Hoppa till huvudinnehåll

Placerare stämmer Nokia

Amerikanska placerare har väckt en grupptalan mot Nokia. Placerare som känner sig svikna av Nokias löften har från och med i går 60 dagar att anmäla att de deltar i åtalet.

Åtalet drivs av en advokatbyrå som är specialiserad på att driva investerares och konsumenters åtal mot bolag. Enligt åtalet hade Nokias ledning lovat att övergången till Windows operativsystem skulle stoppa Nokias tillbakagång på mobiltelefonmarknaden.

I och med Nokias resultatvarning i mars blev det klart att Nokia inte har uppfyllt sitt löfte. Därför försöker advokatbyrån nu genom åtalet ge enskilda placerare kompensation för den oväntade kursnedgången. Delvis samma advokater har väckt motsvarande åtal mot Nokia också tidigare.

Vid Nokia uppger man att bolaget betraktar anklagelserna som grundlösa och förbereder sig för ett försvar.

Patrik Schauman

Kommentarer

Inlagt av

Bästa redaktör, är det fråga om ett åtal eller käromål? Ifall det sker i USA är natruligtvis allt möjligt. Men ifall innehållet i kravet grundar sig på besvikna investerare, så torde det vara ett civilmål som startar med att någon stämmer Nokia, jo. Ifall man åtalar någon för något så torde det grunda sig på ett brott som skall straffas enligt finsk lag. Jag tycker att redaktören här har blandat ihop begreppen, både med att stämma någon och att väcka åtal. Det är dessvärre ganska normalt i vardagligt språkbruk med att säga så här men YLE kunde kanske ha bättre språkbruk än så här.

Inlagt av

No voi helisidussingen! Jag tror att dessa amerikanska investerare missförstått syftet med investeringar. Går det bra, så får man mer pengar, och barkar det åt skogen, ja, då förlorar man pengar. Det är liksom jujun med investeringar, en risk man tar. Inget att bröla om.

Läs också

 • Kräksjuka på Silja Symphony

  Både passagerare och besättning drabbades.

  Tiotals passagerare och besättningsmän på bilfärjan Silja Symphony har fått kräksjuka.

 • Våga göra misstag för att utvecklas!

  Det är inte så farligt att klåpa, enligt Rosa Meriläinen.

  Författaren, debattören och feministen Rosa Meriläinen har ofta fått höra att hon provocerar och i hennes och Saara Särmäs nya bok Opas hauskempaan elämään (fritt översatt Guide till ett roligare liv) som kommer ut i höst uppmanar hon folk att inte ta sig själva på så stort allvar. Om man gör bort sig har man i varje fall alltid en god historia att berätta för andra i framtiden.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Domkyrkobranden: Brottsutredningen var enkel men svår

  Straffet var det rätta, anser polisutredningsledaren.

  Straffet som förövaren fick, sex och ett halvt år, var det rätta, anser överkommissarie Bengt Renlund vid polisinrättningen i Östra Nyland. Det var han som ledde brottsundersökningen. Om det enorma skadeståndet är han inte lika säker.

 • Börje Brunberg har avlidit

  Han blev 92 år gammal.

  Börje Brunberg, som länge ledde familjeföretaget Brunberg och hämtade chokladkyssarna till Finland, blev 92 år gammal.

 • 30 maj - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Kräksjuka på Silja Symphony

  Både passagerare och besättning drabbades.

  Tiotals passagerare och besättningsmän på bilfärjan Silja Symphony har fått kräksjuka.