Hoppa till huvudinnehåll

Ortsborna positiva till världsarvsturismen

Vy från Replotbron i Korsholm Bild: Yle/Sara Bergström

Ortsbor som är bosatta i världsnaturarvet Kvarkens skärgård är positivt inställda till turismen där, det visar en ny undersökning som Kristina Svels vid enheten för Landsbygdsforskning vid Åbo Akademi i Vasa har gjort.

Kristina Svels Kristina Svels, doktorand vid enheten för landsbygdsforskning vid Åbo Akademi Bild: YLE/ Matti Tamminen

- Min hypotes från början var att ortsbor skulle vara negativt inställda till turismen men det visade sig att man var mera positiva än vad jag trodde, säger hon.

Svels säger att det finns en speciell trend bland ortsborna i vissa frågor, antingen var man för turismen eller så var man emot den. Något liknande har Svels inte sett bland svaren från en enkät från Höga kusten i Sverige.

Kristina Svels undersökning en del i en större komparativ undersökning där sex världsarv i fyra länder ingår. Undersökningen visar att det är invånare i Södra och Norra Vallgrund samt i Molpe som har mest positiva åsikter om världsnaturarvet. Mest negativt inställd är man i Österö/Västerö och på Bergö.
- Bergö har varit på sidan om sedan starten vilket bland annat beror på myndigheternas syn på världsnaturarvet, säger Svels.

Kommentarer

 • Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

  Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

  Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

 • Snart finns det båttillbehör på stranden i Nagu igen

  Unge Alex Henriksson säljer båttillbehör på stranden i Nagu.

  Ifjol somras jobbade Alex Henriksson i gästhamnen i Nagu och märkte att efterfrågan på olika slags båttillbehör var stor. Då fanns det ingen sådan försäljning här och det åtgärdar Alex Henriksson denna sommar.

 • Smörbulten är här

  Den har kommit för att stanna.

  Den har kommit till Östersjön för att stanna. Det handlar om den främmande fiskarten svartmunnad smörbult.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Vasa stad: Wasa wind måste söka miljötillstånd

  En del grannar har klagat på vindmöllans oljud.

  Vasa stad kräver att företaget Wasa Wind söker om miljötillstånd för sitt vindkraftverk i Sundom. Vindkraftverket har varit igång sedan 2012, och en del av grannarna har klagat på ljudet från kraftverket.

 • Bil brann i Vasa

  Bilen sannolikt stulen, uppger räddningsverket.

  Tidigt på fredag morgon körde en bil av vägen vid Fiskaregatan i Vöråstan i Vasa. I samband med utkörningen knäcktes en lyktstolpe och bilen fattade eld.

 • Aftonskola om sparkommitténs förslag i Vörå

  Inofficiellt möte innan kommunstyrelsens möte.

  Vörå kommunfullmäktige vill diskutera sparkommitténs förslag innan förslagen skickas vidare till kommunstyrelsen. Aftonskola hölls på torsdag.

 • Många separata namninsamlingar för full jour vid VCS

  Saml., SFP och Sannf. samlar namn på på olika listor.

  Ett ihärdigt lobbande pågår för att bevara fullskalig jourverksamhet vid Vasa centralsjukhus i framtiden. Men någon enad österbottnisk folkrörelse är det inte. Flera partier har egna namninsamlingar på gång.