I Finland kastar vi bort 400 miljoner kilo mat varje år.

Aura Kostiainen handlar tofu
Aura Kostiainen handlar tofu Bild: Yle

Samtidigt som allt fler människor i världen svälter ihjäl kastar vi finländare bort allt mer livsmedel.

Matsvinnet har ökat visar ny statistik. Ifjol kastade finländarna bort nästan 80 kilogram mat per person eller totalt 400 miljoner kilo mat.

De ekonomiska förlusterna landar i miljardklassen men det största problemet är miljökonsekvenserna för maten som slängs bort motsvarar utsläppen från cirka 200 tusen bilar.

Publicerad . Uppdaterad

Kommentarer

Inlagt av Robin Laurén (ej verifierad)

Enligt statistiken ovan slänger alltså jag i medeltal bort 220 gram ätbart i dagen (plus all mjölk jag sitter och pantar på tills den blir gammal), eller alltså lite över en och en halv kilogram i veckan.

Nu undrar jag hur mycket av denna 1½ kg/vecka jag personligen (i medeltal) slänger bort och hur stor del butikerna och restaurangerna slänger för mej? Om det faktiskt är enbart det civila slänget som statistiken tar i beräkningen lovar jag ta mej i nacken och göra nåt åt saken. Ett och ett halvt kilogram i veckan låter nog som väldigt mycket, fast det sen är bara 220 gram i dagen -- tex ett oöppnat skinkpaket eller en halv ost.

Om däremot det är butikerna och restaurangerna som slänger ut kantstötta biffar, suspekta fiskar och torra potäter så tycker inte jag att jag som civil ska skuldbeläggas för detta beteende.

Och så undrar jag hur i allsin dar Statistikcentralen har koll på hur mycket vi egentligen slänger. Går Statistikcentralikerna och väger våra sopkassar eller finns det bara ett estimat på hur mycket vi i medeltal äter, hur mycket mat som säljs, och skillnaden mellan denna?

[Citation needed], som det heter.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Webcomic_xkcd_-_Wikip...

För övrigt finns det ca 3.4 miljoner motorfordon in Finland (Liikennevirasto, 2010), så om man fick matslängets utsläppsekvivalent på 200 tusen bilar ur spel vore det en fem procents minskning, vilket ju vore kul. Fick man bilarna fem procent "renare" kunde vi fortsätta slänga mat som tidigare. Eller så kunde vi sluta göra ogenomtänkta jämförelser.

Int va de nå aant.

Inlagt av Miljörealist (ej verifierad)

Detta matsvinn, där en stor del av födoämnena redan är i riskzonen, är småsmulor jämfört med det systematiska omvandlandet av färska matråvaror (palmolja, majs, vete osv) till bränsle för fordon. Man gör det på basen en vansinnig klimatpolitik som smutskastar den nyttiga koldioxiden och bannlyser energiproduktion genom brännande av exempelvis stenkol. Klimatet i dag är inte speciellt varmt och inga vetenskapliga belägg för dramatisk temperaturökning finns. Tvärtom är det nu kallare än nästan alla de senaste 11 000 åren av den nuvarande interglacialen. Se adressen:
http://www.iceagenow.com/Lieberman-Kerry_bill_predicated_on_a_lie.htm

Inlagt av Sture Sjöberg// (ej verifierad)

Som predatorer så anser vi det helt ok att vi slänger bort köttet av nästan 3 av 10 kossor vi avlivar!

Tokiga livsmedelsbestämmelser gör att allt för mycket kött kastas i butikerna som inte får frysas ner för att kunna hållas färskt längre!

Just my two cents!