Hoppa till huvudinnehåll

TS: Åbo flygplats skadar miljön för mycket

Bild: YLE/ Mathias Sjöberg

Åbo flygplats behöver miljötillstånd av ovanligare slag för att kunna fortsätta sin verksamhet, skriver Turun Sanomat i dag.

Intill flygplatsen finns ett Natura-område med våtmarker som nu har torkat ut. Kärret Pomponrahka har torkat ut så mycket att den mossa som var grunden för Naturaskyddet har försvunnit. Flygplatsens miljöpåverkan är nu så stor att det inte längre räcker med ett vanligt miljötillstånd.

Nu blir det statsrådet som får avgöra frågan. Hittills har det inte beviljats ett enda undantagstillstånd för att få försämra miljön på Naturaområden i Finland. Enligt Turun Sanomat bedöms flygplatsen ändå vara så viktig för Åbo att ett undantagslov blir aktuellt.

Frågan om miljötillstånd för Åbo flygplats har stötts och blötts i nio år.

Kommentarer

Inlagt av Uno (ej verifierad)

Och det märker dom nu. Det är ju bara och stänga flygfältet så får Pomponrahka vila i frid och så får dom åka buss till något annat flygfält som tex Kumlinge flygfalt.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Det framkom även i TS att ifall man kan hitta ett annat ställe att skydda så kan man förstöra dethär.... det är huvudlösa tankegångar, antingen är området värt att skydda eller så inte, man skall inte blanda in nya områden.

Inlagt av Ingmar (ej verifierad)

OCH HUR VET MAN? Hur vet man att det är flyget som påverkar miljön I frågavarande område.Man bör nog även undersöka andra faktorer.Bilraffik och fabriker osv.Flygtraffiken har ändå funnits i många tiotals år utan någon större inverkan på naturen.

Inlagt av Kunskap (ej verifierad)

Men flygtrafiken har nog ökat ganska mycket på senare årtionden. Det är fullkomligt vansinne att flyga hit och dit på korta tripar "bara för att man kan". Turismen är en av de största klimathoten. Förvisso är det sant att vanlig biltrafik även bidrar, men effektuiv avloppsrening för bilar och fabriker har sänkt nivåerna en hel del. Och detta i samma takt som flygtrafiken bara ökar.
Flygbiljetter borde ha en skyhög klimatskatt.

Inlagt av flygresenär (ej verifierad)

Du skriver att avloppsnivåerna har sänkts för bilarna, då kan jag ju berätta för dig att även flygens utsläppsnivåer har minskat väldigt mycket dom senaste 15 åren. Ta t.ex. en flygning Stockholm - cypern med en boeing 737. Utslaget per person blir det 68 liter flygfotogen vilket motsvara ungefär en biltank. hur långt kör du på 68 liter? Antagligen inte dom 298 mil det är ner till cypern.

Dessutom utvecklas som bäst Boeing 787 Dreamliner och motsvarande Airbus 380 som kommer att ha 20 % lägre bränsleförbrukning än dagens flygplan, dessa kommer att sättas i trafik nån gång 2013-2014

Flyget behöver ingen utbyggd infrastruktur till ofantliga kostnader och miljöpåverkan som nya järnvägssträckningar eller nya motorvägar gör idag, utan man kör rakaste vägen från A till B och det enda man behöver är en landningsbana och en parkeringsruta. Inte behöver flyget någon koleldad el eller kärnkraftsel som järnvägsbolagen gör för att driva sina tåg fram genom landskapet. Olycksstatistiken talar sitt tydliga språk, det är säkrare att ta flyget än att åka tåg och mycket säkrare än att ge sig ut på vägarna med bil som är rent livsfarligt.

Så fortsätt att ta inrikesflyget med gott samvete och åk till solen och värmen som ni har gjort tidigare med charterflyget. Ni är inga miljöbovar, det är bara "miljöfanatikerna" som har startat ett korståg mot inrikesflyget och resenärernas chartervanor för att ge oss dåligt samvete. Åk däremot inga längre sträckor på någon EU-moppe, för där är utsläppen större per personkilometer än om du sitter i ett SAS-plan på inrikesflyget eller en sistaminutenresa på väg mot något chartermål

Inlagt av Stefan (ej verifierad)

Personligen tycker jag att Åbo flygfält är det bästa i världen. Litet, inga långa tråkiga korridorer, inga köer, trevlig personal, trevligt cafe mm. Därför försöker jag alltid använda Åbo istället än t.ex. kaotiska monsterfältet i Vanda. Det är synd att se hur man har huggit skog och sprängt berg runt Åbo flygfält de senaste åren. Varför ? Det är nog här som orsaken ligger till uttorkningen av omgivande natur. Hoppas i alla fall att Pomponrahka kan bestå och att Åbo flygfält förblir litet och mysigt.

