Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby hotar med utträde ur social- och hälsovårdssamarbete

Stängningen av BB i Jakobstad blev inte av Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Tonläget skärps i Nykarleby efter att BB stängningen i Jakobstad inte blev av.

Sparkraven på social-och hälsovården ligger kvar anser man i Nykarleby och händer ingenting till hösten kommer frågan om ett utträde ur samarbetet kring social-och hälsovården i Jakobstadsregionen att aktualiseras på allvar.

De här tankarna har funnits en tid säger Greta Näs i Nykarleby, medlem i social-och hälsovårdsnämnden för Jakobstadsregionen och representerar Nykarleby.

Än så länge avvaktar man i Nykarleby men diskussionen om ett utträde ur samarbetet borde starta i höst om nämnden fortsättningsvis inte går in för sparåtgärder, säger Greta Näs.

Kommentarer

Inlagt av Jill (ej verifierad)

De flesta Nykarlebybor vill behålla BB, i alla fall de som ser framåt. Lätt för pensionärerna som fattar besluten att tycka det är onödigt. Men faktum är, om inte BB finns, så leder det bara utvecklingen åt ett håll, brant neråt, och då kan jakobstads sjukhus inte ta hand om nykarlebys beslutsfattande pensionärer heller om de ngn gång skulle behöva det.
Spara inte bort framtidsmöjligheterna för glesbygden!

Inlagt av Kristina (ej verifierad)

Stäng inte BB i Jakobstad. När mitt andra barn skulle födas hade jag tänkt ta ett par veckor ledigt före förlossningen. Men det blev inte så. Första lediga dagen kl 3 på eftermiddagen blev jag förskräckligt sjuk på en gång. Ringde min man, men han hade cykel till jobbet. Fanns ingen annan utväg än att sätta mig själv i bilen och köra till Jakobstads BB ca 3 km. Halv 4 tiden ringde han till BB i Jakobstad och frågade om jag kommit lyckligt fram. Då var det bara att gratulera att han blivit far till en son. Det går ju inte alltid så snabbt. Men det är en säkerhet och trygghet att BB finns i den egna staden. Pengar betyder inte allt här i världen. Och statistik går att jämföra på olika sätt. Och dessutom behöver inte papporna spy avgas mellan Jakobstad och Kokkola när de hälsar på sina nära och kära vid BB. Även under krigsåren hade Jakobstad råd med BB på kvarnbacken. Varför skulle inte regionen ha råd med BB nu under dessa välfärdstider?

Inlagt av Michael (ej verifierad)

Håller helt med ovanstående. Det är nog en handfull lokalpolitiker som står bakom hotet. Vi vanliga medborgare vill nog behålla välfärden och lokalservicen så långt det går. Det gäller ju regionens framtid!

Inlagt av Susanne (ej verifierad)

Jag vill inte stänga BB och jag är också från Nykarleby. Kommer aldrig att rösta på dessa "nedläggare". Inte är det bara BB som försvinner när de börjar stänga. Barnavdelning m fl åker också, Jakobstads sjukhus blir en enda stor bäddavdelning. Skärpning Nykarleby! Vi behöver och vill betala för "vårt" sjukhus!

 • Mannens sinnesundersökningen är nu klar.

  Live: Korsnäsbombaren var tillräknelig

  Sinnesundersökningen är nu klar.

  I dag fortsätter rättegången mot bombmannen i Korsnäs. Mannens sinnesundersökning är nu klar. Han bedöms vara tillräknelig och kan få ett fängelsestraff.

 • paket

  Poststrejken fortsätter

  Sorteringscentralen i Seinäjoki berörs.

  Poststrejken fortsätter i sorteringscentralen i Seinäjoki. Den avbröts under helgen men fortsatte klockan 22 på söndag kväll.

 • Åklagaren kräver 12 års ovillkorligt fängelse för bombmannen i Korsnäs.

  Rättegången mot Korsnäsbombaren fortsätter

  Sinnesundersökningen är nu klar.

  I dag fortsätter rättegången mot bombmannen i Korsnäs. Mannen åtalas för mordförsök efter att ha placerat en bomb på en bil i Korsnäs förra året. Kvinnan som ägde bilen skadades allvarligt när bomben exploderade.

