Hoppa till huvudinnehåll

Svensk expert: Inget tempo i Finlands matcher

Den svenska ishockeyexperten Tomas Johansson ser vissa brister i det finländska spelet i VM-turneringen. Han har i de två första matcherna saknat det rätlinjiga spel som ofta karakteriserat det finländska ishockeylandslaget.

- Det blir inget tempo i Finlands matcher. Spelet i powerplay kan också bli mycket bättre, men defensivt ser det väldigt ljust ut. Finland har de senaste VM-turneringarna satsat på defensiven, men jag skulle gärna se mer av den gamla finländska ishockeyn där man ställer om snabbt. Nu tar allt väldigt lång tid och man möter alltid fem man i mittzon, säger Tomas Johansson som tagit två VM-brons med Tre Kronor.

I förhandssnacket inför VM-turneringen har Sverige, Kanada och Ryssland målats upp som de största mästarkandidaterna. Tomas Johansson tycker att Finland bör nämnas i den diskussionen.
- Jag tycker det finns väldigt mycket som talar för Finland. Det som dock talar emot Finland är att värdnationen inte lyckats vinna VM på många år.

Den finländska landslagsledningen har inte ännu meddelat om det det är Kari Lehtonen eller Petri Vehanen som kommer att axla ansvar som förste målvakt. Tidigare år har detta förfarande ibland skapat turbulens inom truppen.
- Statistiken talar för att man måste utse en första målvakt ifall man skall gå långt i en storturnering.Nu blir det ännu svårare att välja då båda har hållit nollan. Man måste bestämma sig förr eller senare. Vehanen känns väldigt aktuell med tanke på att han är världsmästarmålvakt, säger Tomas Johansson som spelade hösten 2000 i Helsingfors och Jokerit.

Kommentarer

Inlagt av tommi (ej verifierad)

...inget tempo...man möter alltid fem man i mittzon... Säger en svensk hockeyexpert.

Som svensk kan han tyvärr inte titta på Total scouting-rapportering av Urheilulehti (finns på finska på deras hemsida). Vi har sett bara två matcher. Mot hurudana lag? Just det, sådana som spelar ultra-defensivt och försöker ta emot skickligare spelarna i numerärt överläge. Snabba anfall i sådana situationer leder ingen vart. Eller bara till farliga motattacker.

Lagbygge är ännu under konstruktion men vissa element är redan på plats. Tredje perioden mot Slovakien var helt kontrollerad: målchanser 7-0 för FIN enligt UL. Om man håller is i hjälmen kommer mål och tempo fram när det verkligen behövs. Just nu ser jag just sådant förnuftigt spel från lejonen som bara svenskar själva kan när de är som bäst.

Läs också

Sport

 • Robert Helenius

  Karl Helenius: Hårda bomber då Robert möter Rill

  Robert Helenius möter Franz Rill den 19 december.

  På grund av en skada i handen möter boxaren Robert Helenius inte Erkan Teper i matchen om EM-titeln den 19 december. Helenius far och tränare, Karl Helenius, tycker att bytet är frustrerande.

 • Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola.

  Kummolas förslag: Nordisk ishockeyliga

  Det säger Kummola åt Yle Puhe.

  I en längre intervju med Yle Puhe tycker den avgående ordföranden för ishockeyförbundet, Kalervo Kummola, till om mycket inom finländsk ishockey. Bland annat om den nuvarande serieformen.

 • Romderby, Romas klack.

  Romas supportrar fick nog – tog med morötter till träningen

  Stort missnöje bland klubbens supportrar.

  Först förnedring mot Barcelona och sen förlust mot Atalanta i ligan. Det var droppen för den italienska fotbollsklubben Romas supportrar som tog med sig cirka 50 kilogram morötter till träningsanläggningen Trigoria.

 • publik i chl 2014

  CHL-kvartsfinalerna är igång – vem bryr sig?

  Fyra finländska lag ännu med i CHL.

  Publikmängderna i CHL har varit en besvikelse i år igen men intresset väntas stiga då slutspelelet kör igång om allvar. I kvartsfinalerna spelar fyra lag från Finland, intressant? – rösta!

 • Jari Kurri.

  Kurri ska välja in de bästa

  Jari Kurri är medlem i Hall of Fames valkommitté.

  Jari Kurri har blivit invald till Hockey Hall of Fames valkommitté. Där är han en av 18 som väljer in de största ishockeyprofilerna i Hall of Fame.

 • Isländska handbollsligan 2015, Valur

  “Þetta reddast” – det är attityden som avgör

  Islands framgång i handboll har flera ingredienser

  Silvermedaljen för det isländska handbollslandslaget i OS i Peking 2008 kom som en överraskning för många. En bragd i en lagsport som numera utövas av över 30 miljoner människor var inte någonting som skedde av misstag.

 • Sepp Blatter i december 2010, då beslutet fattades.

  Fifa-härvan: 16 av 24 VM-elektorer redan avsatta

  Kontroversiella beslut ledde till undersökning.

  Av de organisationskommittémedlemmar som var med och bevilja Ryssland och Qatar fotbolls-VM 2018 respektive 2022 har redan över hälften fått gå eller blivit häktade på grund av att ha tagit emot mutor.

 • FSI bjuder på motionsfylld julkalender

  Nu finns det också en variant för vuxna.

  Finlands Svenska Idrott r.f. laddar traditionsenligt upp inför jul med två rörelsejulkalendrar. Nytt för i år är en julkalender för vuxna, berättar Mia Lönnroth från FSI.

 • David Andberg, Ombudsman FSS

  Förbundspennan: Ensam är inte stark

  Hur får man slut på fusket?

  I en tid då det i media rapporteras lika ofta om doping- och korruptionsskandaler inom idrottsvärlden som att ATK är villiga att stödstrejka eller att finska staten måste ta mera lån känns denna kolumn aktuell.

 • Simon Skrabb med U21-landslaget mot Färöarna 2015.

  Skrabb: Jag vill bli en tongivande spelare

  På längre sikt vill mittfältaren ut i Europa.

  Fotbollslöftet Simon Skrabb, 20, flyttar från Åtvidabergs FF till Gefle IF inför kommande säsong. Den Jakobstadsbördige mittfältaren strävar efter att snabbt hitta sin roll i nya klubben.

 • Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman.

  Ny generation träder fram i Blue Fox

  Innebandylaget från Nykarleby ömsar skinn.

  Didrik Lillas och Alexander Nyman är två spelare som fått sitt slutliga genombrott i Nykarleby-laget Blue Fox i höst. Den yngre generationens frammarsch skvallrar om en lysande framtid för blårävarna.

 • Hamsa Mohammed, Safa Ali och Hussein Gali

  Nu kan det bli lättare för flyktingar att få spelrätt i Finland

  Bollförbundet öppnar upp för att lätta på reglerna.

  Bollförbundet kan komma att lätta på reglerna så att flyktingar snabbare ska få spelrätt i Finland. Vi hoppas på ett positivt besked, säger Tomislav Krstevski som är tränare för futsallaget Ruutupaidat.

  1
 • HIFK:s målvakt Ville Husso.

  Publiken har talat: Tolv lag i hockeyligan

  Yle Sportens fråga visar att publiken vill ha färre ligalag.

  Nästan hälften, eller 45 procent av dem som svarat på Yle Sportens webbfråga tycker att hockeyligan håller på att bli för stor. Tolv lag räcker.

Nyligen publicerat