Hoppa till huvudinnehåll

Inget Guggenheim till Helsingfors

Guggenheim-museet i Bilbao
I Helsingfors vill man inte gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum. I motsats till i Bilbao där det gick vägen. Guggenheim-museet i Bilbao Bild: LUIS TEJIDO/EPA

Förslaget om att gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum i Helsingfors föll i stadstyrelsen med rösterna 8-7.

Stadstyrelsen i Helsingfors röstade i dag mot att gå vidare med planerna på ett Guggenheim-museum. Förslaget fälldes med rösterna 8-7. Samlingspartiets medlemmar, SFP:s Jan D. Oker-Blom och Kimmo Helistö från de Gröna röstade för förslaget.

Av de stora partierna i Helsingfors är det bara Samlingspartiet som varit för projektet, medan De Gröna och SDP tidigare i veckan meddelade att man förhåller sig negativt till att gå vidare med museiprojektet.

Kommentarer

Inlagt av Ungdom (ej verifierad)

Nej! Ni gör ett så stort misstag! Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland! Jag är emot resultatet!!

Inlagt av Erik (ej verifierad)

Världens blickar mot Finland? Hur då? Den andel av världens befolkning som är tillräkligt intresserad av konst för att veta vad Guggenheim är, skulle antagligen ha tyckt något i stil med "Jaha. Ännu en stad med Guggenheimmuseum. Jäsp". De övriga 99 % av världens befolkning skulle knappast kunna bry sig mindre.

Inlagt av Cico (ej verifierad)

Nej, Guggenheim var kanske speciellt en gång i tiden men inte längre. De har själva ordnat inflation på sitt egna varumärke. Ett Guggenheim i H:fors skulle antagligen inte ha ökat stadens dragningskraft nämnvärt. Tack De Gröna och Sdp för stoppad galenskap.

Inlagt av en annan ungdom (ej verifierad)

Tvärtom var det ett bra beslut! Skulle själv inte ha något emot att det skulle förverkligas med bara privat finansiering, men inte med offentliga medel - de kan användas på ett bättre sätt än genom att kasta dem åt Guggenheimstiftelsen. Det handlade ju ändå om flera miljoner.

Att Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland - ja säkerligen, men för hur länge? Några notiser i tidningarna ute i världen kring tiden då muséet skulle ha öppnat, möjligtvis. Men inte skulle det nu ändå ge SÅÅÅ mycket reklam, synlighet och inte heller pengar till Finland eller Helsingfors.

Dessutom skulle Guggenheim-muséet inte varit mycket mer än en något för Pajunen och Saml. att stoltsera med ute på världen.

Med den offentliga sektorns medel får man mycket hellre satsa på egna konstmuseum, kanske i första hand på dem vi redan har??

Inlagt av gluggen själv (ej verifierad)

Bra beslut, jag tycker nog att det verkar konstigt att locka turister med importerade attraktioner. Helsingfors kunde börja med att eliminera de där fula orangefärgade café-tältena från Salutorget. Fulare vyer får man nog leta länge efter, även om jag fått världens bästa service i tälten.

Inlagt av Christer Sundback (ej verifierad)

De tycks finnas lite förnuft i Finland. Man är så förbaskat godtrogna. Varför bygger inte Guggenheim själv museet om det är så förbaskat lönsamt. Varför skulle Guggenheim placeras, så centralt då det finns lätt åtkomligs platser utanför Helsingfors centrum? Huru hade man tänkt parkera en halv miljon människor(år, vilket motsvarar ca. 900 människor/dag. Tror man att detta skulle hålla i sig i längre perioder. Det finns mycket mer att säga om denna "affär", men det var bra att det gick, som det gick

Inlagt av Ingen populist (ej verifierad)

Populisterna bär ett historiskt ansvar för att vrida klockan tillbaka för Finlands kulturliv. De har med de Gröna i spetsen valt den mörka medeltiden med en sannfinsk falsk patriotism i stället för nya visioner och en kosmopolitisk framtid för Helsingfors och Finland. Motståndarnas argument? "Amerikansk imperialism" á la 70-talets vänsterretorik! Plus en monumental verklighetsflykt om att man "med den offentliga sektorns medel mycket hellre får satsa på egna konstmuseer". Varken staten eller staden har några pengar, anslagen fortsätter att minska! Guggenheim var den enda chansen vi hade att få just det alternativa privata kapitalet åt konsten. -Guggenheim och Nokia, tack och adjö! Båda försummade jättechanser!

Inlagt av arkitekt (ej verifierad)

Äntligen har förnuftet vunnit. Helsingfors borde förtydliga sitt eget brand, inte köra andras.

Inlagt av Pehr-Einar (ej verifierad)

Vi kan återkomma till Guggenheim, men då helst placerad på en annan plats, när finansiering finns tryggad. Föreslår sedan också att Helsingfors stad "utlokaliserar" museet precis som man gjort med sjuk- och åldringsvården.

Inlagt av Väljaren (ej verifierad)

Sfp-gruppens hållning (i huvudsak för) är minst sagt modig så här inför kommunalvalet.

Inlagt av I Wonder (ej verifierad)

Finns det inte i H:fors nogån gammalt hamnförråd , eller finnairs hangar , som de privata skulle kunna hänga upp sitt kapital på ? Bra att det blev stopp på detta .

