseer". Varken staten eller staden har några pengar, anslagen fortsätter att minska! Guggenheim var den enda chansen vi hade att få just det alternativa privata kapitalet åt konsten. -Guggenheim och Nokia, tack och adjö! Båda försummade jättechanser!

Inlagt av arkitekt (ej verifierad)

Äntligen har förnuftet vunnit. Helsingfors borde förtydliga sitt eget brand, inte köra andras.

Inlagt av Pehr-Einar (ej verifierad)

Vi kan återkomma till Guggenheim, men då helst placerad på en annan plats, när finansiering finns tryggad. Föreslår sedan också att Helsingfors stad "utlokaliserar" museet precis som man gjort med sjuk- och åldringsvården.

Inlagt av Väljaren (ej verifierad)

Sfp-gruppens hållning (i huvudsak för) är minst sagt modig så här inför kommunalvalet.

Inlagt av I Wonder (ej verifierad)

Finns det inte i H:fors nogån gammalt hamnförråd , eller finnairs hangar , som de privata skulle kunna hänga upp sitt kapital på ? Bra att det blev stopp på detta .

Inlagt av Dan Granqvist (ej verifierad)

Intressant drag där av "ungdom". Du använder många utropstecken för att berätta att du är emot resultatet. Men du är anonym då du gör det. Det ligger inte speciellt mycke vikt i din åsikt då.

Inlagt av Kultur ? (ej verifierad)

Ett klokt beslut.Glädjande att det ännu finns ansvarsfulla politiker.Om det varit så lönsamt som endel påstår så skulle privata finansiärer byggt det för länge sen.

Inlagt av Skolelev (ej verifierad)

Skulle inte finska staten tillsammans med Åbo, (eller en annan stad), kunna finansiera ett bygge av Guggenheim i en annan större stad som t.ex. Åbo, Tammerfors eller någon annan stad? Om inte, bygg det i Helsingfors! Det skulle sitta mycket bra och helt säkert bli besökt av mycket mera människorn man vågat förvänta sig!

Inlagt av en annan ungdom (ej verifierad)

Ja, anslagen för kultur fortsätter minska (lär det väl vara..). Men varför lägga miljontals euro (från Helsingfors stads och Finlands stats kassa!) på ett nytt, icke-finländskt, museum, om pengarna knappt räcker till de muséer man har? Förklara gärna logiken där åt mig.

Inlagt av Helsingforsbo (ej verifierad)

30miljoner € per år under 20 år ger en licensavgift på 600miljoner € (3,4 miljarder Fim..)..kan köpa många världskända tavlor till Finland för det och göra egen utställning..t.ex "ROPET" gick för 90 milj.€ senast..:):)..o pengarna är kvar.

Inlagt av molly (ej verifierad)

HS skriver idag om Barnklinikens usla skick och mögelproblem.
Är Guggenheim viktigare än våra barn kan man fråga sig. Så beslutet var förnuftigt. I hopp om snabba beslut om renovering av barnkliniken.

 • asylsökande

  Helsingfors sätter 10 miljoner euro på flyktingarna

  Flyktingkrisen lyftes fram i budgetdebatten i fullmäktige.

  De flesta stora partier lyfte upp vikten av integration av flyktingar under onsdagens budgetdebatt i Helsingforsfullmäktige. Integration på svenska behövs också, säger Marcus Rantala (SFP).

 • Jari Aarnio i Helsingfors tingsrätt den 4 juni 2015.

  Jari Aarnio på fri fot

  Narkotikapolisens tidigare chef satt häktad i över två år.

  Tingsrätten i Helsingfors anser att narkotikapolisens tidigare chef, Jari Aarnio, kan släppas ur häktet trots att de inte har hört alla vittnen än. Rättegången fortsätter i morgon bitti.

  2
 • Sjukskötare

  Sänkt straff för bluffsjukskötare

  Kvinnan jobbade ett halvt år vid HNS.

  En 32-årig kvinna jobbade som sjukskötare vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt utan att vara behörig. Hon dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri, men får behålla en del av lönen hon fick för jobbet.

Läs också

 • En kvinna med en mobil i handen.

  Hemligheten bakom finlandssvenska rum

  Kan diskussionsappen Jodel rymma svensk- och finskspråkiga?

  Är det viktigt att finlandssvenskar har ett alldeles eget forum och hur blev Jodel så finlandssvenskt? Det anonyma klotterplanket Jodel har tagits över av finlandssvenskar och det att finskspråkiga inte hittat sin plats på diskussionsappen ledde nyligen till het debatt.

