Hoppa till huvudinnehåll

Är Notkea Rotta kultur?

Bild på Notkea Rotta
Bild på Notkea Rotta Bild: Notkea Rotta

Onda tungor har förtalat vår kulturminister för att hålla sina egna favoriter om ryggen då det gäller utdelning av kulturpengar och stipendier. I synnerhet det att Suomi-rapens flaggskepp, Monsp Records fick Finlandspriset 2011 värt 30 000 euro, har kritikerna nagelfarit med motiveringen att Monsps artister ofta har setts uppträda på vänsterförbundets valjippon, såväl som på Paavo Arhinmäkis egna fester i samband med hans riksdags- och presidentvalskampanjer.

Det här har då jämförts med fallet Suvi Lindén från några år tillbaka då hon delade ut pengar åt golfklubben hon själv var delägare i. Nå, mig veterligen har inte Arhinmäki några ekonomiska intressen fast i Monsp, och skivbolaget å sin sida får väl fritt bekänna färg efter eget tycke och välja vilket parti och vem man vill ställa upp för. Så kanske en del av problemet i själva verket handlar om att alla inte är villiga att erkänna hiphop på finska som kultur värd att understödas?

Notkea Rotta – för övrigt ett av kulturministerns favoritband – är en färggrann samling slynglar som nog inte hör hemma i de finare kultursalongerna, och trivs knappast själv i dem heller. Östra Helsingfors betongförorter är det här gängets hemtrakter, här vistas man bland likasinnade skuggsidans vandrare, knäppgökar och blandmissbrukare, och med detta som utgångspunkt har gruppen byggt upp en hel mytologi kring karaktärerna Rotta, Rautaperse, Komisario Jyrkkä och Rohtori Laine.

”Härmä-gängsta” och förortskultur

Vem sa att det inte går att göra trovärdig gangsta-rap i Finland för att här inte finns några ghetton? Den som påstår något dylikt har nog en snäv uppfattning om bådadera, bevisar Notkea Rotta. Grejen är att bygga upp sin egen motsvarighet genom att ta vad man har, överdriva tillräckligt och töja lite på sanningen. Det gjorde nog också N.W.A. i tiderna; problem och våld har vi här hemma också, det är ett som är säkert, även om det kan ta sig annorlunda uttryck än i Compton och South Central Los Angeles.

För mig har den här ramberättelsen kring själva musiken varit det mest intressanta med Notkea Rotta, även om musiken i sig visserligen också är medryckande och frejdigt humoristisk hiphop – åtminstone i mindre doser, ska jag tillägga. Men med denna extra dimension känns konceptet rent av innovativt och nivån höjs ovanom rena rama humor-rapen. Allra bäst kommer emellertid Notkea Rottas show till sin rätt i live-situation. Här får de skilda rapparna med Råttan själv i spetsen, iklädd sin fåniga nos som en mask för näsan, leva ut sina roller fullt ut i bästa performance-stil, så att resultatet blir ett slags musikteater och allkonstverk.

I det här sammanhanget vill jag också lyfta fram hur dessa live-uppträdanden verkligen har en viktig funktion som levande förortskultur; ofta har bandet uppträtt på festivaler där man velat skapa en grogrund för mera positivt tänkande i dessa – må vara – problemområden, som åtminstone i s.k. finare kulturkretsar ses som icke ståndsmässiga, för att inte säga rojsiga. Bara genom att på sitt galghumoristiska sätt rappa om sådana här miljöer och lyfta fram vissa problem, ger Notkea Rotta en orsak för invånarna här att reflektera över, garva igenkännande åt och i förlängningen till och med känna en stolthet över sina hemkvarter. Det här är också berättelser om och från ett Helsingfors i dagens Finland, som måste få komma fram och som inte kan sopas under mattan.

Tillbaka i betongen

På sin självbetitlade fjärde skiva, som utkom tidigare i våras fortsätter Notkea Rotta sina eskapader i österled och redan på öppningsspåret etableras den rätta stämningen med Paluu betoniin, som innehåller alla de element som krävs av en Notkisklassiker. Efter en lång resa utomlands är Rotta är tillbaka i de bekanta kvarteren, Soinilandia, där han sveper sin första shot, känner dofterna från gatukökens flottyrdränkta pyttipanna, hejar på polarna och lyssnar på veteranernas visdomar på bastulaven i Östra centrums simhall där han tvättar av sig dammet efter resan. Rotta mår på det hela taget prima och hans utläggningar påminner mig faktiskt om Ice Cubes It was a good day, där gangstaikonen från Compton på liknande sätt nästan kärleksfullt beskriver sina hemkvarter och hur tillvaron där emellanåt framstår som riktigt dräglig trots allt: ”Today was a good day /I didn’t have to use my AK”. Jämför det där med: ”Sillan yli, Stoan ohi / kukaan ei matkalla puukolla sohi”.

