Hoppa till huvudinnehåll

Rätt - men ändå så fel!

Magnus Eklöv, Yle Sporten
Magnus Eklöv, Yle Sporten Bild: YLE

Jag hänvisar till Idrottens skiljedomstol, Cas, beslut att dopningsavstängda britter visst ska få tävla i OS. Ett beslut som enligt min åsikt är en förlust i kampen mot dopningen! En kamp där stora idrottsstjärnor allt oftare tycks dra det längre strået i rättsprocesser.

Det var ju för några år sedan som den Brittiska olympiska kommittén bestämde att dopningsavstängda idrottare inte skall få delta i Storbritanniens OS-lag. Det här beslutet var ett av de bästa man gjort i anti-dopningskampanjen de senaste åren. Alla bötesstraff, avdrag i lönen och löjligt korta avstängningar för de idrottare som avslöjar fler fuskare har kan jämföras med en fis i dyngdalen, alltså en helt bortkastat ansträngning:))

Däremot skulle livstids tävlingsförbud i den viktigaste och största tävlingen, de olympiska spelen, ha varit ett straff som verkligen skulle ha luggat hårt och länge, för den idrottare som väljer att fuska. Synd bara att Storbritannien blev så ensamma i detta magnifika drag. Nu får det då dessutom dra tillbaks sitt beslut...

Orsaken till detta är, enligt Cas, det att beslutet inte stämmer överens med den globala antidopningsbyrån Wadas bestämmelser att stänga av dopade idrottare i max två år vid en första förbrytelse. Visst detta är helt rätt, även i civilrätten kan man inte heller få dubbelt straff för en och samma förbrytelse.

Jag kan förstå och acceptera detta beslut från Cas men, på nåt vis känns det ändå helt fel. Här skulle man kunna ha öppnat spelet, även från den Internationella olympiska kommitténs håll och gjort ett stort slag för kampen mot dopning. Men tyvärr var inte tiden ännu mogen för beslut av denna karaktär. Men, jag hoppas att även andra än den Brittiska olympiska kommittén, och jag, ser det förträffliga i det här med evigt tävlingsförbud för dopningsavstängda idrottare i OS, hur kontroversiellt det än är!

Nu med dryga 70 dagar kvar till OS i London har alltså flera tidigare dopade brittiska idrottare möjlighet att trots allt ta en plats i det brittiska OS-laget. Jag å min sida, hoppas att deras framgångar blir magra, liksom även framgångarna för alla övriga länders dopningsavstängda idrottare som deltar i OS. Hur skyldiga, eller oskyldiga de nu än må vara...

Kommentarer

Inlagt av Murdoch (ej verifierad)

De idrottare som blir fast för doping torde bara vara en liten del av de som dopar sig. De som blivit fast har förutom att de avstängts även stigmatiserats. Förslaget att stänga ut tidigare dopingavstängda idrottare ur OS är ämnat att ge en skenhelig bild av att OS är fritt från doping. Hårdare straff minskar knappast märkbart på dopinganvändningen. Istället offras några dumdristiga, dåligt informerade eller otursförföljda idrottare, för att publiken skall få en falsk bild av att dopinganvändare åker fast och att övriga idrottare är "rena". Ett rimigare straff är att de som en gång åkt fast skulle betala en extra avgift för intensifierad dopingkontroll.

 • Börsen i Sydkorea sjönk 2,98 procent den 11 februari 2016.

  Kursfall i Europa - index föll 3,7 procent

  Börskurserna har sjunkit även globalt under början av året.

  Hittills i år har det europeiska aktieindexet FTSEurofirst sjunkit 16,6 procent. Under torsdagen blev kursfallet 3,7 procent. Börskurserna har sjunkit även globalt.

 • IKL med ledaren Vihtori Kosola tar emot en byst av den italienska diktatorn Benito Mussolini.

  Den finska fascismens nattsvarta historia

  Finska fascisters historia skriven, som varning.

  Radikalnationalism som är redo att bruka våld. Den definitionen använder fascismforskarna Aapo Roselius, Oula Silvennoinen och Marko Tikka i en nuyutkommen bok om finländska fascister.

 • Jesse Puljujärvi, ishockeyspelare.

  Sport bjöd upp till kamp mot Kärpät

  Kärpät närmar sig nu tabellettan HIFK i och med segern.

  Det var en jämn drabbning då Uleåborgslaget Kärpät hemmaslog Vasa Sport. För Kärpät innebär segern att de knappar in på tabellettan HIFK.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Håkan Nystrand.

  Förbundspennan: FSI står väl rustat inför framtiden

  Håkan Nystrand skriver denna veckas Förbundspennan.

  Finlands Svenska Idrott står väl rustat inför framtiden. Vi har jobbat oss igenom en förändringsprocess, som inbegriper både hur vår organisation ser ut, hur vi använder våra pengar och hur vi fungerar i praktiken, skriver Håkan Nystrand.

 • Tero Pitkämäki, våren 2015.

  Isaksson: Pitkämäki etta under svagt blåvitt år

  Det blåvita sportåret har varit allt annat än framgångsrikt.

  Det är inte det enklaste att utse Finlands bästa idrottare 2015. Inte särskilt roligt heller, eftersom det blåvita sportåret har varit allt annat än framgångsrikt.

  1
 • Förbundspennan: Ekonomin inom idrotten?

  Pengar är ämnet i denna veckas Förbundspennan.

  SFI:s avgående Skattmästare Leif Rikberg funderar kring ekonomin inom idrotten i denna veckas Förbundspennan.