Rättegången mot Mladic igång i Haag

Rättegången mot bosnienserbernas tidigare befälhavare Ratko Mladic inleddes vid krigsförbrytartribunalen i Haag i dag.

Mladic, också kallad slaktaren, anses vara huvudansvarig för krigen i det forna Jugoslavien. Han står åtalad på elva punkter för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i samband med krigen i det forna Jugoslavien åren 1992-1995.

Mladic ses också som en av nyckelfigurerna bakom den över tre år långa belägringen av Sarajevo.

Under rättegången möter han de anhöriga till offren i massakern i Srebrenica där över 8 000 män och pojkar dödades.

Mladic lyckades hålla sig gömd i 15 år innan han kunde gripas i fjol, och det ansågs sannolikt att han beskyddades av landsmän.

Kommentarer

Inlagt av Micke (ej verifierad)

Det är fel att allmänt hänvisa till någon som Mladic som befälhavare eller general eller motsv. Det är förstås en del av rättsprocessen att etablera att folkmordet skedde organiserat, med Mladic som en av frontfigurerna. Men Mladic är inget annat än en simpel gränslöst brutal skurk, som gick åt försvarslösa människor.

Inlagt av Viktoria (ej verifierad)

Att anklaga mladic för etnisk rensning osv är enligt mig helt fel. Ikrig får man inte glömma att det alltid finns en motståndare! Och det dog otroligt många serber som aldrig nämnts hos media. Men USA försvarade Bosnien och endast därför sitter serbiska män i Haag i dagsläget och inte en ända Bosnier trots att det dog massor av oskyldiga serber!!! Vi lever i en korrumperad värld och media visar efter USA s godkännande bara den bosniska sida som den lidande sidan!!!