Hoppa till huvudinnehåll

Arkeologerna kavlade upp ärmarna

Bild: YLE/Carmela Johansson arkeloger,aura å,utgrävningar


De arkeologiska utgrävningarna vid Aura å inleddes i dag. Forskare Aki Pihlman vid Åbo museicentral berättar att årets utgrävningar omfattar ett stort område.

- Vi kommer att reparera den nuvarande kajen mellan Nunnegatan och Aurabron. Det är ett område på drygt 160 meter och före det gör vi de här arkeologiska utgrävningarna.

I dag är grävmaskinerna i gång för att gräva markytan, därefter fortsätter arbetet med spadar och mindre verktyg. Utgrävningarna vid åstranden inleddes 2006. Under årens lopp har man hittat kajer och stödkonstruktioner från olika tidsepoker, berättar landskapsarkeolog Kajsa Lehtonen vid Åbo museicentral.

- Vi förväntar oss att vi ska få mera information om förskjutningen av strandlinjen. Vi tror att stranden har varit närmare den nutida Östra Strandgatan, säger hon.

Utgrävningarna pågår fram till november, då de sista utgrävningarna vid Aura å ska vara avslutade.

Projektet finansieras av Åbo fastighetsaffärsverk, Åbo museicentral och Åboregionens kommunalteknik. Den nuvarande kajens östra sida har sitt ursprung från 1800-talets slut.

Utgrävningsplatsen är densamma som platsen för den planerade biblioteksbron, men arbetet påverkas inte av beslutet. Förvaltningsdomstolen fattar beslut om biblioteksbron nu på fredag.

Av Carmela Johansson

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Svårt att stoppa försämring av helikopterservice

  Förlängd utryckningstid om flygledningen lämnar Åbo.

  Det kan bli svårt att stoppa Gränsbevakningens planer på att försämra räddningshelikoptrarnas möjligheter att rycka ut till skärgården. Det tror riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP), medlem i skärgårdsdelegationen som bevakar skärgårdens intressen.

 • Job Dragtsma har avgått

  Fem förluster på sex matcher blev droppen.

  Fotbollsligalaget FC Inters långvarige tränare Job Dragtsma har lämnat sin post. Holländarens ersättare är inte ännu klar.

 • Flera grova åtal mot bussföretagare i Åbo

  Misstänks under flera år ha undvikit att betala skatter.

  Mennen åtalas för flera fall av grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren yrkar på att mannen döms för brotten och att han dessutom får näringsförbud.