Hoppa till huvudinnehåll

Dalsbruksborna vill ha kvar kommunens administration

Bild: YLE/Monica Forssell

I Dalsbruk väcker planerna på att flytta Kimitoöns administration från Dalsbruk till Kimito, bestörtning.

- Varför ska allting flyttas till Kimito? Ska ingenting bli kvar i Dalsbruk ? Och varför överger man något man nyligen reparerat för dyra pengar? Det här är några av de frågor som Dalsbrukborna nu ställer sig.

Förslaget är att Kimitoöns förvaltning och en del av utvecklingsavdelning flyttar från Dalsbruk till Kimito. En del av de tjänstemän som i dag jobbar i ämbetshuset i Dalsbruk föreslås också flytta till det så kallade DIT-centret i Dalsbruk.
Avsikten är att tömma ämbetshuset i Dalsbruk och sälja hus och tomt till någon kommersiell aktör. Byggnadstillsynen och socialenheten skulle enligt förslaget stanna i Dalsbruk, medan de övriga tjänsterna planeras flytta till Kimito.

Kommunstyrelsen gav i går grönt ljus åt planerna, men efter omröstning. Rösterna föll 5-2. De som röstade mot förslaget var Börje Salonen (SDP) och Kurt Tuominen (Vf). Två styrelsemedlemmar (Eva-Stina Hellbom och Kenneth Lindroos) röstade blankt.
Kommunstyrelseordförande Mårten Nurmio säger att det finns behov av att effektivera verksamheten och att en smidigare organisation är en förutsättning för att Kimitoön ska fortsätta som egen kommun.

Ärendet ska ännu behandlas i kommunfullmäktige, som tar det slutliga beslutet.

Kommentarer

Inlagt av Stina Heino (ej verifierad)

Man kan väl tömma Kommunalcentrum i Kimito i stället och flytta allting till Dalsbruk? I stället för att hyra in sig i Kimito. Inför sammanslagningen 2009 lovades dyrt och heligt att inget skulle försämras. Jag blev åtskrattad när jag uttryckte mina farhågor. Nu har det gått bara tre år och vad har hänt? Det är beklämmande att inte ens politikerna från Dragsfjärdsdelen står på sej. Heder åt Tuominen och Salonen i varje fall. Jag är mycket besviken!

Inlagt av henrik salomonsson (ej verifierad)

dom säljer nog ämbetshuset vad än vi tycker allt till kimito bara underligt bara att satsa dyra pengar på reparation och sedan sälja eller vad dom har för planer ,inte tänker man på komuns bästa då sköts allt så då är det nog att beklaga

Inlagt av Jenny B (ej verifierad)

Bryr mej personligen blanka F** i var de s.k. beslutsfattarna på Kimitoön sitter och gör sina beslut, men besluten de däremot gör håller ju på att driva alla till vansinne! Varför alls lägga pengar på att renovevera kan man ju fråga sej, där sku ju det ha funnits en massa pengar att renovera dagiset i Kimito med istället för att där skall byggas massiva Barnbyar osv.! Alla dessa beslutsfattare borde få sparken och nya personer (gärna några med lite sunt bondförnuft) anställas till dessa tjänster!

Inlagt av Thomas Sjöstrand (ej verifierad)

Varför är det så viktigt för kommuninvånarna var ledningen är stationerade? Själv besöker jag tjänstemän i kommunen ca. en gång på fem år om ens det. Så för mig är det inte viktigt.
Det som förundrar mig varför så många är emot de nya planerna för Dalsbruk? Tycker själv att det skulle vara trevligt med en stilig strandpromenad med restauranger och butiker, istället för ämbetshuset. Det skulle ge ett lyft för hela bygden.

Inlagt av Anders Ginlund (ej verifierad)

Eller varför inte Västanfjärd, mitt emellan de två större.
Här finns nog plats för olika kommunala servicar. Här finns inte nämvärd övehopning av diverse tjänster, vad de än vara må!Här glöms vi nog bort!

