Svensk expert: Inget tempo i Finlands matcher

Den svenska ishockeyexperten Tomas Johansson ser vissa brister i det finländska spelet i VM-turneringen. Han har i de två första matcherna saknat det rätlinjiga spel som ofta karakteriserat det finländska ishockeylandslaget.

- Det blir inget tempo i Finlands matcher. Spelet i powerplay kan också bli mycket bättre, men defensivt ser det väldigt ljust ut. Finland har de senaste VM-turneringarna satsat på defensiven, men jag skulle gärna se mer av den gamla finländska ishockeyn där man ställer om snabbt. Nu tar allt väldigt lång tid och man möter alltid fem man i mittzon, säger Tomas Johansson som tagit två VM-brons med Tre Kronor.

I förhandssnacket inför VM-turneringen har Sverige, Kanada och Ryssland målats upp som de största mästarkandidaterna. Tomas Johansson tycker att Finland bör nämnas i den diskussionen.
- Jag tycker det finns väldigt mycket som talar för Finland. Det som dock talar emot Finland är att värdnationen inte lyckats vinna VM på många år.

Den finländska landslagsledningen har inte ännu meddelat om det det är Kari Lehtonen eller Petri Vehanen som kommer att axla ansvar som förste målvakt. Tidigare år har detta förfarande ibland skapat turbulens inom truppen.
- Statistiken talar för att man måste utse en första målvakt ifall man skall gå långt i en storturnering.Nu blir det ännu svårare att välja då båda har hållit nollan. Man måste bestämma sig förr eller senare. Vehanen känns väldigt aktuell med tanke på att han är världsmästarmålvakt, säger Tomas Johansson som spelade hösten 2000 i Helsingfors och Jokerit.

Kommentarer

Inlagt av tommi (ej verifierad)

...inget tempo...man möter alltid fem man i mittzon... Säger en svensk hockeyexpert.

Som svensk kan han tyvärr inte titta på Total scouting-rapportering av Urheilulehti (finns på finska på deras hemsida). Vi har sett bara två matcher. Mot hurudana lag? Just det, sådana som spelar ultra-defensivt och försöker ta emot skickligare spelarna i numerärt överläge. Snabba anfall i sådana situationer leder ingen vart. Eller bara till farliga motattacker.

Lagbygge är ännu under konstruktion men vissa element är redan på plats. Tredje perioden mot Slovakien var helt kontrollerad: målchanser 7-0 för FIN enligt UL. Om man håller is i hjälmen kommer mål och tempo fram när det verkligen behövs. Just nu ser jag just sådant förnuftigt spel från lejonen som bara svenskar själva kan när de är som bäst.