K-pist eller kniv? Man tar sedan dit man kommer, eller hur? Och där Ice Cube cruisar omkring i en 64’ans Chevy Impala lowrider, rattar Rotta förstås en Nissan Bluebird 86’a.

Men om öppningen lovar mycket då också några spår till får mig att förnöjt dra på smilbanden, märker jag ändå efter ett tag att det fortfarande är för lite variation på konceptet rent musikaliskt. Mer än ett par, tre låtar å rad orkar jag inte digga helhjärtat. Kanske det inte är så långsökt trots allt, att jämföra med ”gammal god” 90-tals Suomi-rap á la Raptori, som nog hade några enskilda låtar som jag skrattade gott åt (Oi beibi, i synnerhet), men i längden blev ju humor-rapen trist.

Men knappast lär det här hindra bandet från att stiga fram som rockfolkets egen rapfavorit på sommarens spelningar. För som sagt, live på scen är nog Notkea Rottas rätta element och i leden noterar jag två tillskott i form av de legendariska rockfigurerna Rane Raitsikka, gitarrist med förflutet i Smack, och Sami Yaffa, ex-Hanoi Rocks-basist bl.a. Att man sedan inte på skiva får ut mera av det här är ju lite synd.

Texten baserar sig på en kolumn i Kulturtimmen den 9.5.

Kommentarer

Inlagt av Kultureliten oc... (ej verifierad)

Tack Ralf för en intressant text. Det här med vad som är kultur, i synnerhet när det gäller högt och lågt: är inte det en diskussion som blev avklarad om inte på 80-talet så på 90-talet? Ifall inte på 90-talet då i så fall åtminstone på 00-talet? Nej? Har det inte till och med blivit lite tvärtom. Märker man inte numera allt oftare att ifall kulturen inte går att mäta i pengar eller som en puttrande populär- eller subkultur som väntar på att plockad av en industri eller annan, så är det längre inget värt i vårt samhälle? Kan det vara så sorgligt att de här påhoppen på kulturen lever en olycklig samexistens där en del av kultur-folket vägrar kliva ner från sina fina salonger och penthousar högst uppe i elfenbenstornen och delar av samhället i sin naivitet försöker utplåna all form av kultur som "de inte förstår". De här senare nämnda banalisterna vill helst inte se att ett öre av samhällets medel sätts på konst överhuvudtaget. Desto mer abstrakt desto mer förkastligt. Alltså under anfall från både de egna och de andra. Stackars "Kultur", vad ska det bli av dig?

 • Patrik Grönkvist grottdykare

  Grottdykaren slutar inte dyka

  I trånga, mörka grottor på 100 meters djup trivs Patrik.

  Patrik Grönqvist är en av Finlands bästa grottdykare. Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. I trånga mörka grottor på 100 meters djup trivs han som bäst.

 • På resande not - Magnus Carlsson

  Magnus Carlsson: Jag gillar att utmana mig själv

  Han har sjungit i Barbados, Alcazar och 8 melodifestivaler

  Han har varit medlem av Barbados och Alcazar och har tävlat åtta gånger i den svenska melodifestivalen. Nu sjunger Magnus Carlsson på finska i veckans På resande not.

 • Ur filmen Female Fantasy

  Med kvinnans lust i fokus

  Feministisk porr eller porr för medelklassen?

  Zara Kjellner och Alicia Hansen vill göra porr ur kvinnans perspektiv. Deras film Female Fantasy har precis haft premiär i Stockholm och nu har de lanserat en webbsida för feministisk porr.

Läs också

 • Kungskonsumenten granskar naturlighet.

  Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

  Matförpackningarna innehåller olika löften om naturlighet.

  Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

  6
 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

Kultur och nöje

 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

 • Keramikern Kyllikki Salmenhaara presenteras i utställning i Fiskars

  Banbrytande keramikkonst presenteras i Fiskars

  Keramikern Kyllikki Salmenhaara i Fiskarsutställning.

  Keramikkonstnären Kyllikki Salmenhaaras produktion placerade finländsk formgivning på världskartan. Jubileumsutställningen visar hennes mångsidiga formexperiment.