 • Strand på Koh Rong

  Kambodja till salu

  Landets finaste stränder och öar har sålts till privata.

  Många nästan orörda stränder och öar i Kambodja är till salu, även om de mest värdefulla öarna redan har sålts till miljardinvesterare. En sådan ö är Koh Rong, diamanten i den kambodjanska arkipelagen. Den har hyrts ut till miljardinvesterare för 99 år. Det hotar både miljön och tusentals öbor som nu riskerar att vräkas.

 • alternativa granar

  Annorlunda julgranar i fyra olika stilar

  Vilket julgransalternativ passar bäst hemma hos dig?

  Lee ger tips på julig väggdekoration som fungerar även för gran-allergiker, trångbodda, husdjursägare och småbarnsföräldrar.

Huvudstadsregionen

 • asylsökande

  Helsingfors sätter 10 miljoner euro på flyktingarna

  Flyktingkrisen lyftes fram i budgetdebatten i fullmäktige.

  De flesta stora partier lyfte upp vikten av integration av flyktingar under onsdagens budgetdebatt i Helsingforsfullmäktige. Integration på svenska behövs också, säger Marcus Rantala (SFP).

 • Jari Aarnio i Helsingfors tingsrätt den 4 juni 2015.

  Jari Aarnio på fri fot

  Narkotikapolisens tidigare chef satt häktad i över två år.

  Tingsrätten i Helsingfors anser att narkotikapolisens tidigare chef, Jari Aarnio, kan släppas ur häktet trots att de inte har hört alla vittnen än. Rättegången fortsätter i morgon bitti.

  2
 • Reporter Marianne Sundholm prövar Helsingfors dyraste pizza på Pjazzo.

  Skulle du betala 22 euro för en pizza?

  Stora variationer i Helsingfors pizzapriser.

  Du frågar, vi granskar! Några veckor efter polisens #pizzagate vill Yle Huvudstadsregionens publik veta var stadens billigaste och dyraste pizzor finns. Vi utreder, och hittar stora variationer.

  14
 • HIFK-spelare gratulerar målgöraren.

  Sensationell start – sedan fritt fall

  HIFK bjöd på en minst sagt tudelad insats mot Sport.

  HIFK rivstartade med fyra mål på elva minuter mot Sport i hockeyligan. Efter det gick det blytungt för helsingforsarna – Sport var en ribbträff från poäng.

 • Sjukskötare

  Sänkt straff för bluffsjukskötare

  Kvinnan jobbade ett halvt år vid HNS.

  En 32-årig kvinna jobbade som sjukskötare vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt utan att vara behörig. Hon dömdes på onsdagen för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri, men får behålla en del av lönen hon fick för jobbet.

 • Somrig restaurangdag i Helsingfors

  Helsingfors väcker ingen diskussion ute i världen

  Staden uppdaterar sitt varumärke.

  Stockholm är Skandinaviens huvudstad, påstår turistbyrån, men vad är Helsingfors? Vår huvudstad väcker tyvärr inte särskilt mycket diskussion i dag, säger marknadsföringschef Outi Leppänen.

  10
 • En skrynklig kultursida

  Påtryckning mot Hbls teaterkritik?

  Tjugofem teaterarbetare bakom brev till kulturchefen.

  Tjugofem teaterarbetare har skrivit under ett brev där man önskar att Hbls ledande teaterkritiker förändrar sin stil.

  3
 • Anders Adlercreutz.

  Adlercreutz: Porkala stad handlar inte om att stärka SFP

  En delning av Kyrkslätt föreslås av Grönas gruppordförande.

  Österut eller västerut? Den frågan ställs Kyrkslätt inför. Samtidigt som kommunen fattar beslut om tätare samarbete med Esbo, Grankulla och Vichtis går planen på Porkala stad vidare.

  6
 • Juha Valjakkala, Nikita Foughantine

  Valjakkala rör sig i Helsingfors

  Trippelmördaren är på rymmen från fängelset i Jokela.

  Polisen har fått flera tips om att den kända brottslingen Juha Valjakkala rör sig i Helsingforsregionen. Valjakkala är på rymmen från fängelset i Jokela.

 • Köpmännen i Hagnäs vill ha tak över torget

  De vill ge torget ett ansiktslyft med ett glastak.

  Saluhallens köpmän vill ge torget ett ansiktslyft genom att täcka det med ett glastak. Själv kunde köpmännen flytta in där medan hallen renoveras.

 • Brandbackens servicecenter

  Unga flyttar in på servicehus för äldre

  Hyran är 250 i månaden och några timmars sällskap i veckan.

