Hoppa till huvudinnehåll

Fenomenet sydösterbottenderby

Nästan fullsatt på Mosedalen.

Sporting Kristina tog steget upp till division 2 efter en paus på över tio år förra såsongen. Det här ledde till att många fans kunde igen börja sukta över att få möta den bittra rivalen Närpes Kraft.

Torsdagen den 17 maj var dagen äntligen här då lagen för första gången den här säsongen skulle möta varandra i Närpes. Trots att vädret inte var det bästa och att Finland samtidigt spelade sin ödesmatch mot USA i kvartsfinalerna i ishockey-VM, hade ändå nästan 1 000 åskådare tagit sig till Mosedalen i Närpes för att följa med division 2-fotboll. Om man jämför med publiksiffrorna i ligamatcherna dagen innan hade derbyt nästan lika många åskådare som de flesta ligamatcherna.

För såväl spelare som fansen är derbymatcherna alltid roliga tillställningar. Jens Nygård, som har flera års erfarenhet av ligafotboll i VPS, återvände i år till Närpes Kraft och enligt honom är det alltid litet extra att få spela derbymatcher.

- Man märker att det betyder mycket för fansen och det är lite extra spänning i luften. Samtidigt måste man själv kunna njuta av det och spela avslappnat.

Janne Karv, Sporting Kristina supporter sedan 1994, skickar däremot en liten pik till motståndarfansen.

- Det är bra att Närpesborna också får uppleva sådana här riktiga publikfester någon gång. I Kristinestad är vi vana med att man stöder sitt lag.

Genom historien har det funnits en fotbollstradition i sydösterbotten och på 1970-talet kunde det vara till och med 3 000 åskådare på derbymatcherna mellan Sportings företrädare Lappfjärds BK och Kraft.

- Av någon anledning är fotbollen populär här i sydösterbotten och för vår del fick den här fankulturen en nystart då vi spelade kval mot Nokia förra säsongen, säger Sporting Kristinas anfallare Peter Grannas.

Men vad beror det på att en division 2 match drar nästan lika många åskådare som ligafotbollen?

- Det finns vissa bra individer som har dragit igång det här och fått med mycket annat folk som har tyckt att det är roligt. Man har gjort det till en rolig grej helt enkelt, säger Karv.

Anders Åström har endast missat en Krafts match under de 40 år han har varit supporter och då var det på grund av sjukdom. Hur orkar han år efter år komma på matcherna?

- För att Kraft är Kraft. Nu har vi ju Sporting med oss också och det är väldigt inspirerande att de får lite konkurrens.

I derbyt erbjöd inte Sporting så mycket konkurrens, då hemmalaget Kraft tog en lätt seger med 3-1, men enligt Peter Grannas var man bättre på en sak.

- Vår publik var bättre, så den matchen vann vi i alla fall.

Kommentarer

 • När världen går under står kvinnan pall

  Varför dystopier passar bra för kvinnlig empowerment.

  De senaste åren har det uppstått en trend av dystopiska skildringar skrivna av kvinnor och med unga kvinnor som huvudpersoner. Startskottet gick med Suzanne Collins trilogi Hunger Games, Hungerspelen som i bokform sålt mer än hela Harry Potter-serien och blev en lika populär filmserie i fyra delar.

 • Eftersnack frågar: Firar du mors dag?

  Mors dag med pompa och ståt eller en klapp på axeln?

  Firar du mors dag med pompa och ståt eller räcker det med en bukett vitsippor och respekt till din mamma?

Läs också

 • Många moln på böndernas himmel

  Ekonomin allt kärvare.

  Vårbruket börjar nu vara i full gång - sådden är lite senare än i fjol men i år sår man nästan samtidigt i både Österbotten och Nyland. Men låga producentpriser och försenade stödutbetalningar gör livet svårt för lantbrukarna.

 • Vill du sommarprata i år?

  Succén med Lyssnarnas sommarpratare fortsätter.

  Vill du bli en av Vegas sommarpratare? Du behöver inte vara känd, tvärtom är det en klar fördel om du är en riktig doldis. Huvudsaken är att du har en historia att berätta - ju intressantare berättelse, desto större är chansen att du blir Lyssnarnas sommarpratare 2016.

Nyligen publicerat

 • Nu är det bekräftat: Nanna Vainio spelar i OS

  Badmintonspelaren Vainio gav beskedet på fredag.

  Nanna Vainio berättade om det glädjande beskedet på Twitter på fredag. Finland har en OS-representant i damernas badminton – och det är Vainio som får äran att representera Finlands färger.

 • Erik Thorell: Skulle vara väldigt roligt om det blir TPS

  Erik Thorell tog JVM-guld 2012. Nu är han nära spel i TPS

  Rykten placerar den svenske ishockeyspelaren Erik Thorell i TPS den kommande säsongen. - Det skulle vara väldigt roligt om det blir så, säger 24-årige Thorell själv till Yle Åboland.

 • Gör #Lejonquizet: Hur bra känner du till Lejonen?

  Klarar du av att ta VM-guld i Yle Sportens frågesport?

  Klarar du av att ta VM-guld i vår frågesport – eller blir det platt fall mot Ungern i gruppspelet? Visa din kunskap om Lejonen genom att svara på tio frågor om spelarna.

 • Glenn Sparv klar för nya toppserien EuroFC

  EuroFC på Twitter: Teddy Bear is back!

  Den österbottniska MMA-fajtern Glenn Sparv är det senaste namnet att gå med i den nya fajtingserien EuroFC, som ska konkurrera med UFC. Sparv ska fajtas under seriens första gala i oktober.