Hoppa till huvudinnehåll

Regionerna viktiga för Svenska Yle

Marit af Björkesten tillträdde som direktör för Svenska Yle i mars Bild: YLE/Tove Virta direktör för svenska yle,ekenäs,marit af björkesten,svenska yle,västnyland

Verksamheten i de finlandssvenska regionerna är viktig för Svenska Yle. Yle är det enda mediehuset som har verksamhet i hela Svenskfinland. Det poängterar Svenska Yles nya direktör Marit af Björkesten som på fredagen besökte Yle Västnyland.

Af Björkesten bekantar sig under våren med Svenska Yles olika redaktioner. Hon har inte ännu besökt alla regioner, men säger att det som hon har lärt sig är att det finns en djup kunskap i regionerna om de egna regionerna och en stark vilja att föra fram det som händer.

Några stora förändringar är inte aktuella vid de regionala redaktionerna i Västnyland, Östnyland, Åboland, Österbotten och Huvudstadsregionen.

– Eventuellt kan vi samarbeta litet bättre kring frågor som är gemensamma för de olika regionerna eller som har en större betydelse för det svenska Finland. Men i övrigt kommer vi att hålla våra satsningar ungefär som de är i dag.

Svenska Yle har nyligen bytt strategi från Närvaro i Svenskfinland till Närvaro på svenska i Finland.

– Den handlar mycket om det att många frågor som är intressanta lokalt också är intressanta i hela Finland eller åtminstone i ett större område.

Kommentarer

Inlagt av

"Många frågor som är intressanta lokalt är också intressanta i hela Finland ..." Så sant, så sant. Det bör innebära att dagens strategi "det som är intressant för Helsingfors med omnejd" ändras till så kallade "case" till aktuella nyheter kan göras också ute i regionerna. Då finns rentav chansen att det blir mera levande vanliga svenskspåkiga i exempelvis TV-nytt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland

  • Rökande grannar ska inte längre få störa dig

    Nya tobakslagen ger fler möjligheter att införa rökförbud.

    Hur söker man om rökförbud i ett bostadsbolag och vem övervakar att förbudet följs? Den nya tobakslagen ska göra det enklare att förbjuda rökning som stör grannarna. Mitt Västnyland reder på publikens begäran ut en aktuell fråga.

  • Festivalen förlängs: Faces i Fiskars i dagarna tre

    Asylsökande är med både som byggare och artister.

    Faces-festivalen ordnas som en tredagars festival i Fiskars bruk 5-7.8. Bland festivalbyggarna och musikerna finns asylsökande från flyktingförläggningarna i Raseborg.