Hoppa till huvudinnehåll

Brist på kunnig personal oroar företag

Bild: Yle arbete,arbetskraft,gatuarbete

De västnyländska företagen är oroade över hur de ska få tag i kunnig arbetskraft i framtiden. En utredning som Västra Nylands handelskammare har gjort visar att 79 procent av företagen i regionen tror att rekryteringen inom den egna branschen kommer att försvåras fram till år 2016.

Men personer över 50 år och invandrare kan råda bot på arbetskraftsbristen. 88 procent av företagen säger sig vara villiga att anställa över 50-åringar och 80 procent säger sig vara villiga att anställa invandrare.

Kommentarer

Inlagt av

För det första: Så fort du säger hur gammal du är, över 50 och särskilt, om du är kvinna, har du ingen chans att bli anställd. Endast inom sjukvård, som vikarier, vilket är fel, eftersom vi inte har utbildning för det, eller som städerskor. Det är fakta. Fastän du skulle ha 30 års erfarenhet inom fabrik, kontor, tekniskt eller annat som karlar jobbar med. Så därför undrar jag vad f...n arbetsgivarna pratar om! Kvinnor och många karlar över 50 duger inte mer, det är fakta. Det enda vi duger till är via hyresfirmorna till en par månadsjobb på trädgård, byta blöjor ( och då menar jag inte att nedvärdera jobbet som närvårdarna gör!!)eller något annat du inte har utbildning för!!! Så fundera ni arbetsgivare lite, vill ni ha äldre som kanske har något att lära ungdomarna också, för dom är faktiskt inte färdiga då dom kommer från skolan!! Och en par andra grejor då jag kommit i farten..... Vissa gamla med säker anställning, har ingen rätt att panta på information om arbetet, informationen ägs faktiskt av firman och arbetstagaren har en skyldighet att föra den vidare!!!! Endel på väg på pension vill inte göra det, antagligen för att verka oersättliga!!! En annan grej är knark... Ganska underligt att vissa firmor fortfarande inte har knarktester på nya och gamla anställda med jämna mellanrum.... dom är ganska farliga på både kvinnliga och manliga arbetsplatser!!

Inlagt av

Varför finns det så många t.e.x från Estland här på jobb???Kanske en sak att tänka på.Vet inte hör det till den här nyheten,brist på kunnig personal,men i alla fall..

Inlagt av

Håller med. Det här med arbetskraftsbrist har man hört förr till lust och leda! Kvalificerat skitsnack säger jag!
Spelar ingen roll om du är kvinna eller man, är du 50+ är det hopplöst på arbetsmarknaden. Redan 40-åringar anses vara för gamla av många arbetsgivare.

Inlagt av

Förstår inte återkommande nyheter om brist på arbetskraft , då det går 200000 arbetslösa hemma . Men det är ju billigare med utländsk arbetskraft för 3-4 e/h .

Läs också

 • Hon studerade Svenskfinlands dejtingliv

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt 1910.

  Att annonsera efter en rik partner var inte ovanligt år 1910. I takt med samhällsutvecklingen förändrades också kontaktannonserna och åttio år senare var gemensamma intressen viktigare än pengar.

 • Kim Jong-Uns moster bor utanför New York

  I Washington Post berättar Kim Jong Uns moster om sitt liv.

  En moster till Nordkoreas diktator Kim Jong Un flydde med sin familj från Nordkorea till USA för 18 år sedan. Hon och hennes man berättar nu om sitt liv i en exklusiv intervju med The Washington Post.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

Nyligen publicerat - Västnyland