Inlagt av Ida (ej verifierad)

Det som förargar är nog inte att Dalsbruk förlorar just förvaltningen, utan att allt flyttas till Kimito. Känslan av att Dalsbruk förtvinar bort och bara blir en turistort medan fast-bosatta hänvisas till Kimito i alla ärenden; för det är ju bara 20 km... Man lindar in alla beslut i fina ord och löften om att Dalsbruk nog inte blir utan, men faktum är att detta inte stämmer. När samgångavtalet skrevs ryktades det om att förvaltningen/tjänstemän sade att "här i Dalsbruk blir vi inte länge". Och nu har vi kommit dit. Jag har i alla fall helt tappat förtroendet och litar inte alls på det som sägs av kommunens tjänstemän och förtroendevalda.

Inlagt av Maria Manelius (ej verifierad)

Egentligen tror jag att ingen är förvånad...vi börjar bli vana här på öns södra ända att allt tas härifrån och flyttar 25 km norrut. Det värsta med detta är att allt som sagts och lovats i samgången inte tycks ha nån betydelse mera. Man fattar nog nu att allt egentligen var planerat redan då av de höga herrarna på pyramidens topp. Men ganska idiotiskt att använda pengar för att renovera och bygga om ämbetshuset då man säkert visste att det bara var för några år...bara för att lura folk att tro på löftena om att Dalsbruk skulle få behålla förvaltningen. De pengarna kunde verkligen istället ha använts tex till att ge Västanfjärdsborna den gymnastikhall de lovats men nu blivit utan. Hoppas att folk ser till att INTE rösta in svikarna och ¤%#-slickarna i nästa val. Kommer iaf jag garanterat INTE att göra! Fattar inte folk som bara tänker på sej själva och inte på att alla ska ha det någorlunda bra och fördela kakan jämnt.

Inlagt av Amos (ej verifierad)

Om all slags kommunalservice som har med kundkontakter att göra kommer att finnas kvar i Dalsbruk för Dalsbruksarna efter förändringarna, så var är problemet?
Varför sku man inte istället till fullo utnyttja dom trumfkorten och styrkorna som orten Dalsbruk faktiskt har.
Sätt grävmaskinsskopan på fulfula ämbetshuset och fixa till någnting som för med sig liv och leverne på riktigt istället. Människor kommer inte till Dalsbruk pga. kommunaltjänstemän och beslutfattare som finns där. Dom kommer till en vacker ort vid havet.

Framtiden finns inte inom den offentliga förvaltningen, nånstans.

Inlagt av Kimitoöbo (ej verifierad)

Varför vara emot någonting Nytt till denna ort?! Ett kommunalt ämbetshus hämtar inget lyft för orten, utan det behövs nog annat till det. Och nu när hela ön är villig att göra något för orten och stället, så borde vi vara positiva och ta emot.
Att bara fundera på de negativa sakerna alla gånger, gynnar ingen. Tror nog att de kommunal anställda jobbar för hela ön, men vi måste komma ihåg, man kan inte göra allt på en gång. De ser mer framåt än vi kan ana och förstå.

Man kan alltid göra en fin ort ännu bättre!

Inlagt av -dalsbruksbo- (ej verifierad)

borde man inte ha lite klara riktlinjer först innan man river ner något befintligt? Vet man redan något bakom kulisserna elr river man bara för att flytta allt till Kimito? Igen en gång! Om ingen vågar bygga nånting så är risken stor att det börjar stå ännu fler bilar där, och gratis dessutom.

Inlagt av Nån sorts bruksare o (ej verifierad)

Ämbetshuset borde ju skyddas! Har man tänkt på att det kan vara en av de sista stilrena förvaltningsbygnader från 1960-70? Det kommer aldrig mera att byggas offentliga hus med liknande stil. Vet nån vem är det som var arkitekt? Eller beställde Röda-Rudolf ritningarna direkt från östra valdistriktet?

Tänk att i Sabbels gick det inte att riva ner en precis rivningsfärdig byggnad, så kasernen står fortfarande kvar och ruttnar bredvid brandstationen...

Inlagt av Ingmar Forne (ej verifierad)

För att nu få en ordentlig början. Det var nu inte alls säkert att Dragsfjärd skulle gå med i en samgång på Kimitoön överhuvudtaget då det begav sig. 2008.

Vi i Kimito hörde oss för hos regeringen. Vad händer om inte alla kommuner på Kimitoön går ihop?? Svaret var mycket klart och tydligt. I så fall så förutsätts att ni får ihop en kommun med minst 20000 invånare.

