Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Åbo grävs fram igen

Bild: YLE

De arkeologiska utgrävningarna vid Aboa Vetus & Ars Nova-museet i Åbo fortsätter igen under sommaren.

Nu ska man fortsätta gräva det stenhus, som finns under museet. En del av huset har redan utforskats men nu ska arkeologerna gräva i husets källare.
Huset är från 1400- talet men man vet inte om vem som har bott där innan slutet av 1500- talet. Byggnaden har också varit mycket stor på sin tid, alltså 150 kvadratmeter.

Arkeologerna har höga förväntningar och hoppas hitta bruksföremål och annat intressant i jorden. Under tidigare utgrävningar har man bland annat hittat ett skelett på en katt.

Allmänheten kan också bekanta sig med arbetet under sommaren. Man kan dels följa med utgrävningarna på museet webbplats. Dessutom ordnas två rundvandringar i utgrävningarna, alltså 13.6 och 29.8.

Kommentarer

 • 2 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Åbo städades på småtimmarna

  Arbetspasset började klockan 3 på måndag.

  Sami Zeinullah Safi och Gul Wazeer Hazratullah har städat parkerna och åstränderna ända sedan klockan 3 på måndag morgon.

 • Greenpeace släpper läckta dokument om frihandelsavtalet

  Tyder på att förhandlingarna mellan USA och EU går trögt.

  Förhandlingarna om det transatlantiska frihandelsavtalet mellan EU och USA går trögare än EU-kommissionen vill påvisa. Det visar hundratals hemliga dokument från avtalsförhandlingarna som miljöorganisationen Greenpeace fått tag på.

 • Kerry försöker få slut på striderna i Aleppo

  USA:s utrikesminister förhandlar i Genève.

  USA:s utrikesminister John Kerry är i Genève i ett försök att få till stånd en någorlunda hållbar vapenvila i Syrien som också skulle omfatta staden Aleppo.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Åbo städades på småtimmarna

  Arbetspasset började klockan 3 på måndag.

  Sami Zeinullah Safi och Gul Wazeer Hazratullah har städat parkerna och åstränderna ända sedan klockan 3 på måndag morgon.

 • Upptäck Kimitoön - till fots

  Kimitoön rustar upp vandringsleder.

  Kimitoön rustar upp vandringsleder. På ön och i skärgården finns kilometervis av stigar och små vägar som lämpar sig för vandring.