 • Hälsningar från korren

  Visst skrattar också tyskar

  Är tyskarna humorlösa?

  Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom gör ett försök att spräcka myten om den humorlöse tysken.

 • Foto från Olipa kerran minä på Nationalteatern.

  Narcissistens samlade sanningar

  Heini Junkkaala granskar vår tids gissel i ny pjäs.

  I Heini Junkkaalas nya pjäs Olipa kerran minä på Nationalteatern har en självbespeglande dramatiker ordet.

 • Ur filmen Female Fantasy

  Med kvinnans lust i fokus

  Feministisk porr eller porr för medelklassen?

  Zara Kjellner och Alicia Hansen vill göra porr ur kvinnans perspektiv. Deras film Female Fantasy har precis haft premiär i Stockholm och nu har de lanserat en webbsida för feministisk porr.

 • gummianka

  Hesaknarret har irriterat i hundra år

  Helsingforsarna stör språkvårdarens öra.

  Svenskspråkiga i huvudstadsregionen har ett udda sätt att ställa frågor. Där som andra stiger i ton börjar helsingforsarna knarra.

  13
 • Magdalena och Peter Snickars, och kärleken.

  Tills cancern skiljer oss åt

  “Det är en kärlekshistoria, inte en dödshistoria”

  En berättelse om kärlek och om hur mycket man kan och orkar om man älskar. Så sammanfattar Magdalena Snickars dokumentären som hon och maken Peter filmade från det att de fick beskedet om en obotlig hjärntumör till slutet.

  35
 • Malala Yousafzai med namnskylten framför sig i samband med en kongress

  Malala – verklighetens Katniss

  Hon personifierar kampanda och mod. Och är bara 18 år.

  Vad kan man säga om Malala Yousafzai utan att orden verkar både fattiga och futtiga? Vad säger man om någon som dessutom är fullt kapabel att själv berätta sin historia?

 • Laura Lindstedt

  Finlandiapriset till Laura Lindstedt

  Musikern Hector var enväldig domare.

  Finlandiapriset i litteratur år 2015 tillfaller författaren Laura Lindstedt för romanen Oneiron, Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista.

 • Barn läser bok med klassiska sagor.

  Är du formad av Pippi eller Potter?

  Nalle Puh, Pippi eller Potter? Berättelserna formar oss.

  Har du vuxit upp med Nalle Puh, Pippi Långstrump eller Harry Potter? De berättelser vi hör som barn följer med oss hela livet och påverkar sättet vi ser på världen.

 • På resande not - Magnus Carlsson

  Magnus Carlsson: Jag gillar att utmana mig själv

  Han har sjungit i Barbados, Alcazar och 8 melodifestivaler

  Han har varit medlem av Barbados och Alcazar och har tävlat åtta gånger i den svenska melodifestivalen. Nu sjunger Magnus Carlsson på finska i veckans På resande not.

 • hurmårdu

  Här är låtarna vi lyssnar på för att må bättre

  Svenska Yles publik har valt musiken för #hurmårdu i radio.

  På söndag sänder Radio Vega ett urval av berättelserna om psykisk ohälsa som kommit in till satsningen #hurmårdu. Här är musiken som Svenska Yles publik valt.

  39
 • The Sounds på 1960-talet

  Anden landade i rockkungen

  Rock Jerry och The Sounds rockar igen

  De blev rocklegender på var sitt håll i Finland i början av 60-talet. Rock Jerry blev Finlands första rockkung och The Sounds blev det första bandet att slå igenom utomlands. Efter alla dessa år är de nu tillsammans igen.

 • Konstvetaren Mia Åkerfelt

  Kan kataloghus klassas som arkitektur?

  De miljöer vi bor i intresserar sällan arkitekter. Varför?

  De hus och miljöer vi bor i säger väldigt mycket om oss själva, men akademiker vill hellre forska i pampiga hus än lådhus. Mia Åkerfelt gör tvärtom.

  2
 • Anna Soveri forskar om hjärnan

  Kan man snabbträna sin hjärna?

  Slösa inte pengar på hjärnträning som lovar men inte håller.

  Människan älskar sin hjärna och drömmer om att effektivera den. Psykologen Anna Soveri varnar för hjärnträning som lovar mycket och håller mindre. Och som kostar pengar.

 • Snälla, rör mig!

  Hur får man en kram när man behöver den?

  Beröring är helande. Det är t.o.m. vetenskapligt bevisat. Ändå är vi fortfarande hämmade då det är läge för en kram.

