Hoppa till huvudinnehåll

Vartiainen ber om ursäkt

Fyraårig pojke leker med hink och lastbil i gruset.
Fyraårig pojke leker med hink och lastbil i gruset. Bild: YLE/Rolf Granqvist

VATT-chefen Juhana Vartiainen ber i en kolumn om ursäkt för att ha kallat hemvård av barn för "slappande". Han uttalade sig om bland annat hemvårdsstödet i en intervju i Helsingin Sanomat nyligen.

- Min ironiska släng om hemvård som "underbart slappande" har sårat många och det var inte min mening, skriver Vartiainen.

Han anser ändå fortfarande att det inte kan vara en grundrättighet att stanna borta från arbetslivet länge på statens bekostnad.

Välfärdsstaten måste vara en flitighetsstat, inte en förslappande stat.

Vårt välfärdssystem befriar oss från att behöva fundera på hur studier eller sjukförsäkringar ska bekostas, men det befriar oss inte från att arbeta, anser Vartiainen.

Läs också:Vartiainen vill sparka finländarna till arbete

Kommentarer

Inlagt av obunden (ej verifierad)

Vartiainen tycks tro att man kan ironiskt slänga ur som vad som helst. Sedan låtsas som om det regnar och be om ursäkt för någon enskild del av uttalandet.

Flere av hans påstående var djupt kränkanden för betydande befolkningsgrupper.
Frågan är om han ska få sitta kvar på sin höga statliga post utan att på ett eller annat sätt återkallas till ordningen. I sista hand borde Jutta Urpilainen ansvara för sitt ministeriums och underlydande organ. Har någon journalist förstånd att ställa den frågan?
Det är också en bra fråga, vem föredrog ärendet när Vartiainen utsetts, vems namn står det på utnämningsbeslutet, såväl föredragande som beslutsfattare.
Att tro annat än att det handlat om en politisk utnämning är som att tro på julgubben. Vem/Vilka har ansvaret? Här kunde nu medierna ha något att berätta, inte bara sjunga " Höga visans lov" och gå på alla informationstillfällen med smaskig mat och dito dryck.

Inlagt av Gäst (ej verifierad)

"Vårt välfärdssystem befriar oss från att behöva fundera på hur studier eller sjukförsäkringar ska bekostas..." Det har tydligen gått ett tag sedan Vartiainen studerade själv.

 • Michelle Karvinen i elden mot Ryssland vid VM 2015.

  Damlejonen bättre än Ryssland

  Inledde Sverige-turneringen med 3-1 seger.

  Finlands damlandslag i ishockey inledde den svenska fyrnationsturneringen på fredagskvällen med att tvåla till Ryssland med 3-1 (0-1, 1-1, 2-0).

  1
 • Europa får sitt första undervattensmuseum

  Museet finns på 14 meters djup utan kusten.

  Det första undervattensmuseet i Europa öppnas inom de närmaste veckorna utanför Lanzarote. Hundratals betongskulpturer som gjorts av den brittiska konstnären Jason deCaires Taylor har placerats på 14 meters djup på havsbottnen utanför turistön.

Läs också

Nyligen publicerat

 • Schengen

  Transportbranschen vädjar: Rädda våra jobb!

  Lagändring kan leda till hårdare konkurrens på vägarna.

  Hur ska finländska transportföretag klara sig om utländska långtradare tillåts köra ännu friare i Finland? Både företagarna och facket hoppas att regeringen ska slopa den omtalade lagändringen som kan slå hårt mot de inhemska åkerierna.

  7
 • Mariabacken i Pojo.

  Fiskbullar och griskött smakade gott i Pojo

  Invånare fick smaka på mat från automat.

  Det var många som var intresserade av att smaka på robotmat då Raseborgs stad bjöd in till provsmakning i Mariabacken i Pojo. Företaget Menumat kom med två automater och värmde maten i närvaro av invånare och politiker för att de skulle få smaka på fiskbullar och pulled pork.

  2
 • Jouko Ahonen

  Sade själv upp sig - kräver nu ersättning för uppsägning

  Ersättningen kan stiga till 180 000 euro.

  Pappersförbundets tidigare ordförande Jouko Ahonen stämmer Pappersförbundet. Ahonen kräver förbundet på ersättning för uppsägning. På Pappersförbundet är man förvånad eftersom Ahonen avgick från förbundet år 2011.

  5