Hoppa till huvudinnehåll

Vartiainen ber om ursäkt

Fyraårig pojke leker med hink och lastbil i gruset. Bild: YLE/Rolf Granqvist 4-åring,barn,flagga,flaggdag,första maj,grus,helgdag,lek,pojke

VATT-chefen Juhana Vartiainen ber i en kolumn om ursäkt för att ha kallat hemvård av barn för "slappande". Han uttalade sig om bland annat hemvårdsstödet i en intervju i Helsingin Sanomat nyligen.

- Min ironiska släng om hemvård som "underbart slappande" har sårat många och det var inte min mening, skriver Vartiainen.

Han anser ändå fortfarande att det inte kan vara en grundrättighet att stanna borta från arbetslivet länge på statens bekostnad.

Välfärdsstaten måste vara en flitighetsstat, inte en förslappande stat.

Vårt välfärdssystem befriar oss från att behöva fundera på hur studier eller sjukförsäkringar ska bekostas, men det befriar oss inte från att arbeta, anser Vartiainen.

Läs också:Vartiainen vill sparka finländarna till arbete

Kommentarer

Inlagt av

Vartiainen tycks tro att man kan ironiskt slänga ur som vad som helst. Sedan låtsas som om det regnar och be om ursäkt för någon enskild del av uttalandet.

Flere av hans påstående var djupt kränkanden för betydande befolkningsgrupper.
Frågan är om han ska få sitta kvar på sin höga statliga post utan att på ett eller annat sätt återkallas till ordningen. I sista hand borde Jutta Urpilainen ansvara för sitt ministeriums och underlydande organ. Har någon journalist förstånd att ställa den frågan?
Det är också en bra fråga, vem föredrog ärendet när Vartiainen utsetts, vems namn står det på utnämningsbeslutet, såväl föredragande som beslutsfattare.
Att tro annat än att det handlat om en politisk utnämning är som att tro på julgubben. Vem/Vilka har ansvaret? Här kunde nu medierna ha något att berätta, inte bara sjunga " Höga visans lov" och gå på alla informationstillfällen med smaskig mat och dito dryck.

Inlagt av

"Vårt välfärdssystem befriar oss från att behöva fundera på hur studier eller sjukförsäkringar ska bekostas..." Det har tydligen gått ett tag sedan Vartiainen studerade själv.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes