Hoppa till huvudinnehåll

Små idrottsföreningar blir beroende av talkokrafter

Skogby IK blir beroende av frivillig talkoverksamhet, tror Kaj-Erik Kewin Bild: yle/börje broberg

Det kan bli svårt för en liten idrottsförening att upprätthålla verksamheten när Raseborgs stad börjar fördela anslagen på nya grunder.

Procentsatsen för stödet sänks från 85 till 60 procent. Beslutsfattarna ska också bedöma bland annat hur många föreningsmedlemmar som bor i Raseborg och hur många tränare det finns när bidragen fördelas.

Kaj-Erik Kewin, ordförande för Skogby IK är bekymrad.

– Det betyder ju det att en förening som har ett lågt medlemsantal och inte så mycket tävlingsverksamhet utan mera satsar på barn och motionsverksamhet kommer att bli i en svår situation. Vi kommer att ha svårt att hålla igång den lilla verksamheten som vi har.

Föreningen kommer att vara beroende av frivillig talkoverksamhet och eventuellt sponsorbidrag för att kunna upprätthålla dagens verksamhet, bedömer Kewin.

Bidragen från Raseborgs stad har gjort att Skogby IK har haft möjlighet att hålla igång sportplanen och de belysta motionsspåren i Skogby. Dessutom har föreningen fått bidrag för en näridrottsplan som inte ännu är färdig.

Eftersom det inte finns någon gymnastiksal i Skogby i västra Raseborg så hyr föreningen ungdomslokalen Furuborg för inomhusgymnastik under höst och vinter.

Kommentarer

Inlagt av skäriboe (ej verifierad)

Satsa på de små lokala! Såna som BK och EIF behöver inte erhålla en cent i bidrag av skattebetalarna. Dom har redan egen inkomstkälla via sponsorerna och är inte intresserade av nåt annat än resultat. De små lokala värnar om välmående och vi-anda.

Inlagt av päron (ej verifierad)

Moget skäribo, mycket mogen kommentar. Varför har inte de andra egna inkomstkällor? Alla föreningar har precis samma möjlighet att införskaffa sponsorer och samarbetspartners. Dessutom tycks du inte ha allt för mycket insyn i varken BK:s eller EIF:s verksamhet om du påstår att allt kretsar kring resultat. Undrar hur mycket resultat man funderar på bland juniorerna och hobbylagen. Där kan man prata om välmående och vi anda. Förutom det om gemenskap och laganda. Vakna upp till verkligheten skäriboe och erkänn att de flesta små föreningarna just har överlevt för att Raseborg har pumpat in pengar i dess kassakista. Har absolut inte något emot dessa små föreningar, hör själv till några av dem. De har det mycket kämpigt, men sluta nu för guds skull hacka på de större etablerade föreningarna. Utan dem skulle barnen inte göra något annat än ofog på stan på kvällarna...

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Värför stöder stan och företag såna föreningar som int ens satsar på egna pojkar och flickor? Bk- och EIF? De e nog ändå vi föräldrar som köper och handlar i dom här butikerna!Vi kan ju ta barnen med till Salo eller Lojo och handla så gör dom int ofog på kvällarna.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Det är totalt fel att bedöma en idrottsförening utgående från antalet medlemmar. En förening kan ha 700 medlemmar men ex. bara 80 aktiva som deltar i den statistikförda verksamheten under året minst 10 gånger. Kommunala medel bör fördelas likvärdigt utgående från antalet aktiva ungdomar i åldersgruppen 1- 28 år som deltar minst 10 ggr/år i föreningens regelbundna och ledarledda verksamhet.

Inlagt av päron (ej verifierad)

Egna och andra? när har du senast sett en fotbollsmatch i Västnyland? EIF steg upp till tvån tillbaka med 90 % egna spelare, damlaget i EIF har 96 % egna spelare, akademilaget i trean har 95 % egna produkter. BK-46 har litet färre men även där är många lovande juniorer med i herrlaget och på kommande ännu flera. BK:s andra lag består till 100 % av egna spelare....