Inlagt av Anders- (ej verifierad)

Det är nog också andra orsaker till att naturområden lider. Byggande av motorvägar,industrihallar,bostadstadsområden och köpcenter har en stor andel till att dessa har försvunnit.Känns som man inte alls tar naturen i beaktande i detta vansinniga byggande.Vår natur är känslig för stora ingrepp.

Inlagt av Aladdin (ej verifierad)

Tror nog det bästa vore att stänga flygfältet och beställa brandkåren för att blötlägga det stackars uttorkade träsket! Helt fantastiskt att det kan skapas problem av ett träsk som torkat ut?? Mig veterligen finns det en massa blöta, "välmående" träsk på andra platser i Finland, eller vad..?

Flygplatsen är där den är, beklagligt med träsket som blivit "offrat" med tiden, men nu är det så.
För min del är Åbo flygplats otroligt viktig, och gör mina arbetsresor betydligt smidigare. Jag håller till fullo med Stefan om att det är bäst i världen! Ingen trängsel, smidigt, och bagaget kommer (oftast) på bandet efter bara några få minuter. Utmärkt på alla sätt och vis.

..men det skulle inte förvåna om dessa miljödiktatorer ställer till med riktiga problem för att ett heligt natura område torkat ut.
Vi skall hoppas att det inte går så, och att trafiken skulle störas, istället får vi hoppas att de får igång en stabil trafik till CPH igen.

Inlagt av Kunskap (ej verifierad)

Alla tycks ha missat poängen här. Jag är definitivt ingen miljöfanatiker utan snarare pragmatiker.
Jag vill ifrågasätta det NÖDVÄNDIGA i att resa (om man inte måste då, i jobbet t.ex) halva världen runt varenda helg eller typ årliga södernresor. Det är de facto ganska egoistiskt eftersom man enbart gör det för sitt eget höga nöjes skull. Skulle nöjestripparna minska eller indras helt skulle utsläppsmängderna avta påtagligt.

 • Asylsökande på Röda korsets flyktingförläggning i Åbo

  Ny flyktingförläggning planeras i Nystad

  Tanken förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

  Röda Korset vill grunda en ny flyktingförläggning i Nystad. Tanken är att förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

 • Slottsgatan 14 i Åbo.

  Åbo centrumkvarter får nybygge

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades.

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades. Åbo stad vill bland annat bygga ett 3-5 våningars höghus längs Slottsgatan, som en fortsättning på stadshusets gårdsbyggnad.

 • Våno färja

  Trafiken löper normalt på Vånofärjan

  Färjan kunde inte ta ombord tungtrafik på torsdag förmiddag.

  Färjan mellan Våno och Mielisholm kan igen ta ombord tungtrafik och höga fordon efter trafikbegränsningar på förmiddagen. Orsaken till begränsningarna var att en strömkabel lossnade och hängde lös vid färjfästet på Vånosidan.

Läs också

 • Kandidaterna till Finlandiapriset 2015.

  Vem vinner Finlandiapriset?

  Idag kungör Hector vem som vinner Finlandiapriset.

  Vem som vinner Finlandiapriset i romankonst kungörs idag av den enväldige domaren, musikern Hector. Vi har tagit tempen på de sex kandidaterna.

 • Postanställda marscherade ut

  Anställda i Vasa, Karleby och Jakobstad gick ut.

  Närmare 200 postanställda i Karleby, Vasa och Jakobstad har marscherat ut från sina arbetsplatser eftersom arbetsgivaren har meddelat om lockout för fredag.

  4
 • Jorvs sjukhus

  De friskaste finländarna bor på Åland

  Rökning och alkohol ökar risken för sjukdomar.

  Finländarna är friskare i de västra delarna av landet än i de östra och norra, visar ny statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

 • Fotgängare på trottoar novembermorgon

  Varannan saknar reflex

  Olyckor med dödlig utgång hade kunnat undvikas med reflex.

  Bara hälften av Finlands befolkning använder reflex. Flera olyckor skulle ha kunnat undvikas om reflex hade använts. Det visar granskningar Trafikskyddet gjort.

