Placerare stämmer Nokia

Amerikanska placerare har väckt en grupptalan mot Nokia. Placerare som känner sig svikna av Nokias löften har från och med i går 60 dagar att anmäla att de deltar i åtalet.

Åtalet drivs av en advokatbyrå som är specialiserad på att driva investerares och konsumenters åtal mot bolag. Enligt åtalet hade Nokias ledning lovat att övergången till Windows operativsystem skulle stoppa Nokias tillbakagång på mobiltelefonmarknaden.

I och med Nokias resultatvarning i mars blev det klart att Nokia inte har uppfyllt sitt löfte. Därför försöker advokatbyrån nu genom åtalet ge enskilda placerare kompensation för den oväntade kursnedgången. Delvis samma advokater har väckt motsvarande åtal mot Nokia också tidigare.

Vid Nokia uppger man att bolaget betraktar anklagelserna som grundlösa och förbereder sig för ett försvar.

Patrik Schauman

Kommentarer

Inlagt av Jurist (ej verifierad)

Bästa redaktör, är det fråga om ett åtal eller käromål? Ifall det sker i USA är natruligtvis allt möjligt. Men ifall innehållet i kravet grundar sig på besvikna investerare, så torde det vara ett civilmål som startar med att någon stämmer Nokia, jo. Ifall man åtalar någon för något så torde det grunda sig på ett brott som skall straffas enligt finsk lag. Jag tycker att redaktören här har blandat ihop begreppen, både med att stämma någon och att väcka åtal. Det är dessvärre ganska normalt i vardagligt språkbruk med att säga så här men YLE kunde kanske ha bättre språkbruk än så här.

Inlagt av Ryggsäcken (ej verifierad)

No voi helisidussingen! Jag tror att dessa amerikanska investerare missförstått syftet med investeringar. Går det bra, så får man mer pengar, och barkar det åt skogen, ja, då förlorar man pengar. Det är liksom jujun med investeringar, en risk man tar. Inget att bröla om.