Hannah Norrena är ingen nazimorsa

Bild: X3M/Catariina Salo

Det är barnsligt lätt att ha en åsikt om mammor, men får alla ha en?

Tv-stjärnan och bloggaren Hannah Norrena är en mamma som har väckt speciellt mycket åsikter. Det har hon gjort genom att öppet säga saker som vi aldrig hör den typiska "nazimorsan" säga.

- "Nazimorsor" är de där typiska mammorna som får fel i huvudet när de får barn så att de förvandlas till viljelösa lekparkskollin, säger Hannah.

För ett par veckor sedan väckte Hannah starka reaktioner när hon i tv-programmet En kväll med Anne och Hannah sa att hon gärna går och tar en öl istället för att leka med sin 3-åriga dotter.

- Det är så konstigt att folk överlag inte tycker det är okej att man går på öl när man har barn. De flesta barnen har ju blivit till efter några öl. Men sedan är det som om man efter att man har blivit förälder borde förvandlas till någon helig Moder Teresa, säger Hannah.

Lämna skrikungen hemma

Alla har vi en åsikt om föräldraskap och uppfostringsmetoder, men speciellt mycket åsikter har vi om mammor. Oberoende om det handlar om mamman som sätter sitt barn på dagis för att själv gå hem och titta på tv, mamman med det skrikande barnet i kaféet eller mamman som ammar sin 3-åriga son på Time Magazines pärmbild.

- Visst får alla ha en åsikt, det är en annan sak om den är rätt eller fel. I vissa situationer är det självklart att alla ska få ha en åsikt, som när man föräldrar drar med sitt barn till restaurangen där ungen bara kastar brödkorgar och inte kan uppföra sig.

Det gamla skämtet "de som inte kan lär" kunde lätt passa in här, då många barnlösa ofta har åsikter om andras barn. Men enligt Hannah är ändå de värsta kritikerna andra föräldrar som har åsikter om föräldraskap.

- Det är synd att så många börjar tävla med varandra när det gäller uppfostringsmetoder så att rätt ställs mot fel. Jag tycker alla kvinnor och män borde understöda varandra och olika sätt att vara förälder.

Men varför väljer man att skaffa barn om barnet inte är ens högsta prioritering i livet?

- Jaa-a. Det är en naturlig drift och det känns som om det hör till att skaffa barn. Jag hör mer till den typen av mamma som fick barn av naturliga skäl men vars liv inte sedan ändrades så mycket. Nu kanske vissa tror att jag hatar barn när jag säger så, men det stämmer såklart inte. Jag har ett och jag tänkte att jag gärna skulle ha ett till. Men sen får det räcka, skrattar Hannah.

Publicerad . Uppdaterad