Hoppa till huvudinnehåll

Små resurser och höga krav inom åldringsvården

Närvårdare möter ofta åldringar som inte längre vill bo hemma. 19.07.10 Bild: Yle gamling,gammal,gammal människa,inrikes,korsord,pension,pensionär,pensionär i värmen,vatten,värme

Resurserna är små och kraven höga inom åldringsvården i Borgå. Trycket på personalen kan ibland bli för stort vilket kan leda till utbrändhet. Laila Sirén är en närvårdare som blev utbränd av stressen på jobbet. Hon efterlyser mera resurser för åldringsvården för att sköta om både personalen och klienterna.

Att jobba inom åldringsvården betyder mycket ansvar. För mycket stress på jobbet fick Laila Sirén att bli utbränd. Hon säger att hon kände sig otillräcklig och att hon hade för lite tid för allt som skulle göras.

Sirén har jobbat som närvårdare sedan 2003. På nästan tio år har det blivit mycket mera arbete; fler hembesök, men också mera rapporter att skriva och fall att följa upp.

I sitt jobb ser Sirén också åldringar som fortfarande bor hemma fast de inte längre skulle vilja det. Ofta måste de bo kvar tills de hamnar ut för en olycka eller blir sjuka. I framtiden måste det satsas mera på boendet. Det krävs politiska beslut för att få mera resurser för vården, och för vårdarnas lön så att de ska orka.

Johan Sandberg (SFP), medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Borgå, är av samma åsikt som Laila Sirén: det behövs mer resurser, både i form av behörig personal och pengar att rekrytera den.

- Det är väldigt otrevligt att höra att människor jobbar sig slut. Om en person är slutbränd är det viktigt att han eller hon får andra uppgifter. Det är ändå svårt att hitta ersättare.

Kommentarer

Inlagt av

Vad då "tar in för många patienter"? Det talades ju i texten också om åldringar som fortfarande bor hemma fast de inte längre vill det - och inte klarar av att bo hemma. Vad tycker du Harald att man ska göra i stället för att "ta in" patienterna? Ättestupan? Det behövs mer pengar till mer personal, alltså mer resurser! Åldringsvården är en av kommunernas grunduppgifter.

Inlagt av

"Ofta måste de bo kvar tills de hamnar ut för en olycka eller blir sjuka", detta stämmer, går själv till en åldring 2 ggr/vecka. Åldringen orkar inte gå ut mera utan får sitta ensam. Åldringen har snubblat o fallit o slagit huvudet i bordshörnet. Hemvården går varje dag för hjälp med påklädning, dom har 19 min tid för åldringen.

 • Ingen Coca-Cola längre i krisdrabbade Venezuela

  Brasilien börjar medla mellan regeringen och oppositionen.

  Den ekonomiska krisen och bristen på råvaror i Venezuela har lett till att man inte längre kan producera Coca-Cola. Brasilien och Argentina meddelar samtidigt att de börjar medla mellan regeringen och oppositionen för att lösa den tillspetsade politiska krisen i landet.

 • ÅA-studerande positiva till förändringarna

  "Teologin har blivit mycket bredare"

  Det har varit ett omvälvande läsår för de anställda vid Åbo Akademi, med stora nedskärningar, samarbetsförhandlingar och uppsägningar. Men också för studerandena har nedskärningarna känts av genom mindre handledning, färre föreläsningar och mer litteraturstudier.

 • Alkobommar hittar rattonyktra

  Rattfulla ska stoppas redan i hamnen i Åbo och Nådendal.

  Nästa år installeras alkobommar i hamnarna Åbo och Nådendal, för erfarenheterna från Sverige visar att de är effektiva för att stoppa rattfyllerister.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Sibbo får djurgravgård i Östanåparken

  Verksamhetscentret Vägskälet har lovat sköta om gravgården.

  En gravgård för smådjur kan grundas i Östanåparken i Nickby. Verksamhetscentret Vägskälet har lovat sköta om gravgården.

 • Sockengården i Sibbo får tillfällig tilläggsbyggnad

  Kontorsbyggnad för anställda som lidit av inneluftsproblem.

  Sibbo kommun skaffar en tillfällig kontorsbyggnad för de av kommunens anställda som inte längre kan jobba i Sockengården på grund av den dåliga inomhusluften.

 • Domkyrkans sprinklertest påvisade svagheter

  Bara lite vatten sipprade igenom taket i Borgå.

  Under måndagen testade Borgå kyrkliga samfällighet sprinklersystemet på Domkyrkans och Lilla kyrkans tak. Bara lite vatten sipprade den här gången igenom taket.

 • Säg din åsikt om Borgås skolor och dagisar

  Borgå gör en skolnätsutredning och vill ha invånaråsikter.

  Borgå håller på med en ny skolnätsutredning som bäst. I samband med den vill man också höra invånarnas åsikter.