 • Torsten Rönnerstrand och Christina Heldner har skrivit boken "Krisernas Grekland i politik och litteratur"

  Poesi stöttar grekerna i krisen

  I tider av kris söker grekerna sig till författares texter.

  I tider av kris söker grekerna sig till författare och filosofer för att söka tröst, kraft och mod. Det visar Christina Heldner och Torsten Rönnerstrand i boken ”Krisernas Grekland i politik och litteratur”.

 • En ganska typisk lokal-tv interiör.

  Många utmaningar för dagens lokal-tv

  Hur anpassa sig till ett föränderligt medielandskap?

  För trettiotalet år sedan startade ett stort antal lokal-tv stationer runt om i Svenskfinland. Idag hopar sig problemen. Hur få unga att komma med i verksamheten? Hur anpassa sig till ett föränderligt medielandskap – och vad göra med allt bandat material?

  2
 • Scen ur filmen Elser.

  Han var 13 minuter från att döda Hitler

  Nu kommer filmen om Georg Elser

  Regissören av Hitler-filmen Undergången håller sig kvar i Tysklands krigshistoria. Det var en fråga om 13 minuter. Så nära var den då 36-åriga timmermannen Georg Elser från att förändra världshistorien.

  2
 • DUV-teatern

  DuvTeatern får statspris

  Teatern ruckar på normerna

  DuvTeatern har fått ett statspris i scenkonst. Priset har delades ut av undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen på torsdagen.

  1
 • En skrynklig kultursida

  Påtryckning mot Hbl:s teaterkritik?

  Tjugofem teaterarbetare bakom brev till kulturchefen.

  Tjugofem teaterarbetare har skrivit under ett brev där man önskar att Hbl:s ledande teaterkritiker förändrar sin stil.

  7
 • mathias rosenlund, janne strang

  Skelett av ord blir angelägna pjäser på Textfest

  Mathias Rosenlund och Janne Strang debuterar som dramatiker.

  Författaren Mathias Rosenlund och journalisten Janne Strang träffades för ett samtal om hur det är att skriva dramatik, inför premiärerna av deras första egna pjäser.

 • Herman Lundborg, chef för världens första rasbiologiska institut.

  Rasbiologen Herman Lundborg väckte kvinnornas förtroende

  Rasbiologen Herman Lundborg väckte kvinnornas förtroende.

  Läkaren som ville rädda det svenska folket, men vars tankar urartade i ödesdigra vanföreställningar… det handlar vetenskapsjournalisten Maja Hagermans Augustnominerade sjätte bok om: Käraste Herman Rasbiologen Herman Lundborgs gåta.

  4
 • Silja Sahlgren-Fodstad och Petter Lindberg poserar

  Kulturpodd om reklam, konsumtion och jul

  Julen kommer - är du redo?

  Om några dagar börjar nedräkningen. Den som bereder oss inför högtiden då vi alla skall samlas kring teman som gemenskap, glädje och lugn. Men innan vi når friden är det en himla stress. Det är så mycket man måste hinna köpa.

 • Richard McGormick talar om Paris-kokboken med Pia-Maria Lehtola.

  Belle Epoque: Richard McCormick dricker champagne på caféer i Paris

  Richard McCormicks Paris-bok överraskar med nya trender.

  Richard McCormick promenerar in till Belle Epoques restaurangbord med ett lugn och ett brett leende på läpparna. Vi sätter oss ner och får var sin cappuccino och chokladdessert framför oss. Plötsligt känner jag att det inte är en kock jag har bjudit som gäst. Richard är som en andlig ledare.

 • Erika Turunen tittar på en skiss av en scendräkt för Den lilla sjöjungfrun tillsammans med Pia-Maria Lehtola

  Belle Epoque: Den lilla sjöjungfruns garderob

  Erika Turunen har ritat byxor och fenor åt en sjöjungfru.

  I över två års tid har Nationaloperans kostymdesigner Erika Turunen tänkt på hur den lilla sjöjungfrun skall vara klädd. En skimrande fena av paljetter och tunt tyg och kläder som passar hennes nya ben har tagit form.

 • Eftersnackarna i studion.

  Eftersnack 10 år: Publiken den bästa sidekicken

  I tio år har Magnus Londen snackat om veckan som gått.

  Politik, ovanor i hemmet, mänskliga rättigheter, hundbajs, skolskjutningar, Putin, parkeringsbrickor – det finns egentligen ingenting som är för stort eller för smått för att kunna diskuteras i programmet Eftersnack.