Däremot finns det en mycket effektiv lösning på vem som har juniorer med och inte i sin verksamhet. Det finns kommuner som betalar ut stöd på basen av rapporter juniorlag / grupper lämnar in till kommunen var tredje månad. Där följs upp noggrant hur många som deltagit på träningar och tävlingar. På basen av dessa rapporter betalar sedan kommunen ut understöd till föreningnar. Kanske något att fundera på även i Raseborg.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Hur skulle det vara om du skulle hålla dig till sanningen?
Berätta att det var 2-3 stycken från BK i senaste öppnings elva!
Altså 70-80 % utifrån!I Eif finns 5-6 utifrån

 • FIN-RUS i bandy

  Finland finalföll – efter mardrömsstart

  Det blev aldrig spännande i VM-finalen i bandy.

  Det blev aldrig spännande i VM-finalen. Ryssland ville inte ha ett drama – och då blev det en solklar rysk finalseger mot Finland.

 • Palmer på en strand

  Sipilä: Regeringen ingriper mot företagens skatteflykt

  Företagens avdragsrätt för räntor ska begränsas.

  Statsminister Juha Sipilä säger att regeringen kommer att ingripa mot företagens skatteflykt. Företagens avdragsrätt för räntor på interna lån ska begränsas - men Sipilä säger inte hur mycket.

 • Flyktingflicka väntar på att bli registrerad i Moria på Lesbos

  Vi kan uppfylla våra internationella förpliktelser – om vi vill

  Flyktingkrisen sätter press på folkrätten - men den håller

  – Visst kan man säga att Europa har misslyckats med att skydda människor och sköta sina skyldigheter när det gäller asylförfarandet, säger Elina Castren, verksamhetsledare på Flyktingrådgivningen.

 • Marko Lahti, HFC

  HFC besegrade GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget steg till fjärde plats i serietabellen.

  Hangölaget HFC tog en fin bortaseger på söndagen i herrarnas division 2 i futsal. Hanko Futsal Team besegrade GFT/Ydin i Esbovikens idrottshall i Esbo.

Läs också

 • Romsk kvinna i tält.

  Livet utanför samhället

  I Finland lever hundratals romer utan några rättigheter.

  I Finland lever hundratals östeuropeiska romer utan tillgång till vatten, el eller varmt boende.

 • Marc Dillon

  Marc Dillon: Finland är inte som det var

  Jag får sura blickar i spårvagnen då jag pratar engelska

  För tio år sedan lämnade han soliga Kalifornien för Finland och ett jobb på Nokia. - Jag älskar det här landet. Det är ett fint land och jag har gjort det till mitt hem. Jag kommer att stanna här, säger han, men tillägger att atmosfären i Finland håller på att förändras på ett sätt han inte tycker om.

 • UMK fick sina första finalister

  UMK har sina första finalister för i år.

  Saara Aalto, Stella Christine och Eini - där har du bidragen som fortsätter kampen om UMK-bucklan.

  3

Nyligen publicerat

 • Marko Lahti, HFC

  HFC besegrade GFT/Ydin i futsaltvåan

  Hangölaget steg till fjärde plats i serietabellen.

  Hangölaget HFC tog en fin bortaseger på söndagen i herrarnas division 2 i futsal. Hanko Futsal Team besegrade GFT/Ydin i Esbovikens idrottshall i Esbo.

 • Carl-Johan Sandström är vd för Novago företagsutveckling, som verkar i Västnyland.

  Tufft fjolår för Novago

  Ifjol var svårare att skapa arbetsplatser i Västnyland.

  Många faktorer har bidragit till att Novago som jobbar med företagsutveckling inte kunnat vara med och skapa lika många arbetsplatser i Västnyland som året innan.

 • HIFK-SIF 2.12.2015

  Handbollsakademi för unga ska lyfta handbollen i Finland

  Unga handbollspelare får träna hårt och studera i Lojo.

  Ungdomar som vill satsa stenhårt på handboll behöver inte längre flytta utomlands. Handbollsförbundet presenterar nu ett nytt program för unga där de kan bo, träna och studera i Lojo.

  6