Hoppa till huvudinnehåll

Sensation av Slovakien

Skrällseger av Slovakien. Bild: Lehtikuva firar,ishockey-vm 2012,slovakien

Slovakien är klart för semifinal i VM-turneringen. Slovakien chockade Kanada i kvartsfinalerna då man vände och vann med 4-3.

Slovakien fick en drömstart och ledde med 2-0 halvvägs in i första perioden. Tomas Kopecky stod för 1-0. Pucken styrdes i mål från närhåll via Kopeckys skridsko.

Kanada verkade inte alls redo för match i första perioden. Slovakien lyckades däremot inledningsvis fullständigt med sin taktik. Veteranen Miroslav Satan sköt in 2-0 på en slovakisk kontring vid tiden 9.14 och favorittippade Kanada var i gungning.

Kanada lyckades dock reducera i slutet av första perioden. Om Slovakiens första mål var tursamt så kan det samma sägas om Kanadas reducering. Efter en småkaotisk situation framför Slovakiens mål studsade pucken i mål via Evander Kane.

I andra perioden var Kanada det avsevärt bättre laget. Slovakien blev tillbakapressat och tvingades ta utvisningar. Kanada kvitterade följaktligen i powerplay. Jeff Skinner gjorde målet från närhåll på pass av Jordan Eberle, som i situationen innan hade sumpat ett friläge.

Ju längre andra perioden pågick desto mer gick Slovakien på knä. Det kanadensiska spelövertaget gav resultat vid tiden 37.43 då Alexandre Burrows förde Kanada för första gången i matchen upp i ledning.

Slovakiens kapten Zdeno Chara ansåg att matchens vändpunkt trots allt var andra perioden.
- Vi överlevde andra perioden, då kanadensarna var över allt. De skapade målchanser och det enda positiva i perioden var vårt spel i numerärt underläge sade, Chara

Trots att Kanada fortsatte att pressa och hade bud på fler fullträffar i tredje perioden, så var det Slovakien som kvitterade då dryga sex minuter återstod. Milan Bartovic gjorde målet på Tomar Tatars passning. Kvitteringen föregicks av en usel passning av Evander Kane.

Lagkaptenen Ryan Getzlaf var till slut Kanadas syndabock. Getzlag tog matchstraff på grund av en knätackling på Juraj Mikus vid tiden 57.28 och det tog endast fyra sekunder för Slovakien att utnyttja det numerära överläget. Michal Handzus styrde in Andrej Sekeras skott Slovakien återtog ledningen.
- Jag försökte tackla en mindre motståndare, men han hoppade undan och våra knän smällde ihop, sade Getzlaf i sitt försvar.
- Det är svårt att svälja den här förlusten. Mina lagkamrater hade varit värda ett bättre öde.

Kanada spelade återstoden av matchen i numerärt underläge och Slovakien red ut de sista minuterna förhållandevis enkelt.

- Vi lyckades samla oss och vi kämpade oss tillbaka in i matchen. Vi visste att vi måste prestera bättre, höja på tempot och sätta pucken i rörelse. Till slut kvitterade vi och alldeles i slutet utnyttjade vi vårt powerplay, sammanfattade Chara.

Slovakien möter i semifinalerna på lördagen endera Sverige eller Tjeckien.
- Vi kommer att vara redo för den matchen. Det spelar ingen roll vilket lag vi möter, konstaterade Chara.

Kanada-Slovakien 3-4 (1-2,2-0,0-2)

5.57 0-1 Kopecky (Radivojevic,Handzus)
9.14 0-2 Satan (Hudacek, Surovy)
16.14 1-2 Kane (Getzlaf)
26.30 2-2 Skinner (Eberle, Sharp)
37.43 3-2 Burrows (Russell, Ladd)
53.25 3-3 Bartovic (Tatar)
57.32 3-4 Handzus (Sekera) pp

Målvakter:
Ward CAN 8+ 7+ 9=24
Laco SVK 5+15+13=33

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Korruptionsmisstankar kring Rio-byggen

  OS närmar sig, oklarheter kring hur statliga medel använts.

  Med drygt 70 dagar kvar till OS i Rio de Janeiro väcks nu misstankar om korruption i samband med flera statligt finansierade byggprojekt, uppger nyhetsbyrån Reuters.

 • Förbundspennan: Jobba med motoriken i naturen

  Finlands Svensk Idrott flaggar för Naturparcour.

  Inom Finlands Svensk Idrott har man denna vår arbetat med ett lite annorlunda och nytt projekt i form av naturparcour. Vad det riktigt handlar om skriver Eva-Lotta Backman-Winquist om i veckans Förbundspennan

 • USA avslutat kapitel för Markus Halsti

  Markus Halstis sejour i DC United blev mindre lyckad.

  Fotbollsspelaren Markus Halsti lämnar sin amerikanska klubb DC United med omedelbar verkan, uppger Washington Post.

 • Fransk-tysk uppgörelse i damernas Champions League

  Bekanta topplag gör upp om titeln i Italien.

  Champions League-finalen i fotboll för damer är, precis som för herrarna, en repris på en nyligen spelad final. Tyska Wolfsburg och franska Lyon möttes i finalen våren 2013 och drabbar samman igen i finalen 2016 i Reggio Emilia.