  Unga som vill umgås med äldre kan nu ansöka om en billig etta i ett servicehus på Degerö. Hyran är 250 euro i månaden och några timmar umgänge i veckan.

 • succémorgons turistbyrå, Esbo

  Esbo - finns… mmh.

  Är du, en medelmåtta? Välkommen till Esbo!

  Esbo, staden som är lika unik och spännande som ljummet kranvatten, tycker Succémorgons Christoffer Strandberg i sin presentation av staden.

 • Statistik över arbetslösheten i Raseborg

  337 700 nu arbetslösa - kolla läget i din kommun

  Antalet arbetslösa 17 800 högre än för ett år sedan.

  337 700 personer var arbetslösa i slutet av oktober, enligt Arbets- och näringsministeriet. Det var 17 800 fler än året innan. Över lag är arbetslösheten lägst på Åland och i Österbotten.

  2
 • Juha Salmi med sonen Otto.

  Esboföräldrar nobbar stadens vård när barnet är sjukt

  Andelen som bara går hos stadens läkare minskar år för år.

  När barnet är sjukt väljer föräldrar i Esbo allt oftare privat läkarvård istället för offentlig. En undersökning visar att andelen som bara går privat ökar år för år medan andelen som bara får vård hos staden minskar.

  5
 • Esbodaghem ska inte få större grupper

  Politikerna vill skjuta till ytterligare sex miljoner euro.

  Esbo kommer inte att öka gruppstorlekarna på daghemmen, utan en skötare ska även i framtiden ansvara för sju barn. Fullmäktigegrupperna i Esbo har kommit överens om nästa års budget.

 • Två personer som håller händer.

  Skolpsykolog: Tillåt sårbarhet och svaghet i skolan

  Mycket kunde göras i skolan för att stärka elevernas hälsa.

  Hur väl man blir sedd och hörd i skolan är riktingivande för resten av livet - också med tanke på sannolikheten att insjukna i depression. Det säger två skolpsykologer i Östnyland som Yle Nyheter har talat med apråpå Svenska Yles satsning "Hur mår du" - om depression och psykisk hälsa.

  2
 • Akademiska bokhandeln i Helsingfors

  Akademiska bokhandeln får ny vd

  Venla Silanterä som tar över Akademen.

  Akademiska bokhandeln får ny vd i början av december. Venla Silanterä har tidigare varit chef för lyxmärket Louis Vuittons butik i Helsingfors.

  2
 • Alla får nu vatten i Östersundom

  Jakten på själva vattenläckaget fortsätter på tisdag.

  Från och med måndag eftermiddag fick alla fastigheter vatten i Östersundom igen. Nya avbrott väntas på tisdag.

 • Joachim Thibblin sitter på scenen på Esbo stadsteater.

  Thibblin: Unik chans att bygga ett nytt teaterhus

  Två byggnadsalternativ för Esbo stadsteater.

  Att få bygga ett helt nytt teaterhus är få teaterchefer förunnat. Joachim Thibblin vid Esbo stadsteater ser framemot chansen att få bygga något nytt.

Nyligen publicerat

 • lotta kulju och linda cainberg, hifk-dicken 4.3.2015

  HIFK till semifinal i cupen – möter Dicken

  HIFK:s damer fick kämpa länge mot Sparta i kvartsfinalen.

  HIFK:s damer fick slita länge mot Sparta i kvartsfinalen i Britas. Med tjugo minuter kvar att spela ryckte HIFK och vann till slut med 28–21 – det bäddar för ett högintressant semifinalmöte.

 • HIFK-spelare gratulerar målgöraren.

  Sensationell start – sedan fritt fall

  HIFK bjöd på en minst sagt tudelad insats mot Sport.

  HIFK rivstartade med fyra mål på elva minuter mot Sport i hockeyligan. Efter det gick det blytungt för helsingforsarna – Sport var en ribbträff från poäng.

 • asylsökande

  Helsingfors sätter 10 miljoner euro på flyktingarna

  Flyktingkrisen lyftes fram i budgetdebatten i fullmäktige.

  De flesta stora partier lyfte upp vikten av integration av flyktingar under onsdagens budgetdebatt i Helsingforsfullmäktige. Integration på svenska behövs också, säger Marcus Rantala (SFP).

 • En skrynklig kultursida

  Påtryckning mot Hbls teaterkritik?

  Tjugofem teaterarbetare bakom brev till kulturchefen.

  Tjugofem teaterarbetare har skrivit under ett brev där man önskar att Hbls ledande teaterkritiker förändrar sin stil.

  3