  3

Åboland

 • Asylsökande på Röda korsets flyktingförläggning i Åbo

  Ny flyktingförläggning planeras i Nystad

  Tanken förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

  Röda Korset vill grunda en ny flyktingförläggning i Nystad. Tanken är att förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

 • Postens logistikcentral i Lundo.

  Postanställda tillbaka på jobb i Lundo

  Arbetet kommer igång vid logistikcentralen i Lundo.

  Poststrejken är över för Egentliga Finlands del och det innebär att sorteringen av paket normaliseras igen vid logistikcentralen i Lundo.

 • Landsvägsfärja trafikerar mellan Pargas och Nagu en vacker höstmorgon

  Stödstrejker kan påverka transporter i skärgården

  Färjor och förbindelsebåtar tar inte ombord DHL:s bilar.

  Från och med måndag morgon hanterar fackförbundet för de offentligt anställda, JHL, eller Sjömansunionen inte transporter från logistikföretaget DHL. Postens transporter tar man emot på frigående fartyg men inte på vajerfärjor.

  2
 • Våno färja

  Trafiken löper normalt på Vånofärjan

  Färjan kunde inte ta ombord tungtrafik på torsdag förmiddag.

  Färjan mellan Våno och Mielisholm kan igen ta ombord tungtrafik och höga fordon efter trafikbegränsningar på förmiddagen. Orsaken till begränsningarna var att en strömkabel lossnade och hängde lös vid färjfästet på Vånosidan.

 • Slottsgatan 14 i Åbo.

  Åbo centrumkvarter får nybygge

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades.

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades. Åbo stad vill bland annat bygga ett 3-5 våningars höghus längs Slottsgatan, som en fortsättning på stadshusets gårdsbyggnad.

 • Bild över området kring Åbo slott med planerna för nya höghus i Harpunkvarteret.

  Flera byggnader får ge vika för Harpunkvarteret

  Byggnämnden i Åbo behandlar ärendet under onsdagen.

  Lagerbyggnader i Åbo hamn ska få ge väg för tolv våningshus. Det är Sjömanspensionskassan som vill riva lagerbyggnader från 1930- och 50-talen i harpunkvarteret.

  1
 • Logomo i Åbo

  30 bostadshus planeras kring Logomo

  Byggstarten sker 2016, och 2030 ska husen stå klara.

  Området kring Logomo ska bli hem för 1 200 invånare. Då hela området står klart på 2030-talet ska 30 nya bostadshus stå klara.

  1
 • Företagare: Julhandel och poststrejk rimmar illa

  Speciellt oroliga är företagarna för näthandeln.

  Företagare är oroliga för vad poststrejken ska betyda för årets julhandel. Speciellt de företagare som satsat på näthandel följer spänt med strejkens utveckling.

 • Resningen av julgranen direktsändes på Yle arenan

  Domkyrkan fick sin julgran

  Landets mest kända gran kommer i år från Reso.

  Åbo domkyrka fick sin julgran i dag, onsdag. Landets mest kända gran kommer i år från Reso.

  2
 • Josh Gratton

  Glädjebeskedet: Grattons ögonskada inte så farlig som befarad

  Josh Gratton väntas vara spelklar inom veckor, uppger SK.

  Ässätforwarden Josh Gratton kommer att återvända till ishockeyligan inom ett par veckor, uppger klubbens idrottsliga chef Mika Toivola till Satakunnan Kansa. Tidigare uppgavs Grattons syn vara hotad.

 • Tomi Kallio

  Ett mål räckte när TPS slog regerande mästarna

  TPS besegrade Kärpät med 1-0.

  Inför 5228 åskådare vann TPS onsdagkvällens toppmöte hemma i Åbohallen mot Kärpät med 1-0. Matchens enda målskytt var Harri Tikkanen som assisterades av Åbolagets poängkungar Eric Perrin och Tomi Kallio.

 • Mikko Koivu, kapten i Minnesota.

  NHL:s webbplats: Mikko Koivu favorit till Selke Trophy

  Koivu rankas högt i viktiga statistikkategorier.

  Mikko Koivu har inlett säsongen lysande i Minnesota Wild. NHL.com skriver att Koivu är favorit att vinna Selke Trophy – priset som tilldelas den bästa defensiva anfallaren i NHL.

 • Ljusa och svarta påsar på Ekorosk i jakobstad.

  Dyrare avfallsräkningar att vänta i Åboregionen?

  Det kan dröja flera år innan förbränningsverket är klart.

