Hoppa till huvudinnehåll

Djurskyddsorganisationer vill stoppa pälsnäringen

Farmmink. Bild: Yle/Roger Källman farm,farmning,mink,päls,pälsfarm,österbotten

Ett Finland fritt från pälsfarmer - det är målet för ett antal djurskyddsorganisationer i landet.

På måndagen startade en kampanj med målet att få 50 000 namnunderskrifter för kampanjen. Om det målet nås måste frågan behandlas som ett medborgarinitiativ och en lagmotion i riksdagen.

Ralf och Mathias Heselius. Ralf och Mathias Heselius i Kovjoki, Nykarleby Bild: YLE/ Kjell Vikman heselius,kovjoki,mathias heselius,nykarleby,pälsfarmare,ralf heselius,österbotten

Det här är ett nytt sätt att verka för medborgarorganisationer säger Helena Ylisirniö som är verksamhetsledare för Finlands djurskyddsföreningars förbund. Förbundet vill ha lagändringar till stånd som stoppar pälsdjursfarmningen helt och hållet i landet.
- Vi är inte bara aktivister som släpper loss pälsdjur ur farmer, det är vi inte alls säger Ylisirniö.

Angreppen på pälsfarmningen brukar öka när det går bra för näringen. Det säger pälsfarmaren Ralf Heselius i Kovjoki i Nykarleby. Just nu går det bra och de senaste auktionerna har gett ett rekordresultat.

Både Ralf Ralf Heselius och hans son Mathias Heselius tror på näringens framtid. De säger sig räkna med att det finns tillräckligt många beslutsfattare som stöder näringen ifall medborgarinitiativet kommer ända till riksdagen.

Kommentarer

Inlagt av

Kan man stoppa Finlands djurskyddsföreningars förbund på samma sätt? Meddela så skriver jag undcer. Börjar gå för långt, ingen farmning, snart inget fiske, vårjakten nästan utrotad och höstjakten väl nästa. Får de hållas hur länge som helst?

 • SFPs nya ordförande vaskas fram

  Kandidaterna turnerar i Svenskfinland.

  Svenska folkpartiets tre ordförandekandidater Anna-Maja Henriksson, Ida Schauman och Anders Adlercreutz turnerar som bäst i Svenskfinland för att presentera sig för partifolket och debattera de viktigaste frågorna i Svenskfinland.

 • Brasiliens nya regering skakas av korruptionsavslöjanden

  Planeringsminister Romero Jucá avgick efter band som läckte.

  Den nya regeringen i Brasilien skakas av avslöjanden om planeringsministern Romero Jucá, som är en av president Michel Temers närmaste medarbetare. Jucà meddelade genast att han kommer att avgå i dag.

 • LS: Euromaster i Lovisa samarbetsförhandlar

  Framtiden för företaget är oviss i Lovisa.

  Framtiden för däckföretaget Euromaster i Lovisa är oviss, skriver tidningen Loviisan Sanomat. En del av verksamheten försvinner vid årsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Förskolan behöver ny plats i Kristinestad

  Placering i Tjöck borde utredas enligt bildningsdirektör.

  Diskussionen om förskolornas placering i Kristinestad forsätter. När lågstadie eleverna flyttar till Tjöck från och med höstterminen, behöver man även hitta plats för förskolan.

 • Arbetarinstitutet i Jakobstad rör på sig

  Sprickorna i väggar och stenfot blir allt större.

  Arbetena med den underjordiska torgparkeringen i Jakobstad har lett till problem för Arbetarinstitutets kansli som är närmaste granne med gropen. Stenfoten har flera centimeter långa sprickor och gaveln mot gropen rör på sig.

 • Skolfrågor ventilerades i Korsholm

  Lärare och beslutsfattare tog vara på lärarfackets inbjudan.

  Lärare, politiker och tjänstemän diskuterade på måndagen skolfrågor i Korsholm. Ett 50-tal lärare och beslutsfattare tog vara på lärarfackets inbjudan.