Läs också

 • minna helle

  Medlingsbud i posttvisten

  Parterna ska svara senast kl 14 i morgon.

  Ett medlingsbud har getts i posttvisten, uppger riksförlikningsman Minna Helle. Parterna ska ge sina svar på medlingsbudet senast klockan 14 på måndag.

 • Thomas Hedqvist i Singsby visar upp sin trekammarbrunn på gården.

  Lindrigare regler för avlopp i glesbygd

  Trekammarbrunn kan duga tills vidare.

  Avloppsförordningen ser ut att mildras genom ny lagstiftning om drygt ett år. Det betyder att trekammarbrunnar kan godkännas tills vidare. Men i Singsby i Korsholm kan lindringen komma för sent. Thomas Hedqvist i Singsby är besviken.

  3
 • Klimattoppmötet inleddes i Paris.

  Klimattoppmötet inleds i Paris

  Francois Hollande öppnar mötet där 150 länder deltar.

  FN:s klimattoppmöte inleds i Paris idag. Den franske presidenten Francois Hollande öppnar mötet under en ceremoni vid Le Bourgets flygplats.

  1
 • Stormande hav utanför Malmö den 6 december 2013.

  Storm drar in över Finland

  I Danmark uppmättes en vindstyrka på 45,9 meter per sekund.

  En kraftig storm närmar sig Finland efter att under natten ha svept över Danmark och södra Sverige med vindar i orkanklass. I Hangö uppmättes i morse en vindstyrka på 25 meter per sekund.

  1

Österbotten

 • Mannens sinnesundersökningen är nu klar.

  Live: Korsnäsbombaren var tillräknelig

  Sinnesundersökningen är nu klar.

  I dag fortsätter rättegången mot bombmannen i Korsnäs. Mannens sinnesundersökning är nu klar. Han bedöms vara tillräknelig och kan få ett fängelsestraff.

 • paket

  Poststrejken fortsätter

  Sorteringscentralen i Seinäjoki berörs.

  Poststrejken fortsätter i sorteringscentralen i Seinäjoki. Den avbröts under helgen men fortsatte klockan 22 på söndag kväll.

 • Thomas Hedqvist i Singsby visar upp sin trekammarbrunn på gården.

  Lindrigare regler för avlopp i glesbygd

  Trekammarbrunn kan duga tills vidare.

  Avloppsförordningen ser ut att mildras genom ny lagstiftning om drygt ett år. Det betyder att trekammarbrunnar kan godkännas tills vidare. Men i Singsby i Korsholm kan lindringen komma för sent. Thomas Hedqvist i Singsby är besviken.

  3
 • Andreas Romar är än så länge utan världscuppoäng den här säsongen.

  Perfekt helg för Svindal – Romar utan poäng

  Aksel Lund Svindal vann super-G.

  På söndagen åkte herrarna säsongens första tävling i super-G i kanadensiska Lake Louise. Precis som i störtloppet på lördagen vann norrmannen Aksel Lund Svindal.

 • Besiktningsman Andreas Åsvik.

  Dåliga däck äventyrar vägsäkerheten

  Håll koll både på mönsterdjupet och åldern.

  Visst påverkar bilens ålder trafiksäkerheten men när det gäller fordonen så är gamla och dåliga däck den största boven.

 • Kalle Halme från Hälsa och Trafik.

  "Kör på dina egna villkor"

  Trafikinstruktör Kalle Halme lär ut förutseende körstil.

  Många tänker bara på sig själv i trafiken och därför kan man råka ut för farliga situationer. Det säger trafikinstruktör Kalle Halme, som håller kurser i hur vi kan bli mer förutseende i trafiken.

 • Fotgängare på trottoar novembermorgon

  Varannan saknar reflex

  Olyckor med dödlig utgång hade kunnat undvikas med reflex.

  Bara hälften av Finlands befolkning använder reflex. Flera olyckor skulle ha kunnat undvikas om reflex hade använts. Det visar granskningar Trafikskyddet gjort.

  9
 • Bild till frågeformulär om trafikvett.

  Tyck till om trafikkulturen!

  Vi vill höra dina erfarenheter, goda som dåliga.

  Den här veckan sätter vi fokus på trafikkulturen i Österbotten. Vi vill gärna höra dina erfarenheter, både goda och dåliga. Och har du något tips på vad du skulle vilja att vi tittar närmare på?