Jaha! Och var hade vi hittat dom då?? Salo var inte intresserade. Sagu var ännu mindre intresserade. Pargas ville ha oss, men dit ville inte vi. Bättre då att med alla medel få ihop en enda kommun på Kimitoön. Och även om Dragsfjärd hade lämnat sig utanför, så hade det nog inte blivit för evigt det heller.

Vissa politiker i Dalsbruk var t.ex. helt övertygade om, att om det blir en kommun Åboland, så placeras öns servicekontor i Dalsbruk, och Kimito får ingenting. Min åsikt var att det placeras i så fall i Kimito, därför att vägen till Pargas då är så mycket kortare. Men nu blev det att få ihop Kimitoön, för att slippa att gå med i kommun Åboland, i praktiken redan då kommun Pargas. Och politikerna i Dragsfjärd ville ha en del av kommunens förvaltning som betalning för att gå med i en samgång. Alltså måste ämbetshuset i Dalsbruk nödtorftigt rustas upp, ty där hade man inte skött om huset. Det har sedermera visat sig att det var bara en av många saker man inte har skött om i Dalsbruk. Saker som numera börjar kosta stora summor pengar.

Att renovera ämbetshuset i Dalsbruk var i praktiken bortkastade pengar, men det var en politisk nödvändighet för att få Dragsfjärd med i en kommunsamgång på Kimitoön, och sålunda undgå att tvingas ihop med Pargas. Vi i Kimito gjorde vackert det som man påyrkade i Dalsbruk.

När kommunfullmäktige sedan tog beslut om att kommunen skall gå med i utvecklingsbolaget Faxell 2.0, så tänkte jag att nu skall väl ändå någon av Dalsbrukspolitikerna protestera, ty det här betyder ju att bolaget på sikt måste få tillgång till ämbetshusets tomt, för att alls kunna fullgöra sin uppgift - att utveckla Dalsbruk. Det betyder ju också att ämbetshuset måste tömmas och verksamheten därsammastädes flyttas någon annanstans. Ingen protesterade emellertid, och jag tänkte att inte ids jag göra dem kloka jag heller. Det kommer nog att gå upp för dem med tiden, vad det där beslutet innebär på sikt. Den dagen har nu kommit.

Den andra aspekten av saken är att statliga förvaltningar numera har en kraftig tendens att flytta in sin verksamhet i kommunala utrymmen. Finlands kommunförbunds styrelse har också ställt sig positiv till detta. Läget i Kimitoöns kommun är detsamma som i många andra kommuner här i landet. Vi har t.ex. arbetskraftsbyrån, som man redan har hotat att dra in. Skattebyrån är en annan sådan statlig service. Och Folkpensionsanstalten en tredje. Man skall nu inte i Dalsbruk drömma om att någon av dessa verksamheter flyttar till Dalsbruk. Vackert om vi får hålla dem på ön överhuvudtaget. Och för att lyckas med det bör kommunen hyra utrymmen i Kimito, åt sin egen verksamhet och så att man får utrymmen också för dessa statliga förvaltningar. Samtidigt så uppnår man en viss effektivering av kommunens förvaltning.

Nu gör vi alltså många saker på en gång.
- Vi skapar framför allt förutsättningar för att utveckla Dalsbruk.
- Vi försöker trygga tillgången av statlig service på ön, så att man inte behöver resa all världens väg till den.
- Vi effektiverar i viss mån den kommunala förvaltningen (bara lite).
- Vi minskar förvaltningens fastighetskostnader i och med att vi får mindre golvyta inom förvaltningen.

Inlagt av -dalsbruksbo- (ej verifierad)

Vet någon vad händer med apoteket o alko under tiden det byggs något nytt? Om det byggs! Försvinner de med?? Befarar att här blir en stor gratis parkering...

Inlagt av En som tappat a... (ej verifierad)

Nu då ni kommit på att allt ska till Kimito,börja då bygga på ett nytt reningsverk där,det har vi ingenting emot i Dalsbruk.