 • Modefotografen Marica Rosengård

  Modefotografen skyr inga medel

  Modefotografen tolkar samtiden, bilden skall irritera lite.

  Modefotografen måste hela tiden tolka sin samtid säger Marica Rosengård.

 • Petter Lindberg, Silja Sahlgren-Fodstad

  Kulturreaktionen - kritikerna och kritiken

  Debatten om kulturkritiken blossar upp igen.

  Hurudan skall kulturkritiken vara? Vad skall den drivas av? Kunskap, kärlek till konsten, respekt för kulturarbetarnas villkor? Eller allt detta?

 • Axel Åhman poserar

  Att våga kritisera i Svenskfinland

  Behövs en recensent år 2015?

  Behöver vi fortfarande finlandssvenska recensenter år 2015, då vi har tillgång till tusentals människor åsikter om en film på nätet? Ja, säger recensent Axel Åhman – men då måste kulturfolket bli bättre på att ta kritik.

  5
 • Cris af Enehielm är en av dem som väljer vem som får komma in på Teaterhögskolan i Helsingfors. - Jag älskar alla som söker och vill inte säga nej åt någon!

  Cris af Enehielm: Skärp er, teaterkritiker!

  Teaterfolket har fått nog av dåliga recensioner.

  Konstnären Cris af Enehielm har tröttnat på den negativa kritik som många teaterkritiker sysslar med. Enligt henne verkar det som att teaterkritiker inte drivs av kärlek till teatern, utan av förakt och av maktbehov.

  4
 • citat av Caroline Tovatt, Perspektiv på turismen och resande 2011

  Vägen till charterresan

  Med charterresan krympte världen

  När min mormors mor skrev i sin dagbok att hon skall resa ut i vida världen, syftade hon på en resa mellan Skellefteå och Örnsköldsvik. Det tog sannolikt minst lika länge som en flygtur till Thailand. Då var världen ännu liten. Och så blev den stor. Hur gick det till?

 • Två patienter som ligger på sina sänger i ett patientrum

  Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

  1
 • Benny Holmström spelar Halo 5

  Benny får spö i välpolerat Halo 5

  Benny har spelat storspelet Halo 5.

  Benny får spö i Halo 5:s onlinedel, och Björn och Ted kan inte undgå att känna viss skadeglädje. Är Halo 5 en konsolsäljare eller inte? Kolla videon!

 • Bild ut spelet Tony Hawk's Pro Skater 5.

  Benny om Tony Hawk’s Pro Skater 5: ett brädspel

  Benny grindar feta rails och visar upp sin hemmabyggda skate

  Varken Susanne eller Ted är särskilt imponerad när Benny visar upp sin hemmabyggda skatepark. Benny är besviken på alla som varit inblandade i produktionen av Pro Skater 5. Se varför i den här videon!

 • konstverk med zebror

  Ränder för stora och små ställs ut på Grand

  Bo Bjurströms 100-års minnesutställning öppnar snart.

  Bo Bjurströms 100-års minnesutställning fyller Kulturhuset Grand i Borgå med varma och vänliga konstverk. Exotiska djur spelade en stor roll för konstnären.

  1
 • Markku Salo behandlar glas

  Årets Kaj Franck-pris går till Markku Salo

  Glaskonstnären Markku Salo får ansett Kaj Franck-pris.

  Årets Kaj Franck-pris 2015 går till formgivaren och glaskonstnären Markku Salo. Det ansedda priset delas ut av Design Forum Finland, nu för 24 gången.

Nyligen publicerat

 • Nefertiti är känd för sin skönhet

  Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

 • Keramikern Kyllikki Salmenhaara presenteras i utställning i Fiskars

  Banbrytande keramikkonst presenteras i Fiskars

  Keramikern Kyllikki Salmenhaara i Fiskarsutställning.

  Keramikkonstnären Kyllikki Salmenhaaras produktion placerade finländsk formgivning på världskartan. Jubileumsutställningen visar hennes mångsidiga formexperiment.

 • Hälsningar från korren

  Visst skrattar också tyskar

  Är tyskarna humorlösa?

  Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom gör ett försök att spräcka myten om den humorlöse tysken.

 • Patrik Grönkvist grottdykare

  Grottdykaren slutar inte dyka

  I trånga, mörka grottor på 100 meters djup trivs Patrik.

  Patrik Grönqvist är en av Finlands bästa grottdykare. Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. I trånga mörka grottor på 100 meters djup trivs han som bäst.