Hoppa till huvudinnehåll

Extra avgift på datorer?

iPad2
iPad2 Bild: Apple

Det ser allt mera troligt ut att också datorer och pekdatorer kommer att beläggas med privatkopieringsersättning. Systemet för ersättning ska förnyas ännu i år.

I dagens läge tas ersättningen ut då man köper bland annat externa hårddiskar, bärbara mp3-spelare, digitalboxar med inbyggd hårddisk och dvd-r-skivor. Enligt förslaget ska ersättningen nu också börja gälla för datorer, pekdatorer, printrar och eventuellt också mobiltelefoner. Dessutom ska ersättningen också börja samlas in för olika webbaserade tv-tjänster och avgiftsbelagda lagringstjänster.

Systemet är byggt upp för att ersätta kulturbranschen för den legala kopiering som konsumenterna har rätt till. I år räknas ersättningen uppgå till kring åtta miljioner euro.

Enligt förslaget ska ersättningen ligga på 0,5 - 1 procent av produktens pris. För tillfället räknas ersättningarna ut enligt en tabell och kan vara upp till 39 euro. På externa hårddiskar kan till och med en tredjedel av priset utgöras av privatkopieringsersättningen.

Förslaget ska ännu på remiss och sedan vidare till regeringspartierna. Tanken är att ersättningssystemet ska förnyas från och med nästa år. Det är Markus Leikola som har förhandlat fram den nya modellen, på uppdrag av kulturminister Paavo Arhinmäki (VF).

Peter Sjöholm

Kommentarer

Inlagt av Captain Morgan (ej verifierad)

Jaha, då får man väl köpa usb-minnen, minneskort, hårdskivor.... från Tyskland om det betyder att en tredjedel är "piratskatt", dessutom så slipper man både "piratskatt" och "suomilisä" om man beställer från ex. Tyskland. Har beställt cd/dvd-skivor från bl.a Tyskland i nästan 10 år redan.
Har Arhinmäki och hans vänner tänkt på att man använder dagens elektronik till mycket annat än att höra på musik, se på film....? Lägg då f*an på samma gång samma giriga skatt på papper, pennor bara för att man kan skriva av en bok om man har tid att göra det!

Inlagt av K (ej verifierad)

Nog är det konstigt att en industri med statens hjälp ständigt får hitta på nya sätt att stjäla pengar av konsumenter. Varför ska pengar jag sätter på en dator menad för enbart kontorsbruk (för att inte tala om printrar!) gå till en bransch, som envist håller sig fast vid föråldrad distributionsteknik, för att lappa det ekonomiska hål som deras oförmåga att producera något folk är villiga att betala (överpris) för orsakat? Är nästa steg att försöka få samma utpressning på anteckningsblock eller papper i allmänhet med motiveringen att man kan skriva ner låttexter?

Inlagt av Cyniker (ej verifierad)

"ersätta kulturbranschen" - en sån eufemism! Det är nog de internationella pop- och videojättarna som ska ha sitt pund kött utskuret ur konsumentens rygg!

Inlagt av Kalle (ej verifierad)

Musikbranschen förlorar ingenting av att jag kopierar mina lagligen köpta och betalda skivor till datorn och mp3-spelare. Ej heller förlorar dom pengar på att jag säkerhetskopierar alla mina filer till en extern hårdskiva.

Det är fullkomligt svinaktigt att en viss bransch ska ha rätt att indriva skatt på konsumentvaror som inte angår dom. Kanske vi borde tillåta restaurangbranschen att indriva "ersättning" för förlorad vinst på alla livsmedel människor köper. Och oljeindustring skall väl få ersättning för att folk åker buss/tåg.

Inlagt av Anna (ej verifierad)

Jag använder min printer för att skriva ut de arbeten (olika inlämningsuppgifter för skolarbete) som jag skriver själv. Musiken jag laddar till min mp3 har jag lagligt köpt och laddat ner. Filmerna jag ser på i datorn har jag köpt i dvd form så fan ta er för fler avgifter!! Hur mycket betalar man inte redan för att kunna vara ute på nätet, lyssna på musik, tillgång till tv på eget modersmål svenska och se på filmer? Glöm inte att vi betalar också tv licens.

Inlagt av iMac (ej verifierad)

Återigen lämans telefonerna utanför denna vansinniga idé! Har en massa musik och filmer lagrat på både dator, mp3, gsm samt extern hårddisk. Men inte hittar ni nåt producerat i finland på mina enheter! varför betala en skatt till finska "kultur"-organisationer?

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Upphovsrättsmaffian fortsätter att utpressa konsumenterna utan att själva förstå att deras anakronistiska affärsmodell inte längre fungerar i det moderna informationssamhället.

Inlagt av Johan D (ej verifierad)

Hur stor är summan som lobbyisterna betalar Paavo Arhinmäki för detta urdumma förslag?