Inlagt av Tätsä (ej verifierad)

Intressant.
Ja då det skulle renoveras i Ämbetshuset var det bråttom. Pengar fanns och det byttes det ena och det andra. De som bodde där hamnade ut med ilfart. Och nu ska det rivas. Undrar om inte det utrymme som togs till i bruk vid renoveringen skulle ha funnits i någon skrubb i Kimito då..
Ja man fattar int. De e ju inte enbart frågan om att meikäläinen skulle behöva besöka tjänstemännen så himla ofta, det e många som får längre arbtesväg oxå..fast kanske det inte snart behövs någo bruksare i beslutsfattarna mer.
Fast int säger ja de, nog beövs det lite lyft o int e Ämbetshuset alltför vakert, men nog undrar man.

Inlagt av HD (ej verifierad)

För Dalsbruks del vore det en fördel om Ämbetshuset och kringliggande områden utvecklas till nåt verkligen dynamiskt (annat än en S- eller K butik). Tänk att få ett närings- och kulturområde med aktivitet året runt på en av de finaste tomterna på ön! Ett ställe med arbetsplatser och utbud på dagtid och kvällstid. Administrationen stänger ju stort sett kl 15 och hela sommaren ändå.
Vem bryr sig då var byråkraterna huserar, de kunde ju lämpligen placeras i Björkboda eller liknande, det är ändå bara en tidsfråga förrän de är i Pargas.
Heja Bryke - det är där möjligheterna finns! Kultur, arbete, skola, fritid och boende intresserar folk - inte var papprena skyfflas i kontorstid.

 • Slagsmål och rattfyllon i Åbo

  Även i Raumo och Salo har rattfulla åkt fast.

  Åbopolisen rapporterar om slagsmål i centrum av Åbo under veckoslutets småtimmar. Och i Åbo, Raumo och Salo har också flera personer åkt fast för rattfylleri under veckoslutet.

 • Forskningsassistenten Miguel Lavado installerar solpaneler på taket till Villmanstrands tekniska universitet

  Fysiker: solenergi är framtiden

  Åbo Akademi utvecklar framtidens solceller.

  Vid Åbo Akademi jobbar forskarna på högtryck med att utveckla framtidens solenergi. I Pargas satsar man redan nu på hållbara lösningar med solpaneler vid biovärmecentralen.

 • Säkerheten har skärpts på färjorna mellan Finland och Sverige

  Viking Line har gjort något fler stickprov än tidigare

  Flyktingkrisen och terrordåden i Paris har lett till en skärpt säkerhet för färjetrafiken mellan Stockholm och Åbo. Men det har främst varit fråga om tullens och gränsbevakningens kontroll av bilar.

Läs också

 • minna helle

  Medlingsbud i posttvisten

  Parterna ska svara senast kl 14 i morgon.

  Ett medlingsbud har getts i posttvisten, uppger riksförlikningsman Minna Helle. Parterna ska ge sina svar på medlingsbudet senast klockan 14 på måndag.

 • Thomas Hedqvist i Singsby visar upp sin trekammarbrunn på gården.

  Lindrigare regler för avlopp i glesbygd

  Trekammarbrunn kan duga tills vidare.

  Avloppsförordningen ser ut att mildras genom ny lagstiftning om drygt ett år. Det betyder att trekammarbrunnar kan godkännas tills vidare. Men i Singsby i Korsholm kan lindringen komma för sent. Thomas Hedqvist i Singsby är besviken.

  3
 • Klimattoppmötet inleddes i Paris.

  Klimattoppmötet inleds i Paris

  Francois Hollande öppnar mötet där 150 länder deltar.

  FN:s klimattoppmöte inleds i Paris idag. Den franske presidenten Francois Hollande öppnar mötet under en ceremoni vid Le Bourgets flygplats.

  1
 • Stormande hav utanför Malmö den 6 december 2013.

  Storm drar in över Finland

  I Danmark uppmättes en vindstyrka på 45,9 meter per sekund.

  En kraftig storm närmar sig Finland efter att under natten ha svept över Danmark och södra Sverige med vindar i orkanklass. I Hangö uppmättes i morse en vindstyrka på 25 meter per sekund.

  1

Åboland

 • Säkerheten har skärpts på färjorna mellan Finland och Sverige

  Viking Line har gjort något fler stickprov än tidigare

  Flyktingkrisen och terrordåden i Paris har lett till en skärpt säkerhet för färjetrafiken mellan Stockholm och Åbo. Men det har främst varit fråga om tullens och gränsbevakningens kontroll av bilar.

