Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby hotar med utträde ur social- och hälsovårdssamarbete

Stängningen av BB i Jakobstad blev inte av Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Tonläget skärps i Nykarleby efter att BB stängningen i Jakobstad inte blev av.

Sparkraven på social-och hälsovården ligger kvar anser man i Nykarleby och händer ingenting till hösten kommer frågan om ett utträde ur samarbetet kring social-och hälsovården i Jakobstadsregionen att aktualiseras på allvar.

De här tankarna har funnits en tid säger Greta Näs i Nykarleby, medlem i social-och hälsovårdsnämnden för Jakobstadsregionen och representerar Nykarleby.

Än så länge avvaktar man i Nykarleby men diskussionen om ett utträde ur samarbetet borde starta i höst om nämnden fortsättningsvis inte går in för sparåtgärder, säger Greta Näs.

Kommentarer

Inlagt av

De flesta Nykarlebybor vill behålla BB, i alla fall de som ser framåt. Lätt för pensionärerna som fattar besluten att tycka det är onödigt. Men faktum är, om inte BB finns, så leder det bara utvecklingen åt ett håll, brant neråt, och då kan jakobstads sjukhus inte ta hand om nykarlebys beslutsfattande pensionärer heller om de ngn gång skulle behöva det.
Spara inte bort framtidsmöjligheterna för glesbygden!

Inlagt av

Stäng inte BB i Jakobstad. När mitt andra barn skulle födas hade jag tänkt ta ett par veckor ledigt före förlossningen. Men det blev inte så. Första lediga dagen kl 3 på eftermiddagen blev jag förskräckligt sjuk på en gång. Ringde min man, men han hade cykel till jobbet. Fanns ingen annan utväg än att sätta mig själv i bilen och köra till Jakobstads BB ca 3 km. Halv 4 tiden ringde han till BB i Jakobstad och frågade om jag kommit lyckligt fram. Då var det bara att gratulera att han blivit far till en son. Det går ju inte alltid så snabbt. Men det är en säkerhet och trygghet att BB finns i den egna staden. Pengar betyder inte allt här i världen. Och statistik går att jämföra på olika sätt. Och dessutom behöver inte papporna spy avgas mellan Jakobstad och Kokkola när de hälsar på sina nära och kära vid BB. Även under krigsåren hade Jakobstad råd med BB på kvarnbacken. Varför skulle inte regionen ha råd med BB nu under dessa välfärdstider?

Inlagt av

Håller helt med ovanstående. Det är nog en handfull lokalpolitiker som står bakom hotet. Vi vanliga medborgare vill nog behålla välfärden och lokalservicen så långt det går. Det gäller ju regionens framtid!

Inlagt av

Jag vill inte stänga BB och jag är också från Nykarleby. Kommer aldrig att rösta på dessa "nedläggare". Inte är det bara BB som försvinner när de börjar stänga. Barnavdelning m fl åker också, Jakobstads sjukhus blir en enda stor bäddavdelning. Skärpning Nykarleby! Vi behöver och vill betala för "vårt" sjukhus!

 • Femhundraeurosedeln fasas ut

  Kriminella får det svårare att smuggla euro.

  Eurosedlarna med valören 500 euro kommer inte att ges ut längre efter slutet av 2018, enligt beslut av Europeiska centralbanken på onsdagen. Orsaken är att den är populär bland penningtvättare och terrorister.

 • Sågningen av Tre Kronor: ”Det lockar inte”

  Svenska NHL-profilerna har avböjt spel i VM.

  Finland har fått ja efter ja från sina stjärnor. Samtidigt har alla svenska NHL-profiler avböjt spel i den svenska VM-tröjan i vår. Suget för att spela VM i Tre Kronor är inte jättehögt, säger Sportbladets Hans Abrahamsson.

 • Svenska Laine-hyllningen: Liknar Mats Sundin

  Man sitter bara och gapar, säger Sportbladets hockeyexpert.

  Ishockey-VM inleds på fredag. Lejonen möter Vitryssland – och i Sverige ser man mest fram emot att bevittna Patrik Laine i VM-debuten. Man sitter bara och gapar, säger Sportbladets Hans Abrahamsson.

Läs också

Nyligen publicerat

 • #minkör: Jag var med och startade Pedavoces

  Marja-Lena Södergård har sjungit i kör hela livet.

  Jag var med och startade Pedavoces under PFs första år. Det var en trevande start. Någon hade varit med i en studentkör, jag hade sjungit hela mitt liv men i stämmor först gymnasiet.

 • Salskrake, trutar och havsörnar i Naturväkteriet

  Biolog Hans Hästbacka besvarade lyssnarnas frågor.

  I maj månads Naturväkteri pratade vi bland annat om den vackra sjöfågeln salskraken. Biolog Hans Hästbacka besvarade lyssnarnas frågor om djur och natur.

 • Taklagsfest på Sandvikens stadion

  Oklart vad de slutliga kostnaderna blir.

  Under onsdagen ordnade man taklagsfest på Sandvikens nya stadion i Vasa. Första fotbollsmatchen ska spelas i juli. Vad de slutliga kostnaderna blir tycks ingen riktigt veta med säkerhet.