Inlagt av Jättebra! (ej verifierad)

Tycker att det här är på riktigt en intressant förslag. Helt i enlighet med den tradition som vi har haft i Finland. Så sluta tjafsa. Fildelningen är här för att stanna och ska få vara här. Det är det enda naturliga. Ta vara på konstnärerna och artisterna istället för drömma om någon upphovsrättsstasi som främst för multinationella innehållsindustrins intressen framför kreativiteten. Förstör inte den innovationspotential som de nya webbteknologierna möjliggör och den öppnare och bättre samhälle som de kan skapa.

Inlagt av Sjundeåbo (ej verifierad)

Det är inte rätt att uppbära avgifter av en konsument som inte kopierar någon annans material. Upphovsmännen får ju redan ersättning av TV-kanaler och det betalar vi licens för. Dessutom finns det redan en omfattande upphovsrättslag som till största delen förbjuder kopiering utan lov/avgift. Såklart skall upphovsmännen få betalt för sitt arbete, men inte på bekostnad av "oskyldiga" konsumenter.

Inlagt av Förgrymmad (ej verifierad)

Vilken legal rätt att kopiera, när allt är kopierings-skyddat, vissa skivor fungerar inte ens i en vanlig bilstereo för att inte tala om att försöka lyssna på en CD på datorn, det blir tvärstopp och CD:n vill installera nånting skumt på datorn för att man skall kunna lyssna på den.

Att sedan dessutom bli tvungen att betala "skyddspengar" till upphovsrätts-maffian för att man sparar sina fotografier på minst 3 olika medier så att man har fotografierna kvar när hårdskivan går sönder, för det är bara en tidsfråga så gör alla hårdskivor precis det, dom havererar.

Vart kan man sen vända sig för att kräva tillbaka "skyddspengarnas" andel efter ett hårdskive haveri?

Inlagt av Hangöbo (ej verifierad)

.. bara bra med en ordentlig skatt på alla arbetsplats och arbets förmåns datorer,printer och kopiering skatt ..!
Minskar onödig läsning och tidsfördriv på skräppost och papperslöseri ..!

Inlagt av Pelle (ej verifierad)

Hälsningar igen från Idiot Finland
har ministrar inget annat att göra en hitta på olika skatter
man får väl beställa allting från Tyskland om denna avgift kommer
och då utan piratskatt och suomilisä

Inlagt av M (ej verifierad)

Dom säger att det är för den legala kopieringen men handlar det inte egentligen om den illegala? Dom kan bara inte säga det eftersom det skulle betyda att dom skulle godkänna den (vi betalar ju redan en massa extra för tom media).

Undrar vad lobbyisterna egentligen använder för metoder för att få igenom alla de här sakerna, skulle inte förvåna mig om saker som inte tål ljus sker bakom kulisserna

Inlagt av No jåujåu (ej verifierad)

Tork er i reven politiker...folk sku ju vila leva lite i detta land ochså och inte sätta all lön på avgifter/skatter

Inlagt av Hujedamig (ej verifierad)

Denna "privatkopieringsersättning" måste ju ändå förutsätta att man kan kopiera materialet som man konsumerar, men då mycket är försett med kopieringsskydd (och det är olagligt att bryta kopieringsskydd) så blir det ju redan helt omöjligt!

Man lägger då en avgift på något som man inte kan göra! I såna fall bör man kräva att alla tjänster för t.ex. streamad video/ljud ger möjlighet att spara ned materialet i drm-fritt format!

 • Demonstranter i Los Angeles på söndagen nför klimatmötet i Paris.

  30 november - Morgonkollen

  God morgon! Här kan du läsa vad som är på gång just nu.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • minna helle

  Medlingsbud i posttvisten

  Parterna ska svara senast kl 14 i morgon.

  Ett medlingsbud har getts i posttvisten, uppger riksförlikningsman Minna Helle. Parterna ska ge sina svar på medlingsbudet senast klockan 14 på måndag.

 • Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 18 november 2015.

  Sipilä: Förvaltarregistret kvar på agendan

  Rykten om att Sannf. skulle fälla registret har cirkulerat.

  Statsminister Juha Sipilä försäkrar att förslaget om ett förvaltarregister för aktieägande fortfarande finns på regeringens agenda.

  4
 • Fackbossen Lauri Lyly

  Lyly: FFC redo att fortsätta förhandla

  Fackcentralen beslöt att gå vidare trots AKT:s beslut.

  Fackcentralen FFC:s arbetsutskott har beslutat fortsätta förhandla om ett brett samhällsfördrag, trots att transportfacket AKT meddelat att de står utanför. Måndagen kan bli en avgörande dag för hur det går med samhällsfördraget.

  2

Läs också

 • Nattklubben Frendi i Pargas.