 • Forskningsassistenten Miguel Lavado installerar solpaneler på taket till Villmanstrands tekniska universitet

  Fysiker: solenergi är framtiden

  Åbo Akademi utvecklar framtidens solceller.

  Vid Åbo Akademi jobbar forskarna på högtryck med att utveckla framtidens solenergi. I Pargas satsar man redan nu på hållbara lösningar med solpaneler vid biovärmecentralen.

 • Nattklubben Frendi i Pargas.

  "Hemskt att något sånt här kan hända i Pargas"

  Man med utländsk härkomst dog efter krogbråk i Pargas.

  Fallet där bråk mellan finländare och utlänningar ledde till att en man med utländsk härkomst dog tas emot med bestörtning och förvåning i Pargas.

  5
 • Polisens vapen på dekal.

  Död man hittad utanför nattklubb i Pargas

  Mannen sägs vara av utländsk härkomst

  En man påträffades på efternatten död utanför nattklubben Frendi i Pargas. Det ska ha förekommit bråk mellan finländare och personer av utländsk härkomst utanför nattklubben. Den döde är av utländsk härkomst.

 • Gamla kasernen på örö byggs om till hotell.

  Örö fortsätter att växa

  Nytt hotell öppnar nästa sommar.

  Verksamheten på den forna militärön Örö fortsätter att expandera. Nu är ett nytt hotell på gång, gästhamnen har fått fler båtplatser och snart blir en ny bastu färdig.

 • Fackförbundet JHL:s logo.

  Stödåtgärder för de strejkande postanställda utvidgas

  Stödstrejken inleds på tisdag klockan 15:30.

  Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT, fackförbundet för de offentligt anställda, JHL, och Sjömansunionen utvidgar sina stödåtgärder för de strejkande postanställda.

  2
 • Post på Itellas kontor i Karleby.

  Ny poststrejk kan bli aktuell i Egentliga Finland

  Post- och logistikunionen PAU varslar om ny strejk.

  Post- och logistikunionen PAU varslar om en ny dygnslång strejk i sydvästra Finland. Strejken skulle drabba hela Egentliga Finland den 11 december.

 • Axxells ingång i Pargas

  "Axxell ska inte lägga ner i Pargas"

  Axxells rektor Lena Johansson tillbakavisar spekulationerna.

  Axxells rektor Lena Johansson tillbakavisar spekulationerna om att Axxell skulle vilja lägga ner verksamheten i Pargas.

  3
 • Riksväg 8 mellan Reso och Masku öppnas på måndag

  Vägavsnittet blir motorväg först på hösten 2016.

  Vägavsnittet mellan Reso och Masku är nu klart och öppnar för trafik på måndag den 30 november. Samtidigt tar man i bruk nya avfarter vid Humikkala och Masku.

 • Johanna Wassholm

  "De leker universitet"

  Lärare som akademiker var problematiskt på 1970-talet.

  Då pedagogiska fakulteten skulle grundas vid Åbo Akademi på 1970-talet var det många som ställde sig skeptiska till hela projektet.

 • Värmen stoppar skridskoåkning på Barkplan i Åbo

  Åbo stad ger nya besked kring öppnandet under nästa vecka.

  Planen var att konstisen på Barkplan i Åbo skulle öppna på lördag. Vädrets makter har dock velat annorlunda och nu tvingas man skjuta upp öppnandet. Det är helt enkelt för varmt ute för tillfället.

 • Reso centrum

  14-årig flicka våldtagen i Reso

  En 19-årig man har häktats som misstänkt för brottet.

  En 19-årig man har häktats som misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av barn och för våldtäkt.

 • Antti Sulkava undervisar Marcus Forsell vid Axxell i Karis.

  Antalet studerande minskar i Axxell

  Färre utbildningar leder till färre studerande.

  Allt färre studerar vid yrkesutbildaren Axxell. I våras fanns cirka 4 000 studerande vid Axxell, i september var antalet strax under 3 000. Det beror på att allt färre utbildningar erbjuds vid Axxell.

