Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby hotar med utträde ur social- och hälsovårdssamarbete

Stängningen av BB i Jakobstad blev inte av Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist baby,förlossning,karleby,möcs,stork,österbotten

Tonläget skärps i Nykarleby efter att BB stängningen i Jakobstad inte blev av.

Sparkraven på social-och hälsovården ligger kvar anser man i Nykarleby och händer ingenting till hösten kommer frågan om ett utträde ur samarbetet kring social-och hälsovården i Jakobstadsregionen att aktualiseras på allvar.

De här tankarna har funnits en tid säger Greta Näs i Nykarleby, medlem i social-och hälsovårdsnämnden för Jakobstadsregionen och representerar Nykarleby.

Än så länge avvaktar man i Nykarleby men diskussionen om ett utträde ur samarbetet borde starta i höst om nämnden fortsättningsvis inte går in för sparåtgärder, säger Greta Näs.

Kommentarer

Inlagt av

De flesta Nykarlebybor vill behålla BB, i alla fall de som ser framåt. Lätt för pensionärerna som fattar besluten att tycka det är onödigt. Men faktum är, om inte BB finns, så leder det bara utvecklingen åt ett håll, brant neråt, och då kan jakobstads sjukhus inte ta hand om nykarlebys beslutsfattande pensionärer heller om de ngn gång skulle behöva det.
Spara inte bort framtidsmöjligheterna för glesbygden!

Inlagt av

Stäng inte BB i Jakobstad. När mitt andra barn skulle födas hade jag tänkt ta ett par veckor ledigt före förlossningen. Men det blev inte så. Första lediga dagen kl 3 på eftermiddagen blev jag förskräckligt sjuk på en gång. Ringde min man, men han hade cykel till jobbet. Fanns ingen annan utväg än att sätta mig själv i bilen och köra till Jakobstads BB ca 3 km. Halv 4 tiden ringde han till BB i Jakobstad och frågade om jag kommit lyckligt fram. Då var det bara att gratulera att han blivit far till en son. Det går ju inte alltid så snabbt. Men det är en säkerhet och trygghet att BB finns i den egna staden. Pengar betyder inte allt här i världen. Och statistik går att jämföra på olika sätt. Och dessutom behöver inte papporna spy avgas mellan Jakobstad och Kokkola när de hälsar på sina nära och kära vid BB. Även under krigsåren hade Jakobstad råd med BB på kvarnbacken. Varför skulle inte regionen ha råd med BB nu under dessa välfärdstider?

Inlagt av

Håller helt med ovanstående. Det är nog en handfull lokalpolitiker som står bakom hotet. Vi vanliga medborgare vill nog behålla välfärden och lokalservicen så långt det går. Det gäller ju regionens framtid!

Inlagt av

Jag vill inte stänga BB och jag är också från Nykarleby. Kommer aldrig att rösta på dessa "nedläggare". Inte är det bara BB som försvinner när de börjar stänga. Barnavdelning m fl åker också, Jakobstads sjukhus blir en enda stor bäddavdelning. Skärpning Nykarleby! Vi behöver och vill betala för "vårt" sjukhus!

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Bybor stoppade stenkross i Karleby

  Vasa förvaltningsdomstol hävde miljönämndens tillstånd.

  Det blir ingen stenkross i Linnusperä i Karleby. Invånare i Linnusperä vann kampen mot stenkrossen med namnlistor och besvär till Vasa förvaltningsdomstol. Domstolen upphävde miljönämndens lov för stenkrossen.

 • Elisa byter ut Anvias förvaltningsråd

  Elisas förslag till nytt förvaltningsråd godkändes.

  Elisas förslag till att byta ut förvaltningsrådet godkändes på Anvias bolagsstämma i Vasa på tisdag eftermiddag. Det till trots att aktieägare velat stoppa bytet. Vi uppdaterar.

 • Wasa teater firar Finland 100 år

  Teatern lyfter fram vår identitet i repertoaren nästa år.

  Under jubileumsåret 2017 lyfter Wasa teater i sin repertoar fram vår identitet på olika sätt. Vad har gjort oss till de finländare och finlandssvenskar vi är i dag? Nyfikna clowner ska ta oss genom Finlands historia. En Ikea-musikal betraktar det svenska arvet i oss.