  44
 • Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman.

  Ny generation träder fram i Blue Fox

  Innebandylaget från Nykarleby ömsar skinn.

  Didrik Lillas och Alexander Nyman är två spelare som fått sitt slutliga genombrott i Nykarleby-laget Blue Fox i höst. Den yngre generationens frammarsch skvallrar om en lysande framtid för blårävarna.

 • Vasa gymnasium

  Tomas Brännkärr: Tvåspråkighet i praktiken i skolkontext

  Skolor borde samarbeta mera över språkgränserna.

  Inom skolpolitik i Finland har målet varit att hålla båda nationalspråken åtskilda. Tomas Brännkärr skriver i sin gästkolumn att skolor med olika undervisningsspråk i Finland har mycket lite kontakt med varandra. De finska och de svenska skolorna finns av tradition ofta i separata egna byggnader.

  5
 • Uppbruten dörr

  Inbrott i Karleby och Jakobstad

  Tomt hus hade besök av inbrottstjuvar.

  Polisen efterlyser iakttagelser till tre inbrott i hus i Karleby och Jakobstad. Inbrotten skedde någon gång mellan onsdag och lördag.

 • Vasa Sport

  Sport förlorade i Lahtis

  Pelicans vassare i strafftävlingen

  Vasa Sport förlorade lördagens ligamatch på bortais mot Pelicans i Lahtis. Slutresultatet blev 3-2 efter straffar.

 • Trendbrott i Vasa: Lågkonjunkturen är här

  Arbetslösheten har ökat med nästan åtta procent.

  Arbetslösheten har stigit med nästan åtta procent i Vasaregionen på ett år. Och någon tydlig ljusning finns inte i sikte när flera storföretag gör sig av med folk.

  2
 • Matias Strandvall i Ruka 2015.

  Strandvall: Någon dag håller jag i 15 kilometer

  För sprintåkare är det svårt att orka ett distanslopp.

  Matias Strandvall förbättrade med två placeringar under söndagens jaktstart i Ruka. För en sprintåkare är det svårt att orka hela loppet.

  1
 • SB Vaasa firar segern i säsongens andra österbottniska derby, november 2015.

  SB Vaasa herre på täppan i Österbotten

  Topplaget Blue Fox har negativt saldo i hemmahallen.

  Det var egentligen aldrig något snack om saken: SB Vaasa var bättre på alla delområden i säsongens andra österbottniska division ett-derby i innebandy. Vasalaget tvålade till tabellettan Blue Fox i Nykarleby med hela 7-2.

 • Rasmus Nyström och SB Vaasa har fått upp ångan, november 2015.

  Nyström: "Vi har varit seriens kameleont"

  SB Vaasa förlorade först åtta raka, men har nu börjat vinna.

  SB Vaasa förlorade säsongens åtta första matcher, men har nu vunnit fem av sina sex senaste drabbningar. Målspottaren Rasmus Nyström medger att laget är ettans kameleont.

 • Svenska kulturfonden

  På jakt efter den försvunna finlandssvenska musiken

  Svenska kulturfonden stöder musik som inte finns.

  Det görs mycket musik i Svenskfinland. Om man skulle tro Svenska kulturfondens årliga stöd till musikinspelningar. Men vad händer om man vill få tag på alla dessa inspelningar som har fått sammanlagt hundratusentals Euro i stöd?

  2
 • Leo Komarov, hösten 2015.

  Komarov målskytt igen – Saros förlorade i debuten

  Leo Komarov har nu gjort åtta mål den här säsongen.

  Leo Komarov fortsätter att göra mål för Toronto Maple Leafs i NHL. Under natten till söndag gjorde han sitt åttonde mål för säsongen men trots det blev det förlust mot Washington Capitals.

 • Socklot skola i Nykarleby

  Anginan sprider sig också i Socklot skola

  En fjärdedel av eleverna är sjuka.

  Anginan sprider sig i skolorna i Nykarleby. Jeppo-Pensala skola drabbades först, den här veckan har Socklot skola drabbats och en fjärdel av eleverna är sjuka.

 • Veli Lampi, augusti 2014.

  Längtan till Österbotten fick Lampi att återvända

  Landslagsbacken tillbaka i Vasa efter paus på över tio år.