  "Hemskt att något sånt här kan hända i Pargas"

  Man med utländsk härkomst dog efter krogbråk i Pargas.

  Fallet där bråk mellan finländare och utlänningar ledde till att en man med utländsk härkomst dog tas emot med bestörtning och förvåning i Pargas.

  2
 • Tysk Tornado spaningsplan

  Tyskland vill sätta in över tusen soldater mot IS

  Tyskland sänder upp till 6 spaningsplan och en fregatt.

  Tyskland planerar att sända 1 200 soldater för att kämpa mot den Islamiska staten IS i Syrien. Regeringen vill ha mandat för operationen ännu i år.

 • Julgran med julbollar och kottar

  Julens glädjebudskap som reklamsuccé

  Julreklamen har blivit vår tids folklore

  Julreklamen har blivit visuella sagor som vädjar till vår medkänsla. Sedan finanskraschen har tiotals miljoner fängslats av reklamfilmernas julbudskap som fungerar som en drömlik verklighetsflykt.

 • Vilka är våra gudar frågar Patrik Hagman

  Hälsa och bra sex istället för Gud?

  Vi tror oss vara sekulära men kämpar med frågan om mening.

  Den kapitalismkritiska teologen Patrik Hagman ser religiös strävan i vår konsumtionskultur.

  7

Inrikes

 • minna helle

  Medlingsbud i posttvisten

  Parterna ska svara senast kl 14 i morgon.

  Ett medlingsbud har getts i posttvisten, uppger riksförlikningsman Minna Helle. Parterna ska ge sina svar på medlingsbudet senast klockan 14 på måndag.

 • Fackbossen Lauri Lyly

  Lyly: FFC redo att fortsätta förhandla

  Fackcentralen beslöt att gå vidare trots AKT:s beslut.

  Fackcentralen FFC:s arbetsutskott har beslutat fortsätta förhandla om ett brett samhällsfördrag, trots att transportfacket AKT meddelat att de står utanför. Måndagen kan bli en avgörande dag för hur det går med samhällsfördraget.

  2
 • Demonstranter i Los Angeles på söndagen nför klimatmötet i Paris.

  30 november - Morgonkollen

  God morgon! Här kan du läsa vad som är på gång just nu.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 18 november 2015.

  Sipilä: Förvaltarregistret kvar på agendan

  Rykten om att Sannf. skulle fälla registret har cirkulerat.

  Statsminister Juha Sipilä försäkrar att förslaget om ett förvaltarregister för aktieägande fortfarande finns på regeringens agenda.

  4
 • Portfölj

  Djupsund: Förvaltarregistret fick dödsstöten

  Stubbs ställning som minister knappast hotad.

  Härvan kring finansminister Alexander Stubb (Saml) är sannolikt dödsstöten för det planerade förvaltarregistret. Den bedömningen gör statsvetaren Göran Djupsund.

 • Klimatmarsch i Helsingfors 2015

  Klimatmarschen i Helsingfors lockade tusentals

  Det har ordnats marscher i hela världen inför mötet i Paris.

  Hundratusentals människor har under söndagen marscherat runtom i världen för att uppmärksamma klimatfrågan inför klimatmötet i Paris. Också i Helsingfors ordnades en klimatmarsch.

 • flyktingförläggningen i Torneå 2015

  Partiledarna vädjar om sans

  "Invandrarna är också med och bygger Finland".

  Alla riksdagspartiers ordförande gick på söndagen ut med ett ovanligt gemensamt uttalande om hur Finland bör sköta inströmningen av asylsökande.

  4

Nyligen publicerat

 • Demonstranter i Los Angeles på söndagen nför klimatmötet i Paris.

  30 november - Morgonkollen

  God morgon! Här kan du läsa vad som är på gång just nu.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag!

 • minna helle

  Medlingsbud i posttvisten

  Parterna ska svara senast kl 14 i morgon.

  Ett medlingsbud har getts i posttvisten, uppger riksförlikningsman Minna Helle. Parterna ska ge sina svar på medlingsbudet senast klockan 14 på måndag.

 • Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 18 november 2015.

  Sipilä: Förvaltarregistret kvar på agendan

  Rykten om att Sannf. skulle fälla registret har cirkulerat.

  Statsminister Juha Sipilä försäkrar att förslaget om ett förvaltarregister för aktieägande fortfarande finns på regeringens agenda.

  4
 • Fackbossen Lauri Lyly

  Lyly: FFC redo att fortsätta förhandla

  Fackcentralen beslöt att gå vidare trots AKT:s beslut.

  Fackcentralen FFC:s arbetsutskott har beslutat fortsätta förhandla om ett brett samhällsfördrag, trots att transportfacket AKT meddelat att de står utanför. Måndagen kan bli en avgörande dag för hur det går med samhällsfördraget.

  2