Hoppa till huvudinnehåll

Undervisningsministeriet: Studier året runt utreds inte

Bild: Yle

Undervisnings- och kulturministeriet kommer inte att börja utreda möjligheten att studerande kunde studera 12 månader om året. Tjänstemannacentralorganisationen FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslog i går att studerande borde studera året runt.

Men överdirektör Anita Lehikoinen vid Undervisningsministeriet sätter ändå stopp för det här förslaget. Enligt henne har man funderat på sommarstudiemöjligheter i flera år, men det har visat sig vara svårt att genomföra på universiteten eftersom undervisningspersonalen då har forskningsledigt.

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) säger till Yle säger att den finansieringsmodell som statsrådet nyligen godkände för universiteten till och med förpliktigar universiteten att erbjuda ett större utbildningsutbud under sommaren.

Enligt Mikko Mäenpää är det konstigt att man diskuterar om att förlänga tiden i arbetslivet och skjuta fram pensionsåldern samtidigt som studerandena har månadslånga jul- och sommarlov.

FSF gillar idén

Finlands Studentkårers Förbund FSF förhåller sig positivt till förslaget om studier året om.

FSF:s ordförande Jarno Lappalainen håller med om att studerande borde ges möjlighet att studera året om, men han påpekar ändå att ett sådant system måste bygga på frivillighet.

Enligt Lappalainen är det också viktigt att studerande hinner skaffa sig arbetserfarenhet innan de övergår helt till arbetslivet.

FTFC:s ordförande Mikko Mäenpää föreslår att studerande kunde skaffa sig arbetserfarenhet via till exempel praktik. Han anser att det inte är ändamålsenligt att studerande jobbar med sådant som inte har att göra med deras studier.

Kommentarer

Inlagt av Kristina Lindström (ej verifierad)

Studerande har redan nu möjlighet att studera på sommaren och under andra lov. Tentläsning och skrivuppgifter samt praktik (som ger inkomster och studiepoäng) går att göra då. Dessutom ordnas sommarkurser i många ämnen. Det här är alltså ingeting nytt. Praktiken är väldigt viktig och det som borde utvecklas är det finansiella stödet för praktik för studenter som inte hittar en avlönad praktikplats. Sedan får vi inte glömma att också studerande och deras lärare behöver semester:)

Inlagt av Åsså (ej verifierad)

Det är ju aldeles åt skogen att studietiden på många universitet i snitt är över 7 år. Nu förstår man att dom slarvar bort över två år bara på ledigheter. Sen finns den allmänna slappheten i studiesystemet, vilket tar ett år. Ytterligare är utbildningsprogrammen ostrukturerade och onödigt omfattande. Stringerade program parat med faktisk arbetspraktik skulle nog kunna fä ner studietiderna till 4 år. Och detta skulle vid full sysselsättning innebära att 3 år av pensionsgrundande intjäning skulle läggas till arbetslivshistorien. Rektore vid alla universitet förenen eder och gör något. Men det gör dom knappast för med snabbare genomströmning måste dom ju börja skära i strukturerna. Men UvM börjar nog höja piskan på allvar nu.

Inlagt av Studerande (ej verifierad)

Man kan ju redan studera året om, till exempel genom att läsa till tenter under sommaren. sista tenterna under våren kan avläggas i juni och de första för hösten i augusti. Och självklart vore det fint om man kunde ha 4 månader sommarlov, men som studerande kan jag själv inte minnas när jag senast skulle ha haft mer än en vecka "semester". Under "jullovet" har man ofta essäer att skriva eller tenter att läsa till, och annars jobbar man för utan det går det inte ihop ekonomiskt - studiestödet och bostadstillägget täcker ofta inte ens hyran. Och vi ska se hur snopen Mäenpää är när vi tar bort alla butikernas kassor som inte studerar till just kassa, han kan få vänta länge på att betala för sin mat.

Inlagt av Rulle (ej verifierad)

Vårt butiksnät är alltför överdimensionerat och tekniken går att använda i kassorna a la Ikea så kan man minska kassapersonalen till 20% av den nuvarande. Det räcker med några supervisers. Och vips behövs inte så många studeranden i kassorna. Hem och läs på tenterna bara så man får ner den genomsnittliga studietiden vid universiteten till åtninstone 5 år. Och läs sommar, vinter, bäst och vår. I vår familj tog farsan två examina på samma tid som dom andra klarade av en och dottern tog sin handelhögskoleexamen på 3.5 år. Lär er och läsa det väsentliga så får ni upp effektiviteten. Sen får ju mången utexaminerad konstatera att livets skola är den viktigaste. Och inte minst den sociala kompetensen.

 • Tarjei Bø i Ruhpolding.

  Stafettsegrar för Norge och Tjeckien

  Norge bäst bland herrarna, Tjeckien bland damerna

  Stafetter avslutade den kalla tävlingsveckan i världscupen i skidskytte i Presque Isle. Segern gick till Norge bland herrarna medan Tjeckien var bäst bland damerna.

 • Tre nya tävlande klara för UMK-finalen

  Mikael Saari, Annica och Kimmo samt Cristal Snow är vidare

  Jakten på Finlands Eurovision-representant rycker allt närmare finalen. Nu är också Mikael Saari, Annica och Kimmo samt Cristal Snow klara för slutmatchen i UMK.

 • En anställd på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal blev knivhuggen till döds av en av de boende i slutet av januari 2016.

  Misstänkt mord på asylboende i Sverige

  En man blev allvarligt knivskuren, och avled senare.

  I Sverige har ett eventuellt mord eller dråp begåtts på ett asylboende i Ljusne, utanför Söderhamn på lördagskvällen.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Båtar i vinterförvar på Smulterön i Vasa.

  Båtbottenfärger skadliga för miljön

  Bottenfärger för båtar innehåller förbjudna ämnen.

  När organisationen Håll skärgården ren undersökte tvättvatten från båtbotten hittades giftiga ämnen. Vissa av ämnena som hittades har varit förbjudna i Finland sedan 90-talet.

  1
 • Paavo Väyrynen i Helsingfors den 25 januari 2016.

  Väyrynen kräver att riksdagsvalet tidigareläggs

  Väyrynen: Den här regeringen kan inte fortsätta tre år till.

  Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen vill ha förtida riksdagsval. Enligt Väyrynen har regeringen misslyckats med sin politik och medborgarna har rekordsnabbt förlorat förtroendet för regeringen.

  8
 • Päivi Nerg är kanslichef vid Inrikesministeriet.

  Nerg: Första organiserade flyget hem kanske nästa vecka

  Det är ensamma män som väljer att lämna Finland.

  Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger att återbördandet av asylsökande som lämnar Finland frivilligt kan komma igång nästa vecka. Enligt Nerg är det främst fråga om vuxna män som kommit ensamma som nu väljer att lämna Finland.