  4
 • Mercedes Benz GLC

  Nystads bilfabrik börjar tillverka Mercedes stadsjeepar

  Fabriken omorganiserar verksamheten och permitterar.

  Valmet Automotives bilfabrik i Nystad börjar tillverka Mercedes Benz GLC-modeller från och med 2017. Det är en mycket viktig sak för finländsk bilindustri, säger vår statsledning.

  3
 • Fredrik Guseff

  Guseff: Partisekreterarposten mitt drömjobb

  Guseff har en lång karriär på partikansliet bakom sig,

  SFP:s partistyrelse har valt Fredrik Guseff till ny partisekreterare. Guseff kommer närmast från Svenska bildningsförbundet där han har varit direktör sedan 2012. Han har en lång karriär på partikansliet bakom sig.

  5
 • skadegörelse, daghemmet silva, kimito

  Ofoget i Kimito fortsätter

  Nu utreds inbrott i en källare på Skolvägen.

  Ofoget i Kimito ser ut att fortsätta. Tidigare i höstas hade det nya daghemmet Silva i Kimito påhälsning av ungdomar som söndrade bland annat väggar och eluttag inomhus.

 • Elbilar i rad

  Åbos klimatarbete presenteras i Paris

  Staden lyfter upp sina klimatgärningar och målsättningar.

  Åbo stad presenterar sina klimatgärningar och målsättningar på en internationell konferens i Paris i början av december. Det är fråga om det största klimatmötet för stadsdirektörer som någonsin ordnats.

 • Skärmdump från instagram.

  #firanovember med Yle Åboland!

  Varför hänga läpp när du kan #firanovember?

  Det är mörkt, regnigt och grått. Men november kan vara så mycket annat också. Dela med dig av dina ljusglimtar!

 • Resningen av julgranen direktsändes på Yle arenan

  Domkyrkan fick sin julgran

  Landets mest kända gran kommer i år från Reso.

  Åbo domkyrka fick sin julgran i dag, onsdag. Landets mest kända gran kommer i år från Reso.

  2
 • Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015

  Amirkhani om nästa match: "It's payback time"

  Finlands enda UFC-kampsportare ska upp i ringen i februari.

  Finlands enda UFC-kampsportare Makwan Amirkhani utkämpar sin följande match i London den 27 februari. Enligt MTV lystrar Amirkhanis motståndare till namnet Mike Wilkinson.

 • Saku Koivu, OS i Turin 2006.

  Saku Koivu invald i förbundets styrelse

  Legendaren sitter fram till år 2018.

  Ishockeylegendaren och tidigare NHL-spelaren Saku Koivu sitter i Finlands ishockeyförbunds styrelse under åren 2016-2018. Det berättar förbundet via Twitter.

 • Tipsa Yle Åboland!

  Ser eller hör du något intressant - tipsa oss! Vi vill gärna få tips från allmänheten så att vi kan täcka hela Åboland bättre. Här kan du snabbt och enkelt dela med dig av dina nyhetstips eller det du vill att vi ska undersöka! Redaktionen är intresserad av det mesta! Tipsa Yle Åboland här!

 • Missade du ett radioinslag?

  Visste du att Radio Vega Åbolands intervjuer och nyhetssändningar finns samlade på ett och samma ställe på Arenan? Här kan du klicka dig vidare till sidan och lyssna på nya och äldre inslag!

 • Kontakta oss

  Ta kontakt på adressen radiovega.aboland@yle.fi eller ring 02 2717855. Du hittar oss också på: Facebook.
  Yle Åboland på Instagram!

Nyligen publicerat

 • Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015

  Amirkhani om nästa match: "It's payback time"

  Finlands enda UFC-kampsportare ska upp i ringen i februari.

  Finlands enda UFC-kampsportare Makwan Amirkhani utkämpar sin följande match i London den 27 februari. Enligt MTV lystrar Amirkhanis motståndare till namnet Mike Wilkinson.

 • Slagsmål och rattfyllon i Åbo

  Även i Raumo och Salo har rattfulla åkt fast.

  Åbopolisen rapporterar om slagsmål i centrum av Åbo under veckoslutets småtimmar. Och i Åbo, Raumo och Salo har också flera personer åkt fast för rattfylleri under veckoslutet.