Hoppa till huvudinnehåll

Rätt - men ändå så fel!

Magnus Eklöv, Yle Sporten
Magnus Eklöv, Yle Sporten Bild: YLE

Jag hänvisar till Idrottens skiljedomstol, Cas, beslut att dopningsavstängda britter visst ska få tävla i OS. Ett beslut som enligt min åsikt är en förlust i kampen mot dopningen! En kamp där stora idrottsstjärnor allt oftare tycks dra det längre strået i rättsprocesser.

Det var ju för några år sedan som den Brittiska olympiska kommittén bestämde att dopningsavstängda idrottare inte skall få delta i Storbritanniens OS-lag. Det här beslutet var ett av de bästa man gjort i anti-dopningskampanjen de senaste åren. Alla bötesstraff, avdrag i lönen och löjligt korta avstängningar för de idrottare som avslöjar fler fuskare har kan jämföras med en fis i dyngdalen, alltså en helt bortkastat ansträngning:))

Däremot skulle livstids tävlingsförbud i den viktigaste och största tävlingen, de olympiska spelen, ha varit ett straff som verkligen skulle ha luggat hårt och länge, för den idrottare som väljer att fuska. Synd bara att Storbritannien blev så ensamma i detta magnifika drag. Nu får det då dessutom dra tillbaks sitt beslut...

Orsaken till detta är, enligt Cas, det att beslutet inte stämmer överens med den globala antidopningsbyrån Wadas bestämmelser att stänga av dopade idrottare i max två år vid en första förbrytelse. Visst detta är helt rätt, även i civilrätten kan man inte heller få dubbelt straff för en och samma förbrytelse.

Jag kan förstå och acceptera detta beslut från Cas men, på nåt vis känns det ändå helt fel. Här skulle man kunna ha öppnat spelet, även från den Internationella olympiska kommitténs håll och gjort ett stort slag för kampen mot dopning. Men tyvärr var inte tiden ännu mogen för beslut av denna karaktär. Men, jag hoppas att även andra än den Brittiska olympiska kommittén, och jag, ser det förträffliga i det här med evigt tävlingsförbud för dopningsavstängda idrottare i OS, hur kontroversiellt det än är!

Nu med dryga 70 dagar kvar till OS i London har alltså flera tidigare dopade brittiska idrottare möjlighet att trots allt ta en plats i det brittiska OS-laget. Jag å min sida, hoppas att deras framgångar blir magra, liksom även framgångarna för alla övriga länders dopningsavstängda idrottare som deltar i OS. Hur skyldiga, eller oskyldiga de nu än må vara...

Kommentarer

Inlagt av Murdoch (ej verifierad)

De idrottare som blir fast för doping torde bara vara en liten del av de som dopar sig. De som blivit fast har förutom att de avstängts även stigmatiserats. Förslaget att stänga ut tidigare dopingavstängda idrottare ur OS är ämnat att ge en skenhelig bild av att OS är fritt från doping. Hårdare straff minskar knappast märkbart på dopinganvändningen. Istället offras några dumdristiga, dåligt informerade eller otursförföljda idrottare, för att publiken skall få en falsk bild av att dopinganvändare åker fast och att övriga idrottare är "rena". Ett rimigare straff är att de som en gång åkt fast skulle betala en extra avgift för intensifierad dopingkontroll.

Läs också

 • Rök och ånga från brunkolskraftverk nära Köln.

  Klimatförändringen handlar också om business

  Företagen har ändrat sin strategi.

  Ett stort antal företag har ändrat sin inställning till klimatförändringen. Nu ser företagen risker med uppvärmningen och nya businessmöjligheter i klimatpolitiken.

  6
 • Kungskonsumenten granskar naturlighet.

  Livsmedelsindustrin tricksar med naturlighet

  Matförpackningarna innehåller olika löften om naturlighet.

  Är du intresserad av naturlig mat? Det är inte så konstigt, för så naturliga livsmedel som möjligt verkar vara en världsomfattande trend just nu. Matförpackningarna innehåller alla världens olika löften om naturlighet.

  3
 • Aleksandr Barkov gör succé i Florida Panthers

  Barkovs läckra ”Foppa-straff” gav Florida segern – se video

  Alexander Barkov var säkerheten själv i straffläggningen.

  Aleksander Barkov var säkerheten själv i straffläggningen när hans Florida besegrade New York Islanders med 3–2 i nattens NHL-omgång. Barkov stod för en liknande straff som Peter Forsberg i OS-finalen 1994.

  3

Sportens kolumner

 • Sabina Bäck.

  Förbundspennan: Det blåser friska vindar i FSO

  Den bästa säsongen sedan 80-talet, skriver Sabina Bäck.

  Efter en lång säsong som sträcker sig från april ända till oktober är det en fröjd att kunna luta sig tillbaka och reflektera över en lyckad säsong 2015.

 • Christel Lundström, FSG

  Förbundspennan: Den danska modellen

  Aktivitet indelat i fyra grupper, skriver Kite Lundström.

  Finland står inför en ny läroplan inkommande höst och man förespråkar nu en timme rörelse om dagen under skoltid. Jag vill dela med mig av de tankar, idéer, synsätt och metoder man nu infört i Danmark.

 • Tero Pitkämäki, VM i Peking 2015.

  Isaksson: Pitkämäki är 2000-talets bästa idrottare i Finland

  Ingen kan mäta sig med den färska VM-bronsmannen.

  En stortävlingsmänniska av guds nåde. På världstoppen i över tio år. Ingen finländare kan hota Tero Pitkämäkis position som nationens främsta idrottare på 2000-talet, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.

  27
 • Magnus Eklöv.

  Eklöv: Risk för ett medaljlöst VM, igen!

  Orienteringslandslaget har en tuff utmaning i VM

  VM ifjol gick till historien som ett medaljlöst VM för våra orienterare. Medaljsviten från år 1987 bröts trots att hemma-VM 2013 var en framgångssaga. Tyvärr ser det igen i år ut som att den mindre smickrande insatsen från ifjol får en uppföljare i Skottland, konstaterar Yle Sportens Magnus Eklöv.

Nyligen publicerat

 • Sabina Bäck.

  Förbundspennan: Det blåser friska vindar i FSO

  Den bästa säsongen sedan 80-talet, skriver Sabina Bäck.

  Efter en lång säsong som sträcker sig från april ända till oktober är det en fröjd att kunna luta sig tillbaka och reflektera över en lyckad säsong 2015.

 • Christel Lundström, FSG

  Förbundspennan: Den danska modellen

  Aktivitet indelat i fyra grupper, skriver Kite Lundström.

  Finland står inför en ny läroplan inkommande höst och man förespråkar nu en timme rörelse om dagen under skoltid. Jag vill dela med mig av de tankar, idéer, synsätt och metoder man nu infört i Danmark.

 • Christel Raunio, FSI 2014

  Förbundspennan: Ge barnen en bättre framtid – ge dem rätten att idrotta!

  Alla barn bör ha rätt till motion skriver Christel Raunio.

  När Robert D. Putnam, som är professor i statsvetenskap vid Harvard-universitetet i USA, i slutet av september på det nationella idrottsforumet som hölls i Tammerfors, talade för en fullsatt sal, lyfte han upp segregationen i USA och hur det påverkar alla i samhället.