  Avfallspriserna kan bli dyrare i Egentliga Finland. Orsaken är att man fortfarande inte har hittat en lösning på vad man ska göra med soporna i sydvästra Finland i framtiden.

 • lodjursspår,

  Lodjurskullarna inventeras i vinter

  Inventeringarna utförs mellan december och februari.

  Lodjurskullarna i regionerna Egentliga Finland, Österbotten, Norra Tavastland, Kust-Österbotten och Nyland kommer att inventeras under den kommande vintern. Detta sker i ett samarbete mellan Finlands viltcentral, Naturresursinstitutet (Luke) och lokala jägare.

 • Patienter: Rör inte Åbolands sjukhus!

  En splittring av svenska sjukhusvården utreds.

  Sjukvårdsdistriktet utreder om Åbolands sjukhus kunde flytta ihop med de övriga sjukhusen vid ÅUCS. Patienter från skärgårdskommunerna är nöjda med den nuvarande vården.

 • Åbolands sjukhus

  Motion: Bevara Åbolands sjukhus i nuvarande form

  Åboländska ledamöter försvarar Åbolands sjukhus.

  Alla fem åboländska ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige lämnade i dag, tisdag, in en motion om att bevara Åbolands sjukhus i nuvarande form.

  5
 • Carola i Moskva 2009

  Carola Häggkvist: "Åbo är som en nära syster"

  På onsdag kväll sjunger Carola i Logomo i Åbo.

  Hon har vunnit Melodifestivalen och Eurovision Song Contest flera gånger och hon har sålt massvis med skivor. Hennes turneér fyller fortfarande arenor i flera länder. På onsdag gästar artisten Carola Häggkvist och hennes julturné Åbo.

  1
 • Bakterier kan ligga bakom din övervikt

  Forskning tyder på samband mellan tarmbakterier och fetma.

  Ny forskning visar att det finns ett samband mellan bakteriefloran i tarmen och övervikt. Frågan är om det är störningar i bakteriebalansen som orsakar fetma eller om störningen är ett resultat av övervikt.

  12
 • biblioteksbron i åbo,

  Biblioteksbron lyser orange för misshandlade kvinnor

  Bron är upplyst till midnatt.

  Under onsdagkvällen är Biblioteksbron i Åbo upplyst i orange färger. Bron lyser orange med anledning av den internationella dagen mot våld mot kvinnor. Bron är upplyst till midnatt.

 • Juhani Lindberg, Lena Långbacka och Kim Lund i "Den blomälskande, Båtsman och Wisklander"

  Den blomälskande, Båtsman och Wisklander

  Medelålders singlar i skärgården hittar varandra.

  Leif Granits nya komedipjäs "Den blomälskande, Båtsman och Wisklander" har premiär på fredag på Hotell Kalkstrand i Pargas.

 • köttdisk i Wotkins fabriksaffär

  Slakteriskandalen har inte påverkat köttförsäljningen

  Konsumenternas frågor om slakten har duggat tätt.

  Köttförsäljare som Yle Åboland har pratat med har inte märkt av någon direkt nedgång i sin försäljning sedan dokumenterat videomaterial från slakterier för några veckor sedan avslöjade vanskötsel av djuren.

  1
 • Anna Soveri forskar om hjärnan

  Kan man snabbträna sin hjärna?

  Slösa inte pengar på hjärnträning som lovar men inte håller.

  Människan älskar sin hjärna och drömmer om att effektivera den. Psykologen Anna Soveri varnar för hjärnträning som lovar mycket och håller mindre. Och som kostar pengar.

 • Konstvetaren Mia Åkerfelt

  Kan kataloghus klassas som arkitektur?

  De miljöer vi bor i intresserar sällan arkitekter. Varför?

  De hus och miljöer vi bor i säger väldigt mycket om oss själva, men akademiker vill hellre forska i pampiga hus än lådhus. Mia Åkerfelt gör tvärtom.

 • Ulrika Ström

  Det gäller att synas

  Hon ger ÅA synlighet

  Det gäller att synas för att inte drunkna i mängden. Den här uppgiften koordinerar Ulrika Ström för Åbo Akademis del.

 • Kerstin Forsbom portionerar ut mat

  Skolköksan blev cateringföretagare

  Kerstin kör hem mat på Kimitoön.

  Kerstin Forsbom i Dragsfjärd startade eget efter att Ytterkulla skola hade upphört och hon ett tag jobbat i kommunens olika kök.

