Hoppa till huvudinnehåll

Facebook-aktien steg och sjönk

Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Världens största sociala nätverk Facebook har börslistats. Värdet på Facebook-aktien steg till 42 dollar när handeln inleddes på Nasdaqbörsen i USA. Som högst låg kursen på kring 45 dollar. Lyftet var ändå kortvarigt och aktien sjönk strax tillbaka till startpriset på 38 dollar. När börsen stängde låg priset på 38,23 dollar.

Startpriset på 38 dollar skulle ge Facebook ett värde på totalt 104 miljarder dollar, eller cirka 82 miljarder euro, vilket kan inbringa bolaget över 18 miljarder euro.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg öppnade börsen via videolänk från Facebooks huvudkontor i Kalifornien.

Facebook ger ut till salu sammanlagt 421 miljoner aktier. Till följd av den enorma efterfrågan ökade Facebook antalet aktier som gavs ut. Enligt CNBC såldes totalt 82 miljoner Facebook-aktier under den första halva timmen.

Börslistningen är en av de största någonsin i USA:s historia. Värdet på Facebook är i samma klass som nätbutiken Amazon och större än Disney.

En bubbla?

Trots den stora efterfrågan varnar en del analytiker för en bubbla. Utgångspriset var i övre kanten av vad marknadsanalytiker hade väntat sig, vilket tyder på stor efterfrågan.

Silicon Valley, IT-företagens mecka, kommer att få många nya miljonärer och miljardärer i och med börslistningen. Det väntas bidra till en rejäl tillväxt i området. Facebook har 900 miljoner månatliga användare världen över och på grund av det enorma intresset har företaget höjt värdet på aktierna inför börslistningen.

Analytikern Max Wolff vid Greencrest capital management säger att det handlar om en väldigt optimistisk värdering som det kommer att bli svårt att leva upp till i framtiden.

Men intresset bland placerarna är stort också i Norden. Enligt tidningen Dagens Nyheter väntas en halv miljon svenskar gå in för att köpa aktier i Facebook. I Finland är en femtedel av befolkningen, främst unga placerare, intresserade av att köpa Facebook-aktier, visar Nordnets enkät.

Investerarna uppmanas ändå till försiktighet eftersom värdet på aktierna först väntas gå upp och efter det förutspås ett ras. Men trots att många tvivlar på att Facebook ännu kan växa finns det också de som anser att tjänsten inte ännu har nått sin fulla potential.

Enligt It-entreprenören Jonah Peretti finns det fortfarande ingenting som kan jämföras med Facebook när det gäller den enorma aktiviteten där och att vi inte ännu heller har insett hur tjänsten kommer att inverka på handeln och medierna.

Kommentarer

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

Köpt detta om du vill förlora din pengar. Facebook kan inte bli mycket större än så här då man redan har nästan 1 miljard användare. Dra in pengar på reklam kommer man förstås att göra även i fortsättningen, ända tills nästa stora "grej" kommer och användarna flyr dit. Många har redan tröttnat på FB inkl jag själv. Nästan bara kvinnorna som orkar uppdatera sin status hela tiden.

 • Debatt: Ska vi avreglera vården?

  I Slaget efter tolv diskuterar rådgivaren Bo-Erik Ekström och forskaren Johannes Kananen regleringen av vården. Är det dags att införa större valfrihet för kunderna? Och vad skulle mer konkurrens inom vården betyda rent konkret?

  1
 • Thorbjörn Warin trivs på spelbolaget Grand Cru.

  Är det här Finlands nästa spelframgång?

  Framtidsutsikterna är goda för den finländska spelbranschen, som väntas fortsätta växa kraftig också i år. Finlands drygt tvåhundra spelbolag sysselsätter redan över tvåtusen personer och rekryterar ständigt fler. Men konkurrensen blir allt hårdare i spelbranschens nya Mecca.

  1
 • Mycket träd, lite skog?

  Finland är ett land med mycket skog, men ändå är skyddet av skog satt på undantag. Är det här en bild som stämmer överens med verkligheten? Svaret varierar beroende på vem man frågar.

  1
 • Indien allmän vy

  Utnyttjande inte alltid människohandel

  Finland har fått sina första domar för människohandel så sent som förra året. Framförallt gäller det arbetsrelaterad människohandel. Offer för människohandel finns mitt ibland oss - också här. Men alla utnyttjade har inte blivit offer för människohandel – det migrationsrelaterade utnyttjandet är ett randfenomen som kan vara ännu vanligare.

  1