Hoppa till huvudinnehåll

I Finland kastar vi bort 400 miljoner kilo mat varje år.

Aura Kostiainen handlar tofu Bild: Yle

Samtidigt som allt fler människor i världen svälter ihjäl kastar vi finländare bort allt mer livsmedel.

Matsvinnet har ökat visar ny statistik. Ifjol kastade finländarna bort nästan 80 kilogram mat per person eller totalt 400 miljoner kilo mat.

De ekonomiska förlusterna landar i miljardklassen men det största problemet är miljökonsekvenserna för maten som slängs bort motsvarar utsläppen från cirka 200 tusen bilar.

Kommentarer

Inlagt av

Enligt statistiken ovan slänger alltså jag i medeltal bort 220 gram ätbart i dagen (plus all mjölk jag sitter och pantar på tills den blir gammal), eller alltså lite över en och en halv kilogram i veckan.

Nu undrar jag hur mycket av denna 1½ kg/vecka jag personligen (i medeltal) slänger bort och hur stor del butikerna och restaurangerna slänger för mej? Om det faktiskt är enbart det civila slänget som statistiken tar i beräkningen lovar jag ta mej i nacken och göra nåt åt saken. Ett och ett halvt kilogram i veckan låter nog som väldigt mycket, fast det sen är bara 220 gram i dagen -- tex ett oöppnat skinkpaket eller en halv ost.

Om däremot det är butikerna och restaurangerna som slänger ut kantstötta biffar, suspekta fiskar och torra potäter så tycker inte jag att jag som civil ska skuldbeläggas för detta beteende.

Och så undrar jag hur i allsin dar Statistikcentralen har koll på hur mycket vi egentligen slänger. Går Statistikcentralikerna och väger våra sopkassar eller finns det bara ett estimat på hur mycket vi i medeltal äter, hur mycket mat som säljs, och skillnaden mellan denna?

[Citation needed], som det heter.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Webcomic_xkcd_-_Wikip...

För övrigt finns det ca 3.4 miljoner motorfordon in Finland (Liikennevirasto, 2010), så om man fick matslängets utsläppsekvivalent på 200 tusen bilar ur spel vore det en fem procents minskning, vilket ju vore kul. Fick man bilarna fem procent "renare" kunde vi fortsätta slänga mat som tidigare. Eller så kunde vi sluta göra ogenomtänkta jämförelser.

Int va de nå aant.

Inlagt av

Detta matsvinn, där en stor del av födoämnena redan är i riskzonen, är småsmulor jämfört med det systematiska omvandlandet av färska matråvaror (palmolja, majs, vete osv) till bränsle för fordon. Man gör det på basen en vansinnig klimatpolitik som smutskastar den nyttiga koldioxiden och bannlyser energiproduktion genom brännande av exempelvis stenkol. Klimatet i dag är inte speciellt varmt och inga vetenskapliga belägg för dramatisk temperaturökning finns. Tvärtom är det nu kallare än nästan alla de senaste 11 000 åren av den nuvarande interglacialen. Se adressen:
http://www.iceagenow.com/Lieberman-Kerry_bill_predicated_on_a_lie.htm

Inlagt av

Som predatorer så anser vi det helt ok att vi slänger bort köttet av nästan 3 av 10 kossor vi avlivar!

Tokiga livsmedelsbestämmelser gör att allt för mycket kött kastas i butikerna som inte får frysas ner för att kunna hållas färskt längre!

Just my two cents!

  • Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

    Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

    Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

  • Snart finns det båttillbehör på stranden i Nagu igen

    Unge Alex Henriksson säljer båttillbehör på stranden i Nagu.

    Ifjol somras jobbade Alex Henriksson i gästhamnen i Nagu och märkte att efterfrågan på olika slags båttillbehör var stor. Då fanns det ingen sådan försäljning här och det åtgärdar Alex Henriksson denna sommar.

  • Smörbulten är här

    Den har kommit för att stanna.

    Den har kommit till Östersjön för att stanna. Det handlar om den främmande fiskarten svartmunnad smörbult.

Läs också

Nyligen publicerat

  • Snart finns det båttillbehör på stranden i Nagu igen

    Unge Alex Henriksson säljer båttillbehör på stranden i Nagu.

    Ifjol somras jobbade Alex Henriksson i gästhamnen i Nagu och märkte att efterfrågan på olika slags båttillbehör var stor. Då fanns det ingen sådan försäljning här och det åtgärdar Alex Henriksson denna sommar.

  • Dansa med hela Åboland

    Vårkultur bjuder upp till dans med musik från Pargas.

    På fredag klockan 9.30 kommer en låt av Pargasbandet Another Waisted Night att spelas på Radio Vega Åboland och arrangörerna VårKultur upmanar alla att ta en danspaus.

  • Snart har hela Kimitoön fibernät

    Kimito telefon storsatsar på fiberoptik.

    Kimito telefon storsatsar på fibernät och utvidgar på hela Kimitoön. Investering på hundratusentals euro.