Hoppa till huvudinnehåll

Små idrottsföreningar blir beroende av talkokrafter

Skogby IK blir beroende av frivillig talkoverksamhet, tror Kaj-Erik Kewin Bild: yle/börje broberg

Det kan bli svårt för en liten idrottsförening att upprätthålla verksamheten när Raseborgs stad börjar fördela anslagen på nya grunder.

Procentsatsen för stödet sänks från 85 till 60 procent. Beslutsfattarna ska också bedöma bland annat hur många föreningsmedlemmar som bor i Raseborg och hur många tränare det finns när bidragen fördelas.

Kaj-Erik Kewin, ordförande för Skogby IK är bekymrad.

– Det betyder ju det att en förening som har ett lågt medlemsantal och inte så mycket tävlingsverksamhet utan mera satsar på barn och motionsverksamhet kommer att bli i en svår situation. Vi kommer att ha svårt att hålla igång den lilla verksamheten som vi har.

Föreningen kommer att vara beroende av frivillig talkoverksamhet och eventuellt sponsorbidrag för att kunna upprätthålla dagens verksamhet, bedömer Kewin.

Bidragen från Raseborgs stad har gjort att Skogby IK har haft möjlighet att hålla igång sportplanen och de belysta motionsspåren i Skogby. Dessutom har föreningen fått bidrag för en näridrottsplan som inte ännu är färdig.

Eftersom det inte finns någon gymnastiksal i Skogby i västra Raseborg så hyr föreningen ungdomslokalen Furuborg för inomhusgymnastik under höst och vinter.

Kommentarer

Inlagt av

Satsa på de små lokala! Såna som BK och EIF behöver inte erhålla en cent i bidrag av skattebetalarna. Dom har redan egen inkomstkälla via sponsorerna och är inte intresserade av nåt annat än resultat. De små lokala värnar om välmående och vi-anda.

Inlagt av

Moget skäribo, mycket mogen kommentar. Varför har inte de andra egna inkomstkällor? Alla föreningar har precis samma möjlighet att införskaffa sponsorer och samarbetspartners. Dessutom tycks du inte ha allt för mycket insyn i varken BK:s eller EIF:s verksamhet om du påstår att allt kretsar kring resultat. Undrar hur mycket resultat man funderar på bland juniorerna och hobbylagen. Där kan man prata om välmående och vi anda. Förutom det om gemenskap och laganda. Vakna upp till verkligheten skäriboe och erkänn att de flesta små föreningarna just har överlevt för att Raseborg har pumpat in pengar i dess kassakista. Har absolut inte något emot dessa små föreningar, hör själv till några av dem. De har det mycket kämpigt, men sluta nu för guds skull hacka på de större etablerade föreningarna. Utan dem skulle barnen inte göra något annat än ofog på stan på kvällarna...

Inlagt av

Värför stöder stan och företag såna föreningar som int ens satsar på egna pojkar och flickor? Bk- och EIF? De e nog ändå vi föräldrar som köper och handlar i dom här butikerna!Vi kan ju ta barnen med till Salo eller Lojo och handla så gör dom int ofog på kvällarna.

Inlagt av

Det är totalt fel att bedöma en idrottsförening utgående från antalet medlemmar. En förening kan ha 700 medlemmar men ex. bara 80 aktiva som deltar i den statistikförda verksamheten under året minst 10 gånger. Kommunala medel bör fördelas likvärdigt utgående från antalet aktiva ungdomar i åldersgruppen 1- 28 år som deltar minst 10 ggr/år i föreningens regelbundna och ledarledda verksamhet.

Inlagt av

Egna och andra? när har du senast sett en fotbollsmatch i Västnyland? EIF steg upp till tvån tillbaka med 90 % egna spelare, damlaget i EIF har 96 % egna spelare, akademilaget i trean har 95 % egna produkter. BK-46 har litet färre men även där är många lovande juniorer med i herrlaget och på kommande ännu flera. BK:s andra lag består till 100 % av egna spelare....

Däremot finns det en mycket effektiv lösning på vem som har juniorer med och inte i sin verksamhet. Det finns kommuner som betalar ut stöd på basen av rapporter juniorlag / grupper lämnar in till kommunen var tredje månad. Där följs upp noggrant hur många som deltagit på träningar och tävlingar. På basen av dessa rapporter betalar sedan kommunen ut understöd till föreningnar. Kanske något att fundera på även i Raseborg.

Inlagt av

Hur skulle det vara om du skulle hålla dig till sanningen?
Berätta att det var 2-3 stycken från BK i senaste öppnings elva!
Altså 70-80 % utifrån!I Eif finns 5-6 utifrån

 • SVT: Nordea hjälpte internationell vapensmugglare

  Luxemburgkontoret hjälpte med brevlådeföretag.

  Panamadokumenten avslöjar att Nordea bistått en affärsman som misstänks ha sysslat med omfattande vapensmuggling, rapporterade SVT på onsdagskvällen.

 • Jaro vinnare igen – efter 269 dagar

  Efter tretton raka utan seger blev det tre poäng.

  I fjol föll Jaro ur fotbollsligan. I vår inledde laget division 1 med ett kryss. Men nu kan man fira en trepoängare i Jakobstad igen – efter tretton raka utan seger.

 • Femhundraeurosedeln fasas ut

  Kriminella får det svårare att smuggla euro.

  Eurosedlarna med valören 500 euro kommer inte att ges ut längre efter slutet av 2018, enligt beslut av Europeiska centralbanken på onsdagen. Orsaken är att den är populär bland penningtvättare och terrorister.

 • Sågningen av Tre Kronor: ”Det lockar inte”

  Svenska NHL-profilerna har avböjt spel i VM.

  Finland har fått ja efter ja från sina stjärnor. Samtidigt har alla svenska NHL-profiler avböjt spel i den svenska VM-tröjan i vår. Suget för att spela VM i Tre Kronor är inte jättehögt, säger Sportbladets Hans Abrahamsson.

Läs också

Nyligen publicerat