 • Zeidi Salviander

  Spårvagnskonduktör i 1940-talets Åbo

  Zeidi Salviander var spårvagnskonduktör under kriget

  Zeidi Salviander kom som 18-åring till Åbo 1939. Småningom kom hon att bli spårvagnskonduktör - ett jobb som hon stortrivdes med.

 • Skärmdump från instagram.

  #firanovember med Yle Åboland!

  Varför hänga läpp när du kan #firanovember?

  Det är mörkt, regnigt och grått. Men november kan vara så mycket annat också. Dela med dig av dina ljusglimtar!

 • Myndigheterna granskar Kårkulla i Pargas

  Vittnesmål om vanvård i Pargas leder till utredning.

  Myndigheterna inleder en granskning av Kårkulla efter att Yle berättat om vanvård vid Kårkulla i Pargas. Det bekräftar Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt för Yle Åboland.

 • Eva Juslin och Minna Syrjäläinen- Lindberg

  Novias utbildare: Mer etikdiskussion kring vården

  Problemet ligger i arbetssamfundet, säger Eva Juslin.

  Utbildningsansvariga för social- och hälsoområdet vid Novias enhet i Åbo säger att vanskötsel vid vårdenheter är något som kan förebyggas genom bland annat utbildning och en fortsatt öppen diskussion kring etik på arbetsplatsen.

  5
 • Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland

  TS: Fler missförhållanden vid Kårkulla i Pargas

  Före detta anställd berättar om fler oegentligheter.

  En före detta anställd vid Kårkulla berättar i dagens Turun Sanomat om fler missförhållanden vid Kårkulla i Pargas. Vårdaren berättar bland annat att personer med funktionsnedsättningar fått stå ut med fult språkbruk och att deras behov negligerats.

  1
 • Sofia Ulfstedt är ny chef på Kårkulla.

  Sofia Ulfstedt: Obegripligt att vårdarna inte kommit fram

  "Det ligger i allas intresse att reda ut fallet."

  Kårkulla samkommuns direktör Sofia Ulfstedt vill absolut reda ut beskyllningarna om vanvård och psykisk misshandel vid Kårkulla i Pargas. Hon säger att det ligger i allas intresse att reda ut fallet.

  13
 • Åldring i rullstol

  Anhörig: Vanvård vid Kårkulla får inte tystas ner

  Anklagelser mot Kårkulla oroar anhöriga i Pargas.

  Kårkullas verksamhet är livsviktig för att anhöriga till personer med funktionsnedsättningar ska få vardagen att fungera. Anklagelser om vanvård skrämmer anhöriga Yle Åboland talat med.

  3
 • Lisbeth Hemgård är verksamhetsledare för FDUV.

  Kårkullaproblem överraskar FDUV

  FDUV trodde att Kårkulla sett över sina rutiner.

  Verksamhetsledaren Lisbeth Hemgård vid Förbundet de utvecklingsstördas väl reagerar med oro och överraskning på Yles uppgifter om att det förekommit vanvård och psykisk misshandel på Kårkulla i Pargas. Hemgård har inte tidigare hört klagomål om vanvård i Pargas.

 • Tipsa Yle Åboland!

  Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

 • Missade du ett radioinslag?

  Visste du att Radio Vega Åbolands intervjuer och nyhetssändningar finns samlade på ett och samma ställe på Arenan? Här kan du klicka dig vidare till sidan och lyssna på nya och äldre inslag!

 • Kontakta oss

  Ta kontakt på adressen radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 2717855. Du hittar oss också på: Facebook.
  Yle Åboland på Instagram!

Nyligen publicerat

 • Asylsökande på Röda korsets flyktingförläggning i Åbo

  Ny flyktingförläggning planeras i Nystad

  Tanken förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

  Röda Korset vill grunda en ny flyktingförläggning i Nystad. Tanken är att förläggningen ska ha plats för 200 asylsökande.

 • Slottsgatan 14 i Åbo.

  Åbo centrumkvarter får nybygge

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades.

  Alla besvär över Fortunakvarterets nybygge förkastades. Åbo stad vill bland annat bygga ett 3-5 våningars höghus längs Slottsgatan, som en fortsättning på stadshusets gårdsbyggnad.

 • Våno färja

  Trafiken löper normalt på Vånofärjan

  Färjan kunde inte ta ombord tungtrafik på torsdag förmiddag.

  Färjan mellan Våno och Mielisholm kan igen ta ombord tungtrafik och höga fordon efter trafikbegränsningar på förmiddagen. Orsaken till begränsningarna var att en strömkabel lossnade och hängde lös vid färjfästet på Vånosidan.