  Fotbollsligalaget VPS fortsätter värva inför nästa säsong. Efter Juho Lähde och Jesper Engström på onsdagen, har Vasaklubben nu knutit till sig den landslagsmeriterade backen Veli Lampi.

 • Stig Beijar

  Efterlyser samarbetsförhandling i Korsholm

  Stig Beijar, SFP, vill se en renovering av Kvevlax skola.

  Stig Beijar, vice ordförande i Korsholms kommunstyrelse, vill att Kvevlax skola renoveras så fort som möjligt. Och att man inleder samarbetsförhandling gällande alla anställda.

  8
 • Dataklass i Kristinestads högstadieskola

  Smart eller inte med smart teknik i skolan?

  Digitala verktyg ska användas i undervisningen.

  Informationsteknik kommer att få en allt större plats i skolan från och med nästa höst då man börjar tillämpa den nya läroplanen. De digitala verktygen ska användas som stöd för lärandet.

 • Styrelseordförande Ulf Stenman och kommundirektör Gun Kapténs framför storsatsningen i Holm i Larsmo.

  Det går bra för Larsmo

  Styrelseordförande och kommundirektören gillar läget.

  Det går bra nu: Larsmo växer och sänker skatten. En fortsatt låg arbetslöshet är nyckeln, säger styrelseordförande Ulf Stenman och kommundirektör Gun Kapténs.

  1
 • Färjan på väg från Bergö mot fastlandet.

  Poststrejk också på färjorna i Österbotten

  Men på Bergöfärjan i Malax vill man inte stöda strejken.

  På måndag utökas poststrejken med stödstrejker på landets färjor. Ingen post får släppas ombord. Men på Bergöfärjan tänker föraren strunta i förbudet.

  4
 • Chydenius skola är byggd för drygt 100 elever, men har kring 150 elever.

  Förslag: Utrym Särkimo skola i Maxmo

  Personalen klagar på akuta problem med inomhusluften.

  Särkimo skola i Maxmo föreslås stänga i januari nästa år. Detta på grund av fastighetens dåliga skick och hälsoproblem bland personalen.

  2
 • Rådhuset i Jakobstad

  Jakobstad lediganslår tjänsten som stadsdirektör

  Staden har varit utan direktör i ett år.

  På söndag utannonserar Jakobstad tjänsten som stadsdirektör. Men redan nu finns en handfull kandidater som en konsult vaskat fram på stadsstyrelsens uppdrag. Namnen har inte getts offentlighet.

 • Ã�ker som smultit pÃ¥ vÃ¥ren

  Jordbruk får extra krisstöd

  Låga priser gör att vintern blir tuff på många gårdar.

  Stödet har inte stor betydelse på gårdsnivå, säger Tomas Långgård, viceordförande i Österbottens svenska producentförbund. Vintern blir tuff på många gårdar.

 • matilda hagnäs

  Vetenskapsläger för särbegåvade ungdomar

  Sporrande med utmaningar för de som redan kan det mesta.

  Det var sista dagen på vårterminen som Matilda Hagnäs kemilärare kom och frågade henne om hon ville åka till Danmark på ett så kallat nordiskt Science och Talent Camp.

Nyligen publicerat

 • Mannens sinnesundersökningen är nu klar.

  Live: Korsnäsbombaren var tillräknelig

  Sinnesundersökningen är nu klar.

  I dag fortsätter rättegången mot bombmannen i Korsnäs. Mannens sinnesundersökning är nu klar. Han bedöms vara tillräknelig och kan få ett fängelsestraff.

 • paket

  Poststrejken fortsätter

  Sorteringscentralen i Seinäjoki berörs.

  Poststrejken fortsätter i sorteringscentralen i Seinäjoki. Den avbröts under helgen men fortsatte klockan 22 på söndag kväll.

 • Åklagaren kräver 12 års ovillkorligt fängelse för bombmannen i Korsnäs.

  Rättegången mot Korsnäsbombaren fortsätter

  Sinnesundersökningen är nu klar.

  I dag fortsätter rättegången mot bombmannen i Korsnäs. Mannen åtalas för mordförsök efter att ha placerat en bomb på en bil i Korsnäs förra året. Kvinnan som ägde bilen skadades allvarligt när bomben exploderade.