Inlagt av Dan Granqvist (ej verifierad)

Intressant drag där av "ungdom". Du använder många utropstecken för att berätta att du är emot resultatet. Men du är anonym då du gör det. Det ligger inte speciellt mycke vikt i din åsikt då.

Inlagt av Kultur ? (ej verifierad)

Ett klokt beslut.Glädjande att det ännu finns ansvarsfulla politiker.Om det varit så lönsamt som endel påstår så skulle privata finansiärer byggt det för länge sen.

Inlagt av Skolelev (ej verifierad)

Skulle inte finska staten tillsammans med Åbo, (eller en annan stad), kunna finansiera ett bygge av Guggenheim i en annan större stad som t.ex. Åbo, Tammerfors eller någon annan stad? Om inte, bygg det i Helsingfors! Det skulle sitta mycket bra och helt säkert bli besökt av mycket mera människorn man vågat förvänta sig!

Inlagt av en annan ungdom (ej verifierad)

Ja, anslagen för kultur fortsätter minska (lär det väl vara..). Men varför lägga miljontals euro (från Helsingfors stads och Finlands stats kassa!) på ett nytt, icke-finländskt, museum, om pengarna knappt räcker till de muséer man har? Förklara gärna logiken där åt mig.

Inlagt av Helsingforsbo (ej verifierad)

30miljoner € per år under 20 år ger en licensavgift på 600miljoner € (3,4 miljarder Fim..)..kan köpa många världskända tavlor till Finland för det och göra egen utställning..t.ex "ROPET" gick för 90 milj.€ senast..:):)..o pengarna är kvar.

Inlagt av molly (ej verifierad)

HS skriver idag om Barnklinikens usla skick och mögelproblem.
Är Guggenheim viktigare än våra barn kan man fråga sig. Så beslutet var förnuftigt. I hopp om snabba beslut om renovering av barnkliniken.

 • Pargas IF ordnade nostalgimatch i handboll

  Piffen bjöd på handbollsnostalgi

  Gamla rävarna samlade pengar till juniorerna.

  På lördag ordnade Pargas IF handboll en handbolls-dag vid PIUG i Pargas. Nostalgimatchen på damsidan blev mycket jämn.

 • Dominik Windisch tog segern i Canmores masstart.

  Italiensk uppstickare spurtade till seger

  Dominik Windisch var snabbast på det sista varvet.

  Herrarnas masstart blev fylld av skrällar. Italienaren Dominik Windisch var snabbast på det sista varvet och knep segern.

 • Innebandyaction

  Seger och förlust för Lojolagen i innebandy

  LoSB klättrar uppåt, LoHi ligger sist.

  Lojolaget Lohjan Salibandy vann sin match på lördag eftermiddag, medan Lohjan Hiki förlorade sin. Båda lagen spelar innebandy i herrarnas division 2. Lagen spelar i skilda zoner.

 • Pegida ordnade demonstration i Dresden den 19 oktober 2015.

  Anti-islamiska Pegida demonsterade i Europa

  Potesterna samlade inte så många deltagare som väntat.

  Pegida-rörelsen som motsätter sig en islamisering av västländerna har hållit ett antal demonstrationer runtom i Europa i dag.

Läs också

 • Motion

  Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

  Ett maratonlopp är inget för den bekväma.

  Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren som tränar för sitt sjunde maraton.

 • SK Hynix fabrik i Sydkorea ska bygga tre nya prodktionslinjer för halvledare

  BRICS, MINT, TICK – vad händer i tillväxtekonomierna?

  Stora förväntningar på Taiwan och Sydkorea.

  Utsikterna för tillväxtekonomierna är allt annat än ljusa för år 2016. Tre av de fem BRICS-länderna är i eller nära recession. BRICS är död, länge leve TICK, menar Financial Times. Blickarna riktas på teknologiintensiva Taiwan och Sydkorea.

 • Ingemo Lindroos.

  Förbjudet att vara soffpotatis i Sverige

  I träningshetsens Sverige är det de duktigaste som syns.

  När de som tränar mest också skryter mest så blir tröskeln allt högre för dem som är i dålig form att sätta sin fot på gymmet, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

  7

Nyligen publicerat

 • Linda Österholm, BK-46

  BK-46 körde över Atlas i handboll

  Drömmen om slutspel lever än.

  Karislaget BK-46 tog en ytterst viktig seger i damernas FM-serie i handboll i hemmahallen på lördag eftermiddag. Atlas från Vanda föll med klara siffror.

 • Nyårsafton på Järnvägstorget i Helsingfors 31.12. 2015.

  Polisen på alerten i Helsingfors i kväll

  Nyårsnattens händelser kan upprepas.

  Polisen förbereder sig för att stora mängder asylsökande kommer att ta sig till Helsingfors centrum i kväll. Enligt ett obekräftat rykte har invånare på mottagningscentralerna uppmanats söka sig till centrum till klockan 20.

 • Flygplatståg.

  Tågtrafiken till flyglatsen kom i gång

  Störningen berodde på en skadad elkabel.

  Tågtrafiken från Helsingfors centrum till flygplatsen löper nu normalt efter att ha legat nere en stor del av dagen. Störningen berodde på en skadad elkabel.