Hoppa till huvudinnehåll

Lågprisflygen lyfter Åbo flygplats

Bild: YLE/Carmela Johansson

Många vill åka med Ryanairs flyg från Åbo. Spanien är det populäraste resmålet, men alla fyra rutter lockar passagerare, säger Magnus Påhlsson som är enhetschef för Air pro, företaget som koordinerar samarbetet med Ryanair i Åbo.

- Planen har varit rätt så fulla, så målen som har ställts har uppfyllts. Det som står oss nära är förstås personalrekryteringen och fortbildningen av ny personal.

Totalt har cirka tjugo personer fått jobb då Ryanair inledde sina verksamhet i Åbo. Något som ändå har fått kritik är den slitna terminal 2 varifrån Ryanairplanen går. Påhlsson säger ändå att de hela tiden förbättrar och reparerar terminalen.

Även Turku Touring har upptäckt att flygpassagerarna har hittat hit och tills sommaren väntas ännu mer turister. Lotta Bäck, som är internationell marknadsföringschef vid Turku Touring säger att lågprisbolagen har lett till att allt fler unga besöker Åbo.

- Tillgängligheten och att det är enkelt att komma till en destination är väldigt viktigt för att locka turister. Lågprisflygbolagen lockar också mer ungdomar så det ger oss en ny kundgrupp.

Ryanair planerar som bäst höstens och vinters flygturer, men än så länge kan det inte svara på hur flygningarna fortsätter från Åbo i höst, säger Ryanairs informatör Stephen McNamara.

För att det ska löna sig att flyga från Åbo bör minst tusen passagerare resa i veckan. Varje Ryanairplan rymmer 189 passagerare.

(av Carmela Johansson)

Kommentarer

Inlagt av

Det är mycket positivt att man får mera lyft till Åbo med lågprisflyget men behöver terminalen faktiskt se ut som den gör? Jag har svårt att tro att du Magnus vet vad du talar om när du säger att den kontinuerligt förbättras. Sedan Wizzair kom har gården varit oasfalterad och det börjar vara länge sedan; nu när snön smälte i våras var det som en simbassäng framför entrén. Gör då nånting åt saken!

 • Gammelbron i Närpes flöt iväg - Nybron under planering

  Ritningarna ska vara klara i mitten av augusti.

  Gammelbron över Närpes å i Finby flöt iväg i en översvämning för ett och ett halvt år sen. Nu är planeringen av en ny bro i gång och ritningarna ska vara klara i mitten av augusti.

 • Med rätt att spionera

  Matti Putkinen – vardagslivets James Bond.

  Under fortsättningskriget sysslade också Finland med spionverksamhet. Många som opererade bakom den ryska gränsen gjorde det av hat och politisk övertygelse. En av dem var Matti Putkinen, en vardagslivets James Bond.

Läs också

Nyligen publicerat

 • MGP-finalisterna och dansarna presenterar sig!

  Två grupper och åtta soloartister tävlar i MGP 2016.

  Årets finalister är mellan 10 och 14 år och kommer från Eckerö, Vasa, Esse, Karleby, Åbo, Kyrkslätt, Borgå, Esbo och Helsingfors. Dansarna är mellan 10 och 15 år kommer från Vasa, Åland, Åbo och Esbo.

 • MGP-dansarna presenterar sig

  Här är de, årets MGP-dansare. 10 proffsiga 10-15 åringar.

  Här är de, årets MGP-dansare. 10 proffsiga 10-15 åringar. Dansarna valdes via uttagningar, som ordnats runt om i svenskfinland under vintern 2016.

 • The Puffets - Se mig

  Gruppen Puffets är en MGP 2016 finalist med låten "Se mig".

  Åbobandet The Puffets deltar i MGP med låten "Se mig". Låten handlar om en pojke som vill att hon skall se honom. De fem killarna i gruppen har tvärt olika tankar om att hur de vill fira en eventuell MGP-seger.

 • Lotta Björklund - Min sång

  Charlotta Björklund, MGP 2016 finalist med låten "Min sång".

  Åbotjejen Charlotta, alltså Lotta Björklund, deltar i MGP med låten "Min sång". Låten blev till under en semesterresa och är en slags resedagbok.