Hoppa till huvudinnehåll

Brist på kunnig personal oroar företag

Bild: Yle

De västnyländska företagen är oroade över hur de ska få tag i kunnig arbetskraft i framtiden. En utredning som Västra Nylands handelskammare har gjort visar att 79 procent av företagen i regionen tror att rekryteringen inom den egna branschen kommer att försvåras fram till år 2016.

Men personer över 50 år och invandrare kan råda bot på arbetskraftsbristen. 88 procent av företagen säger sig vara villiga att anställa över 50-åringar och 80 procent säger sig vara villiga att anställa invandrare.

Kommentarer

Inlagt av Över 50 år (ej verifierad)

För det första: Så fort du säger hur gammal du är, över 50 och särskilt, om du är kvinna, har du ingen chans att bli anställd. Endast inom sjukvård, som vikarier, vilket är fel, eftersom vi inte har utbildning för det, eller som städerskor. Det är fakta. Fastän du skulle ha 30 års erfarenhet inom fabrik, kontor, tekniskt eller annat som karlar jobbar med. Så därför undrar jag vad f...n arbetsgivarna pratar om! Kvinnor och många karlar över 50 duger inte mer, det är fakta. Det enda vi duger till är via hyresfirmorna till en par månadsjobb på trädgård, byta blöjor ( och då menar jag inte att nedvärdera jobbet som närvårdarna gör!!)eller något annat du inte har utbildning för!!! Så fundera ni arbetsgivare lite, vill ni ha äldre som kanske har något att lära ungdomarna också, för dom är faktiskt inte färdiga då dom kommer från skolan!! Och en par andra grejor då jag kommit i farten..... Vissa gamla med säker anställning, har ingen rätt att panta på information om arbetet, informationen ägs faktiskt av firman och arbetstagaren har en skyldighet att föra den vidare!!!! Endel på väg på pension vill inte göra det, antagligen för att verka oersättliga!!! En annan grej är knark... Ganska underligt att vissa firmor fortfarande inte har knarktester på nya och gamla anställda med jämna mellanrum.... dom är ganska farliga på både kvinnliga och manliga arbetsplatser!!

Inlagt av pille (ej verifierad)

Varför finns det så många t.e.x från Estland här på jobb???Kanske en sak att tänka på.Vet inte hör det till den här nyheten,brist på kunnig personal,men i alla fall..

Inlagt av Albert Henriksson (ej verifierad)

Håller med. Det här med arbetskraftsbrist har man hört förr till lust och leda! Kvalificerat skitsnack säger jag!
Spelar ingen roll om du är kvinna eller man, är du 50+ är det hopplöst på arbetsmarknaden. Redan 40-åringar anses vara för gamla av många arbetsgivare.

Inlagt av I Wonder (ej verifierad)

Förstår inte återkommande nyheter om brist på arbetskraft , då det går 200000 arbetslösa hemma . Men det är ju billigare med utländsk arbetskraft för 3-4 e/h .

 • Några vindkraftsmöllor i rader vid tunnelbygget under Fehmarns belt

  Kristinestad vill förkasta vindkraftsbesvär

  Fyra besvär behandlas vid Vasa förvaltningsdomstol.

  Fyra besvär över Lappfjärds vindkraftspark i Kristinestad behandlas vid Vasa förvaltningsdomstol. Stadsstyrelsen skriver i ett bemötande att alla besvär bör förkastas.

 • UMK 2016 fortsätter

  Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag.

  Den andra deltävlingen i UMK drar igång på lördag. Imorgon kommer sex nya artister att tävla i en fantastisk direktsändning. Du som tittare får rösta på vem som kommer att gå vidare till finalen. Missa inte festen!

 • fyra vindarnas hus i hangö

  Stora och Lilla Tallholmen i Hangö kan nu utvecklas

  Planerna godkända efter många år.

  Planerna för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö är nu godkända. Det innebär att marskalk Carl-Gustaf Mannerheims gamla café och sommarvistelse kan utvecklas i framtiden.

Läs också

Nyligen publicerat

 • fyra vindarnas hus i hangö

  Stora och Lilla Tallholmen i Hangö kan nu utvecklas

  Planerna godkända efter många år.

  Planerna för Stora och Lilla Tallholmen i Hangö är nu godkända. Det innebär att marskalk Carl-Gustaf Mannerheims gamla café och sommarvistelse kan utvecklas i framtiden.

 • Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm i Fredagssnack 12.2.2016

  Fredagssnackarna: Reagera i tid mot indragningarna

  "Gör något för tingsrätten i Ekenäs", säger de.

  De västnyländska påverkarna borde ha reagerat i tid till exempel då tågturer varit indragningshotade, säger fredagssnackarna Lea Adolfsson och Kenneth Lindholm. Nu ska tingsrätten slås samman med Esbo och politikerna och tjänstemännen borde reagera.

 • Två IC-tåg på Karis järnvägsstation.

  Lojo: Snabb tågbana bör beaktas i landskapsplanen

  Staden uppmanar Nylands förbund ta tag i saken.

  Nylands förbund håller som bäst på att färdigställa den fjärde etapplandskapsplanen för Nyland. Kommunerna får komma med åsikter om planen och Lojo vill att en snabb tågförbindelse mellan Esbo och Åbo via Lojo ska beaktas i takt med att planeringen av den nya banan framskrider.

 • jägarschnitzel i aluminiumform

  Ingå erbjuder hemkörd mat igen

  Många äldre vill ha sallad, mjölk och bröd.

  Ingå överväger att åter börja köra hem matportioner till äldre och sjuka. Grundtrygghetschefen föreslår att kunderna får välja om de vill ha måltidsautomat eller hemkörd mat.

  3